Από το 2014 ανενεργό το site του Συλλογικού Οργάνου των Δήμων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

“Σε κώμα” η ιστοσελίδα της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

- “Θύμα” των πενιχρών προϋπολογισμών που προωθούνται στην Αυτοδιοίκηση - Το 2014 η τελευταία ανάρτηση ανακοίνωσης και το 2009 η προσθήκη φωτογραφικού υλικού

Άχρηστο εργαλείο μοιάζει να αποτελεί η ιστοσελίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ Ν. Αιγαίου), με την τελευταία ανάρτηση του 2014 να προδίδει ότι το site μένει χωρίς διαχειριστή και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η εν λόγω ηλεκτρονική σελίδα που “χτίστηκε” προκειμένου να καταστεί ένα σύγχρονο μέσον ενημέρωσης των νησιωτών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα για τα τεκταινόμενα ευρύτερα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο δεν λειτουργεί και δεν παρέχει τη στοιχειώδη ενημέρωση σε επίπεδο ανάρτησης ανακοινώσεων, αλλά δεν περιλαμβάνει ούτε να νέα στοιχεία των ΟΤΑ για την τρέχουσα θητεία.

Ενημέρωση μέχρι την πρώτη “Καλλικρατική” θητεία

Συγκεκριμένα, μία απλή επίσκεψη στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα αρκεί προκειμένου να διαπιστώσει κάποιος ότι το Συλλογικό Όργανο των Δήμων σε περιφερειακό επίπεδο διαθέτει το σύνολο των στοιχείων που αφορούν σε όλους του ΟΤΑ της προηγούμενης θητείας, δηλαδή της πρώτης “Καλλικρατικής” θητείας, στην οποία πρόεδρος υπήρξε ο π. Δήμαρχος Ρόδου, Στάθης Κουσουρνάς και αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων, ο π. Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας. Πλην των γενικών στοιχείων, όσον αφορά στους Δήμους των Κυκλάδων, γεγονός που επιβεβαιώνει τη στασιμότητα που επικρατεί όσον αφορά στη μη επικαιροποίησή της, είναι το όνομα του π. Δημάρχου Άνδρου, Γιάννη Γλυνού, η θητεία του οποίου έληξε μετά τις δημοτικές εκλογές, με την ανάληψη των καθηκόντων από τον Θεοδόση Σουσούδη.

Παραμένουν ακόμη και πληροφορίες της π. ΤΕΔΚ

Όπως είναι γνωστό, με τον αυτοδιοικητικό θεσμό του “Καλλικράτη” οι ενώσεις των Δήμων πανελλαδικά σε επίπεδο σύστασης συλλογικών οργάνων πριν λάβουν τη σημερινή μορφή των Περιφερειακών Ενοτήτων, υπήρχαν με τη μορφή της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Με φόντο αυτό το δεδομένο, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στοιχεία που σχετίζονται με την λειτουργίας της, έχουν παραμείνει ως τα πιο πρόσφατα αναρτημένα στοιχεία, παρά το ότι από το 2009 μέχρι το 2015 έχουν συμπληρωθεί ήδη πέντε χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ύπαρξη φωτογραφικού υλικού στην πρώτη γραμμή της σχετικής “υποενότητας” της ιστοσελίδας, που δείχνει συνεδρίαση της ΤΕΔΚ στις 11 Δεκεμβρίου του 2009, με μέλος τότε τον νυν περιφερειακό σύμβουλο Νοτίου Αιγαίου, Μάρκο Δαδάο. Επιπλέον αυτού, αν αναζητήσει κάποιος την πιο πρόσφατη ανάρτηση σε επίπεδο συνεδριάσεων, θα συναντήσει υλικό της 29ης Νοεμβρίου του 2013.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί πως, ανακοινώσεις για τα τρέχοντα ζητήματα εκδίδονται σήμερα, οι οποίες αποστέλλονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τόσο των Κυκλάδων, όσο και των Δωδεκανήσων, ωστόσο, αυτά δεν αναρτώνται στην εν λόγω ιστοσελίδα.

Σύγχρονο εργαλείο “θύμα” οικονομικών περικοπών

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά τα παλαιότερα έτη τη διαχείριση της ιστοσελίδας της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου αναλάμβανε γνώστης του θέματος με απόφαση του οργάνου και απευθείας ανάθεση των συγκεκριμένων εργασιών σε αυτόν. Βάσει της ύπαρξης της δυνατότητας παραχώρησης ενός ποσού, η λειτουργία του site προχωρούσε κανονικά. Με τα δεδομένα να αλλάζουν άρδην τα τελευταία χρόνια για την Αυτοδιοίκηση σε κάθε επίπεδο και τις χρηματοδοτήσεις να μειώνονται κατακόρυφα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα θέματα και τις υποχρεώσεις των Δήμων, καθίσταται εύλογα σαφές πως, η διατήρηση μίας ιστοσελίδας τοποθετείται σε δεύτερο πλάνο. Η ανωτέρω διαπίστωση φαίνεται μάλιστα να ενισχύεται, αν συνυπολογίσει κάποιος και την ουσία της συζήτησης που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της έγκρισης του προϋπολογισμού από τα μέλη που απαρτίζουν τη νέα σύνθεση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, στην οποία κατέστη σαφές, πως, ο προϋπολογισμός επαρκεί μετά βίας για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του οργάνου. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, αξίζει δε να ειπωθεί, πως συνολικά η ΠΕΔ, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα απασχολεί οκτώ άτομα, τα οποία με δυσκολία καταφέρνουν να καλύπτουν τα τρέχοντα θέματα και τις σοβαρές υποθέσεις για το σύνολο των Δήμων.

Πάντως, στην εποχή της τεχνολογίας και του διαδικτύου, προς εξυπηρέτηση ολοένα και περισσότερων πολιτών, θα ήταν χρήσιμο να αναζητηθεί τρόπος λειτουργίας της ιστοσελίδας, έστω και στο μικρότερο δυνατό βαθμό.