Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάρο

Ακυρώνουν την Υγεία στα νησιά

- Διαχρονικά και άλυτα τα προβλήματα των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων- Η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου ζητά συνάντηση με τν υπουργό

Παρουσία του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου, δημοτικής αρχής Πάρου και Αντιπάρου, αλλά και των φορέων των δύο νησιών, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.

Τη συνεδρίαση άνοιξαν ο εντεταλμένος σύμβουλος, Παντελής Τζανακόπουλος, αλλά και ο περιφερειακός σύμβουλος Πάρου της μείζονος μειοψηφίας, Κώστας Μπιζάς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα σημαντικότερα θέματα του νησιού.

Αναλυτική τοποθέτηση στα προβλήματα της Πάρου, έκανε ο Δήμαρχος, Χρήστος Βλαχογιάννης, ο οποίος επέμεινε στο θέμα της υγείας, αλλά και στη μη εφαρμογή της νησιωτικότητας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Λεβεντάκης.

Πλήρης εγκατάλειψη

Τη συνεδρίαση μονοπώλησε το θέμα της υγείας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πάρος. Την σημερινή εικόνα παρουσίασε το μέλος του Συντονιστικού των Φορέων της Πάρου και της Αντιπάρου για την υγεία, Κώστας Αργουζής.

Ο κ. Αργουζής επισήμανε ότι η νησιωτικότητα στο χώρο της υγείας ποτέ δεν εφαρμόστηκε, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται ο ρόλος των Κέντρων Υγείας.

“Όταν, έπειτα από πολλές προσπάθειες, κατοχυρώθηκε η αρχή της νησιωτικότητας στο σύνταγμα, αυτό θεωρήθηκε σημαντική κατάκτηση για τα νησιά μας. Όμως η αρχή αυτή στο χώρο της υγείας δεν έγινε ποτέ πράξη, με αποτέλεσμα να βιώνουμε στα νησιά μας τραγικές καταστάσεις με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, με ανάπηρους συμπολίτες μας, με ακύρωση του ρόλου των Κέντρων Υγείας που η καλή τους οργάνωση και λειτουργία θα είχε συμβάλει στην πρόληψη , στην αντιμετώπιση πολλών περιστατικών στο χώρο τους και στη μείωση του συνωστισμού στα νοσοκομεία του κέντρου”.

Το μέλος του Συντονιστικού για την υγεία, υποστήριξε ότι το γεγονός ότι η 2η ΔΥΠΕ, που έχει στην ευθύνη της όλα τα νοσοκομεία του Πειραιά με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά, έχει και τη διοικητική ευθύνη των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του Αιγαίου, καταδεικνύει το πόσο υποβαθμισμένη είναι η αντιμετώπιση της υγείας στα νησιά, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της νησιωτικότητας, το Αιγαίο έπρεπε να αποτελεί ξεχωριστή ΔΥΠΕ και στο υπουργείο Υγείας έπρεπε να υπάρχει ειδική διεύθυνση για τα νησιά.

Ο κ. Αργουζής περιέγραψε τις σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάζονται στο Κέντρο Υγείας Πάρου, όπως του παιδιάτρου, του γυναικολόγου, του καρδιολόγου, του παθολόγου, της μαίας και του νοσηλευτικού, ελλείψεις οι οποίες ξεσήκωσαν τους πολίτες του νησιού, με τη γνωστή τους απόβαση στην Αθήνα.

Παρά όμως τις κινητοποιήσεις και τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το αποτέλεσμα δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού υπήρξε άρνηση της στελέχωσης του Κέντρου Υγείας.

Το μέλος του Συντονιστικού καυτηρίασε την απόφαση του υπουργείου να καλύψει την υγειονομική μονάδα με επικουρικούς γιατρούς, αφού σύμφωνα με τον ίδιο είναι ένας πρόχειρος τρόπος, ο οποίος καλύπτει αποσπασματικά τα προβλήματα.

“Για την κάλυψη της θέσης του παιδιάτρου, αναζητείται ακόμα γιατρός, αφού παρά τις προκηρύξεις που έγιναν η θέση δεν έχει ακόμη καλυφθεί. Στο χώρο του νοσηλευτικού προσωπικού η κατάσταση είναι τραγική. Υπηρετούν μόνο δύο νοσηλεύτριες, εκ των οποίων η μια είναι με τρίμηνη απόσπαση. Αποτέλεσμα αυτής της εμβαλωματικής αντιμετώπισης είναι η προετοιμασία από τους φορείς της Πάρου νέων κινητοποιήσεων με στόχο τη γενική απεργία, εάν αυτή αποφασιστεί με τοπικό δημοψήφισμα που έχουμε προγραμματίσει”, σημείωσε, ανακοινώνοντας ουσιαστικά νέο γύρο δυναμικών κινητοποιήσεων στην Πάρο, αλλά και στην Αθήνα.

Το αίτημα φυσικά της κινητοποίησης θα είναι η μόνιμη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια δημόσια περίθαλψη στο νησί, αφού οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών λήγουν σύντομα, χωρίς να είναι βέβαιο, ότι οι θέσεις αυτές θα προκηρυχθούν και πάλι ή αν θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι.

“Η Περιφέρεια να αναλάβει δυναμικό ρόλο”

Ο κ. Αρκουζής κάλεσε την περιφερειακή αρχή να αντιμετωπίσει το θέμα με δυναμικό τρόπο τα προβλήματα της υγείας, ενώ απευθυνόμενος προς το σώμα, δήλωσε ότι προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως είναι η κήρυξη γενικής απεργίας στο νησί.

Μάλιστα, ενδεικτικά κατέθεσε και προτάσεις, τις οποίες κάλεσε το περιφερειακό συμβούλιο να τις υιοθετήσει.

Συγκεκριμένα:

- Εξαίρεση των νησιών μας από τα μνημονιακά μέτρα του υπουργείου Υγείας, ώστε να υπάρξουν μόνιμοι γιατροί, μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό και μόνιμη κάλυψη σε διασώστες, όπου λειτουργούν παραρτήματα του ΕΚΑΒ.

- Οργάνωση της τηλεϊατρικής και σύνδεση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων με Νοσοκομειακές Μονάδες του Κέντρου χωρίς καμιά χρονοτριβή.

- Οργάνωση της προληπτικής ιατρικής.

- Αναβάθμιση των Διοικουσών επιτροπών των Κέντρων Υγείας, ώστε αυτές να έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και όχι εισηγητικές.

- Οργάνωση ταμειακής υπηρεσίας στα Κέντρα Υγείας.

- Τέλος, για τη μεταφορά των έκτακτων περιστατικών να σταθμεύει μόνιμα στο γεωγραφικό ή το διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων ελικόπτερο, από αυτά που χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ.

Στου κουφού την πόρτα

Μία από τα ίδια θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί η απόφαση που πάρθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου για την υγεία.

Το σώμα μετά από συζήτηση 4 περίπου ωρών, μετά από αντιδικίες και εντάσεις, κατέληξε σε μια από τα ίδια, αφού επικράτησε και πάλι μία χαοτική κατάσταση με τη μία παράταξη να τραβάει από τη μία και η άλλη από την άλλη.

Παρ΄ όλο που υπήρχε ένα και μοναδικό ζητούμενο, το πως δηλαδή θα αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, η συζήτηση παρεκτράπηκε και οδηγήθηκε για άλλη μια φορά σε αδιέξοδο.

Επίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Κώστα Αργουζή

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά και η στάση που κράτησε απέναντι στον εισηγητή του θέματος, μέλος του Συντονιστικού για την Υγεία της Πάρου-Αντιπάρου, Κώστα Αργουζή, εξέπληξε την πλειοψηφία των παρευρισκομένων, περιφερειακών συμβούλων και φορέων του νησιού. Συγκεκριμένα, η παράταξη της μειοψηφίας αντί να μπει στην ουσία του θέματος, έθεσε αντιρρήσεις για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο άτομο μίλησε επί του θέματος και όχι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Πάρου.

Μάλιστα, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Λίλα Καφαντάρη διάβασε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου, η οποία αμφισβήτησε ευθέως το κατά πόσο η εισήγηση του κ. Αργουζή αντιπροσώπευε την άποψη όλων των μελών του Συντονιστικού.

Έντονη αντίδραση των φορέων

Στη συγκεκριμένη τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, αντέδρασε έντονα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ο οποίος κάτω από συναισθηματική φόρτιση, απευθυνόμενος προς την κ. Καφαντάρη τόνισε ότι “περίμενα να ακούσω κάτι διαφορετικό από εκπροσώπους των κομμάτων. Η υγεία είναι το μεγαλύτερο θέμα ακόμη και από την πολιτική που εκπροσωπεί ο καθ' ένας. Περιμένω προτάσεις και τίποτε άλλο”.

Κάλεσε την περιφερειακή αρχή να καταθέσει αγωγή κατά του υπουργείου

Ο Ευρωβουλευτής, Νίκος Χρυσόγελος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του κατέθεσε δύο προτάσεις. Η μία αφορούσε την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης ανά νησί και ανά υγειονομική μονάδα, ενώ η δεύτερη ήταν ακόμη πιο ριζοσπαστική. Κάλεσε το σώμα να καταθέσει μία ομαδική αγωγή κατά του υπουργείου Υγείας, με το αιτιολογικό ότι δε πράττει τα ανάλογα με το Σύνταγμα, αλλά και με το άρθρο περί νησιωτικότητας.

“Συνυπογράφουμε τα αιτήματα του Συντονιστικού”

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χαράλαμπος Κόκκινος ξεχνώντας ότι εκπροσωπεί ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα και που οι πολιτικές τους οδήγησαν σε αδιέξοδο τη χώρα, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ως επαναστάτης, κάλεσε μεταξύ άλλων το περιφερειακό συμβούλιο να αποφασίσει τη διοργάνωση μίας παράστασης-διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, ζητώντας από τον υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της υγειονομικής περίθαλψης των νησιωτών.

Κατά τα άλλα πρότεινε την υιοθέτηση όλων των αιτημάτων που τέθηκαν από τον Κώστα Αργουζή, καθώς επίσης αυτά να προωθηθούν προς την κυβέρνηση. Επίσης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας δήλωσε ότι “εάν δεν μπορεί η πολιτεία να εφαρμόσει τα ζητούμενά μας, τότε να παραχωρήσει πόρους και αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου εκείνη να έχει τον έλεγχο της κατάστασης”.

“Να συνυπογράψουμε την αγωγή”

Ο επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες κόντρα στον καιρό”, Παύλος Χρυσαφίδης στην σύντομη, αλλά περιεκτική του τοποθέτηση μίλησε για μία κατάσταση που καθημερινά οδηγείται σε επικίνδυνες καταστάσεις, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια επιβάλλεται να αναλάβει δράσεις, ενώ τάχθηκε υπέρ της κίνησης για κατάθεση αγωγής κατά του υπουργείου Υγείας.

“Η πρωτοβάθμια περίθαλψη να μεταφερθεί στους Δήμους”

Κατά της κατάθεσης αγωγής προς το υπουργείο Υγείας, τάχθηκε ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης, αντιπροτείνοντας τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους Δήμους. “Η πρωτοβάθμια περίθαλψη θα πρέπει να μεταφερθεί στους Δήμους. Να περάσουμε το μήνυμα προς τους κυβερνώντες ότι θέλουμε τις αρμοδιότητες που ενώ αναφερόταν στον “Καλλικράτη”, τις έκοψε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Όχι στις αγωγές, ναι στη διεκδίκηση πόρων και αρμοδιοτήτων. Να στείλουμε το μήνυμα στο πολιτικό σύστημα να στηρίξει την κοινωνία, τα Κέντρα Υγείας”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαχαιρίδης αναφέρθηκε στο αρνητικό φαινόμενο της άρνησης των γιατρών να επανδρώσουν τις υγειονομικές μονάδες των νησιών, ενώ ταυτόχρονα προτιμούν να ενταχθούν στην ιδιωτική αγορά,αλλά και να μεταναστεύουν σε χώρες, όπως είναι η Αγγλία και η Γερμανία.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης μίλησε και για την ανάγκη δημιουργίας Συλλόγων Στήριξης των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων των νησιών, κάτι που όπως είπε, θα βοηθήσει τη λειτουργία τους με την εθελοντική εργασία που θα προσφέρει η κοινωνία.

Η απόφαση

Μετά από 4 ώρες συζήτησης, το σώμα απέρριψε την πρόταση του Νίκου Χρυσόγελου για κατάθεση αγωγής κατά του υπουργείου Υγείας, αποφασίζοντας τελικά να να συσταθεί μία επιτροπή η οποία να συλλέξει, να κωδικοποιήσει τα προβλήματα, αλλά και να κοστολογήσει τις προτάσεις που θα καταθέσει προς τον υπουργείο Υγείας.

 

Αποστολή στο υπουργείο Υγείας

Το μείζονος σημασίας πρόβλημα που ταλανίζει τη νησιώτικη κοινωνία, τέθηκε και στο τραπέζι του διαλόγου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου τα μέλη της οποίας συνεδρίασαν πριν τρεις ημέρες στη Ρόδο. Ομόφωνα αποφάσισαν να μεταβεί αντιπροσωπεία στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να απαιτηθούν λύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα εισηγήθηκε ο δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς, ο οποίος πραγματοποιώντας ιδιαίτερη αναφορά στο Γολγοθά των νησιωτών, επεσήμανε ότι κρίνεται αναγκαία η άμεση κινητοποίηση του Οργάνου των δήμων καθώς “δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική υγείας για τα νησιά από την Κεντρική Διοίκηση, με αποτέλεσμα να τίθεται διαρκώς σε κίνδυνο η ζωή ή η σωματική ακεραιότητα των νησιωτών”.