Ο Χαράλαμπος Κόκκινος για τους εργαζόμενους του Νεωρίου

Λίγο πριν από τις εκλογές

Την επιτακτική ανάγκη να στηριχθούν τόσο οι εργαζόμενοι του Νεωρίου, όσο και η ίδια η επιχείρηση, θέτει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου, Χαράλαμπος Κόκκινος.

Ο κ. Κόκκινος αναφέρεται στο μεγάλο πρόβλημα, ζωτικής σημασίας, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι παραμένουν πολλούς μήνες απλήρωτοι, ενώ καυτηριάζει το γεγονός ότι παρ΄ όλο που εκταμιεύθηκε το ποσό των 5 εκατ. Ευρώ ως πρώτη δόση για την επισκευή των δεξαμενών, οι εργαζόμενοι δεν εξοφλήθηκαν.

“Να ζήσουν με αξιοπρέπεια”

Ο κ. Κόκκινος, ο οποίος λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών θυμήθηκε το Νεώριο, εξέδωσε σχετικό δελτίο Τύπου, με το οποίο ζητά τη συστράτευση για το καλό του Νεωρίου. “Από το 2010 οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης ταλανίζουν τους νησιώτες μας και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Δυστυχώς, δεν αποτέλεσαν εξαίρεση από τον αρνητικό κανόνα της φτώχειας και της υποβάθμισης της ζωής μας οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Νεωρίου της Σύρου. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, βάζουν “πλάτη” και στηρίζουν τη λειτουργία του ναυπηγείου με “τσεκουρωμένες” τις αποδοχές τους και αντιμέτωποι με τη δύσκολη καθημερινότητα.

Μετά από πολλές προσπάθειες και μεγάλη αναμονή εισέρρευσαν στα ταμεία της εταιρείας τα χρήματα των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν για την επισκευή δυο δεξαμενών του πολεμικού ναυτικού. Αρκετά από αυτά διατέθηκαν για να αντιμετωπιστούν συσσωρευμένες δαπάνες που αφορούσαν τη λειτουργία της εταιρείας, όμως, παραμένει η εκκρεμότητα εξόφλησης έξι μηνιάτικων προς τους εργαζόμενους του Νεωρίου. Διαφαίνεται ότι η εγγυήτρια τράπεζα έχει δυσμενείς όρους με τη διοίκηση της εταιρείας για τη διαδικασία εκταμίευσης των χρημάτων και είναι “ηλίου φαεινότερο” ότι απαιτείται ευελιξία και κατανόηση των ανθρώπινων αναγκών. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πάνω από τους αριθμούς υπάρχουν οι άνθρωποι. Οι 300 εργαζόμενοι του Νεωρίου - μαζί με τις οικογένειές τους -αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας της Σύρου και πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαλύουν την κοινωνική συνοχή των Κυκλάδων. Από αυτούς τους εργαζόμενους θα περάσει η επισκευή των δυο δεξαμενών και άλλων πλοίων. Οφείλουν όλοι να καταλάβουν ότι δεν μπορούν πλέον να ζουν με δανεικά ή στην αβεβαιότητα. Το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης να γίνει σεβαστό απ’ όλους. Η διοίκηση να επιχειρήσει νέα διαπραγμάτευση με την εγγυήτρια τράπεζα η οποία πρέπει να λάβει υπόψη τον ανθρώπινο παράγοντα.Στη δύσκολη και κρίσιμη περίοδο που ζούμε οι έννοιες της κατανόησης και της αλληλεγγύης να γίνουν πράξη. Είναι σαφέστατο ότι η ανάγκη διαρκούς στήριξης της μοναδικής βαριάς βιομηχανίας του Νοτίου Αιγαίου και του έμψυχου δυναμικού της είναι επιτακτική περισσότερο από κάθε άλλη φορά”.. 

Ο περιφερειακός συνδυασμός”Νέα εποχή για τα νησιά μας” δηλώνει ότι αναλαμβάνει και πάλι πρωτοβουλίες (;) στήριξης των εργαζομένων στο ναυπηγείο καλώντας σε συστράτευση και κινητοποίηση όσους πραγματικά θέλουν την ευημερία των νησιωτών. 

Ετικέτες: