Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων της Σύρου

Θετικά τα αποτελέσματα

Μετά από δύο χρόνια επίμονης και επίμονης προσπάθειας, το θέμα της αξιοποίησης των ακινήτων που ανήκουν σε κληροδοτήματα της Σύρου, φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική του ευθεία.

Το ξεμπλοκάρισμα της συγκεκριμένης υπόθεσης χειρίζεται ο Αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Πουσσαίος, ο οποίος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, με αφορμή την επιστολή που απέστειλε ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης προς τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να εκδοθεί μία σημαντική για το θέμα, Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η επιστολή προς τον Γ. Στουρνάρα

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας για την προστασία, την αποκατάσταση και την αξιοποίηση των ακινήτων ιδιοκτησίας κληροδοτημάτων της Σύρου, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Ιωάννη Στουρνάρα ζητώντας την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των αρμόδιων υπουργών, προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής των πιστωτικών ιδρυμάτων στην σύναψη των προγραμματικών συμβάσεων για την μελέτη και εκτέλεση έργων και προγραμμάτων.

Ο κ. Μαχαιρίδης στην επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “σύμφωνα με το άρθρο 100 του ν. 3852/2010 που διέπει το Πρόγραμμα “Καλλικράτης”, επιτρέπεται μεταξύ άλλων στις Περιφέρειες να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με ένα ευρύ φάσμα φορέων, για την μελέτη και εκτέλεση έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης μιας περιοχής, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών κάθε είδους. Στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου, μπορεί να επιτρέπεται με απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η συμμετοχή τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων. Προκειμένου, στο πλαίσιο υλοποίησης πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την προστασία, αποκατάσταση και αξιοποίηση των ακινήτων ιδιοκτησίας κληροδοτημάτων της Σύρου, να προβούμε στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ άλλων και με συγκεκριμένο Πιστωτικό ίδρυμα παρακαλούμε όπως εγκρίνεται στην υπογραφή της προβλεπόμενης από το άρθρο ΚΥΑ. Δεδομένης της τροποποίησης της δομής και του τίτλου των αρχικά προβλεπόμενων υπουργείων, σας επισυνάπτουμε σχέδιο ΚΥΑ με τα αρμόδια υπουργεία.

“Υπάρχουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα”

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα επισήμανε ότι η συγκεκριμένη επιστολή του κ. Μαχαιρίδη προς τον υπουργό Οικονομικών, έρχεται να προστεθεί στις ενέργειες που γίνονται εδώ και 2 χρόνια, με σκοπό την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων, τα οποία επί χρόνια μένουν στην αφάνεια.

“Μετά από δύο χρόνια επίπονης προσπάθειας για την προσαρμογή της νομοθεσίας, αλλά και την επίλυση πολλών προβλημάτων και αγκυλώσεων, καταφέραμε να βάλουμε σε μία σειρά τα κληροδοτήματα και απομένει μόνο μία ΚΥΑ που επιτρέπει συμφωνιών μεταξύ των κληροδοτημάτων και των τραπεζών. Αυτό τέθηκε και στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο. Η έκδοση της συγκεκριμένης ΚΥΑ, δεν είναι λόγος να καθυστερήσουμε τη διαδικασία. Από τη στιγμή που τα κληροδοτήματα έχουν εκφράσει τη βούλησή τους για την αξιοποίηση της βοήθειας που θα δοθεί από το πολιτιστικό ίδρυμα της τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσουμε σε μελέτες και στη συνέχεια να περάσουμε στην εξασφαλίσει των πόρων που χρειάζονται για την αναστήλωση, αλλά και για την αξιοποίησή τους”.

Στην ερώτηση για πόσα κληροδοτήματα μιλάμε αυτή τη στιγμή που έχουν μπει στο “παιχνιδι”, ο κ. Πουσσαίος τόνισε ότι αυτή τι στιγμή υπάρχουν δύο. “Παρά τις όποιες προσπάθειες ακύρωσης της δικής μας πρωτοβουλίας, μετά από επίπονη προσπάθεια καταφέραμε να φέρουμε το θέμα εκεί που θέλαμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κληροδοτήματα, αλλά θα βοηθήσουν και τα άλλα που υπάρχουν”.

Ετικέτες: