Η έναρξη εργασιών για την κατασκευή ενός ξενοδοχείου στην εμβληματική περιοχή, έχει ήδη προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια κατοίκων και Δήμου

"Θύελλα" αντιδράσεων για την αλλοίωση του Σαρακίνικου

Μ. Μικέλης: "Η πορεία που θα ακολουθήσουμε θα είναι μέσω του Υπουργείου, της Πολεοδομίας και μέσω των νομικών οδηγιών για να προστατέψω το μέρος που λέγεται Σαρακίνικο και κάποια άλλα μέρη"

Μία εικόνα που σοκάρει, αντικρίζουν το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Μήλου και αυτή δεν είναι άλλη, από τα έργα έχουν αρχίσει πλησίον της εμβληματικής περιοχής Σαρακίνικο, με σκοπό να κατασκευαστεί ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων.

Πρόκειται για ένα σημείο που παρόλο που δεν είναι περιοχή Natura, χαρακτηρίζεται ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και δεν θα μπορούσε κανείς στο νησί, να σκεφτεί ότι θα υπάρξει επέμβαση από ανθρώπινο χέρι, σε ένα από τα εμβληματικότερα σημεία του νησιού της Μήλου.

Άμεση, όμως, ήταν και η αντίδραση του Υπουργείου Περιβάλλοντος στη δημοσιοποίηση του θέματος, με τον αρμόδιο υπουργό να δηλώνει πως δεν πρόκειται να δεχτεί μία τέτοιου είδους παρέμβαση στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μάλιστα, το Υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει στη διακοπή των εργασιών του έργου, μέχρι να αποσαφηνιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας.

Μ. Μικέλης: "Το Σαρακίνικο δεν είναι μόνο μία μοναδική κληρονομιά για τη Μήλο, αλλά για σήμα κατατεθέν για την Ελλάδα και όλο τον κόσμο"

Ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τις διαδικασίες που οδήγησαν στο σημερινό ζήτημα που έχει προκληθεί. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι "αντιμετωπίσαμε εξαιρετικές δυσκολίες στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και πέρασε κατά πλειοψηφία ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός (ΣΧΟΟΑΠ) Μήλου, γιατί η Μήλος έχει το ΣΧΟΟΑΠ και το Natura, που είναι δύο διαφορετικοί χωροταξικοί σχεδιασμοί. Σε ότι αφορά περιοχές όπως είναι το Σαρακίνικο ζητήσαμε την προστασία του Υπουργείου και μεγάλη ζώνη από την ακτή από 150 μέτρα και σε κάποια σημεία 350 μέτρα, προκειμένου να μη γίνει καμία δραστηριότητα και αν γίνει η όποια δραστηριότητα, να γίνει με ειδικούς όρους, για να μην έρθει ο οποιοσδήποτε και να χτίσει ότι να ναι, γιατί το Σαρακίνικο δεν είναι μόνο μία μοναδική κληρονομιά για τη Μήλο, αλλά για σήμα κατατεθέν για την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Για αυτό κάποια ιδιαίτερης ομορφιάς σημεία πρέπει να διατηρηθούν και ο κόσμος να επισκέπτεται και να θαυμάζει τα μνημείο της φύσης, όπως ακριβώς είναι".

"Το Υπουργείο είναι ενήμερο και θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα με τη συγκεκριμένη άδεια"

Όσο για το πως άρχισε η όλη διαδικασία με την οικοδόμηση του συγκεκριμένου κτηρίου, ο κ. Μικέλης, είπε ότι "το θέμα της ανοικοδόμησης των νησιών μας, όλοι οι Δήμοι το έχουμε βάλει στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων και αν δεν είχε συμβεί όλο αυτό με τους σεισμούς, θα κάναμε έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να ασκήσουμε κάποιες πιέσεις ώστε να βγουν τα ΣΧΟΟΑΠ ή τα Ειδικά Πολεοδομικά και να τηρηθούν οι όροι δόμησης. Αυτό προκειμένου τα νησιά που δεν έχουν εξελιχθεί οικοδομικά, όπως κάποια άλλα νησιά που έχουν υποστεί μεγάλη αλλοίωση και καταστροφή, να μη συνεχιστεί και αλλού. Το ΣΧΟΟΑΠ δεν εγκρίθηκε για κάποιους λόγους και αναμένουμε πλέον, γιατί δεν υπάρχει μόνο το συγκεκριμένο έργο που πάει να γίνει, αλλά εγώ είχα μία επαφή με το Υπουργείο, προκειμένου να δω τι θα κάνω με τις προεγκρίσεις των αδειών στη συγκεκριμένη περιοχή και σε κάποιες περιοχές ιδιαίτερες για τη Μήλο. Ήθελα να μου υποδείξουν το πως θα σταματήσουν όλες αυτές οι αδειοδοτήσεις και οι επενδύσεις, μέχρι να ολοκληρωθεί το Ειδικό Πολεοδομικό. Το Υπουργείο είναι ενήμερο και θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα με τη συγκεκριμένη άδεια. Η πορεία που θα ακολουθήσουμε θα είναι μέσω του Υπουργείου, της Πολεοδομίας και μέσω των νομικών οδηγιών για να προστατέψω το μέρος που λέγεται Σαρακίνικο και κάποια άλλα μέρη".

Γ. Μάλλης: "Θα βγει σύντομα μία ανακοίνωση σε ένα γενικότερο πλαίσιο από εμάς, που θα θίγει το ζήτημα των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων"

Ο πρόεδρος του Ομίλου "Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου", Γιώργος Μάλλης μίλησε στην εφημερίδα για τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στο νησί. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι "θα βγει σύντομα μία ανακοίνωση σε ένα γενικότερο πλαίσιο από εμάς, που θα θίγει το ζήτημα των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων. Αρχικά θα μιλήσω για ένα άλλο θέμα, στο οποίο σαν Σύλλογος έχουμε μία σοβαρή εμπλοκή και έχει να κάνει, για μία τεράστια επέκταση ενός άλλου μεγάλου και από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία του νησιού στην περιοχή του Μύτακα. Αυτή η ξενοδοχειακή μονάδα έχει πάρει ήδη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) και πάνω σε αυτή την απόφαση εδώ και κάποιους μήνες εμείς, ασκήσαμε προσφυγή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Στο Υπουργείο υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες για να απαντήσουν στην προσφυγή για να πάμε στη συνέχεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αν δεν δικαιωθούμε. Δυστυχώς όμως το Υπουργείο χρησιμοποιεί αυτές τις προθεσμίες, για να μας στερήσει το δικαίωμα προσφυγής στο ΣτΕ, καθώς εμείς κάναμε τη προσφυγή τον Σεπτέμβρη του 2024 και η αρνητική απάντηση ήρθε μέσα στον Γενάρη. Τώρα συζητάμε με τον Δήμο, για το τι μπορούμε να κάνουμε σε νομικό επίπεδο, γιατί από μόνοι μας δεν μπορούμε και για οικονομικούς λόγους".

Αναφορικά με την παρέμβαση και τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Σαρακίνικο, τόνισε ότι "την Κυριακή έχουμε συνέλευση και κοπή πίτας, οπότε εκεί θα συζητηθούν αυτά τα ζητήματα και θα θίξουμε το ζήτημα των στρατηγικών των μεγάλων επενδύσεων και σαν κορυφαίο ζήτημα και σαν θέμα της επικαιρότητας, θα είναι το Σαρακίνικο και αυτό θα γίνει σύντομα. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος, κοιτάζει με την Υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου, γιατί πλέον η Πολεοδομία ανήκει στον Δήμο, το ζήτημα της νομιμότητας του συγκεκριμένου ξενοδοχείου που έχει ξεκινήσει στο Σαρακίνικο. Μπορεί να μην είναι στο κεντρικό σημείο, είναι λίγο πιο ανατολικά αλλά δεν παύει να είναι ένα κομμάτι από αυτό το εμβληματικό για το νησί σημείο. Δυστυχώς το μεγάλο ζήτημα, είναι ότι αναγκαζόμαστε σαν κοινωνία και ο Δήμος από την πλευρά του, να αντιμετωπίζουμε μεμονωμένα τη κάθε περίπτωση, χωρίς να έχει μπει μέχρι τώρα ένα συνολικό πλαίσιο προστασίας, για το οποίο είναι υπεύθυνη η πολιτεία".

"Προφανώς για να έχουν επέμβει στον χώρο, θα πρέπει να έχουν πάρει άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων"

Κλείνοντας, ο κ. Μάλλης τόνισε ότι "είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια η συζήτηση για το Σαρακίνικο, καθώς είχε σταλεί η πρόταση για τη χωροταξική οργάνωση του νησιού που προέβλεπε μία ευρύτερη ζώνη προστασίας της περιοχής. Δυστυχώς το ΣΧΟΟΑΠ δεν έγινε δεκτό από το Υπουργείο και εκκρεμεί η πρωτοβουλία του Υπουργείο Περιβάλλοντος για όλη την Ελλάδα, που αφορά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, που ήδη έχει γίνει η παρουσίαση για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Αυτή η ιστορία θα συνεχιστεί, καθώς το Υπουργείο λέει ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2028 και εμείς λέμε ότι μπορεί να πάει και περισσότερο. Μέχρι τότε τι γίνεται στη συγκεκριμένη περιοχή; Προφανώς για να έχουν επέμβει στον χώρο, θα πρέπει να έχουν πάρει άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Με το νομικό πλαίσιο που υπάρχει, τα ζητήματα αυτά περνούν από τον Δήμο, αλλά ο Δήμος έχει μόνο γνωμοδοτικό ρόλο και για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχω ακούσει κάτι. Υπάρχει έντονη κινητικότητα στη Μήλο και αγανάκτηση για το συγκεκριμένο θέμα και δεν αποκλείω να έχουμε ακόμη και κάποιες κινητοποιήσεις στο νησί. Σίγουρα θα εκφραστεί μία αντίθεση και από μας και από τον Δήμο, μου είπαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν μέχρι και έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα. Το σημείο που χτίζεται είναι αδιανόητο".