Απώλεια του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ των νησιών

Πολιτική ξορκίσματος με ψηφίσματα

Έτοιμα να θυσιαστούν τα νησιά, από την ελληνική κυβέρνηση, στον βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων, υπαναχωρώντας στην απαίτηση των δανειστών για εξομοίωση του ΦΠΑ σε όλη τη χώρα, γεγονός που σημαίνει την κατάργηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή, που κρατά ζωντανές τις νησιωτικές οικονομίες.

Παρά τις πομπώδεις διαβεβαιώσεις υπουργικών στελεχών και κάθε βαθμίδας πολιτικών προσώπων για αποκλεισμό αυτού του ενδεχομένου, η κυβέρνηση εμφανίζεται αδύναμη να προστατεύσει τα νησιωτικά κεκτημένα, τα οποία παραδίδει βορά στους πιστωτές.

Με την τρόικα να διατηρεί την πλέον σκληρή στάση, στα στενά χρονικά όρια που απομένουν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θέτει, μεταξύ άλλων, επιτακτικά την απαίτηση για εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ, καθώς περιλαμβάνεται στις ρήτρες του μνημονίου, που η ίδια η κυβέρνηση έκανε αποδεκτές.

Η μεγάλη απώλεια εσόδων που καταγράφηκε τον Οκτώβριο, φτάνοντας τις ανείσπρακτες οφειλές στα 800 εκ. ευρώ και η μη απόδοση στα κρατικά ταμεία των αναμενόμενων από την πολυδιαφημιζόμενη ρύθμιση των 100 δόσεων, οδήγησε στην εκ νέου απαίτηση για εξίσωση του ΦΠΑ, ώστε να καλυφθεί το μεγάλο δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται για το 2015.

Καθώς οι μέχρι τώρα κυβερνητικοί χειρισμοί έχουν απογοητεύσει τους επόπτες της χώρας, η διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης έχει αποδυναμωθεί, με αποτέλεσμα να μην έχει το σθένος να ασκήσει περεταίρω πιέσεις, φοβούμενη παράλληλα και την κοινωνική αντίδραση που θα δημιουργήσει μια τέτοια απόφαση.

Έναντι αυτού, ως κίνηση απελπισίας επέλεξε να μεταθέσει το βάρος στις πλάτες των αυτοδιοικητικών, ώστε οι δικές τους αντιδράσεις να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης, μήπως και καμφθεί, τουλάχιστον εν μέρει, η πίεση της τρόικας.

Άλλωστε η αναμενόμενη κοινωνική αναταραχή θα έχει άμεσο πολιτικό αντίκτυπο στην κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται να μην μπορεί να διαχειριστεί πλέον τις απαιτήσεις που εγείρονται για την λήψη αυτών των καταστροφικών μέτρων, φέρνοντας την ακόμα πιο κοντά σε μία πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, καταστροφικού γι’ αυτή αποτελέσματος.

Έτσι συγκλήθηκε εχθές έκτακτη τηλεδιάσκεψη, στην οποία μετείχαν οι εκπρόσωποι και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, προκειμένου να καταλήξουν σε μία κοινή στάση έναντι του απειλητικού ενδεχομένου κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά.

Ουδεμία ενέργεια

Σε επανειλημμένες δημοσιεύσεις σχετικά με την πίεση που ασκείται από τους πιστωτές για εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης εξίσωσης του ΦΠΑ, εντονότατες ήταν οι διαψεύσεις εκ μέρους των πολιτικών εκπροσώπων των νησιών, πολλοί εκ των οποίων διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους, υποσχόμενοι ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να συμβεί.

Και ενώ υπήρξε πρόσφατο, προ μηνός δημοσίευμα επισήμανσης εκ νέου του κινδύνου που ελλοχεύει, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Κυκλάδων δεν υπήρξε η παραμικρή παρέμβαση, εκ μέρους υπουργών και βουλευτών διατρανώθηκε η με κάθε τρόπο διάσωση του υπάρχοντος καθεστετώτος στα νησιά, ενώ ανάλογη ήταν και η αντίδραση των περιφερειακών εκπροσώπων.

Όλοι αυτοί καλούνται τώρα να διαχειριστούν την ώρα της κρίσεως, με κύριο μέλημα την διάσωση της οικονομίας των νησιών, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημάνει την κατάρρευση πλήθους μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ραγδαία άνοδο των δεικτών ανεργίας στα νησιά.

Να υπενθυμιστεί ότι σε άρθρο της εφημερίδας στις 5/11/2014 αναγραφόταν πως «Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας κατέστησαν σαφές προς την εφημερίδα πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ανατροπής του υπάρχοντος φορολογικού καθεστώτος στα νησιά, αποκλείοντας την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Άλλωστε, όπως διέρρευσε και από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει κάθετα αντίθετος σε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς μία τέτοια μεταβολή θα προκαλούσε αναστάτωση στην αγορά και θα επέφερε ανατιμήσεις σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες».

Παρά του ότι λοιπόν επισημάναμε από τότε τον κίνδυνο και παροτρύναμε τους φορείς να ενεργήσουν, ειδικά εκ μέρους του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, καθώς στοχεύεται πρωτίστως η οικονομία των νησιών, επιδείχθηκε μία αδράνεια και αδιαφορία επί του θέματος, χωρίς την παραμικρή έστω αιτιολόγηση της στάσης αυτής.

Έγκαιρη κινητοποίηση για αποτροπή αυτή της αρνητικής προοπτικής για τα νησιά αναμενόταν και από τον νέο Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, καθώς προέρχεται από τον επιχειρηματικό κόσμο, γεγονός που του επιτρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τα επακόλουθα που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη για τις οικονομίες των νησιών.

Η συνάντηση των φορέων

Με κάλεσμα στο σύνολο των επαγγελματικών επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της Σύρου, την ύστατη στιγμή, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη σύσκεψη σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε ένα κοινό ψήφισμα, το οποίο συνυπέγραψαν όχι μόνο οι παρόντες αλλά και όλοι οι δήμαρχοι των νησιών της Περιφέρειας, αλλά και οι θρησκευτικοί εκπρόσωποι των δύο δογμάτων, μέσω του οποίου εκφράζουν την πλήρη αντίθεση τους σε αυτό το ενδεχόμενο.

Από τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό προτάθηκε να δημιουργηθεί μία τριμελής επιτροπή η οποία θα επιφορτιστεί με το καθήκον να μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να ασκήσει πίεση προς κάθε αρμόδιο φορέα, χωρίς όμως να γίνει αποδεκτή.

Προλογίζοντας ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, παραδέχθηκε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση των φορέων «δεν είναι ευχάριστη» και «επιβάλλεται εκ των καταστάσεων», εκφράζοντας την ελπίδα ότι το κοινό ψήφισμα θα «έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα». Πέραν αυτού όμως επιβεβαίωσε ότι «τα μηνύματα που παίρνουμε από την διαπραγμάτευση με την τρόικα σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά» και εξέφρασε την ευχή «αυτή μας η απόφαση να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο».

Κατά την τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, εμφανίστηκε απαισιόδοξος, αναφέροντας ότι «φοβάμαι ότι μας έχουν προλάβει οι εξελίξεις», επιβεβαιώνοντας με αυτά τα λεγόμενα του την αδιαφορία, την ολιγωρία και την αδράνεια που επιδείχθηκε κατά το προηγούμενο διάστημα, όταν είχε γνωστοποιηθεί η πολιτική αυτή προοπτική, με τους κατά τα άλλα εκπροσώπους και υποστηρικτές των συμφερόντων της τοπικής οικονομίας, που επί χρόνια διατείνονται για τις υψηλές διασυνδέσεις τους, να μην έχουν πράξει το παραμικρό.

Το μόνο που βρήκε να αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Ρούσσος, ήταν να κάνει ιστορική ανασκόπηση των απωλειών που μετρούν τα νησιά και να επιρρίψει ευθύνες στο δίκτυο επιμελητηρίων της Ευρώπης για την υπεράσπιση της νησιωτικότητας στον ελληνικό χώρο. Παραδέχθηκε πως όταν είχε προ ημερών έρθει το θέμα στην επικαιρότητα τότε υπήρξε μία επικοινωνία του Επιμελητηρίου «σε κυβερνητικό επίπεδο και εκεί διαπιστώσαμε ότι υπάρχει, με έντονο τρόπο η απαίτηση της τρόικας να σταματήσει το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά», χωρίς όμως ο ίδιος να προχωρήσει σε περεταίρω ενέργειες, αρκούμενος στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις που έλαβε, και χωρίς βέβαια να αιτιολογήσει την αδιάφορη στάση που επέδειξε, παρά του ότι αμείβεται ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου ακριβώς για να υπερασπίζεται τα κεκτημένα δικαιώματα των επιχειρηματιών των νησιών. Μετέφερε δε το βάρος της ευθύνης πειθούς της κυβέρνησης στους βουλευτές που προέρχονται από τις νησιωτικές περιοχές, ώστε αυτοί να ορθώσουν το «ανάχωμα που χρειάζεται» και υλοποιώντας την προ διετίας δέσμευση τους ακόμα και για παραιτήσεις από το αξίωμα τους εάν προκύψει ανάλογο ενδεχόμενο.

Σαφώς πέραν της επιχειρηματικότητας που πλήττεται άμεσα, καίρια θα είναι η επιβάρυνση που θα επωμισθούν οι πολίτες των νησιών, ακόμα και σε βασικά είδη διαβίωσης, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Νίκος Παγίδας, ο οποίος επεσήμανε πως πρέπει να κατανοήσει η κυβέρνηση πως δεν νομιμοποιείται για μία τέτοια απόφαση «χωρίς την συναίνεση της κοινωνίας ολόκληρης και ειδικότερα της τοπικής κοινωνίας των νησιών».

Ακολουθεί η κοινή δήλωση 

Οι αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς του Νοτίου Αιγαίου, για μια ακόμη φορά εκφράζουμε την βαθύτατη αγωνία και ανησυχία μας για το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, που αυτές τις ώρες και σύμφωνα με “διαρροές” και “πληροφορίες”, βρίσκεται στο τραπέζι της τελικής διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Αυτή την ύστατη ώρα δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών είναι για μας αδιαπραγμάτευτο και είμαστε αποφασισμένοι να το προασπίσουμε με κάθε τρόπο. Ως εκ τούτου, η σθεναρή και δυναμική αντίδρασή μας, είναι δεδομένη. Η τυφλή φοροεισπρακτική λογική και η αδιέξοδη πολιτική που επιβάλλεται στη χώρα, δεν μπορεί να περάσει ως οδός «σωτηρίας».

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε την εμμονή των δανειστών σε ένα μέτρο περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, σε αντίθεση με την ανήκεστο βλάβη που θα επιφέρει στην οικονομία των νησιών.

Ακόμη και το υποτιθέμενο δημοσιονομικό όφελος των 347 εκατ. ευρώ (που ψευδώς προβάλλεται, ενώ κάθε επιστημονική ανάλυση αποδεικνύει ότι σε καμία περίπτωση το όποιο δημοσιονομικό όφελος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 45 εκατ. Ευρώ) που θα προκύψει από τυχόν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, θα είναι ασήμαντο, μπροστά στις επιπτώσεις που θα επιφέρει, καθώς θα αποτελέσει την ταφόπλακα κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά μας.

Οι δανειστές και το οικονομικό επιτελείο που συνδιαλέγεται μαζί τους, θα πρέπει να αντιληφθούν πως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά ανάγκη. Δεν παραβιάζουν, αλλά αποκαθιστούν τη δικαιοσύνη.

Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου υιοθετήθηκε για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της νησιωτικότητας και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές αυτές περιοχές. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως μια συνήθης «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», που ανάλογα με τις συγκυρίες τίθεται προς αμφισβήτηση.

Είναι κρίσιμης σημασίας να γίνει αντιληπτό από εκείνους που απεργάζονται την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, σε ποια περιοχή αναφέρονται.

Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με τις δραματικές ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας τομέα της υγείας, όπου ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού είναι θεαματικά συρρικνωμένος σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ανάλογες είναι οι ελλείψεις στους τομείς της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου οι μεταφορές έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα, μέσω των δραστικών περιορισμών των κονδυλίων για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές, με συνεπακόλουθο τον περιορισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, πύλη και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καλούνται να σηκώσουν το δυσανάλογο βάρος της εισόδου παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.

Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου λόγω του εικονικού υπολογισμού εισοδημάτων, έχει επέλθει δραματική περικοπή των κοινοτικών πόρων για βασικά έργα υποδομής.

Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου όπου αυτή την ώρα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, που λόγω τουρισμού, είναι η κατ’ εξοχήν περιοχή που μπορεί να δώσει ελπίδα ανάκαμψης και αναπτυξιακή προοπτική σε μια συρρικνωμένη εθνική οικονομία.

Στα νησιά του Αιγαίου, που μετά τα παραπάνω, είναι προφανές ότι μακράν απέχουν από την εικόνα της ευημερίας που τεχνηέντως καλλιεργείται.

Κατόπιν αυτών, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτός ο παραλογισμός. Όλα έχουν όρια, που στην περίπτωση των νησιών μας, έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.

Δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση.

Αντιθέτως, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο καταστάσεις που διαμορφώνουν συνθήκες κατάφωρης ανισότητας των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση αποκατάσταση των δυσμενών συνθηκών που διαμορφώθηκαν την τελευταία εξαετία της ύφεσης στα νησιά.

Απαιτούμε από τους δανειστές, να εγκαταλείψουν τις παράλογες και αντιαναπτυξιακές βλέψεις τους. Στην απαίτηση μας αυτή, δεν θα ανεχθούμε καμία στάση υποχωρητικότητας από τους τοπικούς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, που τους θέτουμε προ των ευθυνών τους και τους καθιστούμε υπεύθυνους για ό,τι συμβεί.

Μετά από πέντε χρόνια βαθύτατης ύφεσης, ο τόπος δεν αντέχει άλλο να βυθίζεται από πολιτικές και αποφάσεις που αντιμετωπίζουν τη ζωή ως ένα σύνολο στατιστικών δεικτών.

Ούτε οι αρχές της οικονομικής επιστήμης δεν μπορούν να επιβραβεύσουν την ορθότητα αυτών των εμμονών, αφού το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι η περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και η ενίσχυση της ύφεσης.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει από το τραπέζι των διαβουλεύσεων κάθε σκέψη ή πρόταση για παρέμβαση στο ισχύον καθεστώς ΦΠΑ και να στραφεί στην άρση των δυσμενών συνθηκών που έχουν φέρει τα νησιά σε μειονεκτική θέση έναντι της ηπειρωτικής χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

Οι συνυπογράφοντες:

Γεώργιος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Φώτης Χατζηδιάκος, Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου

Κύριλλος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου

Δωρόθεος Β’, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μυκόνου, Μήλου, Σίφνου, Σερίφου, Κιμώλου, Κύθνου, Φολεγάνδρου, Σίκινου

Πέτρος Στεφάνου, Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Καθολικών Σύρου

Ιωάννης Πάππου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Ιωάννης Ρούσσος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Σάββας Χατζησάββας, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρόδου

Μάρκος Βουτσίνος, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων

Κωνσταντίνος Σαρρής, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου

Νικόλαος Παγίδας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου

Χρήστος Μαντάς, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου

Ευάγγελος Πανοηλίας, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων

Νικόλαος Φουτούλης, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου

Ιωάννης Ρούσσος, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων

Αντώνιος Καμπουράκης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

Ιάκωβος Αρβανίτης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου

Ιωάννης Κακλιός, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου

Ιωάννης Κουζούπης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Κυκλάδων

Μιχαήλ Μιχαήλ, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Ιάκωβος Γρύλλης, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Παναγιώτης Καραγιάννης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου

Παναγιώτης Τοκούζης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου

Αντώνιος Καρατάσος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Κυκλάδων

 

Ετικέτες: 

Σχόλια

Χρυσαφίδης Παύλος Δευ, 1 Δεκ. 2014 - 10:05

Εδωσα το παρών στην σύσκεψη γιατί ο ίδιος ο κ. Αντιπεριφερειάρχης με κάλεσε. Οταν ζήτησα τον λόγο δεν μου επέτρεψε να μιλήσω γιατί δεν εκπροσωπώ κάποιον φορέα (?) όπως χαρακτηριστικά είπε!! Ειδα σε σχετικό άρθρο σας ότι συνυπογράφω το ψήφισμα δεν είναι αληθές γιατί απλά ήμουν "επισκέπτης" Αν μου επέτρεπαν να τοποθετηθώ μεταξύ πολλών θα έλεγα ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με ψηφίσματα τα οποία συνήθως είναι το άλλοθι αυτών που τα προκαλούν και όλοι γνωρίζουμε που καταλήγουν .Αν δεν δεσμευτούν όλοι οι βουλευτές του Αιγαίου ότι θα αντιδράσουν με κάθε τρόπο στην επιβολή του μέτρου που μη ξεχνάμε η κυβέρνηση προτείνει..(η Τρόικα ζητάει χρήμα...)δεν κάνουμε τίποτα. Εχουν αναλογισθεί άραγε πόσο σημαντικό είναι η αύξηση του ΦΠΑ? μεταφορές,υγεία,παιδεία,δικαιοσύνη,τουρισμός ...όλα θα πληγούν και με δεδομένο ότι στις υπηρεσίες οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να απορροφούν πιά αυξήσεις από που και αν προέρχονται καταλαβαίνουμε όλοι τι πρόκειται να γίνει (και με δεδομένη από ότι έχει ήδη αποφασισθεί μείωση συντάξεων και μισθών από 1/1/2015).Το πλήγμα δε στον τουρισμό θα είναι ανεπανόρθωτο τι στιγμή μάλιστα που όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη περίπου το 80% των ξενοδοχείων έχει κλείσει τιμές με τον ισχύοντα ΦΠΑ. Σε κάθε περίπτωση στην παρούσα φάση ένα ψήφισμα είναι φιοριτούρες και βαυκαλίσματα. Αυτό που χρειάζεται είναι κινητοποιήσεις, αγώνας, ενημέρωση του κόσμου...