Σημαντική δράση
- Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2013 - 06:00
Το δικαίωμα στην καλοκαιρινή θαλάσσια κολύμβηση γίνεται πιο προσιτό στα άτομα με αναπηρία, καθώς τοποθετήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, σε 20 παραλίες του Νοτίου Αιγαίου, μηχανισμοί που διευκολύνουν την είσοδο στη θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Τζώρτζης Μακρυωνίτης βλέπει πλέον το όραμά του να γίνεται πραγματικότητα, αφού οι προσπάθειες που ξεκίνησαν πριν από περίπου 2 χρόνια παίρνουν “σάρκα και οστά”.
Τα μηχανήματα πρόσβασης ήδη τοποθετήθηκαν στην παραλία του Κινίου στη Σύρο, αλλά και σε άλλες παραλίες των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.
Έργο αξίας 371 χιλιάδων ευρώ
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, πριν από δύο χρόνια είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, η προμήθεια συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες σε παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου με συνολικό προϋπολογισμό 371 χιλ. ευρώ.
Το έργο αφορά σε προμήθεια εξοπλισμού πρόσβασης και εξυπηρέτησης των αναγκών των ατόμων με κινητικά προβλήματα, σε κολυμβητικές ακτές νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το πρόγραμμα πλέον υλοποιείται σε 15 νησιά και σε 20 παραλίες αυτών.
Συγκεκριμένα, στα νησιά Σύρος (Κίνι), Σίφνος (Καμάρες), Κέα (Ποίσες), Θήρα (Καμάρι), Νάξος (Άγιος Προκόπιος), Ίος (Μυλοπότας), Πάρος (Χρυσή Ακτή), Μύκονος (Καλαφάτης), Αντίπαρος (Ψαραλυκή), Άνδρος (Μπατσί), Τήνος (Κιόνια), Ρόδος (Ιαλυσσός, Τσαμπίκα, Φαληράκι, Έλλη), Κως (Κρητικά, Καρδάμαινα, Τιγκάκι), Κάλυμνος (Θέρμα), Πάτμος (Κάμπος)
Το έργο υλοποιήθηκε από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τους Δήμους των νησιών αυτών.
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο.
Τι περιλαμβάνει ο εξοπλισμός
Ο εξοπλισμός για κάθε παραλία περιλαμβάνει 2 αμφίβια αμαξίδια, διάδρομο για την κίνηση του αμαξιδίου και την πρόσβαση του λουόμενου από το χώρο στάθμευσης έως τη θάλασσα, καθώς και καμπίνα αποδυτηρίων και χώρων υγιεινής.
Πρόκειται για μηχανισμούς εύχρηστους, με τους οποίους μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και να κολυμπήσουν χωρίς βοήθεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα περισσότερα από τα άτομα αυτά η κολύμβηση στη θάλασσα προσφέρει όχι μόνο απόλαυση, αλλά και την αναγκαία σωματική άσκηση. Οι μηχανισμοί πρόσβασης ενισχύουν την αυτονομία των αναπήρων και προάγουν τον πολιτισμό της κοινωνίας.
Το πρώτο εγχείρημα στη Σύρο ξεκίνησε από το 2009
Το πρώτο εγχείρημα στη Σύρο, δηλαδή η τοποθέτηση συστημάτων πρόσβασης για άτομα με ειδικές ανάγκες, ξεκίνησε το 2009 έπειτα από τις επίμονες και επίπονες προσπάθειες του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας.
Ο τότε Δήμαρχος και σημερινός Αντιπεριφερειάρχης, Τζώρτζης Μακρυωνίτης, ήταν από τους πρώτους αιρετούς της χώρας που πίστεψε πραγματικά ότι τα ΑμεΑ δεν είναι πολίτες τρίτης κατηγορίας, αλλά ότι θα πρέπει να έχουν τα ίδια προνόμια με όλους εμάς.
Προς αυτή την κατεύθυνση, εγκατέστησε το 2009 στις παραλίες της Βάρης και των Αγκαθωπών, συστήματα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά και σε άτομα με απώλεια όρασης (μερική ή ολική). Μάλιστα, η παραλία της Βάρης, είχε φιλοξενήσει και ομάδα τουριστών με προβλήματα όρασης από την Παλαιστίνη, δείχνοντας ότι παρόμοια έργα υποδομής μπορεί να διευρύνουν τις δυνατότητες υποδοχής επισκεπτών.
Από το χθες στο σήμερα
Από τα πρώτα έργα που κυριολεκτικά “κυνήγησε” από τη θέση πλέον του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, ήταν η επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Ο κ. Μακρυωνίτης, με τη βοήθεια του περιφερειακού συμβουλίου, του Περιφερειάρχη, Γιάννη Μαχαιρίδη, αλλά και με την πολύτιμη προσφορά των εργαζομένων των υπηρεσιών του, κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα στις παραλίες.
Από την περασμένη Παρασκευή εγκαταστάθηκαν τα μηχανήματα πρόσβασης ΑμεΑ στις παραλίες.
Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, δηλώνει την απόλυτη ικανοποίησή του για την ευοίωνη κατάληξη μίας προσπάθειας που πέρασε κυριολεκτικά από τα “σαράντα κύματα”.
“Το έργο αυτό υλοποιείται σε 20 παραλίες του Νοτίου Αιγαίου. Είναι μια πολιτική δράση, η οποία δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο της Περιφέρειας”, σημείωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου υλοποιεί και άλλες δράσης για άτομα με ειδικές ανάγκες. “Βέβαια για τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες δεν είναι η μόνη δράση που υλοποιούμε, αφού παράλληλα γίνονται κάποια έργα εξοπλισμού σε σχολικές μονάδες. Η δράση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη”.
“Προσβάσιμες οι παραλίες του Ν. Αιγαίου”
Ο κ. Μακρυωνίτης υποστήριξε ότι πλέον οι παραλίες του Ν. Αιγαίου είναι προσβάσιμες από άτομα με κινητικά προβλήματα, ενώ στην επισήμανση κάποιων κακοπροαίρετων, γιατί τέλος καλοκαιριού τοποθετείται ο συγκεκριμένος εξοπλισμός, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι “ο μηχανισμός εγκαταστάθηκε αμέσως μετά το τέλος της όλης διαδικασίας. Μίας διαδικασίας που ήταν χρονοβόρα και κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια. Μη ξεχνάμε ότι ο διαγωνισμός επαναλήφθηκε πάρα πολλές φορές, λόγω του ότι όλες τις φορές το αποτέλεσμα ήταν άκαρπο”.
Υπεύθυνοι οι Δήμοι
Η Περιφέρεια υλοποίησε και εγκατέστησε όλο τον μηχανισμό που διευκολύνουν την είσοδο στη θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα. Από εδώ και πέρα αναλαμβάνουν οι Δήμοι, στους οποίους τοποθετήθηκαν.
Ήδη υπάρχουν σχετικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και είναι πλέον υποχρεωμένοι να διαθέτουν τον απαραίτητο μηχανισμό στους λουόμενους, να τον συντηρούν και να παρέχουν άτομα που θα επιβλέπουν τις παραλίες για κάποιους μήνες το καλοκαίρι.
Απομένει βέβαια οι Δήμοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υλοποιήσει και στην πράξη τη συγκεκριμένη δράση. Είδωμεν.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Προσανατολίζονται στη δημιουργία Ανώνυμων Εταιριών
30 Σεπ. 2013 - 6:00 - "Σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας"
4 Σεπ. 2013 - 6:00 - Προβληματίζουν οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις των έργων
23 Μαΐου. 2013 - 15:05 - "Περισσότερες είναι οι λύπες από τις χαρές"
22 Απρ. 2013 - 6:00 - Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης-ΣΕΣ
17 Απρ. 2013 - 7:36