Σαντορίνη - Αμοργός: Νέα ωκεανογραφική αποστολή διερευνά τους ηφαιστειακούς κινδύνους
- Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024 - 09:41
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών συμμετέχει σε νέα ωκεανογραφική αποστολή στο Αιγαίο με στόχο να εξερευνήσει τα υποθαλάσσια ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης και το υποθαλάσσιο ρήγμα της Αμοργού, να κατανοήσει τις γεωλογικές διεργασίες που μπορούν να προκαλέσουν κατολισθήσεις, ηφαιστειακές εκρήξεις και τσουνάμι, αλλά και να αναπτύξει συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για την ενίσχυση της ασφάλειας των παράκτιων περιοχών.
Επικεφαλής της ωκεανογραφικής αποστολής MSM132 είναι το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου στη Γερμανία, ενώ συνεργάζεται και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι ερευνητές, που βρίσκονται εν πλω στο γερμανικό ερευνητικό σκάφος «MARIA S. MERIAN», θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στο υποθαλάσσιο ενεργό ηφαίστειο του Κολούμπου, το οποίο έχει εκραγεί το 1650 έπειτα από ένα χρόνο έντονης σεισμικότητας.
Τέσσερα είναι τα κεντρικά ερωτήματα στα οποία θα επικεντρώσουν τις έρευνές τους οι επιστήμονες. Μπορούν οι σεισμοί να προκαλέσουν κατολισθήσεις; Οι ερευνητές χρησιμοποιούν βαθυμετρικούς χάρτες υψηλής ανάλυσης και σεισμικές μετρήσεις για να εκτιμήσουν αν οι τεκτονικές κινήσεις θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τις πλαγιές του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου προκαλώντας την κατάρρευσή τους.
Δείτε αναλυτικά εδώ
ertnews.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ενημερωτικό διήμερο για το ηφαίστειο Θήρας
27 Ιαν. 2017 - 15:26 - Μύκονος: Συζήτηση για τα έργα στο παλιό και νέο λιμάνι
27 Ιαν. 2025 - 10:54 - Δήμος Νάξου: Εκπνέει η προθεσμία ρύθμισης των οφειλών
27 Ιαν. 2025 - 9:26 - Έντονος προβληματισμός στην Κύθνο για την ακτοπλοϊκή σύνδεση
27 Ιαν. 2025 - 6:18 - Σε πρώτο πλάνο η ασφάλεια των παιδιών
27 Ιαν. 2025 - 6:17