Αίτημα στο Υπ. Εσωτερικών από το περιφερειακό συμβούλιο Ν. Αιγαίου με φόντο την κάλυψη των αναγκών μεταφοράς των παιδιών προς τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Νησιωτικότητα... στη μετακίνηση μαθητών

Ζητείται η τροποποίηση της ΚΥΑ ως προς τους χιλιομετρικούς περιορισμούς

Την απρόσκοπτη κι ασφαλή μετακίνηση του συνόλου των μαθητών προς τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα ζητά το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου με νέο αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών, στο περιεχόμενο του οποίου αιτείται την τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ ως προς το θέμα των χιλιομετρικών αποστάσεων - περιορισμών.

Το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί έντονα κάθε χρόνο κατά την έναρξη του σχολικού έτους ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο, κατόπιν περιστατικών διαμαρτυρίας εκ μέρους Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων που είδαν το φως της δημοσιότητας και τα οποία προκλήθηκαν από την αδυναμία εξυπηρέτησης μαθητών που ζουν σε απομονωμένες περιοχές ή απομακρυσμένα χωριά σε διάφορα νησιά της Περιφέρειας.

Όπως είχε γνωστοποιήσει ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης σε πρόσφατη δήλωσή του στην εφημερίδα, το θέμα επρόκειτο να τεθεί στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τη λήψη απόφασης από το σύνολο των παρατάξεων, με τον ίδιο να εισηγείται σχετικά στη συνεδρίαση της Τρίτης, που πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη.

Πέραν της παράταξης της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που απείχε, διατηρώντας τη σταθερή θέση της επί του θέματος για εξασφάλιση δωρεάν και ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι ίδιες οι οικογένειες, οι υπόλοιπες παρατάξεις υπερψήφισαν την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη.

Οι περιορισμοί και τα προβλήματα μετακίνησης

Ειδικότερα, στην εισήγησή του, ο κ. Λεονταρίτης αναφέρθηκε αρχικά στους ισχύοντες περιορισμούς που περιλαμβάνει η σχετική ΚΥΑ που ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνεται η μεταφορά των μαθητών από τις Περιφέρειες. “Με την αρίθμ.24001/2013 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1449/τ.Β/14-06-2013) “Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες”, καθορίστηκαν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρούνται προκειμένου οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να δικαιούνται δωρεάν μεταφοράς. Σύμφωνα με την ως άνω ΚΥΑ: Οι Περιφέρειες μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημόσιων σχολείων, οι οποίοι κατοικούν από τη σχολική τους μονάδα σε απόσταση μεγαλύτερη από την οριζόμενη ως εξής: Α. με ειδικά μαθητικά δελτία (ΕΜΔ) και ίδια μέσα, α. 1200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, β. 2500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων, γ. 4000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και Β. με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών, α. 1200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, β. 3000 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων και γ. 5000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ”.

Βάσει των ανωτέρω όμως, όπως τόνισε, “Οι παραπάνω χιλιομετρικοί περιορισμοί δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην μεταφορά των μαθητών, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των μαθητών, οι οποίοι δεν εξυπηρετούνται καθώς δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια. Παραταύτα οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, πεζοί, σε οδικά δίκτυα ακατάλληλα, χωρίς πεζοδρόμια, με μεγάλη κίνηση τους περισσότερους μήνες”.

Ανεφάρμοστη η διάταξη περί εξαίρεσης...

Ο ίδιος κατέστησε σαφές δε, πως, ακόμη και η πρόβλεψη που προστέθηκε στην ανωτέρω ΚΥΑ σχετικά με τη δυνατότητα υπέρβασης των χιλιομετρικών αποστάσεων υπό την προϋπόθεση πως, δεν μεταβάλλεται το κόστος μετακίνησης των μαθητών για την κάθε Περιφέρεια σε σύγκριση με το περυσινό, δεν οδηγεί σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς αναπόφευκτα απαιτείται υψηλότερο κόστος. “Με το ν.4320 (ΦΕΚ 29/τ.Α/19-03-2015) στην παρ.3 του άρθρου 29 τροποποιήθηκε η ΚΥΑ και προστέθηκε η πρόβλεψη «Εάν η μεταφορά των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίων σχολείων δεν είναι εφικτή για το σχολικό έτος 2014−2015 με δημόσια συγκοινωνία ή με ίδια μέσα των Περιφερειών και των Δήμων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση και έπειτα από σύμφωνη γνώμη επιτροπής, στην οποία μετέχει από ένας εκπρόσωπος της οικείας περιφερειακής ενότητας, της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και του οικείου οργανισμού δημόσιας συγκοινωνίας υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη ή του αρμόδιου κατά περίπτωση Αντιπεριφερειάρχη, η υπέρβαση των χιλιομετρικών αποστάσεων που τίθενται στην υπ’ αριθμ. 24001/11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση, όπως ισχύει, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό κόστος της μεταφοράς μαθητών σε ολόκληρη αθροιστικά την Περιφέρεια δεν υπερβαίνει το αντίστοιχο της περσινής σχολικής χρονιάς και στο πλαίσιο των οριζομένων με τις υπ’ αριθμ. 30844/ 31.7.2013 (Β΄ 1897) και 29531/2014 (Β΄ 2060) κοινές υπουργικές αποφάσεις”. Όπως επεσήμανε ο κ. Λεονταρίτης, “Εντούτοις, γίνεται κατανοητό ότι η έκδοση ενός και μόνο επιπλέον Ειδικού Μαθητικού Δελτίου θα έχει ως αποτέλεσμα την υπέρβαση του περσινού προϋπολογισμού για τη Μεταφορά Μαθητών, συνεπώς και είναι ανέφικτη η εφαρμογή της διάταξης”.

Δεν αποτελεί λύση η διασφάλιση μειωμένων εισιτηρίων

Δεδομένων των ζητημάτων που γεννά η ΚΥΑ για τη μεταφορά των μαθητών, αλλά και των δυσκολιών που προκαλούν οι οικονομικές συνθήκες αλλά και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μερικά νησιά σε πρώτο επίπεδο, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως αν και “Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διασφάλισε για τους μαθητές, οι οποίοι δεν δικαιούνται δωρεάν μεταφοράς την έκδοση μειωμένων εισιτηρίων για τις μετακινήσεις τους με βάση την ισχύουσα νομοθεσία”, ωστόσο, “οι επικρατούσες οικονομικές συνθήκες και η αλλαγή στο Φ.Π.Α στα νησιά έχει ως συνέπεια οι γονείς και κηδεμόνες να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το κόστος”.

Ως εκ τούτου, στην παρέμβαση προς το Υπ. Εσωτερικών, κατέληξε πως, “Μετά τα ανωτέρω, παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη σας τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής περιοχής και να τροποποιηθεί η ΚΥΑ ως προς τους χιλιομετρικούς περιορισμούς, ούτως ώστε οι μαθητές των νησιών να έχουν ασφαλή, απρόσκοπτη και καθ’ολοκληρίαν μετακίνηση από και προς τις σχολικές τους μονάδες”.