Συνολικά 15 οι παραλίες του νησιού που θα "θωρακιστούν", μετά τον ανοιχτό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε, με προϋπολογισμό 442.698,32 ευρώ

Ρεκόρ ναυαγοσωστικής κάλυψης για τη Μύκονο

Εντός του χρονικού πλαισίου και με σκοπό να μη δημιουργηθεί η οποιαδήποτε καθυστέρηση, ο Δήμος Μυκόνου προχώρησε στην προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών του νησιού για το έτος 2025.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη φετινή χρονιά η ναυαγοσωστική κάλυψη αφορά για πρώτη φορά συνολικά σε 15 παραλίες, εκ των οποίων δύο δεν είναι πολυσύχναστες. Το συνολικό κόστος για την τετράμηνη υπηρεσία που θα λάβει χώρα στο νησί, ανέρχεται στα 442.698,32 ευρώ.

Π. Σταυρακόπουλος: "Ένας προορισμός σαν τη Μύκονο, είναι πολύ σημαντικό να είναι ασφαλής"

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Μυκόνου, Πέτρος Σταυρακόπουλος μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την προσπάθεια για έγκαιρη κάλυψη των παραλιών του νησιού με ναυαγοσώστες, επισημαίνοντας πως "προχωράει η διακήρυξη και προσπαθούμε να το τρέξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να είμαστε έτοιμοι και έτσι όπως προβλέπεται βάσει νόμου. Η κάλυψη θα είναι για τέσσερις μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και είναι μία δαπάνη την οποία την κάνουμε χρόνια και είναι υποχρεωτική εκ του νόμου. Η διαφορά με τις προηγούμενες χρονιές είναι ότι έχουν αυξηθεί οι παραλίες, καθώς για πρώτη χρονιά είναι 15 παραλίες συνολικά. Δηλαδή εκτός από τις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού που είναι υποχρεωτική η κάλυψη, έχουμε βάλει φέτος και την παραλία της Αγίας Άννας και την παραλία του Καλαφάτη, που δεν περιλαμβάνονταν στις πολυσύχναστες φέτος".

Παράλληλα και αναφορικά με τις γαλάζιες σημαίες και τον φετινό στόχο της Μυκόνου, ο κ. Σταυρακόπουλος τόνισε ότι "ένας προορισμός σαν τη Μύκονο, είναι πολύ σημαντικό να είναι ασφαλής. Εκτός από τους ναυαγοσώστες έχουμε δώσει πολύ βάση και στην φύλαξη φέτος. Πέρυσι δεν είχαμε γαλάζιες σημαίες γιατί δεν είχαμε προλάβει να κάνουμε τη διαδικασία, αλλά φιλοδοξούμε ότι φέτος θα κάνουμε εμπρόθεσμα τις κινήσεις που πρέπει, για να μπούμε ξανά στη συγκεκριμένη λίστα"

Οι παραλίες που θα καλυφθούν

Σε συνέχεια της απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής Μυκόνου και του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Λιμεναρχείου Μυκόνου, η τεχνική έκθεση αναφέρεται στην παροχή υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης των χαρακτηρισμένων ως πολυσύχναστων παραλιών του Δήμου Μυκόνου.

Οι πολυσύχναστες παραλίες που θα καλυφθούν με ναυαγοσωστική κάλυψη, είναι οι εξής:

1. Παραλία Ψαρρού (ένας ναυαγοσώστης)

2. Παραλία Πλατύ Γιαλός (ένας ναυαγοσώστης)

3. Παραλία Καλαμοπόδι (Παραντάϊς) (ένας ναυαγοσώστης)

4. Παραλία Πλιντρί (Σούπερ Παραντάϊς) (ένας ναυαγοσώστης)

5. Παραλία Παράγκα (ένας ναυαγοσώστης)

6. Παραλία Άγιος Στέφανος ( ένας ναυαγοσώστης)

7. Παραλία Ορνού (ένας ναυαγοσώστης)

8. Παραλία Ελιά (δύο ναυαγοσώστες)

9. Παραλία Καλό Λιβάδι (δύο ναυαγοσώστες)

10. Παραλία Αγράρι (ένας ναυαγοσώστης)

11. Παραλία Πάνορμος (ένας ναυαγοσώστες)

12. Παραλία Αγίου Ιωάννη (Διακόφτη) (ένας ναυαγοσώστης)

13. Παραλία Μεγάλης Άμμου (ένας ναυαγοσώστης)

Επίσης, εκτός των ανωτέρω χαρακτηρισμένων ως πολυσύχναστων παραλιών, ο ανάδοχος υποχρεούται να διαθέτει από έναν ναυαγοσώστη στις κάτωθι παραλίες επειδή παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση λουομένων.

14. Παραλία Αγίας Άννας (Καμνάκι) (ένας ναυαγοσώστης)

15. Καλαφάτης (ένας ναυαγοσώστης)

Ειδικότερα, ο ανάδοχος υποχρεούται να διαθέτει ναυαγοσώστη χωρίς σχετικό βάθρο από 10.00 π.μ. έως 18.00 μ.μ. και για επτά ημέρες την εβδομάδα στην παραλία στον παλαιό λιμένα Μυκόνου (Αγία Άννα Καμνάκι) και ναυαγοσώστη από 10.00 π.μ. έως 18.00 μ.μ. και για επτά ημέρες την εβδομάδα με βάθρο στην παραλία Καλαφάτη (Άνω Μερά) για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Οι συγκεκριμένες παραλίες αν και δεν έχει χαρακτηριστεί πολυσύχναστες, παρουσιάζουν μεγάλη επισκεψιμότητα κατά τους θερινούς μήνες.

Συνολικά θα εγκατασταθούν 16 βάθρα-πύργοι στις πολυσύχναστες παραλίες και στην παραλία του Καλαφάτη, ενώ ενδείκνυται και η τοποθέτηση ενός βάθρου, που θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους ναυαγοσώστες, στην Παραλία Αγίας Άννας (Καμνάκι).

Υποχρεώσεις ναυαγοσώστη

Σύμφωνα με την μελέτη, οι υποχρεώσεις ενός ναυαγοσώστη είναι:

1. Ο ναυαγοσώστης βρίσκεται σε ετοιμότητα, με ένδυμα κολύμβησης, καθ' όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του και μπορεί να περιπολεί με σωστική λέμβο, κωπηλατώντας κοντά στο χώρο των λουομένων ή να κάθεται επί του υπάρχοντος βάθρου ναυαγοσώστη ή να περιπολεί πεζός επί της ακτογραμμής, στο χώρο ευθύνης του.

2. Ο ναυαγοσώστης, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του, παρακολουθεί τους λουόμενους, είναι σε άμεση ετοιμότητα παροχής βοήθειας και δεν εκτελεί άλλη, παράλληλη εργασία. Επίσης, φυλάσσει πάντοτε επί του βάθρου την κάρτα που προβλέπεται από τις διατάξεις.

3. Σε περίπτωση που επιβάλλεται, για έκτακτο λόγο, η απουσία του ναυαγοσώστη, οφείλει να ενημερώσει άμεσα τον, κατά περίπτωση, υπόχρεο, από τον οποίο έχει προσληφθεί, καθώς και την κατά τόπο αρμόδια Λιμενική Αρχή.

4. Η τοποθέτηση και η απομάκρυνση των κώνων γίνεται με μέριμνα του ναυαγοσώστη, ακριβώς πριν την έναρξη και μετά το πέρας των ωρών που έχουν οριστεί.

5. Ο ναυαγοσώστης μεριμνά ώστε ο εξοπλισμός και τα σκάφη, να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και ενημερώνει άμεσα τον, κατά περίπτωση, υπόχρεο, από τον οποίο έχει προσληφθεί, για τυχόν βλάβες ή ζημιές οι οποίες επηρεάζουν την λειτουργική τους κατάσταση.

Ο προϋπολογισμός και οι επιμέρους προμήθειες

Η ενδεικτική δαπάνη της εργασίας για την περίοδο (Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2025) υπολογίζεται στο ποσό των 442.698,32 ευρώ. Φορέας χρηματοδότησης της σύμβασης είναι ο Δήμος Μυκόνου και η δαπάνη για την εν λόγω σύμβαση θα βαρύνει τον ΚΑ 90-6142.0001 του 2025.

Ενδεικτικά, οι δαπάνες διαχωρίζονται ως εξής:

  • Τις δαπάνες μισθοδοσίας και ασφάλισης του προσωπικού, που θα απασχοληθεί στην εκτέλεση της εργασίας.

  • Την κατασκευή και τοποθέτηση πύργων και οριοθέτηση παραλιών.

  • Τις δαπάνες χρήσης του εξοπλισμού και λειτουργικά έξοδα (Ναυαγοσωστικά 3,3 m σκάφη με εξοπλισμό που προβλέπει το ΠΔ 71/2020, απόσβεση κόστους σκάφους, εξοπλισμού και καύσιμα).

  • Τις δαπάνες χρήσης του εξοπλισμού και λειτουργικά έξοδα (Ναυαγοσωστικό 5 m σκάφος με εξοπλισμό που προβλέπει το ΠΔ 71/2020, απόσβεση κόστους σκάφους, εξοπλισμού και καύσιμα).

  • Τις δαπάνες προμήθειας, χρήσης και διατήρησης σε καλή λειτουργία όλου του απαραίτητου

  • ιατροφαρμακευτικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού για όλη την περίοδο της ναυαγοσωστικής κάλυψης των ακτών.

  • Management - οργάνωση και διαχείριση εκτέλεσης εργασιών (διοικητικό προσωπικό, εκπαίδευση παρακολούθηση εργασιών, ποινική & αστική ευθύνη).