Απολογισμός και συνέντευξη Τύπου της δημοτικής και περιφερειακής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”

“Οι νησιώτες να διεκδικήσουν”

Για “τον αντιλαϊκό ρόλο της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης” μίλησαν Λ. Καφαντάρη, Β. Σιγάλας και Γ. Δεναξάς

Για το “αντιλαϊκό πρόσωπο της εφαρμοζόμενης πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης, της ΕΕ και των μνημονίων” καθώς και για τον τρόπο “εφαρμογής του, μέσα από το θεσμό του “Καλλικράτη””, μίλησαν οι εκπρόσωποι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής” στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη, η κομματική οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σύρου, μαζί με τη Λίλα Καφαντάρη, τον Βαγγέλη Σιγάλα και τον Γιάννη Δεναξά υποδέχτηκαν φίλους και μέλη του κόμματος και πραγματοποίησαν έναν απολογισμό για τα πεπραγμένα των δυόμιση ετών στο πλαίσιο του “Καλλικράτη”. Οι ίδιοι αναφέρθηκαν στη θέση και τα επιχειρήματα της παράταξής τους, ενώ εξήγησαν “ποια στάση θα πρέπει να υιοθετήσουν τα λαϊκά στρώματα” ώστε “να αντιπαλέψουν τη λαίλαπα των αλλαγών που τους εξαθλιώνει καθημερινά”.

“Αποκαλύπτουμε και καταγγέλλουμε τον “χαρακτήρα” του θεσμού”

Στην αναλυτική τοποθέτησή της, η Λίλα Καφαντάρη, υποστήριξε πως ο “Καλλικράτης” είναι “ένας μηχανισμός στήριξης της πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης, της ΕΕ και των μνημονίων”.

“Η Τοπική και Περιφερειακή Αρχή εξυπηρετεί με τη σειρά της τα αντίθετα συμφέροντα από εκείνα των λαϊκών αναγκών”, τόνισε, λέγοντας πως, “εμείς καταγγείλαμε τους στόχους και έγκαιρα προειδοποιήσαμε τον κόσμο, καλώντας τον σε συστράτευση με το ΚΚΕ για να αντιπαλέψουμε οργανωμένα αυτή την πολιτική”. Μιλώντας για τα πρώτα χρόνια του “Καλλικράτη” η ίδια επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής, “έχουμε δει την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τους μειωμένους πόρους, τη διαθεσιμότητα εργαζομένων, την άμεση και έμμεση φορολόγηση του λαού” καθώς “όπως συζητήθηκε και στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου”, οι αυτοδιοικητικοί, “προσπαθούν να προσαρμοστούν πλήρως στο πλαίσιο που επιβάλλει η κυβέρνηση και η ΕΕ, βρίσκοντας τρόπους να μειώνουν το λειτουργικό κόστος των δήμων, τη στιγμή που θα έπρεπε να διεκδικούν την αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό”.

Πολιτική εναρμονισμένη με τα μεγάλα συμφέροντα

Στη συνέχεια η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, μίλησε για τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώνεται και γίνεται πράξη με τη βοήθεια του αυτοδιοικητικού θεσμού και την οποία καλούνται τα λαϊκά στρώματα να “σηκώσουν” στις πλάτες τους. “Ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, οικονομική εποπτεία, συμπράξεις με ιδιωτικούς φορείς, ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, ΑΠΕ και αιολικά πάρκα, τέλη ύδρευσης, στήριξη των μεγαλοξενοδόχων, “τσάκισμα” των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταβολή τροφείων, συγχωνεύσεις σχολείων, κλείσιμο δομών και στραγγαλισμός της δημόσιας υγείας αλλά και καταστροφή του περιβάλλοντος και ξεπούλημα “φιλέτων” όπως λιμανιών, αεροδρομίων κ.α”, μερικοί από τους στόχους της εφαρμοζόμενης πολιτικής “που εξαθλιώνουν το λαό”, σύμφωνα με όσα ανέφερε.

“Διεκδικώ θα πει αγωνίζομαι κι εγώ ο ίδιος”

Σε σχετική ερώτηση που αφορούσε στα χαμηλά ποσοστά που διατηρεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, παρά το γεγονός πως όπως υποστηρίζουν τα μέλη του, “αποκαλύπτει την αλήθεια για την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και την καπιταλιστική οικονομία”, η κ. Καφαντάρη, απάντησε, “Δεν αρκεί να στηρίζει κάποιος το Κομμουνιστικό Κόμμα στα λόγια. Όσο ο κόσμος δεν κατανοεί τις δικές του δυνάμεις και δε συνειδητοποιεί τις ανάγκες του, δε θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα και δε θα αγωνίζεται μαζί με το κόμμα του. Να αντιληφθούν όλοι πως δεν υπάρχει φιλολαϊκός καπιταλισμός”. Μάλιστα, με αφορμή ερώτημα που σχετιζόταν με τα ενιαία ψηφοδέλτια των εκλογών και πώς κρίνει αυτή την εξέλιξη το ΚΚΕ, η περιφερειακή σύμβουλος, πρόσθεσε πως, “το πολιτικό σύστημα έχει στριμωχτεί” καθώς “έχει οδηγηθεί στο ανώτερο σημείο του και είναι σάπιο” αλλά “δεν έχει βρεθεί σε αδιέξοδο ακόμη” και “αναζητά τρόπους να εγκλωβίσει το λαό. Σε αυτή τη λογική κινείται και η πρόταση για το ενιαίο ψηφοδέλτιο”.

Εν κατακλείδι, και οι τρεις αυτοδιοικητικοί, σημείωσαν πως απαιτείται αγώνας και συσπείρωση των λαϊκών στρωμάτων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. “Διεκδικώ θα πει αγωνίζομαι κι εγώ ο ίδιος, δεν περιμένω από κανέναν άλλον. Μόνο έτσι οικοδομώ τη λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία”, τόνισαν χαρακτηριστικά.