Συνέντευξη του υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου Γρηγόρη Μισκεδάκη με τον συνδυασμό “Νησιωτική Ανατροπή”

"Πρέπει να βρούμε τον ρόλο μας"

Πυγμή, αποφασιστικότητα και αυτονομία είναι, σύμφωνα με τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο του συνδυασμού “Νησιωτική Ανατροπή”, Γρηγόρη Μισκεδάκη, τα κύρια συστατικά που χρειάζεται μία περιφερειακή αρχή για να διαδραματίσει έναν ενεργό και αποφασιστικό ρόλο, αποκομμένη από την “ποδιά” της κεντρικής εξουσίας.

Σε συνέντευξή του στο web tv της “Κοινής Γνώμης”, ο κ. Μισκεδάκης κάνει λόγο για “διπλωματική” στάση της απερχόμενης περιφερειακής αρχής απέναντι στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως ουδέποτε ήρθε σε αντιπαράθεση μαζί της για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους νησιώτες.

Ο Γρηγόρης Μισκεδάκης είναι δικηγόρος και διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, την περίοδο 2011-2014. Είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχει για δεύτερη φορά στις περιφερειακές εκλογές.

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα;

“Θεωρώ ότι ο β' βαθμός βαθμός αυτοδιοίκησης θα πρέπει να βρει τον ρόλο, που πραγματικά του αξίζει. Στην Ελλάδα πάντοτε ήταν το αποπαίδι της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρόλο που στην υπόλοιπη Ευρώπη διαδραματίζει έναν πολύ μεγάλο και σπουδαίο ρόλο. Ουσιαστικά θα πρέπει να γίνει ένας από τους κύριους φορείς, πάνω στους οποίους θα πρέπει να στηριχθεί ο κρατικός σχεδιασμός, προκειμένου να έχουμε τοπικές πολιτικές, οι οποίες να στηρίζονται στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου και όχι να βγαίνουν και να σχεδιάζονται σε ένα κεντρικό επίπεδο”.

Ποιες είναι οι “τονωτικές ενέσεις” που απαιτούνται, ώστε να υπάρξει πραγματική “ανατροπή” στα νησιά μας;

“Η Περιφέρεια δυστυχώς έχει πάρα πολύ περιορισμένες αρμοδιότητες. Παρόλο που με τον Καλλικράτη μας είχαν δημιουργήσει την αίσθηση ότι ο περιφερειάρχης θα είναι ένας μικρός πρωθυπουργός, ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε στην πραγματικότητα από το 2010 μέχρι σήμερα απέδειξε ότι ήταν απλά ένας εντολοδόχος αποφάσεων που λαμβάνονταν στο κέντρο. Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μέγιστη δυνατή αποκέντρωση και η περιφέρεια να έχει αποφασιστικό ρόλο, με τη δυνατότητα ακόμη και να νομοθετεί πάνω σε συγκεκριμένους τομείς. Ειδικά η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η οποία είναι μία ιδιαίτερη περιοχή, που παραδοσιακά αγνοείται από τους πολιτικούς φορείς που διαχειρίζονται την εξουσία θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο διεκδικητική και να μεταφέρει στο κέντρο τις ανάγκες που έχουν τα νησιά”.

Σε ποιους τομείς θα προσπαθήσετε να εστιάσετε το ενδιαφέρον σας;

“Εμείς παραδοσιακά εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας σε αρκετούς τομείς, γιατί έχουμε και μια παρακαταθήκη δράσεων, παρεμβάσεων εδώ και τουλάχιστον 20-25 χρόνια. Έχουμε καταθέσει απόψεις στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της διαχείρισης του περιβάλλοντος, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του ακτοπλοϊκού και θεωρούμε ότι δεν βγαίνουμε απλά να αντιπαρατεθούμε σε μια υφισταμένη κατάσταση. Αν εκλεγούμε περιφερειακή αρχή θα ξεκινήσουμε από τον Σεπτέμβρη να επεξεργαζόμαστε σε συγκεκριμένους άξονες για να δώσουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα που μας απασχολούν. Θα βγούμε διεκδικητικά προκειμένου να δώσουμε τον ρόλο που μας αξίζει, μέσα στο πλαίσιο του σχεδιασμού της χώρας και της βιώσιμης ανάπτυξης που είναι απαραίτητη, προκειμένου να μη δούμε τα επόμενα χρόνια, τα νησιά μας να λειτουργούν σαν μουσεία όπως είναι η Μονεμβασιά, χωρίς πραγματική ζωή, που είναι απαραίτητη για να συνεχίσουν να αποτελούν τόπους κατοικίας για τους νησιώτες”.

Συνολικά η συνέντευξη παρουσιάζεται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Ετικέτες: