Η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Live)

Παρακολουθήστε ζωντανά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
 

ΦΠΑ

Σε καθησυχαστικό τόνο μίλησε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος αναφορικά με το σοβαρό θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, υποστηρίζοντας πως "προς το παρόν ο κίνδυνος απεφεύχθη", ωστόσο, επεσήμανε πως "παρακολουθούμε καθημερινά το θέμα και βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση". Αναφέρθηκε δε στις προθέσεις της τρόικας από το ψηφισθέν μεσοπρόθεσμο, λέγοντας ταυτόχρονα πως, κάθε επιχείρημα περί δημοσιονομικού οφέλους "είναι απολύτως ψευδές". Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Μαχαιρίδης πρότεινε πως θα ήταν χρήσιμο να εκδώσει το περιφερειακό μία νέα απόφαση, υπενθυμίζοντας την στάση του περιφερειακού συμβουλίου στην παλαιά θητεία, ότι θα κλείσει κάθε υπηρεσία σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση που θα καταργεί επί της ουσίας τη νησιωτικότητα.

Υδατοδρόμια

Ιδιαίτερη ένταση προκλήθηκε κατά τη συζήτηση της έγκρισης των προγραμματικών συμβάσεων για τα υδατοδρόμια ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα Λιμενικά Ταμεία ακόμη έντεκα νησιών, με αρκετούς από τους περιφερειακούς συμβούλους των παρατάξεων της μειοψηφίας να ζητούν από την Περιφερειακή Αρχή "να γίνουν προσεκτικά βήματα ώστε να μη χαθούν χρήματα". Επί τάπητος τέθηκαν ακόμη, μία σειρά από προβληματισμούς, σχετικά με το αν υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες για χρήση των υδατοδρομίων, αλλά και για το ποιος θα έχει την άδεια λειτουργίας καθώς και για το αν θα πρέπει πρωτίστως να υπάρξει μία διερευνητική μελέτη που θα δείχνει αν συμφέρει η κατασκευή τους όλα τα νησιά. Κατηγορηματικοί ως προς την ανάγκη που προκύπτει να λειτουργήσουν τα υδατοδρόμια στο Νότιο Αιγαίο εμφανίστηκαν ο κ. Χατζημάρκος και ο κ. Λεονταρίτης, οι οποίοι απαντώντας σε κάθε ερώτηση, δήλωσαν πως, πρέπει να μπει "τέλος στη μιζέρια, την καχυποψία και την κακομοιριά" και να γίνουν βήματα που θα εξυπηρετούν το νησιώτικο χώρο στο επίπεδο των συνδυασμένων μεταφορών. 

Τα θέματα ψηφίσθηκαν κατά πλειοψηφία με τους κ. Δαδάο (παράταξη πλειοψηφίας), κα Μαυρουδή, κ. Μιχάλη Κόκκινο και κ. Μαύρο να ψηφίζουν λευκό. 

LNG

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πρόγραμμα με γενικό τίτλο "Sustainable Maritime Transport with LNG Between Greek Mainland and island in the Archipelagos" αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία στη σημερινή συνεδρίαση με μοναδική λευκή ψήφο να παραχωρεί ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Μάρκος Δαδάος. Την εισήγηση του θέματος πραγματοποίησε ο κ. Λεονταρίτης, ο οποίος παράλληλα εισηγήθηκε και την αποδοχή της χρηματοδότησης που ανέρχεται σε 12.439 ευρώ διευκρινίζοντας πως αφορά στη μελέτη που θα δείξει κατά πόσον είναι εφικτή, πώς και πού η χρήση LNG στο Νότιο Αιγαίο. Ο κ. Δαδάος τάχθηκε κατά οποιασδήποτε χωροθέτησης δεξαμενής με υγροποιημένο φυσικό αέριο στο λιμάνι της Ερμούπολης. 

ΠΕΠ

Έντονη υπήρξε η συζήτηση σχετικά με το Σχέδιο Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 στο περιφερειακό συμβούλιο, με τον προϊστάμενο της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής, Αντώνη Βουτσίνο να παρουσιάζει όλα τα στοιχεία που αφορούν στους πόρους και αρκετούς περιφερειακούς συμβούλους να εστιάζουν την τοποθέτησή τους κυρίως στα ανοικτά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΠΝΑΙ με φόντο την πενιχρή χρηματοδότηση. Έμφαση δόθηκε και στο ΠΕΠ Υγείας, με τον κ. Χατζημάρκο να υποστηρίζει πως η στόχευση πρέπει να είναι πώς θα υπάρξει ιατρικό προσωπικό σε κάθε υγειονομική δομή των νησιών. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως, η νέα Περιφερειακή Αρχή τεκμηριωμένα και με στοιχεία, θα παλέψει ώστε να μπορέσει το Νότιο Αιγαίο να εξέλθει από τον στόχο 2 καθώς η πραγματικότητα αποδεικνύει πως δεν ανήκει στις "πλούσιες" Περιφέρειες.