Τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου Τήνου για το 2025, γνωστοποίησε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Αλλάζουμε", Αναστασία Ψάλτη

"Στερείται στρατηγικής για το μέλλον του τόπου μας"

Η πρόσφατη ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Τήνου, εισέπραξε πολλές αντιδράσεις από τις αντιπολιτευτικές παρατάξεις, παρόλο που πέρασε κατά πλειοψηφία.

Πιο συγκεκριμένα, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Αλλάζουμε" και δημοτική σύμβουλος, Αναστασία Ψάλτη, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχώρησε στην καταψήφιση του προϋπολογισμού της Δημοτικής Αρχής για το 2025, κάνοντας γνωστούς τους λόγους της καταψήφισης, την Παρασκευή.

Η κα Ψάλτη τόνισε ότι "ο προϋπολογισμός, αλλά και οι απαντήσεις των μελών της Δημοτικής Αρχής, επιβεβαιώνουν ότι η διοίκηση Κροντηρά στερείται συνολικής και συνεκτικής στρατηγικής για το μέλλον του τόπου μας".

Παράλληλα έφερε, ως παραδείγματα αδυναμίας ανταπόκρισης της Δημοτικής Αρχής στις ανάγκες που έχει η Τήνος και η τηνιακή κοινωνία, στο ότι "στον προϋπολογισμό των 25 εκατ. ευρώ, οι μελέτες που ανατίθενται δεν ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ. Τα κόστη αμοιβών προσώπων που εργάζονται για να παράξουν αποτέλεσμα για τον τόπο μας (μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου και συμβασιούχοι εργαζόμενοι, εξωτερικοί συνεργάτες, αιρετοί, κ.ά.) ανέρχονται σε 12 εκατ. ευρώ, όταν το παραγόμενο αποτέλεσμα δεν ξεπερνά τα 7,5 εκατ. ευρώ».

Α. Ψάλτη: "Η διοίκηση Κροντηρά στερείται συνολικής και συνεκτικής στρατηγικής για το μέλλον του τόπου μας"

Αναλυτικά, η καταληκτική τοποθέτηση της επικεφαλής των "Αλλάζουμε" στη συζήτηση του προϋπολογισμού αναφέρει:

"Ο προϋπολογισμός του 2025 αλλά και οι απαντήσεις των μελών της Δημοτικής Αρχής στα ερωτήματα που έθεσε σύσσωμη η αντιπολίτευση, επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά ότι, δυστυχώς, η διοίκηση Κροντηρά στερείται συνολικής και συνεκτικής στρατηγικής για το μέλλον του τόπου μας.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι στον προϋπολογισμό των 25 εκατ. ευρώ, οι μελέτες που ανατίθενται, με σκοπό να έχει ο Δήμος -σε εύλογο χρονικό διάστημα- τη δυνατότητα ανάθεσης σοβαρών έργων με ξεκάθαρο τρόπο, δηλαδή με διαγωνισμούς και όχι μικρά έργα με απευθείας αναθέσεις, δεν ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ. Μόλις το 1%!

Επίσης, στον προϋπολογισμό των 25 εκατ. ευρώ, τα κόστη αμοιβών προσώπων που εργάζονται για να παράξουν αποτέλεσμα για τον τόπο μας (μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου και συμβασιούχοι εργαζόμενοι, εξωτερικοί συνεργάτες, αιρετοί, κ.ά.) ανέρχονται σε 12 εκατ. ευρώ, όταν το παραγόμενο αποτέλεσμα δεν ξεπερνά τα 7,5 εκατ. ευρώ. Είναι και αυτό ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της αναποτελεσματικότητας της λειτουργίας του Δήμου Τήνου.

Σε αυτόν τον δρόμο, που οδηγεί σε αδιέξοδο και όχι σε μια αναπτυξιακή και βιώσιμη προοπτική για την Τήνο μας και τον τηνιακό λαό, δεν μπορώ να συναινέσω. Ως εκ τούτου, οι "Αλλάζουμε" καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό της διοίκησης Κροντηρά για το 2025".

Τα 8 θέματα που είχε θέσει η Αναστασία Ψάλτη

Κατά τις τοποθετήσεις της, η Αναστασία Ψάλτη έθεσε, επίσης, διάφορα θέματα εκ των οποίων τα βασικότερα είναι:

1. Εξωτερικοί συνεργάτες παροχής υπηρεσίας:

Για τους εξωτερικούς συνεργάτες παροχής υπηρεσίας στον Δήμο Τήνου προβλέπονται απευθείας αναθέσεις – προϋπολογισμός κόστους περί τις 250.000 ευρώ. Αυτό είναι ένα ποσό, πλέον του κόστους της εταιρίας ΔΕΠΑΝ, στην οποία έχει ήδη ανατεθεί έργο 85.000 ευρώ για το 2024, έργο που δεν έχει ολοκληρώσει ενώ υπάρχει και νέα ανάθεση ύψους 150.000 ευρώ.

2. Επιμόρφωση υπαλλήλων – Αναδιοργάνωση Υπηρεσιών Δήμου:

Για την επιμόρφωση των τακτικών υπαλλήλων του Δήμου Τήνου προβλέπονται μόνο 4.500 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν διευκολύνουμε τους άμεσους συνεργάτες μας στο έργο τους, δεν στηριζόμαστε σε αυτούς και δεν τους στηρίζουμε, δεν οργανώνουμε τις βασικές δομές του Δήμου με νέες μεθόδους και διαδικασίες. Επιλέγουμε απλώς την εύκολη λύση της ανάθεσης σε εξωτερικό προσωπικό.

3. Συντήρηση του Λυκείου Τήνου:

Στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη συντήρηση του Λυκείου Τήνου, παρά τις επίμονες αναφορές και τεχνικές εκθέσεις για κτιριακές ανάγκες που απέστειλαν οι διευθύνσεις των σχολείων, τα οποία στεγάζονται στο κτίριο του Λυκείου. Στον προϋπολογισμό των 25 εκατ. ευρώ έχουν εγγραφεί μόνο 75.000 ευρώ για τις σχολικές μονάδες, ενώ δεν αναφέρεται καμία μελέτη που θα δώσει τη δυνατότητα χρηματοδοτήσεων για τις επισκευές.

4. Συμμετοχή σε διάφορους φορείς:

Η συμμετοχή του Δήμου Τήνου σε φορείς, όπως τα δίκτυα Δήμων, κοστολογείται με πάνω από 10.000 ευρώ τον χρόνο. Ταυτόχρονα, υπάρχει και ο κεντρικός σύμβουλος του Δήμου Τήνου, η ΔΕΠΑΝ, με κόστος 150.000 ευρώ για το 2025. Τι είδους παροχή συμβουλευτικής υπηρεσίας μπορεί να μας προσφέρει ένα Δίκτυο και πληρώνουμε συνδρομή για να συμμετέχουμε σε αυτό, όταν υπάρχουν ανεξάρτητοι φορείς (πχ ΕΕΤΑΑ), με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε χωρίς κόστος;

5. Πάγια προκαταβολή χρημάτων:

Από τις εγγραφές του προϋπολογισμού διαπιστώνεται ότι το 2024 η Δημοτική Αρχή δεν χορήγησε ποτέ τη νομοθετημένη πάγια προκαταβολή χρημάτων προς τις τοπικές κοινότητες (σ.σ.: πρόκειται για χρήματα που αξιοποιούνται στις περιοχές τους) και τα σχολεία.

6. Ανεπιτήρητα ζώα:

Για το θέμα των ανεπιτήρητων ζώων υπάρχει μια εγγραφή στον προϋπολογισμό, ύψους 37.000 ευρώ. Δεν είναι κατανοητό σε τι ακριβώς αντιστοιχεί το ποσό, ποιο είναι το σχέδιο του Δήμου για την επίλυση του πολύ μεγάλου προβλήματος για το νησί μας, πρόβλημα για το οποίο υπήρχε, προεκλογικά, υπόσχεση ότι θα λυθεί μέσα στον πρώτο χρόνο. Προφανώς αυτό το θέμα ΔΕΝ αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής. Επίσης, υπάρχουν ανακοινώσεις για συνεργασία με κτηνοτροφική μονάδα. Αλήθεια, έγινε διαγωνισμός; Σε ποιον θα γίνει πάλι απευθείας ανάθεση χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης;

7. Δεματοποίηση απορριμμάτων στο Κοσσίνι:

Η Δημοτική Αρχή χρηματοδοτεί την εκ νέου μίσθωση εξοπλισμού δεματοποίησης των απορριμμάτων στο Κοσσίνι, ενώ δεν υπάρχει κωδικός για την απομάκρυνση των δεμάτων. Μάλιστα, σε ερώτημά μας, η Δημοτική Αρχή απάντησε ότι δεν θα απομακρύνονται! Συνεπώς, θα συμβαίνει αυτό που συνέβαινε και στο παρελθόν. Ο ήλιος θα καταστρέφει τις μεμβράνες και τα απορρίμματα θα διαχέονται στη γύρω περιοχή! Εξαιρετικός σχεδιασμός.

8. Επισκευή Λεωφόρου Μεγαλόχαρης:

Υπάρχει εγγραφή 30.000 ευρώ σε κωδικό του προϋπολογισμού για την επισκευή της Λεωφόρου Μεγαλόχαρης. Πάλι ένα ποσό για ένα ημιτελές έργο σε απευθείας ανάθεση. Καμία μελέτη δεν προβλέπεται από τον προϋπολογισμό για την αναμόρφωση του κεντρικού δρόμου της πόλης μας, συνεπώς κανένα σοβαρό έργο δεν αναμένεται τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον.