Στόχος ένα βιώσιμο νησί για κατοίκους και επισκέπτες
- Σήμερα - 6:16
Με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας και την ευκολότερη πρόσβαση των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών, ο Δήμος Μυκόνου ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.). Το δύσκολο μέρος που απομένει είναι η υλοποίησή του, καθώς θα χρειαστεί χρόνος και επιπλέον μελέτες, όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Μυκόνου, Τάκης Ρήγας.
Το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας του Δήμου Μυκόνου χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου με το ποσό των 37.200 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα από τον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αστική αναζωογόνηση και λοιπές δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου» του χρηματοδοτικού προγράμματος «Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου 2022» της πρόσκλησης της δράσης «Σχέδια Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.)» Ανάδοχος ανακηρύχθηκε η εταιρεία «DIADIKASIA BUSSINESS CONCULTING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» µε διακριτικό τίτλο DBC.
Τ. Ρήγας: "Να κάνουμε τις πόλεις μας βιώσιμες για τους μόνιμους κατοίκους, τα ΑμεΑ και τους επισκέπτες"
Ο επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Μυκόνου, Τάκης Ρήγας, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την ολοκλήρωση του Σχεδίου, τονίζοντας πως "ουσιαστικά, το Σ.Α.Π. είναι ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο αφορά τη βιωσιμότητα και την βιώσιμη ανάπτυξη των Δήμων. Με λίγα λόγια, αφορά στη βιώσιμη πόλη, να κάνουμε τις πόλεις μας βιώσιμες για τους μόνιμους κατοίκους, τα ΑμεΑ και του επισκέπτες. Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή τη στιγμή μιλάμε για την ολοκλήρωση του σχεδίου. Από εκεί και πέρα υπάρχει η επόμενη φάση που αφορά στην υλοποίηση των προτάσεων του σχεδίου, το οποίο είναι το πιο δύσκολο, το πιο ουσιαστικό και το πιο σύνθετο. Θα πρέπει να εξειδικεύσουμε τις προτεινόμενες δράσεις με τρόπο ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα δύσκολο περιβάλλον όπως είναι η Μύκονος, εξαιτίας των περιορισμών, ότι είναι παραδοσιακός οικισμός αλλά, της στενότητας του χώρου αλλά και των υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η εφαρμογή του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας είναι μία αρκετά σύνθετη υπόθεση, η οποία πρέπει να μελετηθεί εις βάθος. Θα πρέπει να υπάρξουν επιπλέον μελέτες εξειδίκευσης των δράσεων του σχεδίου λοιπόν".
"Ο στόχος της Μυκόνου, είναι σε πρώτη φάση να προσδιοριστούν και να οριστούν συγκεκριμένες διαδρομές"
Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, βασική προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή είναι σε πρώτη φάση να προσδιοριστούν και να οριστούν συγκεκριμένες διαδρομές στο οδικό δίκτυο, είτε το αστικό, είτε το περιαστικό, στις οποίες διαδρομές θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, προκειμένου να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και να εξασφαλιστεί και η κινητικότητα κυρίως των ΑμεΑ ή κατηγοριών ατόμων που χρήζουν διευκόλυνση στις μετακινήσεις.
"Δηλαδή, μία μητέρα με ένα καροτσάκι, δεν είναι ΑμεΑ, είναι όμως μία ομάδα που χρειάζεται διευκόλυνση στη μετακίνησή της. Άρα λοιπόν προσδιορίσαμε τις διαδρομές αυτές που θεωρούμε κεντρικές και στις οποίες προτείνονται να γίνονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Το σημαντικό είναι ότι όλες αυτές οι διαδρομές, αρχίζουν και τελειώνουν κάπου, που σημαίνει ότι ενώνουν μεταξύ τους περιοχές ή σημεία που έχουν κάποιο ενδιαφέρον, είτε αυτά είναι δημοτικά κτήρια, είτε κάποιο μουσείο, είτε ένα τοπόσημο, όπως οι Μύλοι, η Παραπορτιανή, η Αλευκάντρα, κλπ. Συνοπτικά, ενώνει σημεία ενδιαφέροντος στα οποία υπάρχει αυξημένη κινητικότητα και ενδιαφέρον μετακίνησης", επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ποιος είναι ο στόχος του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας
Στόχος του Σ.Α.Π. είναι να προσδιορίσει τα σημεία των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών και τις προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές μεταξύ αυτών, ώστε να δημιουργείται σε επίπεδο Δήμου ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων στην αρχή της «προσβάσιμης αλυσίδας» προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης υπηρεσίας, αρχικά, δημιουργήθηκαν συνήθεις διαδρομές πεζής μετακίνησης οι οποίες συνδέουν κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις. Κατά μήκος αυτών έγιναν καταγραφές για την αξιολόγηση των υποδομών για πεζούς και άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Στη συνέχεια έγιναν προτάσεις για την βελτίωση και την ενίσχυση των υποδομών. Οι παρεμβάσεις είναι είτε σημειακές είτε γραμμικές και σε επίπεδο ρυμοτομικής γραμμής. Ταυτόχρονα, προτείνονται παρεμβάσεις σε εισόδους/εξόδους δημόσιων κτιρίων σε χρονοδιάγραμμα δύο ετών. Τέλος, η υπηρεσία έκλεισε με επιτυχία καθώς εγκρίθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου.
Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας και απαιτήσεις
Ως Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας» ορίζεται το στρατηγικό σχέδιο των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας που εκπονείται από τους Δήμους για την περιοχή εντός των διοικητικών τους ορίων. Επιπλέον, στόχος του Σ.Α.Π. είναι να προσδιορίσει τα σημεία των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών και τις προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές μεταξύ αυτών ώστε να δημιουργείται σε επίπεδο δήμου ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων στην αρχή της «προσβάσιμης αλυσίδας» προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για την υλοποίηση του Σ.Α.Π. χαρακτηρίζονται ως σημειακές και δεν απαιτούν αλλαγή του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής παρέμβασης. Επιπλέον οι προτάσεις του Σ.Α.Π. ενσωματώνονται σε άλλα στρατηγικά σχέδια και προγράμματα του Φορέα Εκπόνησης.
Τι σημαίνει προσβάσιμο περιβάλλον
Ο ορισμός για το προσβάσιμο περιβάλλον δίνεται από το EUROPEAN CONCEPT OF ACCESSIBILITY. Βάσει αυτού ένα περιβάλλον για να χαρακτηριστεί προσβάσιμο πρέπει να:
1. σέβεται την ποικιλομορφία των χρηστών. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται περιθωριοποιημένος και όλοι θα πρέπει να είναι σε θέση να συμμετέχουν σε αυτό.
2. είναι ασφαλές, δηλαδή να είναι απαλλαγμένο από τους κινδύνους και για όλους τους χρήστες. Ως εκ τούτου, όλα τα στοιχεία τα οποία αποτελούν μέρη ενός περιβάλλοντος πρέπει να είναι σχεδιασμένα με την ασφάλεια κατά νου (ολισθηρά πατώματα, τα μέρη που προεξέχουν, διαστάσεις, κ.λπ.)
3. είναι υγιεινό, δηλαδή να μην συνιστά κίνδυνο για την υγεία ή να προκαλεί προβλήματα σε εκείνους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες ή αλλεργίες και συγχρόνως να προωθεί την υγιή χρήση των χώρων και προϊόντων.
4. είναι λειτουργικό, δηλαδή να είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τη λειτουργία για την οποία προορίζεται χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα ή δυσκολίες
5. είναι κατανοητό και αναγνώσιμο, ώστε όλοι οι χρήστες να είναι σε θέση να προσανατολιστούν χωρίς δυσκολίες μέσα σε κάθε συγκεκριμένο χώρο. Ειδικότερα, να είναι σαφές, με χρήση κοινών εικονιδίων για τις διάφορες χώρες και γλώσσες, αποφεύγοντας την χρήση λέξεων ή συντομογραφιών από τοπικές γλώσσες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και να έχει καλή χωρική κατανομή, δηλαδή να είναι συνεκτικό και λειτουργικό, ώστε να μην προκαλεί αποπροσανατολισμό και σύγχυση
6. είναι καλαίσθητο, δηλαδή υψηλής αισθητικής ποιότητας, γεγονός που το καθιστά ευχάριστο και ευρύτερα αποδεκτό.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Γιώργος Λεονταρίτης: "Αισθάνομαι υπερήφανος που ένα σωματείο από τις Κυκλάδες έφερε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο"
29 Απρ. 2025 - 14:10 - Μύκονος: Πρωτοβουλίες του Λιμενικού Ταμείου με κοινωνικό πρόσημο
14 Απρ. 2025 - 11:13 - Μύκονος: Έργα βελτίωσης των λιμενικών υποδομών για την υποδοχή κρουαζιεροπλοίων και επιβατών
8 Απρ. 2025 - 10:57 - “Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”
1 Απρ. 2025 - 19:06 - Εικόνες καταστροφής σε Πάρο και Μύκονο - Πώς πνίγηκαν σε δύο ώρες
1 Απρ. 2025 - 8:35