ΧΑΔΑ, ΧΥΤΑ, ΒΙΟΚΑ στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στην Πάτμο

Περιφέρεια-απορρίμματα σημειώσατε Χ

Εντάσεις προκλήθηκαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στην Πάτμο.

Δύο θέματα και συγκεκριμένα η “λήψη μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από την λειτουργία ΧΑΔΑ, ΧΥΤΑ και ΒΙΟΚΑ”, καθώς επίσης και η «Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου για την αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου  Ανάπτυξης για τον Τουρισμός», ήταν τα βασικότερα της συνεδρίασης.

Η περιφερειακή παράταξη “Πολίτες κόντρα στον καιρό” κατέθεσε τις βασικότερες ενστάσεις, καθώς έκανε λόγο για ιδιωτικοποίηση των ΧΥΤΑ, ΧΑΔΑ.

Εκτενές ρεπορτάζ για το δεύτερο θέμα που έχει να κάνει με το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Τουρισμού, στο αυριανό  φύλλο της “Κοινής Γνώμης”.

“Η Περιφέρεια να εμπλακεί στη διαχείριση των απορριμμάτων”

Η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στο Νότιο Αιγαίο, αλλά και η εμπλοκή της Περιφέρειας στη διαχείριση των απορριμμάτων, αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Πάτμο.

Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος, ο οποίος αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σε πολλά νησιά, τόσο με τη λειτουργία των ΧΥΤΑ, βλέπε Μύκονος, όσο και με τη λειτουργία των ΧΑΔΑ. Ο κ. Πουσσαίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι “ η ανάληψη πρωτοβουλιών μόνιμης αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ζητήματος με προτεραιότητα στην κατ' εξαίρεση έγκριση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού (εργατικού και τεχνικού) και της αντιμετώπισης των προβλημάτων που αφορούν τα θέματα ανάθεσης εργολαβιών, καθώς ειδικά σε νησιωτικές, τουριστικές περιοχές και δήμους που λόγω μεγέθους, απαγορεύσεων και οικονομικών αδυναμιών, δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν ή που λόγω νομοθετικών περιορισμών δεν μπορούν να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό. Εναλλακτικά θα μπορούσε να ακολουθηθεί η διαδικασία προγραμματικής σύμβασης μεταξύ όμορων δήμων με τη συμμετοχή και της Περιφέρειας με καθορισμό των όρων πρόσκλησης ενδιαφέροντος για εταιρίες που θα αναλάβουν την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των υποδομών αυτών με τις αντίστοιχες ρήτρες”.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος αύριο -σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφθεί τη Μύκονο, προκειμένου να δει από κοντά το πρόβλημα με το ΧΥΤΑ του νησιού, δήλωσε «δεν περιποιεί τιμή να βλέπουμε “βεζούβιους” στα νησιά που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Αποφασίσαμε σε κάθε νησί σε συνεργασία με την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου να προχωρήσουμε στην καταγραφή των ΧΑΔΑ, ΧΥΤΑ και των Βιολογικών Καθαρισμών που διαθέτουν, προκειμένου η Περιφέρεια να εμπλακεί στη διαχείριση των απορριμμάτων».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Πουσσαίος δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ότι σε καμιά περίπτωση “δε μιλάμε για ιδιωτικοποίηση των συγκεκριμένων δομών, αλλά για σύναψη σύμβασης με εξειδικευμένες εταιρείες οι οποίες θα έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να εποπτεύουν τη λειτουργία των ΧΥΤΑ και των Βιολογικών Καθαρισμών”.

“Η Περιφέρεια προσανατολίζεται στην ιδιωτικοποίηση;”

Ερωτήματα εάν η Περιφέρεια προσανατολίζεται στην ιδιωτικοποίηση των ΧΥΤΑ και των Βιολογικών Καθαρισμών, έθεσε με αφορμή την εισήγηση του Γιώργου Πουσσαίου, ο επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες κόντρα στον καιρό”, Παύλος Χρυσαφίδης.

Ο κ. Χρυσαφίδης μίλησε περί καθεστώς εκβιασμών που οδηγούν στην πιο “πρόσφορη” λύση της ιδιωτικοποίησης.

«Αναρωτιόμαστε γιατί πάντα υπό το καθεστώς εκβιασμών (αναφορά στη δημόσια υγεία) προωθούμε λύσεις ιδιωτικοποιήσεων όπως ακριβώς και με την ψήφιση των μνημονιακών μέτρων. Αναρωτιόμαστε μέχρι πότε θα κάνουμε τους αδιάφορους για τη μνημονιακή πολιτική αντί να έρθουμε σε ευθεία ρήξη με την κυβέρνηση, μέχρι πότε θα αποδεχόμαστε τα πάντα χωρίς καν να ασκούμε κριτική στην εφαρμογή του “Καλλικράτη” (αρμοδιότητες, πόροι, Δήμοι-μικρά “Κυβερνεία”). Το θέμα αφορά και τον ΧΥΤΑ Κω που λειτουργεί ως Χωματερή καλής ποιότητας μια που όλα τα συστήματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης δεν λειτουργούν, οι τεχνικές αρχές λειτουργίας του συστήματος δεν τηρούνται. Κραυγαλέα περίπτωση το γεγονός της καύσης του πρώτου κυττάρου χωρίς να επιβληθούν κυρώσεις και χωρίς να αποκατασταθεί. Εδώ συμπληρώνω εγώ ότι αφορά επίσης τον ΧΥΤΑ Μυκόνου που καίγεται εδώ και βδομάδες σε μια αδιέξοδη πραγματικά κατάσταση και συμμερίζομαι τον προβληματισμό του κ. Αντιπεριφερειάρχη σχετικά, συγχρόνως όμως πιστεύουμε ότι η πρόληψη είναι σαφώς προτιμότερη από την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ανησυχεί λοιπόν η Περιφέρεια και βάζει το θέμα για συζήτηση όχι για να επιβάλει ελέγχους και ποινές για την κακή λειτουργία των συστημάτων, όπως είναι το καθήκον της αν είχε στόχο να υπηρετήσει την ποιοτική λειτουργία αυτών των κοινωνικών υποδομών, αλλά για την “ανάληψη πρωτοβουλιών μόνιμης αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ζητήματος με προτεραιότητα στην κατ' εξαίρεση έγκριση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού (εργατικού και τεχνικού) και της αντιμετώπισης των προβλημάτων που αφορούν τα θέματα ανάθεσης εργολαβιών”, καθώς “Ειδικά σε νησιωτικές, τουριστικές περιοχές και δήμους που λόγω μεγέθους, απαγορεύσεων και οικονομικών αδυναμιών, δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν ή που λόγω νομοθετικών περιορισμών δεν μπορούν να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό», όπως αναφέρεται στην εισήγηση”.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης σημείωσε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ότι η εισήγηση του κ. Πουσσαίου από τη μία μιλά για για συνεργασία για την πρόσληψη προσωπικού, αλλά από την άλλη αυτοαναιρείται λέγοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. “Έτσι μένει μόνο η πρόταση της “για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τα θέματα ανάθεσης εργολαβιών”, σημειώνει ο κ. Χρυσαφίδης.

Για τον ίδιο, το αποτέλεσμα είναι σαφές, αφού όπως δήλωσε “υπάρχει πρόβλημα κακοδιαχείρισης των υποδομών “ΧΥΤΑ, ΧΑΔΑ, ΒΙΟΚΑ, Αφαλατώσεων” και η πρόταση της Περιφέρειας είναι ιδιωτικοποίηση. Όλα πλέον κινούνται στο ρυθμό της νέας πολιτικής ανακάλυψης. Οι δήμοι απέτυχαν στη διαχείριση και η περιφέρεια απέτυχε στον έλεγχο και στην εφαρμογή του υπάρχοντος περιφερειακού σχεδιασμού. Η αποτυχία της πολιτικής του τοπικού και περιφερειακού προσωπικού αντί να οδηγήσει σε αυτοκριτική και σε προσπάθεια ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού της διαχείρισης, οδηγεί στην προώθηση της λύσης της ιδιωτικοποίησης. Η φιλολαϊκή λύση θα ήταν δημοτική διαχείριση με αυστηρή τήρηση των κανονισμών και ανακοστολόγηση των προσφερόμενων υπηρεσιών με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια ώστε να επιβαρύνονται οι μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις (με κραυγαλέα πολλαπλάσιες επιφάνειες κτηρίων από τις δηλωμένες) και όχι να επιδοτούν τα νοικοκυριά τις μεγάλες επιχειρήσεις πληρώνοντας ακριβά δημοτικά τέλη όπως γίνεται μέχρι και σήμερα”.

Να σημειωθεί ότι η παράταξη “Πολίτες κόντρα στον καιρό”, ψήφισαν αρνητικά για το συγκεκριμένο θέμα.