Συνέντευξη του υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου Μ. Δαδάου με το συνδυασμό “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”

“Η προχειρότητα δεν έχει θέση”

Προγραμματισμός και σχέδιο απαιτούνται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με όσα τόνισε ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, Μάρκος Δαδάος με το συνδυασμό του Γιώργου Χατζημάρκου, “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε, επισημαίνοντας πως με τα συγκεκριμένα στοιχεία αλλά και με οργάνωση, η ζωή των νησιωτών θα βελτιωθεί σε κάθε επίπεδο.

Ο κ. Δαδάος μίλησε αναλυτικά στην κάμερα (web tv) της “Κοινής Γνώμης” όπου και παρουσιάζονται αναλυτικά οι απαντήσεις του. Υπενθυμίζεται, πως ο ίδιος, είναι ήδη περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό του Χαράλαμπου Κόκκινου, “Νέα Εποχή για τα Νησιά μας” την τρέχουσα θητεία.

  • Έχετε διαγράψει μία σημαντική διαδρομή και στους δύο Βαθμούς της Αυτοδιοίκησης. Πως οδηγηθήκατε στην απόφαση να ανανεώσετε το “ραντεβού” σας με τους νησιώτες στις επερχόμενες εκλογές;

“Ήταν μία δύσκολη απόφαση διότι η ενασχόληση με τα κοινά απαιτεί διάθεση, όρεξη και πολύ χρόνο. Προσωπικά, έχω χρόνο και όρεξη εκείνο όμως που με στεναχωρούσε για την πορεία της Περιφέρειας ήταν πως δεν υπήρχε όραμα και δεν έβλεπα να γίνεται ουσιαστική δουλειά. Αυτή η κατάσταση με είχε οδηγήσει στη σκέψη να μη συμμετέχω αρχικά. Η διάθεση όμως άλλαξε με την παρουσία του κ. Χατζημάρκου, ο οποίος είναι ένας επιχειρηματίας πολύ οργανωτικός, συστηματικός, ορεξάτος, με όραμα και διάθεση και ο οποίος με έπεισε ότι πρέπει να κατέλθω στις εκλογές για να βοηθήσω από την πλευρά μου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου”.

  • Έχετε χαρακτηρίσει το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού σας, “ψηφοδέλτιο νίκης” και τον Γιώργο Χατζημάρκο “επικεφαλής με όραμα”. Πώς τεκμηριώνετε τη θέση σας; Γιατί ο συνδυασμός του κ. Κόκκινου που ανήκετε σήμερα δεν συνέχισε την πορεία του;

“Ότι είναι ένα ψηφοδέλτιο νίκης αποδεικνύεται από τη σύνθεση των υποψηφίων, το υποστηρίζει ο κόσμος αλλά το επιβεβαιώνει και η προσωπικότητα του κ. Χατζημάρκου. Δε σας κρύβω πως τον προηγούμενο μήνα που επισκέφθηκα τη Ρόδο και το εκλογικό κέντρο, έμεινα έκπληκτος από την οργάνωση καθώς είδα πως υπάρχει τέτοια διάθεση που αν μεταφερθεί το 1/3 αυτής, στην Περιφέρεια, θα γίνουν πολλά πράγματα. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, η μη συνέχιση της παράταξης του κ. Κόκκινου παραξενεύει πολύ κόσμο, πιστεύω όμως ότι κόσμος επέλεξε Χατζημάρκο. Και εννοώ ότι επέλεξε τον ίδιο να είναι επικεφαλής. Δεν υποβαθμίζω τον Χαράλαμπο Κόκκινο σε καμία περίπτωση, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τετραετίας έδειξε μία διάθεση για δουλειά, αφού ποτέ δεν ήταν απροετοίμαστος και δούλεψε δημοκρατικά με την ομάδα. Έχει αποδείξει ότι έχει ικανότητες και θεωρώ ότι η επιλογή του ίδιου ως υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη στα Δωδεκάνησα είναι μία επιβράβευση όσον αφορά στη θέση που έπρεπε να είχε στο ψηφοδέλτιο. Η συνεργασία Χατζημάρκου – Κόκκινου θα βγει σε καλό. Προσωπικά τις επιλογές μου τις είχα κάνει καιρό πριν”.

  • Απολογιστικά έως σήμερα στην θητεία σας, η παράταξη που συμμετέχετε “Νέα Εποχή για τα Νησιά μας”, τί θεωρείτε ότι πέτυχε και ποια είναι η θέση σας για την πορεία της Περιφερειακής Αρχής;

“Ο ρόλος της μειοψηφίας είναι διαφορετικός από της πλριοψηφίας. Σκοπός μίας Περιφέρειας είναι ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και η ανάπτυξη. Τα τρία αυτά στοιχεία δεν τα διέκρινα στην Περιφερειακή Αρχή. Δεν είδα τη δυναμική που έπρεπε να υπάρχει, ώστε να προχωρήσει μπροστά η Περιφέρεια. Ίσως δεν ήθελε να παρουσιάσει μία δυναμική που θα δημιουργούσε αντιπαλότητες με διάφορες κοινωνικές ομάδες. Η μειοψηφία όμως, προσπάθησε να ταράξει κάπως τα νερά. Βέβαια αν η περιφερειακή πλειοψηφία δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί με τα θέματα που είναι πολύ σημαντικά, κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι καλύτερο. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες λειτουργούν σωστά όταν συντρέχουν δύο λόγοι. Ο επαρκής αριθμός των υπαλλήλων και οι επαρκείς κρατικές επιχορηγήσεις. Η Περιφέρειά μας πάσχει και στα δύο πεδία. Δεν διέκρινα όμως δυναμικές διεκδικήσεις από τον κ. Μαχαιρίδη, καθώς είχαμε ένα ισχυρό “όπλο” στα χέρια μας το άρθρο της Νησιωτικότητας και δεν το αξιοποίησε”.

  • Η αιρετή Περιφέρεια μοιάζει να διεκδικεί και σήμερα την αυτονομία της. Προαναφέρατε πως ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η κατακόρυφη μείωση των χρηματοδοτήσεων. Ως νέος συνδυασμός αν εκλεγείτε, πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα;

“Απεδείχθη ότι όποιος διεκδικεί, βρίσκει λύση. Όποιος μένει απαθής και δεν αναζητά τρόπους, δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Όταν υπάρχει αυτό το “όπλο” της Νησιωτικότητας και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και το αγνοούμε, θεωρώ όχι ότι δεν το λαμβάνει υπόψιν το κεντρικό κράτος, αλλά η περιφερειακή πλειοψηφία δεν το αντιλαμβάνεται. Υπήρξε έλλειμμα ως προς αυτό το θέμα”.

  • Υγεία και Ακτοπλοΐα είναι ακόμη δύο ζητήματα μείζονος σημασίας που απασχολούν τους νησιώτες. Από την πλευρά σας, τί έχετε προγραμματισμένο να πράξετε για να διευκολυνθεί η ζωή των νησιωτών;

“Εφόσον είμαστε ένα νησιώτικο σύμπλεγμα, το πρόβλημα της επικοινωνίας μεταξύ μας είναι μόνιμο και ουσιαστικό. Πριν λίγο καιρό είχαμε τρία πλοία στην ενδοεπικοινωνία των Κυκλάδων, αυτή τη χρονική στιγμή έχουμε μείνει με ένα πλοίο και έχουμε κάνει πολλά βήματα πίσω. Το πρόβλημα εστιάζεται εντονότερα και στα μικρά νησάκια και οι άνθρωποι νιώθουν απομονωμένοι. Στόχος και επιθυμία είναι να συνδεθούν όλα τα νησιά των Κυκλάδων μεταξύ τους, να έχουμε διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, όπως με τη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα που θα βοηθούσε και τουριστικά τα νησιά και να υπάρχει μία κινητικότητα, ώστε να προκληθεί η ανάπτυξη. Στο Συμβούλιο Ακτοπλοΐκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) συμμετέχει ο κ. Μαχαιρίδης και συμμετείχε και ο κ. Δεκαβάλλας. Τί έκαναν; Προσωπικά το λιγότερο που θα έκανα θα ήταν να παραιτηθώ και να δημιουργήσω ζήτημα όσον αφορά στη μη εξυπηρέτηση των νησιωτών.

Για την Υγεία επειδή είναι αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους, στο ρόλο που της αναλογεί, μπορεί να ζητήσει αναβάθμιση και βελτίωση των παρεχόμενων δομών Υγείας, με ταυτόχρονη συστηματική παρακολούθηση και επισήμανση για τη λήψη μέτρων προς βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε σε ψηφίσματα μόνο, γιατί αυτά δεν γνωρίζουμε που καταλήγουν”.

  • Ο Τουρισμός είναι ένας “πυλώνας” ανάπτυξης για τα νησιά. Απαιτούνται ωστόσο και υποδομές. Στις Κυκλάδες υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στα λιμάνια και σε λιμενικές εγκαταστάσεις. Προς ποια πλευρά θα ενεργήσει η παράταξή σας αναφορικά με τα προαναφερόμενα;

“Κάποτε πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός. Να προχωρήσουν μελέτες και να ξεκινήσουν έργα. Τουλάχιστον αυτή τη θητεία που έρχεται μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα; Με την είσοδο της κ. Φτακλάκη διέκρινα πως άρχισε κάτι να γίνεται και το λέω γιατί πρέπει να αναγνωρίζουμε κάποια θετικά. Πρέπει όμως αυτή η σοβαρή δουλειά του τελευταίου εξαμήνου να αναβαθμιστεί. Και αυτό μπορεί να γίνει με τη συμμετοχή ανθρώπων που γνωρίζουν το αντικείμενο και έχουν εμπειρία ετών σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Η προχειρότητα δεν έχει θέση”.

  • Ολοκληρώνοντας τη συνομιλία, ποιο είναι το μήνυμα που απευθύνετε στους νησιώτες;

“Πρέπει να πιστεύει ο κάτοικος του Νοτίου Αιγαίου ότι ο συνδυασμός του Γιώργου Χατζημάρκου είναι ένας συνδυασμός με όραμα, πρόγραμμα και συμμετέχει στις εκλογές για να φέρει εις πέρας τους στόχους του. Εύχομαι οι νησιώτες να βοηθήσουν με την ψήφο τους προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση”.

Ετικέτες: