Το πρόσφατο κρούσμα στην Άνδρο έχει θορυβήσει και τα γειτονικά νησιά, με την Τήνο να πραγματοποιεί σήμερα ειδική σύσκεψη για την πρόληψη του ζητήματος

"Σήμα κινδύνου" για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με τον εντοπισμό κρούσματος ευλογιάς των αιγοπροβάτων στο νησί της Άνδρου, έχει υπάρξει γενική κινητοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στα νησιά των Κυκλάδων, με τον Δήμο Τήνου να πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη σύγκληση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) με θέμα τη λήψη προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης της νόσου.

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων εντοπίστηκε πριν λίγες ημέρες στην Άνδρο, προκαλώντας ανησυχία στην τοπική κτηνοτροφία. Συγκεκριμένα, το κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2024 και ως άμεση αντίδραση, οι αρχές έχουν προχωρήσει στη θανάτωση των μολυσμένων ζώων και στην εφαρμογή αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων εντός του νησιού, την υποχρεωτική παραμονή των ζώων σε στάβλους, και εντατικούς ελέγχους στις εισερχόμενες ζωοτροφές, με στόχο να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν απολυμαντικά και να συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η οικονομική αποζημίωση για τους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα θανατώνονται έχει αυξηθεί, ως μέρος των προσπαθειών περιορισμού των ζημιών.

Η επίσκεψη του αρμόδιου αντιπεριφειάρχη στην Άνδρο

Μετά το περιστατικό, επισκέφθηκε το νησί ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης όπου είχε συνομιλίες με τους φορείς του νησιού για το θέμα του κρούσματος της ευλογιάς των αιγοπροβάτων που εντοπίσθηκε στο νησί. Στο Δημαρχείο διεξήχθη σύσκεψη με την συμμετοχή του δημάρχου, Θεοδόση Σουσούδη, του λιμενάρχη, Δημήτρη Μανιδάκη, εκπροσώπου της αστυνομίας, της προϊσταμένης του Τμήματος Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας στην Άνδρο, Αικατερίνης Μανούσου, του γεωπόνου του Επαρχείου, Γιώργου Φιλιππίδη, αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, όπου έγινε εκτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης αλλά και των ενεργειών που θα ακολουθήσουν σύμφωνα με το πρωτόκολλο που προβλέπεται σ αυτές τις περιπτώσεις.

Με το πέρας της επίσκεψης στην Άνδρο ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης δήλωσε ότι "από την πρώτη στιγμή της υποψίας ύπαρξης κρούσματος μέχρι τώρα που επιβεβαιώθηκε από την Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η Περιφερειακή Αρχή σήμανε συναγερμό στις υπηρεσίες του πρωτογενή τομέα της ΠΝΑΙ για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου που προβλέπεται στη περίπτωση της ευλογιάς. Είμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το Υπουργείο, με την δημοτική αρχή αλλά και με τους φορείς του νησιού προκειμένου να υπάρξει αντιμετώπιση αλλά και να σταματήσει η επαπειλούμενη εξάπλωση τόσο στο υπόλοιπο νησί όσο και στα άλλα νησιά. Επιχειρούμε σύμφωνα με το πρωτόκολλο και θα κάνουμε ότι προβλέπεται για να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους μας. Έχουν εκδοθεί όλες οι αποφάσεις που απαιτούνται και έχουν αποσταλεί για ενέργεια στους έχοντες ευθύνη. Θέλουμε όμως και την συνεργασία με του κτηνοτρόφους και τους ζητούμε να αναφέρουν άμεσα κάθε ύποπτο που παρατηρούν στα ζώα τους. Η συνεργασία όλων μας είναι επιβαλλόμενη".

Επί τάπητος το θέμα και στην Τήνο

Μετά από το διαπιστευμένο κρούσμα στην Άνδρο και την κήρυξή της σε κατάσταση έκτακτης ετοιμότητας, στην Τήνο πραγματοποιείται σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου στην οποία θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την λήψη προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης της νόσου της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Ιγνάτιος Δασύρας, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" και αναφερόμενος στο ζήτημα και στα όσα θα συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση, τόνισε ότι "θα πρέπει να συζητηθούν κάποια μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων που έχει φτάσει στη Περιφέρειά μας και συγκεκριμένα στο γειτονικό νησί της Άνδρου. Από όσα ακούγονται φαίνεται ότι η μετάδοση έγινε από τροφές οι οποίες εμπορεύτηκαν στο νησί από κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας. Θα πρέπει να πάρουμε οπωσδήποτε κάποια μέτρα, ώστε να ελέγχονται οι τροφές που έρχονται στο νησί, όπως επίσης και τα ζώα τα οποία είχαν προορισμό στο νησί μας, θα πρέπει να εξετάζονται ενδελεχώς ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου και στο νησί μας. Στη συνεδρίαση θα συμμετέχει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Φιλήμονας Ζαννετίδης".

Τι είναι η ευλογιά που εντοπίζεται στα αιγοπρόβατα

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι μια σοβαρή, μεταδοτική ιογενής νόσος που επηρεάζει πρόβατα και κατσίκες. Ο ιός προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις, υψηλό πυρετό και γενική εξασθένιση των ζώων, με σημαντικές οικονομικές συνέπειες για την κτηνοτροφία. Η νόσος είναι υποχρεωτικά δηλώσιμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της και του κινδύνου εξάπλωσης.

Μέτρα κατά της εξάπλωσης

Κάποια από τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται είναι:

  • Απομόνωση των μολυσμένων ζώων: Τα ζώα που παρουσιάζουν συμπτώματα ή έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα ζώα απομονώνονται ή θανατώνονται, για να περιοριστεί η εξάπλωση.

  • Καραντίνα: Οι περιοχές που έχουν πληγεί μπορεί να τεθούν σε καραντίνα, με περιορισμό στις μετακινήσεις ζώων και προϊόντων (γάλα, μαλλί κ.λπ.).

  • Καθαρισμός και απολύμανση: Οι εγκαταστάσεις, τα εργαλεία και τα οχήματα που σχετίζονται με τα μολυσμένα ζώα απολυμαίνονται.

  • Ενημέρωση κτηνοτρόφων: Οι τοπικοί κτηνοτρόφοι ενημερώνονται για τα συμπτώματα της ευλογιάς και τη σημασία της έγκαιρης δήλωσης ύποπτων περιστατικών.

  • Εμβολιασμός: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επιτραπεί εμβολιασμός για την πρόληψη εξάπλωσης.

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται στα πάσχοντα ζώα είναι, εξανθήματα στο δέρμα και τους βλεννογόνους, υψηλός πυρετός, λεμφαδενοπάθεια (πρησμένοι λεμφαδένες), απώλεια όρεξης και βάρους.

Σημασία για τους κτηνοτρόφους

Η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές οικονομικές απώλειες λόγω θανάτου ζώων, περιορισμών στις μετακινήσεις και απώλειας παραγωγικότητας. Είναι απαραίτητο οι κτηνοτρόφοι να συνεργάζονται στενά με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.