Συνέντευξη Τύπου Γ. Λεονταρίτη για τις συναντήσεις με τους αξιωματούχους του Ταταρστάν

Δυνατότητα συνεργασίας με μία εύπορη αγορά

Γ. Πουσσαίος: “Από τον αντιπεριφερειάρχη ζητήθηκε η συνδρομή μου καθώς για υπηρεσιακούς λόγους βρισκόταν εκτός Σύρου”

Ενεργός στο μέτρου του δυνατού θα είναι ο ρόλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφορικά με την περαιτέρω συνεργασία του νησιώτικου χώρου με τη Δημοκρατία του Ταταρστάν σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος έκανε λόγο για δυνατότητες συνεργασίας που προσφέρονται με μία εύπορη αγορά της Ρωσίας σε πολλαπλό επίπεδο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Λεονταρίτης στο γραφείο του στη Σύρο το μεσημέρι της Παρασκευής, μίλησε τόσο για το περιεχόμενο των συναντήσεων με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο και τον πρόεδρο του Ταταρστάν, όσο και για τη στάση της νέας Περιφερειακής Αρχής σε επίπεδο επικοινωνίας μαζί τους στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας των δύο περιοχών.

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης προέβη και σε δηλώσεις σχετικά με τον τρόπο διοργάνωσης της υποδοχής τους, διευκρινίζοντας πως πράγματι εκφράστηκε δυσαρέσκεια λόγω του ότι ο πρόεδρος δεν μετέβη στη Σύρο, ωστόσο επεσήμανε, πως αρμόδιος της υποδοχής ήταν ο π. αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Πουσσαίος.

Σε απάντηση των όσων υποστήριξε ο κ. Λεονταρίτης, ο κ. Πουσσαίος απέστειλε γραπτώς τη θέση του, την οποία και παρουσιάζει αυτούσια η “Κοινή Γνώμη”.

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου προβάλλεται στο web tv.

Γ. Λεονταρίτης: “Καμία επαφή για την άφιξη και το πρωτόκολλο συνάντησης”

“Για την άφιξη του προέδρου του Ταταρστάν, για το πρωτόκολλο μέσα από το οποίο διεξήχθη η συνάντηση εγώ δεν είχα καμία προσωπική επαφή ως όφειλε να έχει συμβεί με τους εκπροσώπους της Δημοκρατίας του Ταταρστάν” δήλωσε αρχικά ο κ. Λεονταρίτης, γνωστοποιώντας πως, “Όλα έγιναν μέσω του τέως αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος ήταν σε συνεχή επαφή μέχρι και την Τετάρτη το απόγευμα, ημέρα που πραγματοποιήθηκε η δική μου επαφή με τον πρόεδρο, τους εκπροσώπους και με τον κ. Ιβανώφ τον υπουργό Τουρισμού στη Μύκονο. Όλη η διαδικασία δυστυχώς, έγινε ερήμην της σημερινής Περιφερειακής Αρχής” καθώς όπως πρόσθεσε, “ναι μεν υπήρξε ενημέρωση, δεν υπήρξε όμως συμμετοχή σε αυτό το γεγονός”.

Ο νυν αντιπεριφερειάρχης αναφορικά με το γεγονός εξέφρασε δε, τη δυσαρέσκειά του αποκλειστικά και μόνο ως προς τον τρόπο οργάνωσης της άφιξης της αποστολής, ωστόσο με αφορμή σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, δήλωσε κατηγορηματικά πως, οι εκπρόσωποι του Ταταρστάν “Δεν μου έδωσαν την εικόνα ότι έρχονται απροετοίμαστοι. Γνώριζαν πολλά. Η αντιπροσωπεία φαινόταν προετοιμασμένη. Εάν πραγματικά ο κ. Πουσσαίος ενημερώθηκε το Σάββατο, σας μεταφέρω αυτό που ο ίδιος μου είπε. Από την πλευρά μου, εξέφρασα μία δυσφορία. Από τη Δευτέρα και μετά που έφθασα στο νησί, κανένας δεν έφερε σε επικοινωνία την παρούσα Περιφερειακή Αρχή με τους εκπροσώπους του Ταταρστάν”.

“Ευθύνη μας η σύσφιξη σχέσεων”

Μετά από τις ανωτέρω διευκρινίσεις στις οποίες προέβη ο κ. Λεονταρίτης, εμμένοντας στην ουσία του θέματος, αναφέρθηκε στη μείζονος σημασίας δυνατότητα που δίνεται στο Νότιο Αιγαίο να αναπτύξει μία συνεργασία με μία “εύπορη αγορά της Ρωσίας” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. “Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με εντυπωσίασε το ενδιαφέρον του προέδρου της Ρώσικης Δημοκρατίας για επίτευξη συνεργασίας μεταξύ της χώρας του και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Έδειξε πολύ ενημερωμένος για πολλά πράγματα και γενικά οι εκπρόσωποι, δεν έδωσαν την εντύπωση πως ήταν μία επίσκεψη ρουτίνας. Τόσο ο ίδιος, όσο και η αντιπροσωπεία του ήταν ενημερωμένοι για θέματα Τουρισμού, Πρωτογενή Τομέα αλλά και για άλλα θέματα που φαίνεται πως είχαν επεξεργασθεί πριν έρθουν εδώ όπως τα μάρμαρα της Τήνου και της Πάρου, τα κρασιά της Σαντορίνης, τα προϊόντα εξόρυξης στα ορυχεία της Μήλου κ.α. Έδειξαν ένα τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον για να συνάψουν συμφωνίες” πρόσθεσε αναφέροντας πως στο πλάνο τους υπάρχει ο θρησκευτικός και εκπαιδευτικός Τουρισμός, η συνεργασία με το ναυπηγείο και η προώθηση προϊόντων Πρωτογενούς Τομέα.

“Τέθηκαν οι βάσεις για μία πιο στενή συνεργασία” υπογράμμισε, εξηγώντας στη συνέχεια πως, “Εάν δουλέψουμε σωστά, συγκροτημένα και με τεχνοκράτες, ενδεχομένως να έχουμε θετικά αποτελέσματα για τον τόπο μας”. Πεποίθησή του όπως συμπλήρωσε, αποτελεί η παρατήρηση πως, “Ο ρόλος του πολιτικού κάπου πρέπει να σταματά. Εμείς έχουμε την ευθύνη της σύσφιξης των σχέσεων και θα συνδράμουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία ληφθεί για συνεργασία και ο ρόλος μας θα είναι ενισχυτικός στο έργο τους”. Εν κατακλείδι, αναφέρθηκε και στην πολύτιμη πρωτοβουλία του ταξιδιωτικού πράκτορα Αντώνη Μαραγκού, αλλά και του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, Ιάκωβου Αρβανίτη, στις ενέργειες των οποίων οφείλεται η πρώτη επαφή με το Ταταρστάν.

Γ. Πουσσαίος: “Ήρθα από την πρώτη στιγμή σε επικοινωνία με τον κ. Λεονταρίτη”

Στο περιεχόμενο της επιστολής του προς την εφημερίδα, ο Γιώργος Πουσσαίος φαίνεται να απαντά σε όσα υποστήριξε δημόσια ο κ. Λεονταρίτης, αναφέροντας αναλυτικά τη δική του εκδοχή σχετικά με τα γεγονότα και τη δυσαρέσκεια που ήρθε σε πρώτο πλάνο εξαιτίας του τρόπου και του τόπου υποδοχής του προέδρου του Ταταρστάν. “Αδυνατώντας να αντιληφθώ τους λόγους απόδοσης τέτοιου είδους κατηγοριών προς το πρόσωπό μου και για την αποκατάσταση των γεγονότων στις πραγματικές διαστάσεις τους, σας γνωρίζω τα εξής: Αν σήμερα υπάρχει θέμα συζήτησης για τη συνεργασία με τη Δημοκρατία του Ταταρστάν, τούτο οφείλεται στην επίσκεψη στο ομόσπονδο Ρωσικό κρατίδιο της Συριανής αντιπροσωπείας τον περασμένο Μάρτιο, αποτελούμενης από εμένα ως Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννη Δεκαβάλλα, τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος μηχανικών σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Θωμά Σπύρου, τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Ιάκωβο Αρβανίτη, τον τουριστικό πράκτορα κ. Αντώνη Μαραγκό, τους ειδικούς συνεργάτες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κ.κ. Κωνσταντίνα Ρούσσου και Παναγιώτη Βούρο, καθώς και τον κ. Μπάμπη Κουλούρα δημοσιογράφο του Αιγαίο RTV προκειμένου να υπογράψουμε πρωτόκολλο συνεργασίας. Με το που ενημερώθηκα για την ανταπόδοση της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας του Ταταρστάν και των Κυβερνητικών Αξιωματούχων, ήρθα άμεσα σε επαφή με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργο Λεονταρίτη καθώς και τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες. Από τον πρώτο, ο οποίος βρισκόταν για υπηρεσιακούς λόγους στην Αθήνα μου ζητήθηκε η συνδρομή μου και η παροχή της βοήθειάς μου στα της διοργάνωσης της επίσκεψης”.

“Δεν περίμενα να βρεθώ απολογούμενος”

“Αντιλαμβάνομαι ότι ο διαθέσιμος χρόνος για τη διοργάνωση της επίσκεψης ήταν πιεστικός, όμως ένα μεγάλο μέρος του επωμίστηκα με χαρά, παρά τη μη «θεσμική αρμοδιότητά μου» προς όφελος της κοινωνίας και των νησιών μας. Αλίμονο, αν πιστεύει και ο πλέον αδαής ότι το πρωτόκολλο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας του Ταταρστάν όπως και οποιουδήποτε άλλου αρχηγού κράτους μπορεί να καταρτιστεί από τρίτα πρόσωπα. Περισσότερο αστείος είναι ο ισχυρισμός για την επιλογή του τόπου προσγείωσης και τη διαδρομή της πτήσης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον κ. Πρόεδρο, επιλογή που μου αποδίδεται αδίκως, αφού δεν είχα καμία απολύτως εμπλοκή. Σαφώς και δεν περίμενα εύσημα για το αυτονόητο χρέος μου αλλά το να βρεθώ «απολογούμενος» επειδή κάποιοι αρέσκονται «να ψάχνουν ψύλλους στα άχυρα», «βλέποντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος», δεν το ανέχομαι, «ειδικότερα για τη Σύρο, την οποία αφορά η πλειοψηφία των θεμάτων της συνεργασίας» όπως εύστοχα αναφέρει και σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων”.