Τακτικό Συνέδριο ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Στο κόκκινο... η νησιωτικότητα

Δεν εκπροσωπήθηκαν επαρκώς οι Κυκλάδες. Οι δήμαρχοι Τήνου κι Σίφνου μιλούν για τα θέματα που συζητήθηκαν

Σε συγκεκριμένες θέσεις για πλείστα ζητήματα του νησιώτικου χώρου συνηγόρησαν οι αιρετοί εκπρόσωποι των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων που συμμετείχαν στο πρώτο Τακτικό Συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από τρεις ημέρες στη Λέρο.

Το ακτοπλοϊκό ζήτημα, οι εξελίξεις στα Νομικά Πρόσωπα και η ανεργία στους δύο νομούς, τα ζητήματα που ταλανίζουν τις δομές Υγείας, καθώς και θέματα ενίσχυσης και όχι κατάργησης της νησιωτικότητας, τέθηκαν επί τάπητος και αναλύθηκαν διεξοδικά.

Το συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου άλλωστε, πραγματοποιήθηκε σε μία από τις κρισιμότερες χρονικές περιόδους της Αυτοδιοίκησης αφού το ένα πλήγμα, διαδέχεται το άλλο και οι δήμοι έχουν έρθει τετ α τετ με έναν κυκεώνα αλλαγών σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο.

Αξίζει να αναφερθεί πως, οι δύο δήμαρχοι Σίφνου και Τήνου, Ανδρέας Μπαμπούνης και Παναγιώτης Κροντηράς αντίστοιχα, πριν από όλα, μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” και για το θέμα της ελλιπούς εκπροσώπησης των Κυκλάδων στο Τακτικό Συνέδριο καθώς συμμετείχαν λίγοι σε αριθμό αιρετοί. “Το Συνέδριο είχε θετικό πρόσημο λόγω των συζητήσεων και των συμπερασμάτων που εξήχθησαν, αλλά είναι αλήθεια ότι δε συμμετείχαν πολλοί δήμαρχοι και αιρετοί από τα Κυκλαδονήσια”, σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Ακτοπλοϊκό ώρα μηδέν

Ο συνήθης πονοκέφαλος της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης των νησιών αλλά και της σύνδεσής τους με το λιμάνι του Πειραιά, ήρθε για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο. Πρωτίστως, έγινε αναφορά στο θέμα του χρόνου που ανακοινώνονται τα δρομολόγια. Ο δήμαρχος Σίφνου, Ανδρέας Μπαμπούνης, υπογράμμισε, “Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά σε κάποιες εταιρείες συμβατικών πλοίων, από τις οποίες δε γίνεται έγκαιρη δημοσιοποίηση των δρομολογίων με αποτέλεσμα να “χάνουμε” πιθανούς επισκέπτες αφού επιλέγουν τελικά διαφορετικό προορισμό”. Χαρακτηριστικά εξήγησε πως, στις δυτικές Κυκλάδες και τη Σίφνο τα δρομολόγια δεν ήταν γνωστά έως αρχές Ιουνίου. Στηλιτεύθηκε δε, το γεγονός πως χρειάζεται μία συνολικότερη παρέμβαση ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι νησιώτες να μετακινούνται και να καλύπτουν τις ανάγκες τους με αξιόπλοα πλοία ενώ οι συμμετέχοντες, συναποφάσισαν να διεκδικήσουν από το κράτος “να υπάρχει η δυνατότητα μέσω νομοθετικής ρύθμισης να υποχρεώνονται με κάποιο τρόπο οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να αναρτούν τα δρομολόγια των κρατήσεων σύντομα”. Ο δήμαρχος Σίφνου, επεσήμανε ακόμη ότι πρέπει να προασπιστεί η “επικοινωνία” για τα νησιά των άγονων γραμμών.

Νομικά Πρόσωπα, ανεργία και αυτεπιστασία

Έντονα απασχόλησε τους συνέδρους και το θέμα της συγχώνευσης, κατάργησης ή μετατροπής των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε Οργανισμούς Ιδιωτικού Δικαίου. Η απόφαση στην οποία κατέληξε το σύνολο των αιρετών είναι πως τάσσονται ενάντια σε οποιαδήποτε ενέργεια περαιτέρω συρρίκνωσης των Οργανισμών και των δομών. “Ήδη έχει συρρικνωθεί αυτός ο τομέας και το θέμα είναι πως πρόκειται για δομές και Οργανισμούς που προσφέρουν κοινωνικό έργο και στηρίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες”, σημείωσε ο δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς, ενώ και ο κ. Μπαμπούνης από την πλευρά του, συμπλήρωσε πως, “τα Νομικά Πρόσωπα έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση σε ποσοστό σχεδόν 80%”. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου εκφράστηκε η κάθετη διαφωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης η οποία προωθεί νέες διαρθρωτικές αλλαγές καθώς αυτό θα σημάνει αύξηση της ανεργίας. “Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το θέμα της αυτεπιστασίας η Τοπική Αυτοδιοίκηση το έχει αφήσει”, σημείωσε ο κ. Κροντηράς συμπερασματικά, συμπληρώνοντας ότι, “Το ζήτημα είναι να μπορέσει να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να λειτουργήσουν αυτά τα προγράμματα προκειμένου να βοηθήσουμε ως δήμοι στο θέμα της ανεργίας. Θα ήταν ωφέλιμο να απασχολούμε άτομα από τους ανέργους και από τους καταλόγους του ΟΑΕΔ”, τόνισε καταλήγοντας ο ίδιος.

Υγεία και Παιδεία

Από το πλάνο της θεματολογίας του Τακτικού Συνεδρίου δε θα μπορούσαν να λείπουν ζητήματα Παιδείας και Υγείας. Οι σύνεδροι επικαιροποίησαν κατά κάποιο τρόπο τη θέση τους για να μη μειωθούν οι σχολικές μονάδες και να μη συγχωνευθούν τμήματα σε σχολεία που θα δυσχεράνουν περισσότερο την εκπαιδευτική διαδικασία ενώ αναλυτικότεροι υπήρξαν όσον αφορά στα συνεχή χτυπήματα που δέχονται και οι υγειονομικές μονάδες. Ο κ. Κροντηράς σημείωσε πως, “πρέπει να δοθούν κίνητρα προκειμένου να στελεχώνονται οι θέσεις που προκηρύσσονται για τις Κυκλάδες” ενώ οι αιρετοί επανέλαβαν την πρόταση για δημιουργία Περιφερειακού ΕΚΑΒ στο Νότιο Αιγαίο. “Επιτέλους πρέπει να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Νοσοκομεία με ιατρικό, νοσηλευτικό αλλά και βοηθητικό προσωπικό γιατί η κατάσταση έχει οδηγηθεί στο μη περαιτέρω” υποστήριξε ακολούθως ο κ Μπαμπούνης, αναφερόμενος στο περιεχόμενο όσων ειπώθηκαν στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.

Φορολογικές μεταρρυθμίσεις και νησιωτικότητα

Η ειδική αντιμετώπιση των νησιών συγκριτικά με την ηπειρωτική Ελλάδα στο θέμα του ΦΠΑ δεν πέρασε απαρατήρητη, αντίθετα, στο εν λόγω θέμα, εστίασαν αρκετοί εκ των παρευρισκομένων την προσοχή τους. “Ζητάμε τα αυτονόητα. Δηλαδή να διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για νησιά με μικρό πληθυσμό, κάτω των 3.000 κατοίκων, να διατηρηθεί το επίδομα παραμεθόριων περιοχών που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και να ισχύσει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε χαμηλό ποσοστό, γιατί αυτό θα ανακουφίσει την αγορά και τους επαγγελματίες του κλάδου”, σημείωσαν οι δήμαρχοι.

Αιρετοί “απέναντι” στη Δικαιοσύνη και εκλογές

Ιδιαίτερη μνεία πραγματοποιήθηκε και σε ζητήματα των αιρετών που άπτονται της Δικαιοσύνης. Οι δήμαρχοι αιτήθηκαν την αλλαγή του ισχύοντος νόμου που θέλει να τίθενται σε αργία ακόμη και πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη για υποθέσεις που τους αφορούν. “Έχει στοχοποιηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ζητάμε την τροποποίηση του ισχύοντος νόμου όσον αφορά σε μία καταγγελία που ενδέχεται να υπάρξει για κάποιο αιρετό πρόσωπο. Θα ήταν δικαιότερο να τίθενται σε αργία αιρετοί εφόσον έχει τελεσιδικήσει μία υπόθεση και όχι νωρίτερα”, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σίφνου.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως - κατά πλειοψηφία - οι αυτοδιοικητικοί αποφάσισαν να αιτηθούν προς το υπουργείο Εσωτερικών, την οριστικοποίηση των εκλογών το Νοέμβριο του 2014 και όχι νωρίτερα, καθώς αυτό, όπως εξήγησαν τόσο ο κ. Μπαμπούνης, όσο και ο κ. Κροντηράς, θα προσθέσει μία σειρά από οικονομικά προβλήματα στα νησιά σε συνάρτηση με την προσέλευση τουριστών. “Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα λογικό αίτημα”, σχολίασαν χαρακτηριστικά.