Στην ανάπτυξη και λειτουργία του "Nax.mKY.Lab" στοχεύει ο Δήμος, μέσω του μνημονίου συνεργασίας με την εταιρία "Πλειάδες Συνεργατικός Σχηματισμός Τεχνολογίας και Καινοτομίας"

Προ των πυλών Κέντρο Καινοτομίας στη Νάξο

Μία είδηση που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στο νησί της Νάξου, ήρθε να γίνει γνωστή στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Συγκεκριμένα, αυτή αφορά στην έγκριση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας "Πλειάδες Συνεργατικός Σχηματισμός Τεχνολογίας και Καινοτομίας" με σκοπό την ανάπτυξη και λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας "Nax.mKY.Lab" στο νησί.

Δ. Λιανός: "Αυτό που θα γίνει, θα βοηθήσει πάρα πολύ την τοπική κοινωνία"

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία που θα θέσει νέα δεδομένα στο νησί. Συγκεκριμένα τόνισε ότι, "είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία γιατί ο Δήμος μας αναζητά συνεργάτες για την καινοτομία και την ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη ανάπτυξη. Θεωρούμε ότι θα έχουμε αυτή την ευκαιρία συνεργαζόμενοι με την εταιρεία "Πλειάδες" στην οποία συμμετέχουν πολλές και διαφορετικές εταιρείες και πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας. Αυτό που θα γίνει, θα βοηθήσει πάρα πολύ την τοπική κοινωνία, ώστε να ωριμάσουμε σχέδια και για να οργανώσουμε και να προετοιμάσουμε project, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούμε να τα υποβάλλουμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν. Στόχος μας είναι η περαιτέρω καταγραφή του επιστημονικού δυναμικού της Νάξου, αλλά περισσότερο και η εκπαίδευση συγκεκριμένων ομάδων, που ανήκουν σε διαφορετικούς τομείς. Όλα αυτά θα συντελέσουν μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη του νησιού και της τοπικής κοινωνίας".

Σκοπός της συνεργασίας

Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο συνεργασίας, δεδομένου του κοινωφελούς σκοπού, τα δύο μέρη συμφωνούν να συνεργαστούν για τη δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας στον «ΔΝμΚY», (εφεξής «Nax.mKY.Lab»), με έδρα την Νάξο. Βασικοί πυλώνες της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι:

  • Η προώθηση της καινοτομίας και της ψηφιακής μετάβασης.

  • Η ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

  • Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

  • Η ανάδειξη των εξαιρετικών χαρακτηριστικών-υποδομών για την προσέλκυση επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων.

  • Η βέλτιστη αξιοποίηση εθνικών, κοινοτικών και άλλων χρηματοδοτικού μέσων για την υλοποίηση έργων και δράσεων καινοτομίας.

"Γέφυρα μεταξύ οράματος και δράσης"

Το «Nax.mKY.Lab» θα αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ οράματος και δράσης. Θα δημιουργήσει βασικές συνεργασίες, υποδομές και μηχανισμούς διακυβέρνησης που είναι απαραίτητοι για την επιτυχία, επικεντρώνοντας στον προσδιορισμό των πιεστικών κλιματικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η πόλη, στην αξιοποίηση των προσπαθειών έρευνας και ανάπτυξης για τη διερεύνηση καινοτόμων τεχνολογιών και προσεγγίσεων προσαρμοσμένων στο μοναδικό πλαίσιο του «ΔΝμΚY», στη δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου ανταλλαγής δεδομένων για τη διευκόλυνση της συνεργασίας και της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ ενδιαφερομένων μερών, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής και στην ανάπτυξη περιπτώσεων χρήσης σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες για την επίδειξη πρακτικών λύσεων για τη βελτιστοποίηση της χρήσης του νερού και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε αστικά περιβάλλοντα.

Θεματικοί άξονες και δράσεις

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι θεματικοί άξονες και αντίστοιχες ενδεικτικές δράσεις του "Nax.mKY.Lab" που θα έρθουν να προσφέρουν πολλά και διαφορετικά οφέλη στο νησί. Οι θεματικοί άξονες και οι δράσεις αφορούν:

Μεταφορές και Βιώσιμη Κινητικότητα

Ανάπτυξη έξυπνων στάσεων:

  • Εγκατάσταση ψηφιακών οθονών με πληροφορίες πραγματικού χρόνου για τα δρομολόγια.

  • Ενσωμάτωση συστημάτων Wi-Fi και φόρτισης USB για τους επιβάτες.

  • Υλοποίηση συστημάτων ασφαλείας με κάμερες και κουμπιά έκτακτης ανάγκης.

Παρακολούθηση μετακινήσεων τουριστών:

  • Ανάπτυξη εφαρμογής για κινητά που θα καταγράφει ανώνυμα δεδομένα κίνησης.

  • Δημιουργία συστήματος ανάλυσης δεδομένων για την κατανόηση των τουριστικών ροών.

Προώθηση έξυπνων μετακινήσεων:

  • Εγκατάσταση συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων και ηλεκτρικών πατινιών.

  • Δημιουργία εφαρμογής για την ενοποιημένη χρήση όλων των μέσων μεταφοράς (MaaS - Mobility as a Service).

Λύσεις Drones

Εναέρια επιτήρηση και χαρτογράφηση:

  • Δημιουργία λεπτομερών τρισδιάστατων χαρτών των νησιών για χωροταξικό σχεδιασμό και τουριστική προβολή.

  • Παρακολούθηση παράκτιων ζωνών για εντοπισμό διάβρωσης και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Υποστήριξη γεωργικών δραστηριοτήτων:

  • Χρήση drones εξοπλισμένων με πολυφασματικές κάμερες για την αξιολόγηση της υγείας των καλλιεργειών.

  • Εφαρμογή στοχευμένων λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων για βελτιστοποίηση της χρήσης πόρων.

Ενίσχυση ασφάλειας και διάσωσης:

  • Περιπολίες ακτών και δύσβατων περιοχών για έγκαιρο εντοπισμό περιστατικών έκτακτης ανάγκης.

  • Υποστήριξη επιχειρήσεων διάσωσης με ταχεία μεταφορά ιατρικού εξοπλισμού ή σωσιβίων.

Πυροπροστασία και Διαχείριση Δεδομένων Κέντρου Ελέγχου

Βελτίωση της πυροπροστασίας:

  • Εγκατάσταση δικτύου αισθητήρων για την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών.

  • Ανάπτυξη συστήματος προβλέψεων και προσομοιώσεων για την εξέλιξη πυρκαγιών.

  • Δημιουργία εφαρμογής για την άμεση ειδοποίηση και καθοδήγηση των πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Διαχείριση των δεδομένων του κέντρου ελέγχου:

  • Ανάπτυξη πλατφόρμας ενοποιημένης διαχείρισης δεδομένων από διάφορες πηγές (αισθητήρες, κάμερες, εφαρμογές).

  • Υλοποίηση συστήματος ανάλυσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για τη λήψη αποφάσεων.

  • Δημιουργία διεπαφών για την οπτικοποίηση των δεδομένων και την παρακολούθηση βασικών δεικτών απόδοσης (KPIs).

Στρατηγική Υλοποίησης του "Nax.mKY.Lab"

Βασικές συνιστώσες για την επιτυχία του "Nax.mKY.Lab" αποτελούν οι στρατηγικές υλοποίησης δράσεων που αξιοποιούν την έρευνα, τη διαφάνεια των δεδομένων, την ανάπτυξη περιπτώσεων χρήσης, την τεχνογνωσία, και τις συνεργασίες. Ειδικότερα:

Στο τομέα της έρευνας και ανάπτυξη, θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:

  • Διεξαγωγή έρευνας για τον εντοπισμό και την κατανόηση των πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αστικές περιοχές της Καλαμάτας στον τομέα του νερού.

  • Διερεύνηση αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτόμων προσεγγίσεων για τη διαχείριση και τη διατήρηση του νερού, εστιάζοντας σε λύσεις προσαρμοσμένες στο μοναδικό πλαίσιο της πόλης.

  • Συνεργασίες με πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, το οικοσύστημα καινοτομίας και εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας για την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των διαθέσιμων πόρων στην ανάπτυξη λύσεων αιχμής.

Στο πλαίσιο ανταλλαγής δεδομένων θα προχωρήσουν σε:

  • Καθιέρωση ενός τυποποιημένου πλαισίου για την ανταλλαγή δεδομένων, με χρήση τεχνολογίας βασισμένης στο Fiware για τη διασφάλιση της συμβατότητας και της διαλειτουργικότητας.

  • Προώθηση της διαφάνειας των δεδομένων με την ενθάρρυνση της ανταλλαγής συνόλων δεδομένων που σχετίζονται με την κατανάλωση νερού, την ποιότητα, τις υποδομές και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες μεταξύ ενδιαφερομένων μερών.

Όσο για την ανάπτυξη Use Cases, θα γίνει:

  • Εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων, των δήμων και των πολιτών σε μια διαδικασία συνεργασίας για τον εντοπισμό συγκεκριμένων προκλήσεων στην κατανάλωση νερού και την ιεράρχηση τομέων παρέμβασης.

  • Σχεδιασμός και εφαρμογή περιπτώσεων χρήσης που επιδεικνύουν καινοτόμες λύσεις για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις που έχουν εντοπιστεί.

  • Συνεχής αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των περιπτώσεων χρήσης, συλλογή ανατροφοδότησης από τα ενδιαφερόμενα μέρη και ενσωμάτωση των διδαγμάτων που αντλήθηκαν για την τελειοποίηση και τη βελτίωση των λύσεων.

Χρηματοδότηση και διάρκεια μνημονίου

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι το "Nax.mKY.Lab" θα επιδιώξει χρηματοδοτήσεις από πηγές και φορείς που συνάδουν με τους στόχους και το πλαίσιο δράσης του. Ενδεικτικά από Εθνικά, Ευρωπαϊκά και Διεθνή Προγράμματα Χρηματοδότησης, από πιλοτικά Projects Εταιριών και ESG Δράσεις και άλλα πιθανά μέσα χρηματοδότησης, όπως ιδιωτικές επενδύσεις, συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα και ενδοκοινοτική χρηματοδότηση. Η διάρκεια ισχύος του Μνημονίου Συνεργασίας ορίζεται στα πέντε έτη.