Εγκρίθηκε ο νέος κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Θήρας, που έχει σκοπό τη συνεργασία όλων των φορέων για την καλύτερη εικόνα του νησιού

Υψηλά πρόστιμα με στόχο τη συνέτιση πολιτών και επιχειρήσεων

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο νέος κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Θήρας, ο οποίος ορίζει με λεπτομέρειες τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στον νευραλγικό τομέα της Καθαριότητας.

Παράλληλα, μέσα στον κανονισμό αναφέρονται και τα μεγάλα πρόστιμα που προβλέπονται σε περίπτωση που κάποιος παραβιάσει συγκεκριμένους όρους, από τις πιο απλές παραβάσεις, που συμβαίνουν καθημερινά μέχρι τις πιο εξειδικευμένες.

Πρόστιμα που προβλέπονται

Ενδεικτικά, 300 ευρώ καλείται να πληρώσει όποιος τοποθετήσει σακούλα απορριμμάτων εκτός των κάδων, όποιος μετακινήσει κάδο από το αρχικό του σημείο, αλλά και όποιος απορρίψει αντικείμενα ή μικροαπορρίμματα εκτός καλαθιών του Δήμου.

Από 1000 ευρώ θα καλείται να καταβάλει, όποιος τοποθετήσει μη ανακυκλώσιμα υλικά στους κάδους ανακύκλωσης, όποιος προβαίνει σε ρύπανση μνημείων, αγαλμάτων, δημοσίων και δημοτικών κτηρίων με τοποθέτηση διαφημιστικών αφισών, αεροπανό, σπρέι και ρίψη φειγ-βολάν, αλλά και όποιος κάνει ρίψη μπαζών και άλλων ογκωδών αντικειμένων στους κάδους απορριμμάτων.

Τα υψηλότερα πρόστιμα ύψους 5.000 και 10.000 ευρώ προβλέπονται σε πολίτες ή επιχειρήσεις για τις εξής παραβάσεις:

  • Απόρριψη απορριμμάτων, μπαζών και αδρανών υλικών στην περιοχή ΖΩΝΗΣ Ι (Καλντέρα) (10.000 ευρώ)

  • Παράβαση Βαρέας Όχλησης Άρθρου 33 (5.000 ευρώ)

  • Δημιουργία και λειτουργία αυτοσχέδιων χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων (5.000 ευρώ)

Γ. Ρούσσος: "Δεν μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τον κανονισμό που υπήρχε, καθώς ήταν εξαιρετικά μπερδεμένος"

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιάννης Ρούσσος μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" και αρχικά αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους ήταν απαραίτητος ένας νέος κανονισμός. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "ο κύριος λόγος για τον οποίο προχωρήσαμε στον νέο κανονισμό, ήταν ότι όταν ήρθαμε και αναλάβαμε τη Δημοτική Αρχή δεν μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τον κανονισμό που υπήρχε καθώς ήταν εξαιρετικά μπερδεμένος και πολύ δύσκολος στην υλοποίησή του, ακόμα και για την πιο απλή παράβαση. Παράλληλα, βλέπαμε ότι κάναμε συστάσεις στους πολίτες αλλά "το αυτί τους δεν ίδρωνε", καθώς έκανες τη παρατήρηση και την επόμενη μέρα έκανε την ίδια παράβαση. Καθίσαμε και είπαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, γιατί δεν γίνεται να είμαστε οι "βοσκοί" και να μη παίρνει από λόγια ο κόσμος. Έτσι λοιπόν σε πρώτη φάση κάναμε αλλαγές στον κανονισμό και προσπαθήσαμε να τον κάνουμε πιο ξεκάθαρο".

"Στόχος μας είναι να συμμορφωθεί ο πολίτης, να γίνει συνεργάσιμος με τον Δήμο"

Παράλληλα, ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε και στα υψηλά πρόστιμα για τις παραβάσεις και που αυτά αποσκοπούν. Συγκεκριμένα, είπε ότι "στόχος μας είναι να συμμορφωθεί ο πολίτης, να γίνει συνεργάσιμος με τον Δήμο και δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ανακύκλωση στην οποία και θέλουμε να στραφούμε "πάση θυσία". Θα μπούμε στη λογική να κάνουμε αυστηρούς ελέγχους για πολλά ζητήματα, όπως η διαλογή στην πηγή που θα πρέπει να γίνεται και από τους πολίτες και από τις επιχειρήσεις. Πλέον θα μπορούμε σαν Δήμος να κόβουμε πρόστιμα, μέσω των εποπτών, της Δημοτικής Αστυνομίας και όποιον ορίζει ο δήμαρχος, να είναι υπεύθυνος για αυτό το κομμάτι. Δεν υπάρχουν πολλοί δημοτικοί αστυνομικοί, αλλά προβλέπεται το επόμενο διάστημα και μέχρι τέλος του έτους, να προστεθούν ακόμη 10 άτομα. Η Δημοτική Αστυνομία είναι ένα πολύ καλό εργαλείο που μας "λύνει" τα χέρια και μας βοηθάει πολύ στο να συνετίσουμε τον κόσμο, που δεν θέλει να συνεργαστεί με τους κανονισμούς του Δήμου".

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" καταψήφισε τον νέο κανονισμό καθαριότητα, λέγοντας ότι "ψηφίζουμε αρνητικά τεκμηριώνοντας τη ψήφο μας για συγκεκριμένους λόγους καθώς δεν νοείται να δεχόμαστε την άποψη ο ρυπαίνων πληρώνει ή όσο πετάω πληρώνω.΄Έχουμε το παράδειγμα του Sea Diamond στα νερά της καλντέρας από το 2007 που ο εφοπλιστής ρυπαίνει τη θάλασσα της Σαντορίνης και δεν έχει πληρώσει 1 ευρώ. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα κανονισμό όταν δεν έχει γίνει η ανάλογη υποδομή από πλευράς Δήμου. Δεν μπορούμε να μιλάμε για διαλογή στην πηγή όταν δεν γίνεται σαφής ο τρόπος που τα νοικοκυριά θα το εφαρμόζουν. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα κανονισμό όταν μέσα σε αυτόν αναφέρονται υπηρεσίες που δίνονται από τον Δήμο σε εργολάβους, εμπόρους, ιδιώτες, όταν κύριος στόχος όλων αυτών είναι το κέρδος. Μόνο όταν εξαλειφθεί η λέξη κέρδος και ο Δήμος έχει αποκλειστικά τη διαχείριση της καθαριότητας και των απορριμμάτων, μπορούμε να μιλάμε για καθαριότητα, ανακύκλωση κλπ".

Τι περιλαμβάνει ο κανονισμός καθαριότητας

Ο ανανεωμένος κανονισμός καθαριότητας περιλαμβάνει διατάξεις που εφαρμόζονται στους δημόσιους αλλά και σε ιδιωτικούς χώρους στους οποίους παράγονται κάθε μορφής, ποιότητας και ποσότητας απόβλητα και βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Θήρας.

Οι υπεύθυνοι που παράγουν απόβλητα, οφείλουν να τηρούν τον κανονισμό και να συμβάλλουν στην καθαριότητα των χώρων και στην ορθή διαχείριση των αποβλήτων, ενώ ο Δήμος Θήρας έχει την υποχρέωση της παροχής έγκαιρης ενημέρωσης και υποστήριξης προς τους κατοίκους, ώστε να δύνανται να είναι συνεπείς στην τήρηση των υποχρεώσεών τους, στο πλαίσιο του παρόντος Κανονισμού.

Αντικείμενο του κανονισμού

Ο κανονισμός καθαριότητας, ο οποίος εκδίδεται βάσει των διατάξεων του «Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» σύμφωνα με τον οποίο οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την έκδοση κανονιστικών αποφάσεων προκειμένου να ρυθμίσουν θέματα της αρμοδιότητας τους, έχει ως αντικείμενο να:

α) Ρυθμίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του Δήμου Θήρας και των πολιτών που αφορούν στην τήρηση της καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

β) Συμβάλλει στην ορθολογική διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) / απορριμμάτων καθώς και στη διαχείριση Αστικού Πρασίνου και Κοινοχρήστων Χώρων.

γ) Εναρμονίζεται με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ).

δ) Αποσκοπεί στην ενημέρωση και συμμόρφωση των πολιτών με τις σχετικές διατάξεις του νόμου καθώς και τις αποφάσεις των δημοτικών αρχών

Οι βασικές αρχές του κανονισμού καθαριότητας

Ο κανονισμός καθαριότητας και η πολιτική συνεργασίας του Δήμου Θήρας με τους δημότες, τους κατοίκους και τους εν γένει αποδέκτες των υπηρεσιών καθαριότητας, διέπεται κάποιες βασικές αρχές, οι οποίες είναι:

  1. Το φυσικό περιβάλλον είναι μέγιστο αγαθό που χρήζει συνεχούς φροντίδας και προστασίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τον παρόντα Κανονισμό.

  2. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων αποτελεί παράγοντα που απειλεί την δημόσια υγεία, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών και του φυσικού κάλους.

  3. Ο «ρυπαίνων πληρώνει» συνιστά κατευθυντήρια αρχή. Ο παραγωγός και ο κάτοχος των αποβλήτων θα πρέπει να διαχειρίζονται τα απόβλητα κατά τρόπο που να εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

  4. Η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων οδηγεί στη μείωση της ποσότητας των αποβλήτων και των αρνητικών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία (μείωση της περιεκτικότητας σε επικίνδυνες ουσίες).

  5. H εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετάω» αποτελεί κίνητρο για την προώθηση της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και περαιτέρω την αύξηση της χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, ενώ συμβάλλει στη δίκαιη χρέωση των πολιτών/επιχειρήσεων.

  6. Η διαχείριση των αποβλήτων θα πρέπει να αποσκοπεί στη μείωση της χρήσης φυσικών πόρων και να προωθεί την πρακτική εφαρμογή της ιεράρχησης των αποβλήτων. Για την ορθή εφαρμογή της ιεράρχησης των αποβλήτων, υλοποιούνται κατά προτεραιότητα η πρόληψη, συμπεριλαμβανομένης της επαναχρησιμοποίησης, και η ανακύκλωση.