Συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου με αιχμές συμβούλων για ανισότιμη αντιμετώπιση Κυκλάδων – Δωδεκανήσου

Τακτικές γεωγραφικού διχασμού επισκίασαν την ουσία

Γ. Χατζημάρκος: Πρέπει να δώσουμε μάχη για τις χρηματοδοτήσεις. Δεν έχουμε χρόνο για τρίτες και τέταρτες ατζέντες

Αιχμηρές τοποθετήσεις και υπαινιγμοί για γεωγραφικούς διχασμούς στο Νότιο Αιγαίο επισκίασαν τη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, η ατζέντα της οποίας αν και περιελάμβανε σοβαρά οικονομικά θέματα αλλά και τροποποιήσεις τεχνικών προγραμμάτων, κατέληξε να προσλάβει έναν έντονο παραπολιτικό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, ο αρχικός σχολιασμός του περιφερειακού συμβούλου της πλειοψηφίας, Μάρκου Δαδάου αναφορικά με την απουσία από την έδρα της Περιφέρειας, τη Σύρο, του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Λεονταρίτη αλλά και των δύο θεματικών αντιπεριφερειαρχών, Στέλιου Μπρίγγου και Γιάννη Μαργαρίτη, αλλά και η επίμονη τοποθέτηση του ίδιου, σχετικά με το αν διατηρεί την πρόθεση η Περιφερειακή Αρχή να ενισχύσει τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών στις Κυκλάδες προκειμένου να ωριμάσουν έργα στα νησιά, πυροδότησαν την αυστηρή τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος υποστήριξε πως, υπάρχει διάκριση στις περιφερειακές ενότητες και αυτή καταγράφεται υπέρ των Κυκλάδων.

Στον κύκλο της αντιπαράθεσης εισήλθαν και ο κ. Λεονταρίτης αλλά και ο έπαρχος Κέας – Κύθνου, Παναγιώτης Βιτάλης, ενώ η συνεδρίαση του πρώτου θέματος, της τροποποίησης των τεχνικών προγραμμάτων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα ολοκληρώθηκε με τον κ. Χατζημάρκο να καλεί τους περιφερειακούς συμβούλους να επιτελέσουν τον θεσμικό ρόλο τους, εστιάζοντας στο μείζονος σημασίας ζήτημα της αναζήτησης χρηματοδοτήσεων και πόρων σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημειώνεται, πως προχθές, για το συγκεκριμένο θέμα, ο Γιώργος Χατζημάρκος γνωστοποίησε πως συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο.

Μ. Δαδάος: Νιώθουμε φτωχοί συγγενείς στις Κυκλάδες

Αφορμή για την αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Χατζημάρκο και τον κ. Δαδάο στάθηκε αρχικά η παρατήρηση του δεύτερου όσον αφορά στην απουσία βασικών αιρετών προσώπων από την έδρα της Περιφέρειας, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει τους υπόλοιπους Κυκλαδίτες αιρετούς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του οργάνου (μέσω τηλεδιάσκεψης), “φτωχούς συγγενείς”.

“Εδώ εμείς οι περισσότεροι συνάδελφοι νιώθουμε σαν φτωχοί συγγενείς γιατί στερούμαστε σήμερα τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη μας και τους δύο θεματικούς αντιπεριφερειάρχες. Φυσικά γνωρίζουμε ότι οι λόγοι ήταν πολύ σοβαροί. Έπρεπε να γίνει Εκτελεστική Επιτροπή. Σήμερα δεν είναι η καλύτερη εικόνα αυτή που παρουσιάζεται στην έδρα της Περιφέρειας και δεν κάνω κανέναν περαιτέρω υπαινιγμό” δήλωσε ο Μάρκος Δαδάος, προχωρώντας την αναφορά του στο πρώτο θέμα της συνεδρίασης, με φόντο το οποίο, έκανε λόγο για σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών στο νομό Κυκλάδων, κάτι που όπως εξήγησε δεν βοηθά στην ωρίμανση έργων. “Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών των Κυκλάδων είναι υποστελεχωμένη και επειδή τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το καινούργιο πρόγραμμα (σ.σ. ΕΣΠΑ), θα θέλαμε κι εμείς βοήθεια από αυτόν τον τεχνικό σύμβουλο” ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως, η Περιφερειακή Αρχή είχε σχεδιάσει να προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη ενός τεχνικού συμβούλου, για τον οποίο ο κ. Δαδάος αιτήθηκε να παρέχει υπηρεσίες και στις Κυκλάδες. “Υπάρχει διάθεση και το επιθυμεί η Περιφέρεια να βοηθηθεί η Τεχνική Υπηρεσία των Κυκλάδων;” ρώτησε ο περιφερειακός σύμβουλος, εξηγώντας πως, “πρέπει να μπούμε κι εμείς τον Σεπτέμβριο σε κάποια σειρά”.

“Υπάρχει διάκριση και είναι υπέρ των Κυκλάδων”

Άμεσα έδωσε απάντηση ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου προς τον κ. Δαδάο, στο περιεχόμενο της οποίας σημείωσε ξεκάθαρα πως, υπάρχει διάκριση σε επίπεδο αντιμετώπισης ανάμεσα στις δύο Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, και η ζυγαριά γέρνει προς τον πρώτο νομό. “Απαντώ ευθέως στο ερώτημα αν υπάρχει διάκριση. Μάλιστα υπάρχει διάκριση και η διάκριση είναι υπέρ των Κυκλάδων” τόνισε κατηγορηματικά ο κ Χατζημάρκος, εξηγώντας πως, “Για τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων θα ακούσετε αυτά που δεν σας αρέσουν γιατί είναι πολύ όμορφο να καλλιεργούμε τον εσωτερικό τοπικισμό. Η αλήθεια ποια είναι. Υπάρχει διάκριση υπέρ της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων. Διότι με χρήματα του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης προσθέτουμε δύο πολιτικούς μηχανικούς όπως μας ζήτησε η ίδια η Διεύθυνση. Το αντίστοιχο στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου δεν έχει συμβεί”.

Ο Περιφερειάρχης διευκρίνισε δε, πως, η εν λόγω προκήρυξη στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Δαδάος δεν υπήρξε ποτέ. “Η θέση του τεχνικού συμβούλου των 100.000 ευρώ ουδέποτε προκηρύχθηκε. Και άρα, δεν υφίσταται για να κάνουμε καμία συζήτηση” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Γ. Λεονταρίτης: Δεν καθορίζουν τις πολιτικές οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί

Σε απάντηση προέβη και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος αναχώρησε από την έδρα για να μεταβεί στη Ρόδο, προκειμένου να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή. “Δε σας κρύβω ότι νιώθω υπέροχα που είμαι στη Ρόδο, νιώθω πολύ όμορφα για έναν βασικό λόγο. Διότι εδώ διαπιστώνω το επίπεδο της πολιτικής ωριμότητας, το οποίο έχει επιτευχθεί ούτως ώστε το ενιαίο του χώρου να είναι πασιφανές και να μη γίνεται διακριτό από γεωγραφικούς προσδιορισμούς” σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως, δεν πρέπει να έχουν χώρο τοποθετήσεις που υποκρύπτουν διχαστικό χαρακτήρα. “Είμαστε Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους. Εδώ είμαι για λόγους που αφορούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αυτό είναι το μέλημά μας όπου κι αν βρεθούμε. Δουλεύουμε νυχθημερόν, ακάματα όλοι μαζί με πρόγραμμα για να πάνε μπροστά τα θέματα του Νοτίου Αιγαίου” επεσήμανε, προσθέτοντας πως, “Δεν καθορίζουν τις πολιτικές οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί. Ούτε μπορούν να υπερισχύσουν οι παραπολιτικές προσεγγίσεις ή η εικόνα που δημιουργείται από διάφορους που επιθυμούν να διατηρούν θέματα κυριολεκτικά ανύπαρκτα”.

Ωστόσο, ορμώμενος από τα λόγια του αντιπεριφερειάρχη, ο έπαρχος Κέας – Κύθνου, Παναγιώτης Βιτάλης, συμπλήρωσε στην τοποθέτηση του κ. Δαδάου, τα ακόλουθα: “Ακούγοντας την ομιλία του κ. Λεονταρίτη κι επειδή βλέπω ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση, μάλλον εμείς οι ίδιοι θα αρχίσουμε να κάνουμε αντιπολίτευση στην ίδια την Περιφέρεια απ΄ό,τι φαντάζομαι. Ζητάμε απλά πράγματα για τα νησιά μας που εκπροσωπούμε με πολύ μικρές χρηματοδοτήσεις και βλέπουμε αντίδραση και αδιαφορία που δεν μας αξίζει. Καλά τα είπε ο κ. Λεονταρίτης αλλά ακούγοντάς τον προχθές στην Τουριστική Επιτροπή, άλλα έλεγε. Ας συγκεντρωθούμε όλοι μαζί”.

Ολοκληρώνοντας το θέμα, ο κ. Λεονταρίτης επεσήμανε πως, “Τα θέματα που πρέπει να μας απασχολούν είναι η ανύπαρκτη ενδοεπικοινωνία των Κυκλάδων, η οποία βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση τα τελευταία χρόνια, η υποστελέχωση των υπηρεσιών μας που συνεχίζεται, η υποστελέχωση των δομών υγείας στα νησιά, η πορεία του ΕΣΠΑ που τρέχει και αυτού που έρχεται” θέτοντας τέλος στην αναφορά του επάρχου και γνωστοποιώντας πως ο σχολιασμός του προήλθε από την άρνησή του να δεχθεί πως, η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορούσε να ικανοποιήσει αίτημα λεωφορειούχων, το οποίο ήταν παράτυπο.

Γ. Χατζημάρκος: Πρώτοι εμείς να κάνουμε συνείδηση ότι είμαστε κάτοικοι Νοτίου Αιγαίου

Στο πλαίσιο της δευτερολογίας του, ο Γιώργος Χατζημάρκος κατέστησε σαφές, πως, δεν μπορεί να υποβαθμίζεται η ατζέντα του περιφερειακού συμβουλίου σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική και πολιτική εποχή, που η ενότητα των νησιωτών πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση και όπλο για την προάσπιση του πιο ευαίσθητου γεωγραφικά χώρου. “Περιφέρεια δεν είναι η Ρόδος, Περιφέρεια δεν είναι η Σύρος, Περιφέρεια δεν είναι η Δωδεκάνησος, Περιφέρεια δεν είναι οι Κυκλάδες. Περιφέρεια είναι το Νότιο Αιγαίο και αυτό οι πρώτοι που πρέπει να το εμπεδώσουν και να το μεταλαμπαδεύσουν στον πληθυσμό του Νοτίου Αιγαίου είμαστε εμείς οι ίδιοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι ανεξαρτήτως από ποιο νησί έχει εκλεγεί ο κάθε ένας. Αν εμείς δεν το κάνουμε μην περιμένουμε ποτέ να αποκτήσουν τη συνείδηση της Περιφέρειας του Νοτιοαιγίτη και οι κάτοικοι των νησιών” συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης, στηλιτεύοντας έντονα τακτικές που επιχειρούν να καλλιεργήσουν γεωγραφικούς διχασμούς. “Όταν εμείς καλλιεργούμε τα ταπεινά ένστικτα με αυτόν τον τρόπο και ρωτάμε συνέχεια αν υπάρχει διάκριση, μην περιμένουμε μετά να κάνουμε βήματα στο να εμπεδώσουμε το ότι αυτοί οι δύο πρώην νομοί θα συμβιώσουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Το μόνο που δεν χρειαζόμαστε τώρα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι να καλλιεργούμε τα ταπεινά ένστικτα. Στις ερωτήσεις απαντώ πάντα ευθέως. Διακρίσεις υπάρχουν και είναι υπέρ των Κυκλάδων” επανέλαβε ο κ. Χατζημάρκος.

Ανάγκη παράτασης και ιεράρχηση έργων

Αξίζει να σημειωθεί, πως, στο πλαίσιο της υπερψήφισης των εισηγήσεων της τροποποίησης των Τεχνικών Προγραμμάτων, καθώς επίσης και της έγκρισης του απολογισμού του 2014 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά και των εκθέσεων της πορείας εκτέλεσης του Δ΄ τριμήνου του 2014 και του Α΄ τριμήνου του 2015 υπήρξαν σημαντικές παρατηρήσεις αναφορικά με την προσοχή που πρέπει να επιδείξει η Περιφερειακή Αρχή σε επίπεδο αναζήτησης αλλά και αξιοποίησης χρηματοδοτήσεων. Δεδομένων των αυξημένων αναγκών σε κάθε επίπεδο για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Μαχαιρίδης, όσο και ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Δεκαβάλλας αλλά και η εκπρόσωπος της Νησιωτικής Ανατροπής, Άννα Μαυρουδή έκαναν λόγο για ιεράρχηση προτεραιοτήτων με φόντο την εκπνοή του τρέχοντος ΕΣΠΑ, αλλά και την αυγή του νέου για της περιόδου 2014 – 2020.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξαν την ανάγκη παράτασης της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου ώστε να μην απολεσθούν σημαντικοί πόροι, τονίζοντας παράλληλα, πως, πρέπει να υπάρξει σαφές πλάνο για την επόμενη περίοδο, προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο της ύφεσης για τα νησιά.

“Το Νότιο Αιγαίο μπορεί να δείξει τον δρόμο...”

Βάσει των ανωτέρω, ο κ. Χατζημάρκος προχώρησε σε μία τεχνοκρατικού χαρακτήρα αναφορά σχετικά με το σοβαρό θέμα των χρηματοδοτήσεων, προβαίνοντας στη διαπίστωση πως, “Δυστυχώς τελειώνει η συζήτηση για τις χρηματοδοτήσεις και αυτό γιατί τελειώνουν οι χρηματοδοτήσεις”. Εξηγώντας πως, αυτή η αναφορά του, δεν αποτελεί πολιτικού χαρακτήρα τοποθέτηση, αλλά τη σκληρή και αντικειμενική πραγματικότητα εντός της οποίας καλείται να αντεπεξέλθει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ξεκαθάρισε πως, αίτημα παράτασης της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, δεν μπορούν να καταθέσουν οι Περιφερειάρχες, παρά την εκπεφρασμένη πρόθεσή τους. “Αίτημα για παράταση μόνον το ελληνικό κράτος μπορεί να καταθέσει” σημείωσε, γνωστοποιώντας ωστόσο πως, “Μέχρι και σήμερα που μιλάμε τέτοιο αίτημα δεν έχει κατατεθεί”. Ο ίδιος, συμπλήρωσε μάλιστα πως, ο κίνδυνος για την ίδια την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεδομένου ότι ανήκει στον Στόχο 2 είναι τεράστιος, όπως αντίστοιχα και για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, λέγοντας πως, ο συγκεκριμένος πονοκέφαλος απασχόλησε και την προχθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. “Συνεδρίασε χθες το βράδυ εδώ η Εκτελεστική Επιτροπή. Ψάχνει λύσεις ως προς τη χρηματοδότηση του Νοτίου Αιγαίου, των πενήντα νησιών τα επόμενα χρόνια. Το επόμενο ΕΣΠΑ όλοι γνωρίζετε ότι είναι 168 εκατ. ευρώ για έξι χρόνια για περίπου πενήντα νησιά. Το ποσό είναι εξαιρετικά μικρό, να μην πω αστείο” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, καλώντας τους περιφερειακούς συμβούλους να αφήσουν στην άκρη τον λαϊκισμό και τις διχαστικές τοποθετήσεις, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, εκεί που εστιάζεται αυξημένο το πρόβλημα των πόρων, εκεί δίνεται και η αντίστοιχη προσοχή. “Εντονότερο το πρόβλημα στην περιοχή που οι πόροι είναι μικρότεροι. Στις Κυκλάδες. Γι αυτό λέω να μην ανοίγουμε τέτοιες συζητήσεις” υποστήριξε ο κ. Χατζημάρκος, καταλήγοντας πως, “Δεν υπάρχει περιθώριο να αφήνουμε χρόνο σε ατζέντες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Δέχομαι αυτές τις ατζέντες όταν η περίοδος το επιτρέπει. Σήμερα δεν το επιτρέπει μέσα σε αυτό το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Εάν μπορεί κάποια περιοχή να δείξει τον δρόμο της εξόδου από το σημερινό τέλμα είναι το Νότιο Αιγαίο”.