“Κλειστόν” το υπουργείο
- Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2013 - 06:00
Στην αδυναμία του υπουργείου Εσωτερικών να ακούσει και να λάβει υπόψιν τα αιτήματα των δήμων μέσω της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ, εστιάζουν τη μη επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, όσοι δήμαρχοι των Κυκλάδων παραχώρησαν δηλώσεις για τον τρόπο λειτουργίας των δύο συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι περισσότεροι τόνισαν, ότι το πλήθος αιτημάτων των ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) αν και συζητείται στις συνεδριάσεις της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Νοτίου Αιγαίου και με ανάλογες αποφάσεις μεταφέρεται προς την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), ωστόσο αυτές οι αποφάσεις συναντούν σε πρώτο βαθμό εμπόδιο από τα “ώτα μη ακουόντων” του υπουργείου Εσωτερικών.
Εκτός αυτού, επεσήμαναν ακόμη ότι σε δεύτερο επίπεδο φέρει ευθύνη η ΚΕΔΕ, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά τους θα έπρεπε σε σημαντικά ζητήματα να αποκτά χαρακτήρα πιο μαχητικό αφού η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού βάλλεται σε σημαντικό βαθμό και δη οι ΟΤΑ των νησιωτικών Περιφερειών όπως το Νότιο Αιγαίο.
Αναφορικά με όλα τα προαναφερθέντα μίλησαν οι δήμαρχοι Σίφνου, Αμοργού, Ίου και Σερίφου αλλά και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Κυκλάδων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Δεκαβάλλας.
“Θα έπρεπε να εφαρμόζονται οι αποφάσεις μας”
Ο δήμαρχος Σίφνου, Ανδρέας Μπαμπούνης, ανέφερε αρχικά πως, “Το εκάστοτε διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει και να υλοποιεί τις αποφάσεις των κατά τόπους ΠΕΔ”. Ωστόσο, “η σημερινή διοίκηση το πράττει, στο μέτρο του δυνατού” αλλά σύμφωνα με τις δηλώσεις του, “πάντοτε θα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ίσως σε κάποια θέματα να μην έχει κρατήσει μία σθεναρή αντίδραση και μία στάση βάσει των αιτημάτων των δήμων που είναι σημαντικά” σχολιάζει, προσθέτοντας πως, “Θα έπρεπε να εφαρμόζονται κατά γράμμα οι αποφάσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων των Δήμων. Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται κάποιες προτάσεις αλλά όχι στο μέγιστο βαθμό και όχι κατά κόρον. Κάποιες φορές διαπιστώνουμε ότι η πίεση προς την κυβέρνηση δεν είναι αυτή που πρέπει”.
Ενδεικτικά, ως παράδειγμα ζητήματος μείζονος σημασίας που δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψιν η ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος ανέφερε την πληθυσμιακή απογραφή σε συνάρτηση με τον αριθμό των αντιδημάρχων. “Παρά το γεγονός ότι λήφθηκε η δική μας απόφαση για να μετρήσει η απογραφή του πληθυσμού του 2011 από τώρα, δεν στηρίχθηκε όσο θα έπρεπε από την ΚΕΔΕ και αυτό προφανώς γιατί κάποιους τους ευνοεί και κάποιους άλλους όχι”. Ο ίδιος, αναφορικά με ζητήματα Παιδείας και Υγείας, συμπλήρωσε, “αναμφισβήτητα πρέπει να προωθούνται τα αιτήματα αυτά αφού η Υγεία αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας και παρατηρούνται πολλές ελλείψεις ενώ και η Παιδεία υποβαθμίζεται δυστυχώς χρόνο με το χρόνο”.
Ώτα μη ακουόντων
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Αμοργού, Νικήτας Ρούσσος, απαντώντας με έμμεσο αλλά αιχμηρό ύφος, υποστήριξε ότι: “Πέραν του αν οι ενέργειες της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ είναι έντονες, δραστικές, συντονισμένες κ.α., αυτό που προσωπικά διαπιστώνω στο μικρό χρόνο της θητείας μου είναι ότι τελικά όποτε έχουμε είτε μέσω συνέλευσης, είτε μέσω αποφάσεων των Οργάνων αυτών, προτάσεις προς τα υπουργεία, μιλάμε σε ώτα μη ακουόντων. Αυτό με ανησυχεί περισσότερο και από τη λειτουργία και τις πιέσεις που μπορεί να ασκήσουν τα δύο όργανά μας” τόνισε συγκεκριμένα.
Μάλιστα, ο κ. Ρούσσος, επεξηγώντας τα ανωτέρω, σημείωσε ότι οι αρμόδιοι της κυβέρνησης οφείλουν να αντιμετωπίσουν ευνοϊκά τους δήμους αφού η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση είναι αυτή που βάλλεται περισσότερο. “Επικεντρώνω το πρόβλημα στα υπουργεία και στους αρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι θα πρέπει να τείνουν ευήκοον ους προς τις προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί μέχρι τώρα διαπιστώνω ότι δεν εισακουόμαστε δυστυχώς. Δεν εισακουόμαστε και έχουμε σημαντικά ζητήματα να αντιμετωπίσουμε”, σχολίασε.
“Ολιγωρεί η ΚΕΔΕ”
Από τη δική του σκοπιά, ο δήμαρχος Ίου, Μιχάλης Πετρόπουλος, υπογράμμισε εξ αρχής ότι η ΚΕΔΕ χρεώνεται ολιγωρία. “Η ερώτηση είναι πολύ σημαντική και αυτό που σας απαντώ είναι πως δεν ανταποκρίνεται η ΚΕΔΕ με τον τρόπο που θα έπρεπε να ανταποκρίνεται. Νομίζω δηλαδή ότι θα έπρεπε οι αντιδράσεις να είναι - σε κάποιες ειδικά περιπτώσεις - δυναμικές και να υπάρχει περισσότερη και αμεσότερη επαφή με το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και με τους δημοσιογράφους προκειμένου να προβάλλονται οι απαιτήσεις που έχουν οι δήμοι. Εδώ υστερεί η ΚΕΔΕ”, τονίζει, εστιάζοντας την προσοχή του και στο ζήτημα των ανταποδοτικών τελών. Κατά τη δική του θεώρηση, “Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ο δήμος της Αθήνας όπως ο δήμος της Ίου ή της Σικίνου ή ακόμη και της Σύρου. Και αυτό το υποστηρίζω επειδή υπάρχουν δήμοι που ξοδεύουν περισσότερα από όσα εισπράττουν. Εδώ έπρεπε να έχει μπει ένα βέτο” επεσήμανε, αναφέροντας ένα παράδειγμα μέσω του οποίου θέλησε να στηρίξει το συγκεκριμένο ισχυρισμό του. “Αφού δεν υπάρχουν αντίστοιχοι κωδικοί, δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε απλές βλάβες νερού ή αποχέτευσης. Κάτι που είναι πολύ πιθανό και θα έπρεπε χωρίς κωλύματα ο δήμος να μπορεί να προσφέρει στους δημότες. Υπήρξε μία ολιγωρία της ΚΕΔΕ αναφορικά με αυτό το θέμα. Δεν έπρεπε να δεχθούμε τον ισοσκελισμό μέσα στον προϋπολογισμό”.
Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος, σημείωσε ότι στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των νησιών του δικτύου “ΔΑΦΝΗ”, εκφράστηκαν πολλά προβλήματα, τα οποία η ΚΕΔΕ ακόμη δεν έχει “καταγράψει” επίσημα. “Όλα αυτά, θα έπρεπε να τα γνωρίζει η ΚΕΔΕ ήδη και να τα έχει αντιμετωπίσει. Αυτό δείχνει το βαθμό ολιγωρίας”, υποστηρίζει.
Στο πλαίσιο της κριτικής του, καταπιάνεται και με το χαρακτήρα της Περιφέρειας, ο οποίος εντείνει τα προβλήματα. “Σίγουρα και η ΠΕΔ θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο γιατί είμαστε νησιωτική Περιφέρεια. Όμως η απόσταση αποτελεί τροχοπέδη στη δυναμική λειτουργία της” τόνισε καταλήγοντας.
Κανένα σχόλιο a priori
Στον αντίποδα με την προαναφερθείσα επιχειρηματολογία, κινείται ο δήμαρχος Σερίφου. Ο Αντώνης Αντωνάκης μιλώντας με φειδώ, υπογραμμίζει ότι “Η ΚΕΔΕ πιστεύω pvw λειτουργεί καλά. Αν λάβουμε υπόψιν μας και τη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) ημερίδα σχετικά με θέματα Διαφάνειας. Θεωρώ ότι λειτουργεί σε σωστή κατεύθυνση”.
Παρόλα αυτά, όπως συμπλήρωσε, “Οι νησιωτικοί δήμοι έχουν ιδιαιτερότητες και προβλήματα. Η υποστελέχωση είναι σημαντικό θέμα. Ο δήμος μας δεν έχει τεχνική υπηρεσία, δεν μπορεί να ωριμάζει έργα και άρα, δεν μπορεί αυτόνομα να μπει σε προγράμματα. Όταν του μειώνει τη χρηματοδότηση το κεντρικό κράτος είναι ακόμη δυσκολότερη η κατάσταση. Πιστεύω λοιπόν ότι οι μικροί δήμοι θα έπρεπε να έχουν αυξημένες χρηματοδοτήσεις αλλά αυτό αφορά μία μερίδα δήμων όχι το σύνολο και είναι κάτι που πιστεύω θα διεκδικηθεί απευθείας από τους μικρούς δήμους”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ακολούθως, η υποστελέχωση πρόκειται για ένα θέμα που προσεχώς θα παρουσιασθεί στην ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ και θα πρέπει να υποστηριχθεί. “Εκ των προτέρων δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι περισσότερο. Όταν εκφράσω τα αιτήματα, με βάση τη στάση των δύο οργάνων, θα μπορώ να πω αν στήριξαν ή όχι τα αιτήματά μας” σημείωσε κλείνοντας τη δήλωσή του.
Ελλείψει χρημάτων, πλήθος προβλημάτων
Ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Κυκλάδων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Δεκαβάλλας, κληθείς να παραχωρήσει τη θέση του τόσο για τη λειτουργία της ΠΕΔ, όσο και για εκείνη της ΚΕΔΕ, επεσήμανε: “Δεν πραγματοποιούνται συνεδριάσεις της ΠΕΔ συχνά, αλλά κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν ακόμη και οι υποτυπώδεις μετακινήσεις των αιρετών. Τα στοιχειώδη έξοδα μένουν απλήρωτα για χρονικό διάστημα οκτώ και πλέον μηνών. Γενικότερα δεν υπάρχουν χρήματα και αντιλαμβάνεστε δεδομένου του νησιωτικού χαρακτήρα της Περιφέρειας ότι προκύπτουν πολλά προβλήματα”.
Επιπρόσθετα, εξηγεί ότι, έντονος είναι ο προβληματισμός όσον αφορά και στην καταβολή των μισθών των υπαλλήλων. “Έχουμε θέμα γιατί τα χρήματα επαρκούν για τις πληρωμές των εργαζομένων”, αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι ο οικονομικός στραγγαλισμός, έχει συνέπεια τελικά “τη μη ικανοποιητική λειτουργία του Οργάνου”.
“Παρουσιάζει αδυναμία”
Το ανώτατο συλλογικό όργανο των δήμων, αρμόδιο να προβάλει τα αιτήματα των ΟΤΑ, εκπληρώνει μέχρι ένα σημείο το ρόλο του. Ο εν λόγω ισχυρισμός προκύπτει εύλογα και από την απάντηση του κ. Δεκαβάλλα, στην οποία αναφέρει: “Η ΚΕΔΕ έχει αδυναμία να προωθήσει σε πολλές περιπτώσεις θέματα προς το υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό δεν παρατηρείται τώρα, αλλά είναι κάτι που συνέβαινε ανέκαθεν. Υπάρχει βέβαια και η λογική του υπουργείου, η οποία λέει ότι θα ακούσω την άποψή σας αλλά δε θα τη λάβω υπόψιν μου. Μόνο όταν υπάρξει σφοδρή αντίδραση από την ΚΕΔΕ, τότε σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να υπαναχωρήσει το υπουργείο και να εισακουστεί η άποψή μας” υπογραμμίζει, λέγοντας τέλος πως, “Η ΚΕΔΕ είναι συνδικαλιστικό όργανο που μπορεί λοιπόν σε κάποιο βαθμό να πιέζει αλλά δεν εισακούγεται”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μητσοτάκης: Θα μιλήσει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο
8 Νοε. 2024 - 8:40 - Δυνατή αυτοδιοίκηση με ισχυρές κοινωνίες
11 Δεκ. 2020 - 6:20 - ΠΕΔ για Δασικούς Χάρτες
10 Φεβ. 2020 - 12:50 - Μεταναστευτικό, ΕΣΠΑ, Αρμοδιότητες
23 Ιαν. 2020 - 6:23 - Ο Δήμος Μήλου στηρίζει τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας
26 Ιουλ. 2018 - 19:25