Έγκριση απολογισμού Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το 2013

Εξαπολύθηκαν προεκλογικά πυρά

Προεκλογικού χαρακτήρα αντιπαράθεση προσέλαβε η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου χθες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της έγκρισης (κατά πλειοψηφία) του απολογισμού για το έτος 2013 που παρουσίασε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Τζώρτζης Μακρυωνίτης.

Η λεκτική διαμάχη υπήρξε πιο έντονη ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη και τον περιφερειακό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Μάρκο Δαδάο, με αφορμή την πορεία έργων στις Κυκλάδες και ειδικότερα στα μικρά νησιά (πληθυσμό κάτω των 4.000 κατοίκων), τα οποία εκ του νόμου στηρίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Αρχής προκειμένου να προωθήσουν την ωρίμανση και υλοποίησή των έργων τους. Χαρακτηριστικές υπήρξαν κι άλλες τοποθετήσεις από το σύνολο των παρατάξεων, οι εκπρόσωποι των οποίων ισχυρίστηκαν πως η Περιφερειακή Αρχή δεν προχώρησε σε σωστή αξιολόγηση των ενεργειών της και μόνο σε θεωρητικό επίπεδο οδηγείται η ίδια στο συμπέρασμα πως βαδίζει σε θετική τροχιά.

Απολογιστικά στοιχεία και υψηλό ταμειακό υπόλοιπο

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Τζώτζης Μακρυωνίτης εισηγούμενος το θέμα, τόνισε πως τα μέλη της προαναφερθείσας επιτροπής ενέκριναν κατά πλειοψηφία τον απολογισμό του 2013 τα κονδύλια του οποίου έχουν ως εξής: πραγματοποιηθέντα έσοδα 79.591.479,90 ευρώ, πραγματοποιηθέντα έξοδα, 18.524.575,64 ευρώ και ταμειακό υπόλοιπο 61.066.904,26 ευρώ. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι που μειοψήφισαν ήταν ο Νεκτάριος Σαντορινιός, δηλώνοντας πως η παράταξη “Πολίτες Κόντρα στον Καιρό” καταψήφισε τον προϋπολογισμό και ως εκ τούτου, διατηρεί την ίδια θέση για τα απολογιστικά στοιχεία, αναπτύσσοντας τους λόγους στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ αρνητική υπήρξε η ψήφος και των Χαράλαμπου Κόκκινου και Γεώργιου Παπαμανώλη, οι οποίοι τόνισαν πως “ο απολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις αναπτυξιακές ανάγκες των νησιών και πιστοποιεί την κατάσταση ύφεσης και παρακμής που βιώνει το Νότιο Αιγαίο”.

Ωστόσο, ο κ. Μακρυωνίτης από την πλευρά του, λέγοντας πως “εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί υπάρχουν τόσο μεγάλα ταμειακά υπόλοιπα”, διασαφήνισε πως, “το 90% των ταμειακών υπολοίπων αφορά σε έργα που υλοποιούνται και είναι σημαντικό αυτό” προσθέτοντας πως πρόκειται για “εγγεγραμμένα έργα”.

Υπογράμμισε μάλιστα, πως στο παρελθόν “υπήρχε μία εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ετήσια από τους ΚΑΠ και μπορούσαν να προγραμματισθούν έργα χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες πιστώσεις,” ωστόσο, “σήμερα”, συμπλήρωσε, “για κάθε έργο που δημοπρατούμε υπάρχουν και οι αντίστοιχες πιστώσεις. Είναι σημαντικό άρα ότι τα ταμειακά υπόλοιπα αφορούν σε έργα που υλοποιούνται στο Νότιο Αιγαίο”, τόνισε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως το σύνολο αυτών ανέρχεται σε 700 έργα. Επιπλέον, ο ίδιος σημείωσε πως το ταμειακό υπόλοιπο δικαιολογείται και επειδή από 1/1/2013 έως 30/11/2013 η ΠΝΑ εισέπραξε “συνολικά από επιχορηγήσεις 18,5 εκατομ. Ευρώ” καθώς και επειδή όλο το χρονικό διάστημα του Δεκεμβρίου εισπράχθηκαν ποσά άνω των 13 εκατ. Ευρώ.

“Φρένο” στα έργα των μικρών νησιών

Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων πρώτος πήρε τον λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Παπαμανώλης, ο οποίος μετά από οικονομικές παρατηρήσεις, υπογράμμισε πως τα έσοδα “αυξήθηκαν οριακά το 2013 συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά”, ωστόσο η Περιφερειακή Αρχή “δεν στάθηκε ικανή να αξιοποιήσει αυτήν την ευκαιρία” σχολίασε, λέγοντας πως τα έξοδα και ό,τι αφορά στην υλοποίηση των έργων “παρουσιάζουν αποσύνθεση”, επισημαίνοντας πως “για πρώτη χρονιά τα απολογιστικά στοιχεία των Κυκλάδων έχουν ξεπεράσει τον απολογισμό της Δωδεκανήσου” και θέτοντας επί τάπητος τα πληθυσμιακά κριτήρια, υπογράμμισε ότι γεννάται προβληματισμός για τις ενέργειες τις Περιφερειακής Αρχής. Ολοκληρώνοντας τα λεγόμενά του, εξήγησε πως “την αντιστροφή της σχέσης θα τη δεχόμουν με χαρά αν δεν οφειλόταν σε μείωση των στοιχείων των Δωδεκανήσων” σημειώνοντας κατηγορηματικά ότι, “οι απορροφήσεις στα Δωδεκάνησα κατρακύλησαν”.

Συμπληρωματικά στα ανωτέρω, ο Μάρκος Δαδάος υπογράμμισε πως δεν έγιναν σημαντικά έργα στα Κυκλαδονήσια, προσθέτοντας πως βασικά προβλήματα σε υποδομές και κυρίως σε μικρά νησιά, παραμένουν στην πρώτη γραμμή, ενώ για όσα έγιναν, ο ίδιος απέδωσε τον χαρακτηρισμό “έργα κάδων”, εξηγώντας πως πρόκειται για μικρές παρεμβάσεις και όχι για έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Πρόσθεσε δε, πως τα μικρά νησιά έχουν κατά καιρούς εκφράσει πλήθος παραπόνων αναφορικά με την υποστήριξη που έχουν από την Περιφερειακή Αρχή, ενώ αναφερόμενος και στη Σύρο, υποστήριξε ότι η ΠΝΑ δεν έπραξε σχεδόν τίποτα.

Επιπλέον, ο κ Κόκκινος έκανε αναφορά στο πλοίο “το δελφίνι της ελπίδας” που προσέφερε παροχές Υγείας και το οποίο όπως ανέφερε “έγινε παλιοσίδερα και δε θα το δουν ποτέ ούτε οι Κυκλάδες”.

Ακολουθείται πολιτική γραμμή λιτότητας

Άξιες λόγου υπήρξαν οι τοποθετήσεις και άλλων περιφερειακών συμβούλων από τις παρατάξεις της μειοψηφίας όπως του Γιάννη Περδικάρη (Λαϊκή Συσπείρωση), που σχολιάζοντας τα απολογιστικά στοιχεία τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή υποστηρίζει επί της ουσίας την “άγρια αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας” που εφαρμόζει η κυβέρνηση, περιμένει τη χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους και δέχεται την γραμμή λιτότητας που προωθείται. Γι αυτούς τους λόγους ο ίδιος καταψήφισε τον απολογισμό, όπως έπραξαν και ο Νεκτάριος Σαντορινιός και Παύλος Χρυσαφίδης(Πολίτες Κόντρα στον Καιρό) , οι οποίοι ανάμεσα σε άλλα έκαναν λόγο για έναν “αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό” που κινήθηκε “μακριά από τις ανάγκες των νησιών” και με άξονα πως καταγράφηκε καθοδική πορεία στην απορρόφηση για έργα στη Δωδεκάνησο, κατέληξαν πως γίνεται αντιληπτό ότι τα “έργα έχουν βαλτώσει”, επισημαίνοντας πως κυρίως σε συνθήκες κρίσης η ΠΝΑ έπρεπε να χαράξει διαφορετική πολιτική και να εξυπηρετήσει τους νησιώτες. Ιδιαιτέρως καυστική υπήρξε και η κριτική του Γιώργου Ζωγραφίδη, ο οποίος υποστήριξε πως αν η Περιφερειακή Αρχή “είχε κάνει σωστή ιεράρχηση των έργων, δε θα πνίγονταν πέντε συμπολίτες μας”, χρεώνοντας και υπενθυμίζοντας στον κ. Μαχαιρίδη την “πολιτική ευθύνη” των τραγικών γεγονότων πέρυσι στη γέφυρα της Κρεμαστής.

Απάντηση με πράξεις

Ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης, παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, υπογράμμισε ότι η Περιφερειακή Αρχή κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δρομολογήσει και να προγραμματίσει έργα και απόδειξη του εν λόγω ισχυρισμού είναι ότι βαρύνουσας σημασίας έργα έχουν ξεκινήσει ήδη ή είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και τη γέφυρα Κρεμαστής. Ο ίδιος απάντησε και στις αιχμές που έκαναν λόγο για “προνομιακή αντιμετώπιση” των Δωδεκανήσων, επισημαίνοντας ότι η ΠΝΑ δεν πράττει τίποτε περισσότερο από τα συμφωνηθέντα όσων αφορά στην κατανομή των πόρων (55% Δωδεκάνησα – 45% Κυκλάδες), απορρίπτοντας ταυτόχρονα όσα ειπώθηκαν για μη επαρκή παρουσία στα μικρά νησιά, απαριθμώντας μάλιστα μία σειρά από έργα που έχουν προγραμματισθεί με ευρωπαϊκούς πόρους. Επιπρόσθετα, απαντώντας και στο ερώτημα για τα έργα που αφορούν στη Σύρο, ανέφερε συνολικά 12, για τα οποία η ΠΝΑ σημείωσε ότι έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο. Ολοκληρώνοντας τη θέση της παράταξής του, ο κ. Μαχαιρίδης, σημείωσε πως η Περιφερειακή Αρχή έχει στη διάθεσή της μόνον ευρωπαϊκούς πόρους και προσπαθεί να ανταποκριθεί στο μέγιστο βαθμό, επισημαίνοντας ότι αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι εμφανίζεται στην πρώτη γραμμή απορροφητικότητας ευρωπαϊκών κονδυλίων πανελλαδικά.

Ετικέτες: