Εγκρίθηκε ο επικαιροποιημένος κανονισμός λειτουργίας του, στηρίζοντας έτσι στον μέγιστο βαθμό τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου

Η πολύπλευρη προσφορά του Κέντρου Κοινότητας Τήνου

Με κοινωνικό πρόσωπο και αίσθημα αλληλεγγύης, λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Τήνου, το οποίο στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την υποστελεχωμένη Κοινωνική Υπηρεσία, με διάφορες δράσεις και υπηρεσίες, που απευθύνονται κυρίως σε ευπαθείς ομάδες, αλλά όχι μόνο.

Μάλιστα, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε ο επικαιροποιημένος κανονισμός λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Τήνου.

Π. Τριγώνη: "Ρυθμίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας, το οποίο συμβάλει τα μέγιστα στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας"

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με την έγκριση του κανονισμού λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Τήνου, έδωσε τον λόγο στην αντιδήμαρχο Παιδείας, Κοινωνικής Προστασίας και Δια Βίου Μάθησης, Πηνελόπη Τριγώνη, η οποία τόνισε πως πλέον ρυθμίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας, το οποίο συμβάλει τα μέγιστα στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στον Δήμο.

"Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου μας, αποτελεί το βασικό «πυρήνα» διευρυμένων υπηρεσιών τύπου "One StopShοp", με εξατομικευμένη ολιστική προσέγγιση, υποστηρίζοντας ή συνεργώντας με την κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, ως δράση «ομπρέλα» παρέχοντας υπηρεσίες οι οποίες ανταποκρίνονται στις πολιτικές που ήδη υλοποιούνται ή προγραμματίζονται και τις ενισχύουν περαιτέρω. Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Τήνου λειτουργεί ως δομή συμπληρωματική της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και εποπτεύεται από αυτή και έθεσε υπόψη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου τον Κανονισμό", επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ι. Δελατόλα: "Το Κέντρο Κοινότητας λειτουργεί βάσει ενός θεσμοθετημένου νομοθετικού πλαισίου"

Η διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου και υπεύθυνη για το Κέντρο Κοινότητας, Ιουλία Δελατόλα μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τις βασικές αρμοδιότητες του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Τήνου. Όπως ανέφερε "το Κέντρο Κοινότητας λειτουργεί βάσει ενός θεσμοθετημένου νομοθετικού πλαισίου, καθώς δεν έχει το κάθε Κέντρο τη δική του πολιτική. Τα βασικά κομμάτια που αναλαμβάνει είναι επιδοματική πολιτική, όπου έρχονται οι πολίτες και κάνουν τις διάφορες αιτήσεις για επιδόματα που δικαιούνται, παράλληλα υπάρχει μία προσέγγιση των ευπαθών ομάδων, είτε για να βρεθεί κάποια εργασία, είτε για να γίνονται κάποιες δραστηριότητες για να απασχολούνται. Έχουμε δημιουργήσει μία παιδική βιβλιοθήκη και έχουμε και την ψυχολόγο, που βοηθά είτε σε ομαδικό είτε σε ατομικό επίπεδο. Η ψυχολόγος έχει μία συνεργασία με το Σύλλογο ΑμεΑ, με τον οποίο πραγματοποιεί συναντήσεις και έχει και μία κοινωνική λειτουργό και μία κοπέλα που έχει τελειώσει κοινωνικές επιστήμες, οπότε είναι τρία τα άτομα που έχουν αναλάβει να βοηθούν".

"Το Κέντρο μας είναι πολύ ενεργό και στηρίζει τις κοινωνικές δομές και τη Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου"

Παράλληλα, μίλησε και για τη συνεργασία του Κέντρου Κοινότητας με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, σημειώνοντας πως "η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου είναι σχεδόν υποστελεχωμένη, γιατί έχει μόνο μία κοινωνική λειτουργό. Για να το πω διαφορετικά, ο Δήμος είναι σε καλή κατάσταση σε ότι αφορά τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, καθώς έχουμε συνολικά αρκετά άτομα, ασχέτως ότι βρίσκονται σε διαφορετικές δομές, όπως η Πρόνοια, το "Βοήθεια στο Σπίτι" και το Κέντρο Κοινότητας. Το Κέντρο μας είναι πολύ ενεργό και στηρίζει τις κοινωνικές δομές και τη Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου".

Οι στόχοι του Κέντρου Κοινότητας

Τα Κέντρα Κοινότητας με τα Παραρτήματα και τις Κινητές Μονάδες τους, αποτελούν βασικό "πυρήνα" διευρυμένων υπηρεσιών τύπου "Υπηρεσία μίας στάσης" και λειτουργούν ως δομές συμπληρωματικές των Κοινωνικών Υπηρεσιών των αντίστοιχων ΟΤΑ α΄ βαθμού και εποπτεύονται από αυτές.

Με τη λειτουργία τους επιδιώκεται η υποστήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή λειτουργίας τους. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των Κέντρων Κοινότητας εντάσσεται στον Εθνικό Μηχανισμό

Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής (ΕΜ), ο οποίος συντονίζει τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης, παρακολουθεί και αξιολογεί την εφαρμογή τους, προσδιορίζει τις προτεραιότητες, µε βάση τις εκάστοτε ανάγκες, ώστε να ενισχύει την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Οι αρμοδιότητες του Κέντρου Κοινότητας, ανά άξονα λειτουργίας, είναι:

Υποδοχή -Ενημέρωση - Υποστήριξη των πολιτών

Αναλαμβάνει ουσιαστικά την πληροφόρηση για ή/και παραπομπή των πολιτών σε προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο (πχ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, προγράμματα για τη στήριξη όσων διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (Επισιτιστικής βοήθειας & Υλικής στέρησης) ή διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, κοινωνικές δομές και υπηρεσίες που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ/ΕΚΤ+, προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας κ.α.)

Παράλληλα, φροντίζει για την υποστήριξη των πολιτών για την ένταξή τους στα προαναφερόμενα προγράμματα και με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή υποστήριξης κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για το Πρόγραμμα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των Ατόμων με Αναπηρία/ίες, προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης οικογενειών, επίδομα παιδιού, επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, επιδότηση ενοικίου και λοιπά στεγαστικά προγράμματα, κ.α. Τα στελέχη των Κέντρων Κοινότητας φροντίζουν τόσο για την ορθή συμπλήρωση των αιτήσεων, όσο και για την προσκόμιση και παραλαβή των κατά περίπτωση απαραίτητων συνοδευτικών εγγράφων και δικαιολογητικών.

Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές

Το Κέντρο Κοινότητας, έχει ως αρμοδιότητα, τη συνεργασία και τη παραπομπή αιτημάτων σε άλλες δομές και υπηρεσίες που παρέχονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής λειτουργίας του, π.χ. Κοινωνικοί Ξενώνες Αστέγων, Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών και θυμάτων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, Κοινωνικά Φροντιστήρια, Δομές Ψυχικής Υγείας, Δομές για άτομα με αναπηρία, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, Προγράμματα για ηλικιωμένους, Προγράμματα για Ρομά, Προγράμματα για νόμιμα διαμένοντες μετανάστες, αιτούντες/δικαιούχους διεθνούς και προσωρινής προστασίας κλπ.

Αναλαμβάνει, επίσης, τη συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων: α) σε υπηρεσίες απασχόλησης (π.χ. ΔΥΠΑ) για την ένταξη των ωφελούμενων σε προγράμματα κατάρτισης, δράσεις απασχόλησης, επιμορφωτικά σεμινάρια καθώς φυσικά και σε θέσεις εργασίας και β) σε φορείς αρμόδιους για την εφαρμογή προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας.

Παράλληλα συνεργάζεται με την τοπική αγορά εργασίας με στόχο την ένταξη των ανέργων. Στόχος είναι η ανάπτυξη επαφών και τακτικής επικοινωνίας με φορείς εκπροσώπησης των εργοδοτών και των εργαζομένων (π.χ. Επιμελητήρια, Ενώσεις και Ομοσπονδίες εργαζομένων, Συλλόγους επιχειρήσεων ή επιχειρηματικών ομάδων, κλπ). Τα Κ.Κ. συνεργάζονται κυρίως με τα Γραφεία Προώθησης Απασχόλησης των Δήμων (όταν αυτά υφίστανται) για την ανάπτυξη των σχετικών συνεργειών

Επίσης έχουν στη δικαιοδοσία τους τη:

  • Παροχή Υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων

  • Διανομή τροφίμων - σίτιση

Συνεργασία του Κέντρου Κοινότητας με την Κοινωνική Υπηρεσία

Συντονίστρια και εποπτεύουσα αρχή για το Κέντρο Κοινότητας, σύμφωνα με την αρμόδια ΚΥΑ, είναι η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Το Κέντρο Κοινότητας ως ξεχωριστή μονάδα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του οικείου Δήμου λειτουργεί συμπληρωματικά και υποστηρικτικά ως προς αυτήν. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχουν περιγραφεί τόσο στην ΚΥΑ όσο και στον Οδηγό Εφαρμογής το Κέντρο Κοινότητας είναι υποχρεωτικό και ταυτόχρονα αναγκαίο να λειτουργήσει παράλληλα, επάλληλα και ενισχυτικά με την Κοινωνική Υπηρεσία.

Στο ως άνω πλαίσιο μπορούμε σχηματικά να διακρίνουμε δύο περιπτώσεις επίπεδων συνεργασίας του Κέντρου Κοινότητας με την Κοινωνική Υπηρεσία:

  1. Στην περίπτωση που ο Ο.Τ.Α. έχει στελεχωμένη Κοινωνική Υπηρεσία, το Κέντρο θα λειτουργήσει υποστηρικτικά σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στην αρμόδια ΚΥΑ.

  2. Στην περίπτωση που ο Ο.Τ.Α. έχει υποστελεχωμένη Κοινωνική Υπηρεσία, ή στην περίπτωση που δεν υπάρχει καθόλου κοινωνική υπηρεσία, το Κέντρο θα κληθεί να καλύψει το κενό της υποδοχής, ενημέρωσης και διασύνδεσης των πιθανών ωφελούμενων με φορείς και προγράμματα κοινωνικής προστασίας.