Νέα συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου με βασικά θέματα τον ΦΠΑ, το νέο ΕΣΠΑ και το μεταναστευτικό

Μονόδρομος η αυτοδιοικητική σύμπλευση

Δήμαρχοι των Κυκλάδων τοποθετούνται για τα σοβαρά ζητήματα της επικαιρότητας

Κοινή αυτοδιοικητική “ασπίδα” στη μάχη υπεράσπισης της νησιωτικότητας χρησιμοποιούν οι αιρετοί εκπρόσωποι του Νοτίου Αιγαίου με φόντο τα σοβαρά θέματα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ σε νησιά της Περιφέρειας, το νέο ΕΣΠΑ καθώς και το μεταναστευτικό, τα οποία αποτέλεσαν το βασικό περιεχόμενο της νέας συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου.

Δήμαρχοι και μέλη του Α΄ Βαθμού της Αυτοδιοίκησης των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου μετέβησαν στην Αθήνα προκειμένου να συνεδριάσει το συλλογικό όργανό τους, την Παρασκευή - μετά από αρκετό χρονικό διάστημα – παρουσία και του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου αλλά και βουλευτών της Δωδεκανήσου, καθώς επίσης και των αντιπεριφερειαρχών, Χαράλαμπου Κόκκινου και Φιλήμονα Ζαννετίδη.

Αν και οι εξελίξεις σε κάθε επίπεδο δεν φαίνεται να επηρεάζουν ταυτόχρονα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ωστόσο το γεγονός ότι ο νησιώτικος χώρος είναι ενιαίος και αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, γεννά περιφερειακή αντίληψη στους αιρετούς που τον υπηρετούν, βάσει των όσων δήλωσαν στην εφημερίδα.

Σημειώνεται πως, στην ατζέντα της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου συμπεριλήφθηκαν κι άλλα θέματα που σχετίζονταν με διαδικαστικά και λειτουργικά ζητήματα.

Παρόντες από την πλευρά των δημάρχων των δύο νομών ήταν όσοι αναφέρονται ακολούθως: Δήμαρχος Ρόδου (πρόεδρος ΠΕΔ), Φώτης Χατζηδιάκος, Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης (αντιπρόεδρος ΠΕΔ), Γιώργος Μαραγκός, δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, δήμαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος, δήμαρχος Νάξου, Μανόλης Μαργαρίτης, δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, καθώς επίσης, οι δήμαρχοι Σίφνου, Ανδρέας Μπαμπούνης αλλά και Καλύμνου, Λέρου, Αστυπάλαιας και Καρπάθου.

Τα καίρια θέματα στα οποία έδωσαν προτεραιότητα κατά τη σύσκεψη, διατύπωσαν στην εφημερίδα οι Δήμαρχοι τριών νησιών των Κυκλάδων, ενώ η επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο του Οργάνου, Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Γ. Μαραγκό, προκειμένου να ενημερώσει για τα συνολικά θέματα του νομού που εκπροσωπεί, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, δεν κατέστη δυνατή.

Κ. Κουκάς: “Υπάρχει σύμπνοια κι ας θίγονται αρχικά πέντε νησιά”

“Στο θέμα του ΦΠΑ το οποίο είναι και το πλέον επίκαιρο, παρουσία και του Περιφερειάρχη αποφασίσαμε όπως από κοινού και συλλογικά προσφύγουμε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι Δήμοι αλλά και οι φορείς των οικείων ΟΤΑ, Επιμελητήρια κλπ.” σημείωσε ο Κωνσταντίνος Κουκάς αναφορικά με το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Νοτίου Αιγαίου αρχικά, ζήτημα για το οποίο υπήρξε σαφής ενημέρωση εκ μέρους του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου. “Υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των νησιών. Νομίζω ότι είμαστε σε μία καλή φάση όπου τα νησιά συνεννοούνται μεταξύ τους, παρόλο που η αλλαγή του ΦΠΑ σήμερα θίγει πέντε εξ αυτών” πρόσθεσε, εξηγώντας πως ο ευαίσθητος γεωγραφικά χώρος επιβάλλεται να προασπίσει το αρραγές μέτωπο που μέχρι σήμερα τον χαρακτηρίζει.

Δεδομένης της εξέλιξης όσον αφορά στον χρόνο εκδίκασης της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) βάσει της ενημέρωσης του κ. Χατζημάρκου, η οποία θα γίνει στις 4 Μαρτίου του 2016, ο κ. Κουκάς συμπλήρωσε πως, “Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά νομικά θεμέλια για να στηριχθεί αυτή η προσφυγή”, τονίζοντας παράλληλα, ότι, ο αγώνας των αυτοδιοικητικών θα ήταν διαφορετικός αν στη χώρα υφίστατο Συνταγματικό Δικαστήριο. “Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει Συνταγματικό Δικαστήριο να κρίνει τους νόμους. Άρα, προσφεύγουν κατά εγκυκλίων και κατά άλλων πραγμάτων και κατά του νόμου ευθέως. Αν υπήρχε Συνταγματικό Δικαστήριο στη χώρα, θα ήταν όλα διαφορετικά” ανέφερε, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά πως, “Φυσικά αν δεν πιστεύαμε ότι μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα και να ανατραπεί εμμέσως ο νόμος δεν θα προχωρούσαμε στην προσφυγή. Προφανώς και πιστεύουμε ότι υπάρχει βάση”.

“Σημειώθηκαν περιστατικά άφιξης προσφύγων και στη Μύκονο”

Καυτό θέμα ιδιαίτερα για το νομό Δωδεκανήσου αποτελεί το μεταναστευτικό με τις ροές προσφύγων να φθάνουν καθημερινά σε αρκετά νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Αν και το εν λόγω ζήτημα δεν αγγίζει άμεσα τις Κυκλάδες, ωστόσο ο Κωνσταντίνος Κουκάς επεσήμανε πως, οι αυτοδιοικητικοί ως μία “γροθιά” θέτουν στην πρώτη γραμμή και αυτό το ζήτημα. “Για το θέμα αυτό τον πρώτο λόγο είχαν τα νησιά της Δωδεκανήσου. Ο δήμαρχος Λέρου έκανε την τοποθέτηση. Από εκεί και πέρα επειδή σαν όργανο έχουμε περιφερειακή συνείδηση κι εγώ σαν άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά έχω συλλογική συνείδηση, το γεγονός ότι κάτι συμβαίνει στη Λέρο δεν σημαίνει ότι δε μας αγγίζει στις Κυκλάδες, πολλώ δε μάλλον όταν έχουν σημειωθεί περιστατικά προσφύγων ακόμη και στο δικό μας το νησί, τη Μύκονο” τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως, “σε αυτό το θέμα προχωράμε όλοι μαζί”. Μάλιστα, με δεδομένη την απόκτηση γραφείου στις Βρυξέλλες, που εξασφάλισε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ώστε να μπορεί να έχει γνώση και να βρίσκεται στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων που επηρεάζουν άμεσα και το νησιώτικο χώρο, ο κ. Κουκάς, υπογράμμισε πως είναι ένα γεγονός άκρως θετικό. “Η εξωστρέφεια είναι κάτι από το οποίο δεν έχασε κανείς. Το άνοιγμα του γραφείου στις Βρυξέλλες είναι δείγμα και πρακτική εξωστρέφεια των νησιών μας σε ένα άλλο επίπεδο. Θεωρώ ότι μόνον θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει σε πάρα πολλά πράγματα” υποστήριξε, τονίζοντας πως, “Μένει να το εκμεταλλευτούμε και να είναι ένας φορέας πληροφόρησης που θα μπορεί να μας μεταδίδει τις απαραίτητες πληροφορίες για τα τρέχοντα ζητήματα”.

Στόχος η ωρίμανση και μετά η ένταξη έργων

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης υπήρξε εκτενής συζήτηση και στο θέμα της νέας προγραμματικής περιόδου, με τον Περιφερειάρχη να απαντά αναλυτικά σε όσα τέθηκαν επί τάπητος από τους δημάρχους. Ως προς αυτά, ο δήμαρχος Μυκόνου, διευκρίνισε πως, για ακόμη μία φορά αποτέλεσε δυσάρεστη διαπίστωση η παραμονή του Νοτίου Αιγαίου στο Στόχο 2, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει. “Επειδή είμαστε στον Στόχο 2 είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες οι δράσεις που μπορούμε να ενταχθούμε. Μας διαβεβαίωσε κι ο Περιφερειάρχης ότι θα γίνει ό,τι καλύτερο μπορεί, ώστε με αυτά τα ελάχιστα χρήματα, τα οποία έχουν προγραμματιστεί γι αυτήν την περίοδο να υπάρξουν αποτελέσματα”. Συμπλήρωσε δε, πως, για το νέο ΕΣΠΑ, ο Δήμος Μυκόνου, “θα προσπαθήσει να ωριμάσει μελέτες” καθώς όπως εξήγησε στη συνέχεια, “σαν νέα Δημοτική Αρχή δεν παραλάβαμε καμία ώριμη μελέτη και κανένα έργο υπό ένταξη. Δεν υπήρχε τίποτα. Ο πρώτο χρόνος θητείας μας, δεν είχε να κάνει με το να εντάξουμε έργα, αλλά να δούμε πώς θα προετοιμάσουμε κάποιες μελέτες για να συζητάμε για ένταξη έργων”. Επαναλαμβάνοντας πως, “Δυστυχώς οι δυσλειτουργίες του Δήμου τα προηγούμενα χρόνια, μας κληρονόμησαν έναν Δήμο, ο οποίος δεν είχε ώριμα έργα” ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, ο κ. Κουκάς ανέφερε πως, η Δημοτική Αρχή θα δώσει έμφαση “στην κατασκευή ενός Κλειστού Γυμναστηρίου” ενώ όπως εξήγησε ανάγκη ένταξης υπάρχει και για βρεφονηπιακή δομή καθώς και για “έργα αποχέτευσης και ύδρευσης αφού η Μύκονος έχει “μεγαλώσει” σαν νησί και οι αφίξεις είναι πάρα πολλές”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, προέβη σε ένα σχόλιο για τη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου σε επίπεδο Περιφέρειας, υποστηρίζοντας πως, “Έχει σημασία το όργανό μας αυτό να συνεδριάζει τακτικότερα ώστε όλοι οι δήμαρχοι να έχουμε μία αλληλοκατανόηση και αλληλεγγύη, η οποία έρχεται μόνο μέσα από τη συζήτηση, καθώς ο κάθε ένας στο νησί του, καμία φορά ακολουθεί τις εξελίξεις”.

Θ. Σουσούδης: Ουσιαστική ενέργεια η προσφυγή στο ΣτΕ

“Το θέμα της κατάργησης του ΦΠΑ συζητήθηκε εκτενώς και αφορά όλα τα νησιά” δήλωσε παρακάτω ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, τονίζοντας πως, η προσφυγή στο ΣτΕ από την Περιφέρεια και τους φορείς, “δεν έγινε για συμβολικούς λόγους”, αντίθετα μάλιστα, συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι. “Σχετικά με την απόφαση της προσφυγής, θεωρώ ότι οι λόγοι είναι ουσιαστικοί” υποστήριξε επιγραμματικά, λέγοντας ταυτόχρονα όμως, πως, “για το αν θα υπάρξει εξέλιξη, αυτό δεν το γνωρίζω. Θέλω όμως να ελπίζω ότι θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη”.

Θετικό πρόσημο στην προσπάθεια ένταξης στον Στόχο 1

Λαμβάνοντας υπόψιν την αγωνία που επικρατεί πανελλαδικά για τα έργα που χρηματοδοτούνται από το τρέχον ΕΣΠΑ, ο κ. Σουσούδης, τόνισε πως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, “δόθηκε έμφαση στο γεγονός πως, πολλά εξ αυτών, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν”. Ενόψει των πολλών γενικών αναφορών για την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου δε, ανέφερε πως, επί της ουσίας “Όλα είναι στον αέρα για το ΕΣΠΑ που έρχεται καθώς δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο”, γνωστοποιώντας όμως, πως ο Δήμος Άνδρου χαρακτηρίζεται από ετοιμότητα για την ένταξη μεγάλων έργων. Χωρίς να επιθυμεί να γνωστοποιήσει προς το παρόν, ποια είναι τα έργα που θα προτάξει η Δημοτική Αρχή, επεσήμανε, πως, “Βεβαίως κι ετοιμαζόμαστε για νέα έργα. Πρέπει να εξετάσουμε το θέμα για να γνωρίζουμε τί έχουμε μπροστά μας. Είμαστε έτοιμοι προκειμένου να εκκινήσουμε διαδικασία για δύο ή τρία μεγάλα έργα στο νησί”.

Ο κ. Σουσούδης προέβη και σε λιτή αναφορά για τις προσπάθειες απένταξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τον Στόχο 2 και την επανένταξή της στον Στόχο 1, εκφράζοντας την πεποίθηση πως, “Πράγματι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνει έναν μεγάλο αγώνα προκειμένου να συμμετέχει στο βαθμό που της αναλογεί στις χρηματοδοτήσεις. Τα νησιά μας όπως το έχουμε επισημάνει πολλές φορές είναι το στολίδι της Ελλάδας και είναι και ο πόλος έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Ο Περιφερειάρχης πολύ καλά κάνει και διεκδικεί και αυτό που πρέπει να έχει το Νότιο Αιγαίο, καθώς σήμερα η περιφέρεια δεν είναι ευνοημένη”. Όπως συμπλήρωσε παρακάτω, “Αυτός είναι και ο σκοπός της όλης προσπάθειας και των Δήμων, που πιέζουν την Περιφέρεια για έργα. Τα ποσά που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια, αν τα κατανείμει σε όλα τα νησιά είναι ελάχιστα. Πόσο μάλλον αν καταστεί σαφές, πως, αυτά τα νησιά έχουν πάρα πολλές ανάγκες”.

Γ. Δαμουλάκης: Αρχή μας, η ενότητα με φόντο τον ΦΠΑ

“Πονοκέφαλο” χαρακτήρισε ο δήμαρχος Μήλου, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Νοτίου Αιγαίου, διευκρινίζοντας εξ αρχής, πως, η προσπάθεια ανάκτησης των χαμένων κι αυτονόητων δικαιωμάτων αφορά και πρέπει να αφορά συνολικά το νησιώτικο χώρο. “Κινούμαστε πίσω από την αρχή ότι όλα τα νησιά είναι ενωμένα κι όχι διασπασμένα. Έχουμε ενιαίο μέτωπο” τόνισε παρακάτω, υποστηρίζοντας πως, “ο ΦΠΑ και η αύξηση των συντελεστών επηρεάζει σημαντικά το πεδίο του Τουρισμού και θα έχει συνέπειες γενικώς σε όλα τα νησιά”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε παρακάτω με φόντο την προσφυγή, “Η Περιφέρεια έχει σταθεί από την πρώτη στιγμή κοντά στα νησιά και το σίγουρο είναι πως τόσο ο Β΄ Βαθμός της Αυτοδιοίκησης όσο και οι Δήμοι, θα προχωρήσουν ενωμένοι”.

Αγώνας δρόμου για τις χρηματοδοτήσεις

Συγκεκριμένος υπήρξε ο ίδιος και στο θέμα της νέας προγραμματικής περιόδου, αναφέροντας πως, ο κάθε Δήμος πρέπει να μεριμνήσει για τις ανάγκες του. Ωστόσο, αρνητικό χαρακτήρισε το γεγονός πως, λόγω της παραμονής του Νοτίου Αιγαίου στον Στόχο 2, οι χρηματοδοτήσεις που απολαμβάνουν Κυκλάδες και Δωδεκάνησα είναι περιορισμένες, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τη “σημαντική προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής, να προσπαθήσει τεκμηριωμένα να εντάξει στον Στόχο 1 το Νότιο Αιγαίο”. Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Δαμουλάκης, αναφέρθηκε και στα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που συνάντησε η Αυτοδιοίκηση και ο κάθε Δήμος ξεχωριστά κατά την προεκλογική περίοδο, λέγοντας πως, “πάρα πολλά έργα με υπαιτιότητα της Ελληνικής Πολιτείας έναν χρόνο εξαιτίας των εκλογών, είχαν πατώσει”. Πρόσθεσε δε, πως, “είναι έργα που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί”, κάτι που όπως επανέλαβε, “δυστυχώς δεν συνέβη”.

“Η κατάσταση όπως την οδήγησαν οι κυβερνώντες είναι δραματική. Το κεντρικό κράτος νίπτει τας χείρας του σαν Πόντιος Πιλάτος με τη λογική ότι προσπαθούν οι Δήμοι να το αντικαταστήσουν στα κενά που αφήνει. Αυτό είναι λάθος” σημείωσε ο δήμαρχος, προσθέτοντας μόνον μία μικρή αναφορά για το μεταναστευτικό. “Τα κονδύλια που θα έρθουν για το προσφυγικό ζήτημα, δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, διότι αυτόματα αποδυναμωνόμαστε. Πρέπει να υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι για να εξυπηρετήσει ό,τι έχει συμβεί και όλες τις ανάγκες”.