Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη

Μια χρονιά φεύγει, μία άλλη ξεκινά

Τον απολογισμό της χρονιάς που κλείνει, παραθέτει στην “Κοινή Γνώμη” ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης.

Ο κ. Μαχαιρίδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα, μιλά για τα θετικά, αλλά και για τα αρνητικά πεπραγμένα του 2014, κάνοντας μνεία στην πρωτιά της Περιφέρειας όσο αφορά τα έργα, αλλά και για τους στόχους που τέθηκαν.

Ο Περιφερειάρχης απαντά για την επίθεση που δέχθηκε με αφορμή τις φονικές πλημμύρες που χτύπησαν τη Ρόδο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “αν υπάρχουν ευθύνες και σε ποιους είναι ένα θέμα που διερευνά η Δικαιοσύνη”.

Τέλος, όσο αφορά τις περιφερειακές εκλογές, εάν και εφόσον είναι υποψήφιος, τάσσεται υπέρ της ουσιαστικής, όπως λέει, σύγκλισης ευρύτερων αυτοδιοικητικών παρατάξεων στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές, ενώ θεωρεί τιμή για εκείνον, αλλά και για τον οποιοδήποτε υποψήφιο Περιφερειάρχη, η υποψηφιότητα του Γιάννη Δεκαβάλλα.

- Ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες το 2013, μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Με λίγα λόγια πως θα σκιαγραφούσατε τη χρονιά που μας αφήνει;

“Παρόλο που ο θεσμός της Περιφέρειας είναι καινούργιος και η θεσμοθετημένη θητεία των πέντε ετών περιορίστηκε στην πρώτη φάση στα τριάμισι χρόνια, παρ΄ όλη τη συρρίκνωση του προσωπικού από τους 650 υπαλλήλους στους 460 παράλληλα και με την υποχρηματοδότηση, καταφέραμε χωρίς κραδασμούς σαν αιρετή Περιφέρεια να διαδεχθούμε τη Νομαρχία και την κρατική Περιφέρεια, της οποίας αναλάβαμε το αναπτυξιακό κομμάτι.

Το ότι είμαστε σήμερα η πρώτη Περιφέρεια τόσο σε επίπεδο εντάξεων, δεσμεύσεων και υλοποίησης έργων και κυρίως στην απορρόφηση των πόρων, με διασπορά αυτών σε δεκάδες νησιά, νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να επισημανθεί και να πιστωθεί σε όλους όσους εργάστηκαν αυτήν τη πρώτη θητεία. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι είναι αποτέλεσμα των υπεράνθρωπων προσπαθειών των υπηρεσιών μας, τόσο των Τεχνικών όσο και των Οικονομικών, όσο και των Διοικητικών. Βεβαίως σημαντική ήταν και η συμβολή του πολιτικού προσωπικού, Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών συμβούλων. Αποδείξαμε, ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες και κυρίως τον πολυκερματισμό - και το μαρτυρούν τα εκατοντάδες έργα στα νησιά μας - πως όταν θέλουμε και κυρίως συνεργαζόμενοι οι τοπικοί φορείς μπορούμε να τα καταφέρουμε και στα δύσκολα. Τον θετικό απολογισμό στα έργα και στις δράσεις τον κάνουν οι νησιώτες που είναι χρήστες και των υπηρεσιών και των έργων. Και θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπατριώτες μας πως όχι μόνο δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από την Περιφέρεια μας. Αντιθέτως έχουμε τη δυνατότητα και είμαστε σε θέση να απορροφήσουμε επιπλέον πόρους από τα τομεακά Προγράμματα”.

- Αν το 2013 ήταν μια δύσκολη χρονιά, το 2014 θα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Από τη θέση που κατέχετε πως βλέπετε τη νέα χρονιά τόσο σε Περιφερειακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο χώρας;

“Νομίζω πως παρόλο που κανείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός σήμερα για το αύριο, θέλω να είμαι αισιόδοξος ίσως στο κομμάτι που αφορά την Περιφέρεια μας. Είμαστε σαν Περιφέρεια από τους στυλοβάτες της Εθνικής μας οικονομίας, μέσω του ενός από τους δύο πυλώνες της, τον τουρισμό. Δε το λέω εγώ, το λένε τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί.

Πρώτον, 35% του εισερχόμενου τουρισμού και το 40 % των εσόδων από αυτόν εισπράττεται στην Περιφέρεια μας. Σε επίπεδο δε απασχόλησης είναι ακόμα πιο σημαντικό, μιας και έστω εποχιακά χιλιάδες συμπατριώτες μας βρίσκουν δουλειά. Δεύτερον, τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα δείχνουν πως η εισαγωγή τεράστιων ποσοτήτων από την υπόλοιπη χώρα μαρτυρεί πως και αυτός ο τομέας είναι σε καλύτερη μοίρα από ότι στην υπόλοιπη χώρα. Ένα άλλο θέμα είναι οι πόροι. Όχι γιατί εμείς το πετύχαμε, αλλά ας ευλογήσουμε λίγο και τα γένια μας.

Η αρχική κατανομή των Ευρωπαϊκών πόρων για την Περιφέρεια μας, αν θέλετε η πρόβλεψη κατανομής για την επόμενη Προγραμματική περίοδο ήταν τα 40 έως 60 εκατομμύρια ευρώ. Με μεγάλη προσπάθεια τόσο προς την Ελληνική Κυβέρνηση, κυρίως όμως σε πρώτη φάση προς την Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με συνεχείς παραστάσεις στον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, κατορθώσαμε να τον πείσουμε πως τα στατιστικά στοιχεία βάσει των οποίων κατατάσσουν την Περιφέρειά μας στις πλουσιότερες Περιφέρειες της Ευρώπης είναι πλασματικά, και άρα πρέπει να τύχει της χαμηλότερης χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκούς Πόρους, δεν απηχεί την πραγματικότητα στην Περιφέρεια των 48 νησιών. Η αναγνώριση τελικά της ιδιαιτερότητας της Περιφέρειας μας και ένταξη της στους επιπλέον πόρους που θα διατεθούν στην Αττική λόγω ανεργίας, μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε πως και τα 220 εκατομμύρια που έρχονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στην διαχείριση της θα αυξηθούν και ίσως να διπλασιαστούν από την εκχώρηση πόρων από τα Τομεακά Προγράμματα. Νομίζω πως και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα.

Επίσης, η εξασφάλιση επιπλέον πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που αφορά τις υποδομές νομίζω ότι μας δίνουν την δυνατότητα να ολοκληρώσουμε σταδιακά το όντως φιλόδοξο Τεχνικό πρόγραμμα μας”.

- Αυτά είναι τα θετικά στοιχεία κ. Μαχαιρίδη. Υπάρχουν όμως και τα αρνητικά.

“Βεβαίως υπάρχει και η απαισιόδοξη πλευρά που έχει να κάνει με τη λειτουργία υπηρεσιών που έχουν άμεση σχέση με το Κεντρικό Κράτος και αυτά είναι: η Υγεία. Οι συνεχείς εκκλήσεις, οι παραστάσεις, τα διαβήματα και οι αποφάσεις δε βρήκαν ανταπόκριση από το Υπουργείο Υγείας. Η αποψίλωση επίσης Υπηρεσιών που διευκόλυναν τους κατοίκους των μικρότερων νησιών όπως ΔΟΥ, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, και άλλες δημιούργησε τεράστια προβλήματα μιας και πολλοί νησιώτες είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται από νησί σε νησί και αρκετές φορές προς την Αθήνα για να εξυπηρετηθούν. Όλα στο βωμό της συρρίκνωσης των Υπηρεσιών με αποφάσεις γρήγορες και χωρίς επιστροφή, δεν έκαναν όμως το ίδιο όπως προανέφερα, στην κατάργηση της γραφειοκρατίας και των Διοικητικών πράξεων που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους πολίτες. Το αυτό ισχύει και για τη συγκοινωνιακή Ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας όπου χρόνο με το χρόνο παρατηρούμε συρρίκνωση των δρομολογίων και ελλιπή διασύνδεση των νησιών με την Πρωτεύουσα του νομού, της Περιφέρειας και του Πειραιά. Την ίδια ώρα εξακολουθούν να χρηματοδοτούν τις συγκοινωνίες στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Σήμερα, είμαστε η πρώτη Περιφέρεια τόσο σε επίπεδο εντάξεων, δεσμεύσεων και υλοποίησης έργων, όσο κυρίως στην απορρόφηση πόρων και αυτό θεωρώ πως είναι άξιο μνείας πολύ δε περισσότερο, γιατί εμείς δεν έχουμε ίδια δεδομένα με τις άλλες περιφέρειες. Εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη πολυνησιωτικότητα με συνεπαγόμενη ευρεία διασπορά των έργων.

Οφείλουμε βεβαίως να αναγνωρίσουμε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα συλλογικό. Οι οικονομικοί, διοικητικοί και τεχνικοί υπηρεσιακοί παράγοντες με πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά και με τη σημαντική συμβολή του πολιτικού προσωπικού- Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών συμβούλων- κατάφεραν παλεύοντας με το τέρας της γραφειοκρατίας να μας φέρουν την πρώτη από τις 13 Περιφέρειες. Αποδείξαμε πως όταν θέλουμε και κυρίως όταν συνεργαζόμαστε οι τοπικοί φορείς, μπορούμε να τα καταφέρουμε και στα δύσκολα. Η πρωτιά μας όμως δεν αποτυπώνεται μόνο στους αριθμός, αποτυπώνεται κυρίως στην καθημερινότητα των νησιωτών, που ως τελικοί χρήστες των Υπηρεσιών και των 400 έργων μας, είναι αυτοί που κάνουν τον θετικό απολογισμό και αποτελούν τους τελικούς κριτές μας.

Και θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπατριώτες μας πως δε θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από την Περιφέρεια μας αντιθέτως έχουμε δημιουργήσει τη δυνατότητα να απορροφήσουμε και επιπλέον πόρους από τομεακά Προγράμματα του κεντρικού Κράτους”.

- Τελικά πιστεύετε ότι τα καταφέρατε; Και σε ότι αφορά την ανεργία και την απασχόληση;

“Γνωρίζετε και το συζητήσαμε στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο στη Σύρο, πως δεν έχουμε αρμοδιότητα στον τομέα της Απασχόλησης. Παρ' όλα αυτά καταθέσαμε προτάσεις που αφορούν και το θεσμικό πλαίσιο αλλά και προτάσεις που θα βοηθήσουν στην απασχόληση. Νομίζω σε ότι αφορά την Περιφέρεια μας, όχι τόσο τα επιδοτούμενα προγράμματα, αλλά η υγιής οικονομία μπορεί να δώσει μηνύματα στο κεφάλαιο “απασχόληση”.

Πρώτον, η καλή επόμενη τουριστική σεζόν όπου αναμένουμε μια αύξηση των τουριστικών ροών προς τα νησιά μας της τάξεως του 15%.

Δεύτερον, η πορεία του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ, κάτι το οποίο δεν αναδείξαμε και που σε νούμερα είναι η εξής. Από πόρους του ΕΣΠΑ ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης 239 έργα με προϋπολογισμό 375.527.819,00 ευρώ. Από πόρους ΠΔΕ ( εθνικοί πόροι ) 62 έργα με προϋπολογισμό 70.661.279,20 ευρώ. Από πόρους ΠΔΕ ίδιοι πόροι 313 έργα με προϋπολογισμό 142.535.829,63 ευρώ.

Τρίτον, η έναρξη υλοποίησης του ΣΕΣ (Σύμφωνου Εταιρικής Σχέσης ) που θα τρέχει παράλληλα μέχρι το 2015 με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, άρα δυο προγράμματα παράλληλα που σημαίνει διπλάσια έργα. Σίγουρα και τα δύο θα δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις απασχόλησης. Από την άλλη πλευρά ελπίζουμε να υπάρξει και συνολικά ανάκαμψη της οικονομίας και άρα τόνωση της αγοράς και βεβαίως προσδοκούμε από την πολιτεία μεγαλύτερη έκφραση αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας που είτε είναι άνεργοι, είτε οικονομικά αδύναμοι, είτε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Πάντως να ξέρετε κα Συλιβάνη και το πιστεύω ακράδαντα, ότι την έξοδο από την κρίση θα την φέρει η Περιφερειακή Ελλάδα”.

- Αναφερθήκατε στο τέρας της γραφειοκρατίας και σας έχουμε ακούσει πολλές φορές να μιλάτε γι’ αυτό. Πόσο δύσκολο είναι να μειωθεί επιτέλους η γραφειοκρατία;

“Δύσκολο δεν είναι. Πολιτική βούληση από την κεντρική εξουσία. χρειάζεται.

Εμείς έχουμε προτείνει λύσεις και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας όσο και αν φαίνεται, δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από την κατάργηση των περιττών διοικητικών πράξεων. Και όταν μιλάμε για κατάργηση, μπορεί να φθάσει στο 35-40% . Και αυτή η μεταρρύθμιση, όχι μόνον δεν έχει κόστος αλλά αντιθέτως δημιουργεί οικονομίες, αφού θα μπορέσουν επιτέλους να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα αναλώνονται σε ανούσιες διοικητικές πράξεις και διαδικασίες. Και να μη ξεχνάμε και το όφελος από τη μείωση στο χρόνο διεκπεραίωσης, γιατί αυτή η σπατάλη του χρόνου κοστίζει πολλά . Φέρνω σαν παράδειγμα την Αφαλάτωση της νήσου Χάλκης, όπου χρειάστηκε να ασχοληθούμε τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Μακρυωνίτης όσο και εγώ και βεβαίως οι Υπηρεσίες μας επί 6 μήνες. Χρειάστηκαν να εκδοθούν 2 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, 2 Υπουργικές Αποφάσεις, 37 εγκρίσεις και αποφάσεις και στο τέλος η Διεύθυνση Βιομηχανίας στην αδειοδότηση που έδωσε, έκανε αναφορά σε 84 φύλλα της Κυβέρνησης. Ξέρετε πόσες εγκρίσεις και αποφάσεις θα έπρεπε να χρειάζονται; Μόνον 6. Και με αυτές τις 6 αποφάσεις θα είχαμε απολύτως θωρακισμένη και τη διαδικασία και την όλη νομιμότητα”.

- Λίγο πριν κλείσει η χρονιά, αυτή σημαδεύτηκε από τον τραγικό θάνατο συνανθρώπων μας στις βιβλικές καταστροφές της Ρόδου. Υπήρξαν κάποιοι που σας απέδωσαν ευθύνες για παραλείψεις και απουσία άμεσης ανταπόκρισης. Πώς νιώσατε εκείνες τις στιγμές, πώς αντιδράσατε στην κριτική αυτή;

“Ο άδικος χαμός συνανθρώπων μας στην τελευταία θεομηνία, μας συγκλόνισε όλους. Και βεβαίως δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς για τους οικείους τους. Μεταξύ των αδικοχαμένων ήταν και δυο προσφιλή σε μένα πρόσωπα, το ζεύγος Μπαϊράμη. Ο Γιάννης Μπαϊράμης ήταν νομαρχιακός μου σύμβουλος και γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αν υπάρχουν ευθύνες και σε ποιους είναι ένα θέμα που διερευνά η Δικαιοσύνη. Πάντως η θεομηνία όντως άφησε πληγές στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στις υποδομές.

Σε ότι μας αφορά, η Περιφέρεια έχει την ευθύνη του Εθνικού, Περιφερειακού και Επαρχιακού δικτύου. Και αυτό είναι θεσμοθετημένο και αποτυπωμένο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Δεν έχουμε την ευθύνη ούτε του δασικού, ούτε του αγροτικού, ούτε του δημοτικού δικτύου σε κανένα νησί, πολύ δε περισσότερο για τις διαβάσεις που έχουν κατασκευαστεί για ειδικό σκοπό και όχι από εμάς. Σε ότι αφορά στον καθαρισμό των ρεμάτων εξυπακούεται πως υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει ποιος και που έχει την ευθύνη, αν και στην περίπτωση της Κρεμαστής το ποτάμι ήταν καθαρισμένο.

Σε ότι αφορά την κατασκευή της γέφυρας, για την οποία διάφοροι κύκλοι όλο αυτό το διάστημα μιλούσαν και διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους για αδράνεια του Γιάννη Μαχαιρίδη, υπάρχει ένα τεράστιο ιστορικό γραπτών ενεργειών και βεβαίως άλλων τόσων προφορικών, το οποίο θέτω στη διάθεσή σας με την παράκληση αν έχετε την δυνατότητα να το δημοσιεύσετε”.

- Τότε προς τι η επίθεση;

“Κάποιοι πίστευαν πως βρήκαν την ευκαιρία να πλήξουν προσωπικά τον Μαχαιρίδη. Ούτε σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές μπόρεσαν να απαλλαγούν από τα σύνδρομα της μικροπολιτικής σκοπιμότητας και ιδιοτέλειας. Όφειλαν να γνωρίζουν αυτό που ξέρετε κι εσείς που παρακολουθείτε την Περιφέρεια, ότι οι αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με τα παραπάνω, ακόμα και αυτές της Πολιτικής Προστασίας, εκ του Νόμου για την εκτέλεση και συντήρηση των έργων εκχωρήθηκαν από μένα στους αντιπεριφερειάρχες που κάνουν καλά τη δουλειά τους. Παρακολουθήσατε και τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Για το θέμα διαπιστώσατε κάτι τέτοιο από τις τοποθετήσεις των παρατάξεων και των Περιφερειακών Συμβούλων; Ότι είχε ευθύνες η Περιφέρεια; Νομίζω ότι είναι περιττό να προσθέσω κάτι παραπάνω. Λυπάμαι μόνο για τον άδικο χαμό των συνανθρώπων μας”.

- Στην περίπτωση που είστε επικεφαλής της παράταξης θα κάνετε άνοιγμα σε ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις του τόπου; Θα καλέσετε σε συνεργασία και την Νέα Δημοκρατία αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ;

“Θα ήταν ευχής έργον, έξω και πέρα από το ποιοι θα εκτεθούν, αν θα μπορούσε να υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση ευρύτερων αυτοδιοικητικών Παρατάξεων στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές.

Αυτή είναι μια θέση που την έχω εκφράσει επανειλημμένα στο περιφερειακό συμβούλιο και νομίζω πως αν κανείς ανατρέξει στις αποφάσεις μας, θα διαπιστώσει ότι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που ξεπερνάει το 70% των αποφάσεων μας ήταν ομόφωνες, που σημαίνει πως όλες παρατάξεις έχουμε τις ίδιες έγνοιες και το πάθος για το καλό του τόπου. Στην παράταξη την δική μας, το “Αρχιπέλαγος Δημιουργίας”, είχαν συγκλίνει και συμμετείχαν συνάδελφοι με διαφορετικό ιδεολογικό προσανατολισμό.

Όπως επίσης και προσωπικότητες που δεν είχαν σαν κριτήριο συμμετοχής στην κοινή μας προσπάθεια ιδεολογικό υπόβαθρο, αλλά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του τόπου”.

- Παρεμπιπτόντως, αληθεύει το γεγονός ότι ο Γιάννης Δεκαβάλας θα πλαισιώσει το ψηφοδέλτιο σας;

“Ο Γιάννης Δεκαβάλας είναι ένα αξιόλογο στέλεχος της Αυτοδιοίκησης με μακρά και πετυχημένη πορεία στο Δήμο Ερμούπολης της Σύρου και σε άλλα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης. Βεβαίως θα ήταν τιμή για τον όποιο υποψήφιο Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου να τον έχει συνεργάτη και συνοδοιπόρο”.

- Πιστεύεται στα κομματικά χρίσματα;

“Θεωρώ πως αποτελεί και αυτό μια λανθασμένη αντίληψη που κυριάρχησε για πολλά χρόνια στην πατρίδα μας που έχει κοστίσει τόσο στην αυτοδιοίκηση, όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση Κρητικού πολιτικού- βουλευτής ήταν- που επειδή το κόμμα του είχε ποσοστό 55% δήλωσε πως σε όποιον έδινε το χρίσμα θα σάρωνε. Στήριξε λοιπόν υποψήφιο Δήμαρχος, ο οποίος πήρε 30% , χάνοντας βεβαίως τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι κοινωνίες αξιολογούν τα πρόσωπα που αποτελούν την ομάδα, αξιολογούν τον ηγέτη που διεκδικεί να υπηρετήσει τον τόπο. Κρίνουν και συγκρίνουν προτάσεις και προοπτικές. Αυτό δεν σημαίνει πως στο κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα δεν παίζουν ρόλο τα κόμματα , νομίζω όμως πως είναι άλλο το κοινοβούλιο και άλλο η αυτοδιοίκηση”.

 

 

 

Ετικέτες: