Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Γρ. Ψαριανού για τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου

“Διψούν” τα μικρά νησιά

Στην κοινοβουλευτική ατζέντα του βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ., Γρηγόρη Ψαριανού συμπεριελήφθη το μείζον ζήτημα της υδροδότησης των άνυδρων νησιών του Αιγαίου.

Σε σχετική ερώτηση που έθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο κ. Ψαριανός ζήτησε να ενημερωθεί αν πρόκειται να ξεπεραστούν τα εμπόδια που αφορούν στην έγκριση της σύμβασης με τον ανάδοχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την τροφοδοσία των νησιών με τα καραβάκια καθώς επίσης και αν πρόκειται να υπάρξει από την πλευρά της Πολιτείας ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την οριστική αντιμετώπιση του θέματος και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Εκκρεμεί η έγκριση της δεύτερης σύμβασης

Συγκεκριμένα ο βουλευτής της ΔΗΜ. ΑΡ. κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε πως, “Χωρίς νερό κινδυνεύουν να μείνουν τις επόμενες ημέρες οι Μικρές Κυκλάδες και τα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων” καθώς “σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η σύμβαση ανάθεσης της τροφοδοσίας των νησιών αυτών για το καλοκαίρι έχει μπλοκαριστεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο”. Ο βουλευτής επισημαίνει πως, “Στους διαγωνισμούς που προηγήθηκαν και οι οποίοι κηρύχθηκαν άγονοι, είχε καταθέσει προσφορά μόνο μία εταιρία, με την οποία τελικά υπεγράφησαν δυο συμβάσεις απευθείας ανάθεσης. Η πρώτη έληξε πριν από λίγες ημέρες ενώ η δεύτερη, ύψους περίπου 1,5 εκ. ευρώ, δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο”. Τα προαναφερόμενα, όπως προσθέτει ο ίδιος, “έρχονται να αναδείξουν το πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζουν τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου και το οποίο γίνεται ακόμη πιο έντονο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες”.

Πλείστες οι αποδείξεις... αδιαφορίας

Στο πλαίσιο της ερώτησής του, ο Γρηγόρης Ψαριανός, σχολίασε πως, “Η υδροδότηση των νησιών αυτών συνεχίζει να γίνεται με όρους τους παρελθόντος, με ξεπερασμένα και πανάκριβα μοντέλα και με τον “νερουλά” του Αιγαίου να καθορίζει τους όρους και τις τιμές”. Μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα “αδιαφορίας”, ανέφερε την περίπτωση της “Υδριάδας”. “Η πρώτη πλωτή μονάδα αφαλάτωσης” όπως εξήγησε, είναι “έργο της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εγκαταστάθηκε έξω απ΄το λιμάνι της Ηρακλειάς το 2007. Κόστισε 2,8 εκ. ευρώ και είναι 100% οικολογική αφού δεν χρησιμοποιεί καθόλου καύσιμα και χημικά. Διαθέτει τηλεχειρισμό για όλες τις λειτουργίες και έχει τη δυνατότητα ελέγχου μέσω ασύρματου δικτύου internet. Το έργο δυστυχώς εγκαταλείφθηκε από τους αρμόδιους φορείς και η μονάδα σταδιακά καταστρέφεται”. Κάτι παρόμοιο ανέφερε πως συμβαίνει και “με άλλες μονάδες αφαλάτωσης που είτε έχουν χαλάσει και δεν επισκευάζονται, είτε δεν εγκαταστάθηκαν ποτέ”.

Οι ερωτήσεις

Με βάση τα παραπάνω, όπως σημείωσε, “ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί”, πρώτον, “Πότε προβλέπεται να δοθεί η έγκριση του Ελεγκτικού Συμβουλίου προς τον ανάδοχο για την τροφοδοσία των νησιών, λύση που είναι μεν ακριβή και ξεπερασμένη αλλά θα δώσει άμεσα λύση στα νησιά που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό” και δεύτερον, “Αν είναι στις προθέσεις της πολιτείας να προχωρήσει στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου, σύγχρονου και οικονομικού συστήματος διαχείρισης των υδάτινων πόρων (σύγχρονες μονάδες αφαλάτωσης, μικρά φράγματα, ταμιευτήρες συλλογής του νερού) για τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, δεδομένου μάλιστα ότι αποτελεσματικές και δοκιμασμένες λύσεις υπάρχουν ήδη εδώ και χρόνια καθώς επίσης και εγχώρια τεχνογνωσία”.