Ο πρόεδρος της νεοσύστατης Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Μυκόνου, Ίωνας Γαλάτης μιλάει στην "Κοινή Γνώμη" για τους σκοπούς της Ένωσης αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί

Με σκοπό τη "θωράκιση" των ιδιοκτησιών

Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια έχουν έρθει με σκοπό να δώσουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα, αλλά πολλές φορές οι κάτοικοι των περιοχών στα οποία πρόκειται να εφαρμοστούν, νιώθουν ότι όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις τα πολλαπλασιάζουν.

Πιο συγκεκριμένα, στη Μύκονο που έχει γίνει εδώ και καιρό γνωστό το πλάνο και η πρόταση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, συστάθηκε πρόσφατα η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Μυκόνου, που σκοπεύει να υποστηρίξει τα συμφέροντα όσων έχουν κάποια ιδιοκτησία στη Μύκονο, αλλά και να βοηθήσει όσους σκοπεύουν να αποκτήσουν στο μέλλον.

Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες η νεοσύστατη Ένωση, απέστειλε μία επιστολή προς τον πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, τον περιφερειάρχη, τους βουλευτές Αιγαίου και το δήμαρχο Μυκόνου, εκφράζοντας τις ανησυχίες της, αλλά και τα αιτήματά της αναφορικά με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του νησιού.

Ι. Γαλάτης: "Να υπάρχει μία εκπροσώπηση ώστε να αντιμετωπιστούν οι αδικίες που έχουν γίνει"

Ο πρόεδρος της νεοσύστατης Ένωσης, Ίωνας Γαλάτης μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τους βασικούς στόχους της Ένωσης και για τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να τη δημιουργήσουν. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι "ο σκοπός μας είναι να υπάρχει μία εκπροσώπηση για τα θέματα των ακινήτων της Μυκόνου, αλλά και των υπολοίπων Κυκλάδων, γιατί πάντα ένα μέτρο ξεκινάει από μας και καταλήγει και στα υπόλοιπα νησιά. Να υπάρχει μία εκπροσώπηση ώστε να αντιμετωπιστούν και οι αδικίες που έχουν γίνει, καθώς εκάστοτε κυβερνήσεις και μελετητές που μπαίνουν για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα εμφανίζονται στα νησιά, έχουν μεγάλη απόκλιση και απομάκρυνση από την πραγματικότητα και από την κοινωνία".

Συγκεκριμένα, για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο επεσήμανε πως έχουν γίνει τεράστια λάθη, όπως για παράδειγμα με τους δασικούς χάρτες. "Σύμφωνα με αυτό τα μισά νησιά έχουν χαρακτηριστεί ως δάση, Ιδιωτικές εκτάσεις από τον 19ο αιώνα έχουν χαρακτηριστεί ως δάσος επειδή έχουν μέσα μια ήπια βλάστηση. Πολλές φορές η απόσταση των νομοθετών από την πραγματικότητα δημιουργεί προβλήματα και εμείς είμαστε εδώ κατά κάποιο τρόπο να καλύψουμε αυτό το κενό. Δεν μπορούν να ονομάζουν ιδιωτικές εκτάσεις ως δασικές μόνο και μόνο επειδή δεν υπήρχε Κτηματολόγιο και πλέον στο 52% της Μυκόνου δεν μπορείς να χτίσεις τίποτα. Θέλουν να κόψουν την εκτός σχεδίου δόμηση και ξεκινούν από τη Μύκονο γιατί αυτό δεν θα συλλέξει πολλές κακές γνώμες", δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Το σχέδιο που μας παρουσιάστηκε ουσιαστικά μας είπε, έχετε ένα πρόβλημα, θα σας το κάνουμε πολύ μεγαλύτερο και για πάντα"

Αναφορικά με την αυθαίρετη δόμηση που εμφανίζεται στο νησί τόνισε ότι "μιλούν για υπερδόμηση στη Μύκονο η οποία εμφανίζεται όμως σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές. Έχουμε πολύ λίγα σχέδια πόλης σαν νησί καθώς σκεφτείτε ότι έχουμε μόνο 10 σχέδια πόλης, τη στιγμή που η Σαντορίνη έχει περισσότερα από 35 χωριά. Ναι μεν υπάρχουν αυθαίρετα που κάποτε ήταν κουλτούρα ολόκληρης της Ελλάδος, αλλά το να δικάζουμε μεμονωμένα τη Μύκονο ή τη Σαντορίνη, τη στιγμή που λιμάνια, αεροδρόμια, σχολεία, ολυμπιακά έργα είναι αυθαίρετα, έχει ως αποτέλεσμα να στοχοποιείται ένας τόπος, τη στιγμή που αυτό συνέβαινε παντού. Κανείς δεν θέλει να χτίζει αυθαίρετα και κανείς δεν θέλει να έχει το ρίσκο των προστίμων που είναι υπέρογκα, παρόλο που κάποιοι αναγκάζονται να το κάνουν. Είναι πολύ χρήσιμο να υπάρξει ένα Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο αλλά πρέπει να έχει επαφή με την πραγματικότητα, καθώς δεν γίνεται να έχουν πάει την αρτιότητα στα οκτώ στρέμματα ενώ είχαν αναγκάσει τον κόσμο να χωρίσει τις ιδιοκτησίες του σε τεσσάρια. Το 90 με 95% των αγροτεμαχίων είναι από 4 έως 5 στρέμματα, Οπότε με λίγα λόγια μας αναγκάζουν να μη χτίζουμε πουθενά και τίποτα. Το σχέδιο που μας παρουσιάστηκε ουσιαστικά μας είπε, έχετε ένα πρόβλημα, θα σας το κάνουμε πολύ μεγαλύτερο και για πάντα".

"Έχει φτάσει σε σημείο η κατοικία εργαζομένων να ανταγωνίζεται τη τουριστική κατοικία"

Τέλος και αναφερόμενος στο σημαντικό πρόβλημα της στέγασης των εργαζομένων στο νησί, ο κ. Γαλάτης είπε ότι "η στεγαστική κρίση που περνάει το νησί τα τελευταία χρόνια είναι απίστευτη. Σκεφτείτε ότι το εργατικό δυναμικό που στηρίζει την οικοδομή και το εργατικό δυναμικό που στηρίζει τον τουρισμό, δεν έχει κατοικίες. Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις αντί να κοιτάξουν πως θα αναπτύξουν τα έσοδά τους, ξεκίνησαν να φτιάχνουν τεράστιες κατοικίες προσωπικού για να λύσουν το πρόβλημα της διαμονής του, κάτι που γίνεται μόνο στη Μύκονο. Αυτή τη στιγμή λοιπόν σε μία περιοχή που “γονατίζει” με τις κατοικίες, κόβουν τη δόμηση ενώ στην πράξη, υπό συνθήκες, θα έπρεπε να επιτρέψουν τη δόμηση για να αντιμετωπίσουν τη στεγαστική κρίση των εργαζομένων και των ντόπιων. Έχουμε ένα νησί που δεν μπορεί να κοιμίσει τους ντόπιους, δεν μπορεί να κοιμίσει τους εργαζόμενους και το μόνιμο εργατικό δυναμικό που δουλεύει στην οικοδομή και όλοι αυτοί σιγά-σιγά φεύγουν από τη Μύκονο. Οι συνθήκες πολλές φορές που αναγκάζονται να διαμένουν κάποιοι εργαζόμενοι είναι απάνθρωπες. Σκεφτείτε ότι κάποιοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων αναγκάζονται να νοικιάσουν ένα άλλο χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχείο για να διαμένει το προσωπικό του. Έχει φτάσει σε σημείο η κατοικία εργαζομένων να ανταγωνίζεται τη τουριστική κατοικία".

Η επιστολή της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Μυκόνου

Αρχικά, η επιστολή της Ένωσης, μέλους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) αναφέρεται στα σημαντικά κεφάλαια "Δόμηση και Περιβάλλον" και "Βιομηχανική Ζώνη", ενώ στο τρίτο μέρος που αφορά στην "Αρτιότητα Οικοπέδων", η Ένωση τονίζει ότι "η αύξηση της αρτιότητας εκτός σχεδίου δόμησης για κατοικία από 4 σε 8 στρέμματα, όπως προτείνεται, απαγορεύει ουσιαστικά τη δόμηση στο 90-95% των αγροτεμαχίων. Η ρύθμιση αυτή καταργεί το δικαίωμα δόμησης πολλών πολιτών, απαξιώνει και αχρηστεύει πλήρως την περιουσία τους, διαψεύδει την προσδοκία τους για απόκτηση στέγης, προκαλεί οικονομική καταστροφή σε πολίτες που έχουν ήδη επενδύσει σε ακίνητα 4 στρεμμάτων και παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ασφάλειας δικαίου που έδινε δικαίωμα αρτιότητας στα 4 στρέμματα".

Τα αιτήματα της Ένωσης

Ως κατακλείδα, η Ένωση αναφέρει ότι "η Μύκονος βιώνει μια οξεία στεγαστική κρίση, με έλλειψη κατοικιών τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους εργαζόμενους που στηρίζουν την οικονομία του τουρισμού. Η προτεινόμενη αύξηση της αρτιότητας θα επιδεινώσει την κρίση αυτή, ευνοώντας τις μεγάλες ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε χέρια ξένων επενδυτών, εις βάρος της μυκονιάτικης μικροϊδιοκτησίας. Επιπλέον, η απαγόρευση της νόμιμης δόμησης θα οδηγήσει μοιραία στην αύξηση της αυθαίρετης δόμησης, η οποία δημιουργεί προβλήματα στο νησί, στερεί έσοδα από το κράτος και υπονομεύει το κράτος δικαίου".

Αναλυτικά τα αιτήματα της Ένωσης είναι:

  • Διατήρηση της αρτιότητας των τεσσάρων στρεμμάτων στα υφιστάμενα αγροτεμάχια που ήταν άρτια πριν την αναστολή αδειών και μέχρι σήμερα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σημερινή στεγαστική κρίση.

  • Συνέχιση διαδικασιών έγκρισης οικοδομικών αδειών που βρίσκονται σε διαδικασία προέγκρισης και έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου ή έχουν υποβληθεί στις υπηρεσίες, εξεταζόμενες με τους υφιστάμενους όρους δόμησης.

  • Δυνατότητα κατασκευής κατοικιών μικρής επιφανείας και μικρών αγροτουριστικών εγκαταστάσεων (οινογνωσία, οινοποιία, εμφιαλωτήρια, τυροκομεία) στη ζώνη γεωργοκτηνοτροφικής ανάπτυξης, μη βιομηχανικής χρήσης και στις ζώνες Α5, Β1 & Β5.

  • Επέκταση ορίων οικισμών σε αραιοδομημένες περιοχές του νησιού μας όπως η Άνω Μερά, Άγιος Στέφανος, Τούρλος, Άγιος Ιωάννης.

  • Αναθεώρηση των προτεινόμενων επεκτάσεων των ήδη υπαρχόντων οικισμών της Χώρας και της Άνω Μεράς, οι οποίες κρίνονται ανεπαρκείς για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του νησιού.

  • Αύξηση της φέρουσας ικανότητας με επενδύσεις σε δημόσια έργα, όπως οδικά δίκτυα, μαρίνες, επέκταση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, μονάδες αφαλάτωσης, σχολικές μονάδες κ.α. προκειμένου να είναι δυνατή και η υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στο νησί.