Παρουσίαση της "Γαλάζιας ανάπτυξης" σε ημερίδα στη Ρόδο

Έντονος προβληματισμός

O έντονος προβληματισμός για το πώς θα αξιοποιηθεί ο θαλάσσιος πλούτος, για το πως θα ληφθούν μέτρα προστασίας, αλλά και πως οι επαγγελματίες θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτόν το σχεδιασμό, ήταν θέματα που αναπτύχθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη Ρόδο, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα “Γαλάζια Ανάπτυξη στον Ελληνικό θαλάσσιο χώρο”.

“Μπλόκο” στην ημερίδα, στην οποία πήρε μέρος η Ευρωπαϊκή Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, έστησε το ΠΑΜΕ, μαζί με την επικεφαλής, αλλά και τους συμβούλους της περιφερειακής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”.

“Ανάγκη για ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική”

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, τόνισε την σημασία της γεωπολιτικής θέσης του Αιγαίου και της ανάγκης για ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική μέσα από τη “Γαλάζια Ανάπτυξη” που θα εξυπηρετήσει τους στόχους της Περιφέρειας για διασφάλιση της βιωσιμότητας των οικοσυστημάτων και των τοπικών κοινωνιών. Σύμφωνα με τον κ. Μαχαιρίδη, είναι σημαντικό και ενθαρρυντικό το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις θάλασσες και έδωσε έμφαση στο περιβάλλον και τον πολιτισμό ως συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας, τα οποία ενδείκνυνται για την υλοποίηση της στρατηγικής της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Ο Χαράλαμπος Κόκκινος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου, ζήτησε να υπάρξει συντονισμός στους σχεδιασμούς που γίνονται και για ακόμα μια φορά κάλεσε την Περιφέρεια να αξιοποιήσει στο έπακρο όλους τους διαθέσιμους πόρους.

“Ανάγκη νέων μορφών ανάπτυξης”

Την ομιλία του Γιάννη Μαχαιρίδη ακολούθησε η κεντρική εισήγηση της Επιτρόπου Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρίας Δαμανάκη. Η κ. Δαμανάκη, τόνισε τον σημαντικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην λήψη αποφάσεων. Ανέφερε ότι η “Γαλάζια Ανάπτυξη” βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της ατζέντας των ευρωπαϊκών οργάνων και έκλεισε την εισήγησή της με παραδείγματα εφαρμογών θαλάσσιων χωροταξικών σχεδιασμών και δράσεων που εφαρμόζονται επιτυχώς στο εξωτερικό.

Η Ελληνίδα επίτροπος ανέπτυξε τον γενικό στρατηγικό σχεδιασμό που έχει γίνει για την ανάπτυξη στο Αιγαίο και υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι να κατανοήσουν όλοι, ότι πρέπει να αναζητηθούν νέες μορφές ανάπτυξης και αξιοποίησης από τον θαλάσσιο πλούτο που έχει η χώρα μας.

Την ημερίδα ολοκλήρωσαν οι εισηγήσεις του Σπύρου Δανέλλη, ευρωβουλευτή και εισηγητή της Έκθεσης για την Γαλάζια Ανάπτυξη, του Φραγκίσκου Νικολιάν, Προϊσταμένου Τμήματος της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Γιάννη Σπιλάνη, Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Του Βασίλη Λυκούση, Διευθυντή του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, του Δημήτρη Οικονόμου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ηλία Ευθυμιόπουλου από το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου. Ακολούθησαν τοποθετήσεις και συζήτηση για περαιτέρω ενημέρωση από παρευρισκόμενους εκπροσώπους δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, επιβεβαιώνοντας την προϋπάρχουσα ανάγκη για την ημερίδα και το υψηλό ενδιαφέρον για τα ζητήματα και τις προκλήσεις της “Γαλάζιας Ανάπτυξης” στα νησιά.

“Ο μύθος για τα “χρυσά κουτάλια””

Το ΠΑΜΕ Ρόδου μαζί με τα μέλη της περιφερειακής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” είχαν στήσει “μπλόκο” έξω από το χώρο που διεξαγόταν η συγκεκριμένη ημερίδα.

Η περιφερειακή παράταξη εξαπέλυσε επίθεση κατά της κ. Δαμανάκη, τονίζοντας ότι η Επίτροπος ξανά ζωντανεύει το μύθο για τα «χρυσά κουτάλια».

“Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαλπίζει προσκλητήριο στoυς ελληνικούς και ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς ομίλους για να αξιοποιήσουν σε όφελός τους τον θαλάσσιο πλούτο της περιοχής, αναβαθμίζοντας έτσι τη θέση τους στη τιτανομαχία με τα άλλα ανταγωνιστικά μονοπώλια άλλων κρατών σε μια Μεσόγειο που βράζει. Μετά την Πράσινη Ανάπτυξη, την Πράσινη Οικονομία που δεν άφησε όρθιο τίποτα στη στεριά με καταστροφές στα δάση, στο περιβάλλον, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ακόμα και των προστατευόμενων περιοχών NATURA, το ξεπούλημα του νερού και του ορυκτού πλούτου , ορμούν τώρα στην χρυσοφόρα φλέβα του θαλάσσιου πλούτου, με σκοπό να θησαυρίσουν από την εκμετάλλευσή του. Ταυτίζουν αναίσχυντα τις ανάγκες των μονοπωλίων της Ευρώπης για επενδύσεις και διέξοδο από τη κρίση τους είτε με τη Πράσινη είτε με τη Γαλάζια Ανάπτυξη , με αυτές των εργαζομένων, των νησιωτών για μια καλύτερη ζωή, την ίδια στιγμή που για να επενδύσουν απαιτούν ισοπέδωση κάθε κατάκτησης των εργαζομένων. Ας πάρουν λοιπόν πίσω οι γυρολόγοι τα πράσινα και τα γαλάζια καλάθια τους γεμάτα με πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη γιατί δεν είναι ωφέλιμα για τους εργαζόμενους και τους νησιώτες. Την ανάπτυξη για το λαό θα τη χαράξει μόνο ο ίδιος και μόνο με τη δική του εξουσία', αναφέρει μεταξύ άλλο η παράταξη.