Συνέντευξη με τη νεαρή έπαρχο Θήρας, Θεώνη Λειβαδάρου

“Όρεξη και ομαδική δουλειά για τα νησιά”

Με “όπλο” την όρεξη, τη θετική διάθεση για δουλειά, αλλά και τη συνεχή προσπάθεια γνώσης των αυτοδιοικητικών ζητημάτων, η νεαρή έπαρχος Θήρας, Θεώνη Λειβαδάρου, σημειώνει ότι στο Νότιο Αιγαίο έχει ξεκινήσει ήδη, να φαίνεται το όραμα της νέας Περιφερειακής Αρχής.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη” η ίδια μίλησε για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για τα ανοικτά ζητήματα που απασχολούν τη νησιωτικότητα, αλλά και για την πρόθεσή της, να προσφέρει από τη θέση, στην οποία την ανέδειξαν οι συμπατριώτες της, νησιώτες, ό,τι καλύτερο μπορεί, αποδεικνύοντας ότι, το νεαρό της ηλικίας της, κάθε άλλο παρά τροχοπέδη αποτελεί για το χώρο της Αυτοδιοίκησης.

· Είστε ένα νέο πρόσωπο στην Αυτοδιοίκηση που έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως έπαρχος Θήρας. Ποιο είναι το σχόλιό σας αναφορικά με τους πρώτους μήνες ενασχόλησης με τον Β΄ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης και ποια τα ζητήματα που έχετε συναντήσει “ανοικτά” μέχρι σήμερα;

“Στην αρχή σαφώς υπήρχε αγωνία και άγχος λόγω του ευθυνοφόρου ρόλου. Κανείς όμως δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας τα πάντα. Θεωρώ ότι χρειάζεται όρεξη και θέληση και αυτά τα δύο στοιχεία είναι τα συστατικά που μπορούν να σε κάνουν να τα καταφέρεις. Είναι σημαντικό να θέτουμε στόχους και να δουλεύουμε γι αυτούς. Αξίζει να αναφέρω πως στο επαρχείο μας, ανήκουν έξι νησιά (Θήρα, Θηρασιά, Σίκινος, Ίος, Φολέγανδρος, Ανάφη). Όταν ανέλαβα δεν έγινε παράδοση – παραλαβή. Υπήρχαν αρκετά ζητήματα ανοικτά και χρειάστηκε να οργανωθεί το επαρχείο. Σαφώς βέβαια και το θέμα της υποστελέχωσης μας απασχολεί καθώς σε μία ενότητα με 23.000 άτομα – πληθυσμό, όπως εμείς που είμαστε η μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα με τα περισσότερα μικρά νησάκια είναι πρόβλημα να έχεις υποστελεχωμένες υπηρεσίες. Έχουμε περίπου δύο υπαλλήλους σε κάθε υπηρεσία και αντιλαμβάνεστε ότι καταβάλλεται αυξημένη προσπάθεια για να παραχθεί έργο, κυρίως στα μικρά νησιά, που δεν έχουν και τεχνικές υπηρεσίες”.

· Πραγματοποιείτε ιδιαίτερη μνεία στα μικρά νησιά. Πώς κρίνετε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας να παρέχει οικονομικά κίνητρα σε ιατρούς για τη στελέχωση δομών Υγείας; Θεωρείτε ότι θα είναι αποτελεσματική κίνηση;

“Είναι μία πολύ σημαντική κίνηση και μέσω αυτής, αποδεικνύουμε στους πολίτες, ότι δεν μένουμε στα λόγια, αλλά κάνουμε πράξη όσα αναφέραμε προεκλογικά. Έμπρακτα δείχνουμε ότι έχουμε έρθει για να παράξουμε έργο, χωρίς να περιοριζόμαστε στα πεδία αρμοδιότητάς μας μόνο. Τίποτα δεν αφήνουμε στην τύχη του και ό,τι μπορούμε να προσφέρουμε, είναι αυτονόητο πως θα το κάνουμε. Πιστεύω ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα, αφού η πρωτοβουλία της Περιφέρειας είναι ένα κίνητρο για να ενισχύσει τους επικουρικούς ιατρούς να εργασθούν σε ένα μικρό νησί. Είναι ένα πλεονέκτημα, που μέχρι σήμερα οι ιατροί δεν είχαν”.

· Οικονομικός πνεύμονας για πολλά νησιά είναι ο Τουρισμός. Εκτιμάτε ικανοποιητικές τις ενέργειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά στην προβολή και την προώθηση του νησιώτικου χώρου στις τουριστικές αγορές;

“Ήδη λαμβάνουμε ενθαρρυντικά μηνύματα για τη φετινή τουριστική σεζόν. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η Περιφερειακή Αρχή έχει αναλάβει έργο εδώ και επτά μήνες και ήδη έχει δείξει την αλλαγή στις ενέργειες, μέσω των τουριστικών εκθέσεων. Πιστεύω ότι έχουμε καλή και οργανωμένη παρουσία και αυτό το εισπράττουμε από τον κόσμο που επισκέπτεται τα περίπτερα του Νοτίου Αιγαίου. Θεωρώ ότι στην πορεία, θα έχουμε αποτελέσματα”.

· Για την επιτυχημένη παρουσία κρίνεται σημαντική και η ανταπόκριση των Δήμων. Θεωρείτε απαραίτητη την εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης;

“Το παν είναι η συνεργασία. Προσωπικά έχω ως αρχή τη συνεργασία και την επικοινωνία. Είναι δεδομένο ότι χωρίς συνεργασία, δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Άρα, χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων και η συνεννόηση είτε με φορείς, είτε με Ενώσεις Ξενοδόχων, είτε με Εμπορικούς Συλλόγους, είτε με επαγγελματίες κ.ο.κ..Για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα είναι επιβεβλημένη προϋπόθεση η συνεργασία”.

· Το θέμα του ΦΠΑ έχει απασχολήσει έντονα την ειδησεογραφία. Η Σαντορίνη βρίσκεται στο “μάτι του κυκλώνα” με φόντο τα σενάρια που έχουν αναπτυχθεί αφού αποτελεί έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Αν ληφθεί απόφαση που θα καταργεί το δικαίωμα του ειδικού φορολογικού καθεστώτος, τί συνέπειες θα προκύψουν για τα μικρά αλλά και τα μεγάλα νησιά;

“Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πάρα πολύ και τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Είμαστε οι πρωταθλητές του Τουρισμού και τα δύο νησιά και ως τοπικές κοινωνίες, αλλά και η επιχειρηματική κοινότητα, είμαστε περήφανοι γι αυτό. Τα πρώτα μηνύματα, όπως προείπα είναι ενθαρρυντικά και προκαλεί εντύπωση το γεγονός της ύπαρξης τέτοιων σεναρίων. Ειλικρινά, δεν ξέρω σε ποιά άλλη χώρα θα γινόταν αυτό και δε θα ήταν περήφανη για τους “πρωταθλητές” της; Στην Ελλάδα, αντί να εξετάσουν πώς θα στηρίξουν τους πρωταθλητές του Τουρισμού, δεδομένου μάλιστα πως, η βιομηχανία της χώρας μας σήμερα είναι ο Τουρισμός, κοιτάζουν πως να τους γκρεμοτσακίσουν. Δεν μπορώ να κατανοήσω με ποιά κριτήρια σήμερα στελέχη της κυβέρνησης διαχωρίζουν τη Σαντορίνη και τη Μύκονο από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Αυτό, στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια δεν μπορεί να σταθεί ως πρόταση και αξίζει να υπενθυμίζουμε ότι η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά έγινε πρωτίστως για εθνικούς λόγους. Σε περίπτωση που αλλάξει αυτό, δεν πρόκειται ποτέ να επανέλθει το σημερινό καθεστώς. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι δε, ότι τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είμαστε ενωμένα όπως το αποδείξαμε με την κινητοποίησή μας στην Αθήνα. Θα εναντιωθούμε σε κάθε σχετική προσπάθεια”.

· Στους πρώτους μήνες θητείας της νέας Περιφερειακής Αρχής, φαίνεται ότι υπάρχει σαφή πορεία για την ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων. Πιστεύετε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία θα εξυπηρετήσει τα νησιά και αν ναι σε ποιό βαθμό;

“Σίγουρα τα νησιά είναι καλό να διαθέτουν όσες περισσότερες υποδομές μπορούν να έχουν για την εξυπηρέτηση πρωτίστως, των νησιωτών. Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλο ζήτημα με το ακτοπλοϊκό. Βάσει αυτού, θεωρώ ότι θα αποτελέσουν μία επιπλέον δυνατότητα στη μετακίνηση, που όμως είναι αυτονόητο ότι δεν λύνει το πρόβλημα. Για τα μικρά νησιά μας, σίγουρα θα είναι μία μικρή ανάσα καθώς είναι δύσκολο να ζει κάποιος σε έναν τόπο που βιώνει σημαντικά ακτοπλοϊκά κενά, χωρίς να έχει πρόσβαση στην έδρα του κάθε επαρχείου. Πρόκειται για μία αξιόλογη πρωτοβουλία που έρχεται να προστεθεί στο χάρτη των υποδομών. Οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να διευκολύνει σε επίπεδο μετακίνησης ή διακομιδών, εννοείται ότι τη θέλουμε για τα νησιά μας”.

· Σε βάθος πενταετίας για τα νησιά της αρμοδιότητάς σας, τί θα επιθυμούσατε να έχετε επιτύχει;

“Έχω όρεξη για δουλειά, η Περιφέρεια έχει στόχους και θέλουμε να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο στους νησιώτες. Υπάρχουν δυσκολίες, καθώς όπως γνωρίζετε, χρήματα δεν υπάρχουν, το ΕΣΠΑ δεν έχει “ανοίξει” και σίγουρα είναι αρκετά τα άλυτα ζητήματα. Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, στον Περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και στο όραμά τους. Δεν θέλω να πω μεγάλα λόγια. Ο στόχος είναι ένας σε προσωπικό επίπεδο. Θέλω να αποδείξω με πράξεις στον κόσμο που εμπιστεύθηκε την παράταξη κι εμένα ότι θα προσπαθήσουμε να τους βγάλουμε ασπροπρόσωπους. Το νεαρό της ηλικίας μου θεωρώ ότι βοηθά στη σημερινή κατάσταση την Αυτοδιοίκηση, αφού υπάρχει ανάγκη η νέα γενιά και τα νέα παιδιά να βγουν μπροστά και να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Οι νέοι άνθρωποι διαθέτουμε όρεξη και εντός της ομάδας, μπορούμε να δουλέψουμε για τα νησιά. Αναμφισβήτητα, υπάρχει διάθεση και με τη στήριξη του κόσμου, πιστεύω ότι στην περιφέρειά μας, θα καταφέρουμε πολλά πράγματα”.