Επιστολή του δημάρχου Πάρου στο Υπουργείο Παιδείας για τα κενά στα σχολεία

Ζητάει επανασχεδιασμό λόγω νησιωτικότητας

Κώστας Μπιζάς: "Ζητάμε η στελέχωση των σχολείων μας, να γίνεται από το πλούσιο δυναμικό των αδιόριστων εκπαιδευτικών, που ζουν ως μόνιμοι κάτοικοι στα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων και εν προκειμένω στην Πάρο"

Το ζήτημα της κάλυψης των κενών θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία της Πάρου, αναδεικνύει με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο δήμαρχος Κώστας Μπιζάς.

Φέρνοντας ως πρώτο ζητούμενο τη μη διενέργεια μαθημάτων, ο κ. Μπιζάς ζητάει τον επανασχεδιασμό σε ότι έχει να κάνει με την πρόσληψη αναπληρωτών, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνους τους εκπαιδευτικούς που ζουν ως μόνιμοι κάτοικοι στα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων και εν προκειμένω στην Πάρο.

Μάλιστα, μέσω των δηλώσεών του στην "Κοινή Γνώμη", αναφέρει ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος άμβλυνσης της άνισης μεταχείρισης των μαθητών της Πάρου, σε σχέση με αντίστοιχους άλλους περιοχών της χώρας.

"Ζητάμε την αλλαγή της νομοθεσίας"

Στην επιστολή του ο δήμαρχος, ανέφερε πως η Πάρος αποτελεί μη ελκυστικό προορισμό για τους αναπληρωτές καθηγητές, οι οποίοι είτε δεν δηλώνουν το νησί μας, είτε όταν προσληφθούν στις Κυκλάδες και τοποθετηθούν στην Πάρο παραιτούνται, λόγω του ολοένα αυξανόμενου κόστους ζωής στο νησί και της δυσκολίας εξεύρεσης στέγης που ακόμη και όταν βρεθεί, το κόστος ενοικίασης καθώς και η περίοδος διαθεσιμότητας, την καθιστά απαγορευτική, με αποτέλεσμα να αφήνονται δυσαναπλήρωτα κενά στη λειτουργία των σχολείων του νησιού.

Μάλιστα, μέσω της ίδιας επιστολής, αναφέρεται στη χρόνια αδυναμία της νομοθεσίας, όπως τονίζει, να αναγνωρίσει τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Ελλάδας, ζητώντας να εξεταστούν λύσεις για την κάλυψη των κενών θέσεων, όπως η στελέχωση των σχολείων μας, από το πλούσιο δυναμικό των αδιόριστων εκπαιδευτικών, που ζουν ως μόνιμοι κάτοικοι στα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων και εν προκειμένω στην Πάρο.

"Είναι μία επιστολή που έχει να κάνει με τα κενά κυρίως στα σχολεία του νησιού, τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως από τη μη ανταπόκριση αναπληρωτών να αναλάβουν τις θέσεις τους. Φυσικά αυτό δεν αφορά μόνο την Πάρο, αλλά είναι γενικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά. Το κυρίαρχο πρόβλημα έγκειται στο ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν βρίσκουν κατοικίες, με το κόστος ζωής να είναι υψηλό. Γι' αυτό το λόγο προτείνουμε, εάν αυτό είναι εφικτό, το Υπουργείο Παιδείας να περνούσε σε μία τροποποίηση του νόμου, ώστε να δίνεται μία προτεραιότητα στις προσλήψεις σε όλους εκείνους του εκπαιδευτικούς που έχουν τόπο καταγωγής τους τα νησιά", υποστήριξε ο κ. Μπιζάς, μιλώντας στην εφημερίδα.

Συνεχίζοντας επί του θέματος, συμπλήρωσε ότι "ουσιαστικά αυτό που ζητάμε είναι να δίνεται μία έξτρα μοριοδότιση, προκειμένου να γίνονται πιο θελκτικές οι συγκεκριμένες θέσεις των αναπληρωτών. Πιστεύουμε ότι εάν δοθεί προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς που έχουν εντοπιότητα στην Πάρο, θα αμβλυνθεί το πρόβλημα των κενών που υπάρχουν, ένα φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Έχουμε εκπαιδευτικούς από τις Σέρρες και τη Δράμα που έρχονται στα νησιά μας και καταλαβαίνουμε ότι είναι η ασύμφορη η ζωή τους σε αυτά".

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Πάρου υπογράμμισε πως "σήμερα, οι αναπληρωτές καθηγητές καλύπτουν το 35% περίπου των εκπαιδευτικών, που εργάζονται κάθε χρόνο στα σχολεία μας. Εκ των οποίων υπάρχουν σχολικές μονάδες στις οποίες στην α’ φάση παρουσιάστηκε λιγότερο του 50% των διορισθέντων αναπληρωτών. Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει το πόσο κρίσιμο είναι να βρεθεί ο τρόπος ώστε να διευκολυνθεί η διαμονή και η διαβίωση των αναπληρωτών στην Πάρο, και τις Κυκλάδες ευρύτερα".

Στην επισήμανση ότι αυτό είναι ένα βασικό ζητούμενο, καθώς πορευόμαστε προς το Πάσχα και ακόμη υπάρχουν κενά στις σχολικές μονάδες, ο κ. Μπιζάς, σημείωσε ότι "εκτός από την παιδεία και την εκπαίδευση των μαθητών μας, αποτελεί και ένα θέμα άνισης μεταχείρισης απέναντί τους σε σχέση με αντίστοιχα παιδιά άλλων περιοχών της Ελλάδας. Όταν υπάρχουν σχολεία στην Πάρο, όπως π.χ στο Γυμνάσιο της Παροικίας, που οι μαθητές του δεν έχουν διδαχθεί όλη τη σχολική χρονιά το μάθημα της Φυσικής, αυτό μόνο δυσάρεστο είναι. Μιλάμε για βασικά μαθήματα που δεν διδάσκονται. Για αυτό προτείνουμε αυτή την αλλαγή της νομοθεσίας, καθώς το ντόπιο εκπαιδευτικό δυναμικό, θα μπορούσε να προσλαμβάνεται κατά προτεραιότητα, να υπηρετεί στα σχολεία του νησιού τους, καλύπτοντας τα εκπαιδευτικά κενά, εξασφαλίζοντας έτσι την εύρυθμη λειτουργία τους.".

Στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει ένας ολικός επανασχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τόσο με την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, όσο και με την προσέλκυση εκπαιδευτικών, θέτοντας ακόμη και ως κυρίαρχο στοιχείο τη δημιουργία κατοικιών, ο δήμαρχος Πάρου ξεκαθάρισε ότι "όλα αυτά πρέπει να τα σχεδιάσει, αλλά και να συνδράμει το κράτος. Δεν μπορείς να έχεις απαίτηση από αδύναμους Δήμους, χωρίς ιδιαίτερους πόρους και χωρίς Τεχνικές Υπηρεσίες, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν κοινωνικές κατοικίες. Καθώς αυτό το πρόβλημα εντοπίζεται σε όλα τα νησιά, θα πρέπει να το δει το κράτος. Βασικό ζητούμε είναι ο επανασχεδιασμός του αρμόδιου Υπουργείου πάνω στο θέμα της παιδείας στα νησιά".

Κλιμάκια στην Πάρο για έλεγχο στις σχολικές μονάδες

Ο κ. Μπιζάς απάντησε σχετικά και με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων της Πάρου εν μέσω σεισμικής δραστηριότητας, κάνοντας γνωστό ότι σήμερα τα σχολεία παραμένουν κλειστά, σημειώνοντας ότι λόγω επίσκεψης κλιμακίου από την Αθήνα, εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η αναστολή τους και για τις επόμενες δύο ημέρες.

"Και σήμερα παραμένουν κλειστά τα σχολεία μας. Επειδή σήμερα το βράδυ παραμένουμε κλιμάκιο από την ΚΤΥΠ Α.Ε για τις σχετικές αυτοψίες που πρέπει να διενεργηθούν στα κτηριακά συγκροτήματα, θα εκδώσω ανακοίνωση για διήμερη αναστολή λειτουργίας και εάν εφόσον πάρω τη διαβεβαίωση ότι όλα είναι εντάξει, προβλέπω ότι τα μαθήματα θα αρχίσουν κανονικά με φυσική παρουσία των μαθητών, από την Πέμπτη", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε από το Σύλλογο Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Παροικίας, ο δήμαρχος σημείωσε ότι "πρόκειται για μία μονάδα που χτίστηκε γύρω στο 1950 και στην οποία φοίτησα και εγώ. Ο Σύλλογος έχει εκφράσει φόβους, λόγω της παλαιότητας της κατασκευής, ότι δεν πληροί τους αντισεισμικούς όρους και κανόνες που έχουν θεσπιστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Οπότε θέλουν έναν πιο ενδελεχή έλεγχο. Εκτιμώ ότι το κλιμάκιο που θα βρίσκεται στο νησί, να μας δώσει βεβαίωση χρήσης και θέλω να πιστεύω για όλα τα σχολεία. Εάν αυτή η βεβαίωση δεν αφορά όλες τις σχολικές μονάδες και κριθεί για κάποια περαιτέρω έλεγχος, θα προβούμε ως Δήμος και Τεχνική Υπηρεσία, σε ότι χρειάζεται. Είναι προφανές ότι δεν θα θέσουμε σε λειτουργία κάποιο σχολείο, που παρουσιάζει από τον έλεγχο, κάποιες ελλείψεις", κατέληξε, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Μπιζάς.