Κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, για το οικονομικό έτος 2016

Στόχος η ενεργός και ουσιαστική δράση

  • Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2015 - 06:10

Τον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2016 κατήρτισε η Εκτελεστική Επιτροπή και ψήφισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου.

Η συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, 2 Δεκεμβρίου του 2015 σε αίθουσα μεγάλου Αθηναϊκού ξενοδοχείου, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του Δ.Σ. της ΠΕΔ και Δημάρχου Ρόδου, κ. Φώτη Χατζηδιάκου, όπου διαπιστώθηκε απαρτία, καθώς ήταν παρόντα τα 17 από τα 21 μέλη της.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Ένωσης, η οποία εγκρίθηκε και αναρτήθηκε στο «Διαύγεια», μεταξύ άλλων, εντός των κυριότερων στόχων της ΠΕΔ για το νέο έτος, βρίσκονται η συνδρομή προς μικρότερους Δήμους του Νότιου Αιγαίου, όσον αφορά στην υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ, μέσω και της νεοσύστατης Περιφερειακής Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδιασμού του Π.Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου, η ανάπτυξη συνεργασίας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσω σύστασης κοινής επιτροπής για την εξέταση, την προσπάθεια επίλυσης, ή την προώθηση των κοινών προβλημάτων, αλλά και η επαναλειτουργία της ιστοσελίδας της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, η οποία αφενός βρισκόταν ιδιαίτερα παραμελημένη για αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ αφετέρου τους τελευταίους μήνες βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η ΠΕΔ ενεργοποιείται εκ νέου, στοχεύοντας σε μία περισσότερο ενεργή και αποτελεσματική παρουσία της Ένωσης, η οποία είναι ο σημαντικότερος φορέας επικοινωνίας και σύνδεσης, μεταξύ των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνοπτική ανάλυση του προϋπολογισμού

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΕΔ, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, εισηγούμενος το θέμα «Προγραμματισμός δράσης και έγκριση προϋπολογισμού της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2016», ανέφερε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα εξής:

«Σύμφωνα με το άρθρο 16, παρ. 6Α, του ΠΔ 75/2011 το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ψηφίζει τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δράσης της Π.Ε.Δ. για την επόμενη δημοτική περίοδο. Σύμφωνα με το άρθρο 17, παρ. 5, η κατάρτιση του προϋπολογισμού και η σύνταξη του προγράμματος δράσης γίνεται από την Εκτελεστική Επιτροπή και υποβάλλεται στο Δ.Σ. για έγκριση.

Η Ε.Ε. συνεδρίασε 2/12 και συνέταξε σε συνεργασία με την οικονομική υπηρεσία της Ένωσής μας σχέδιο προϋπολογισμού (αρ. απόφασης 8/2015) για το οικ. έτος 2016, καθώς και σχέδιο προγράμματος δράσης της Π.Ε.Δ. το οποίο είναι σε συνάρτηση με τα οικονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού.

Σας καταθέτω το σχέδιο προϋπολογισμού καθώς και το πρόγραμμα δράσης για το 2016, όπως αυτά συντάχθηκαν από την Εκτελεστική Επιτροπή».

Ο πρόεδρος κατέθεσε το σχέδιο του προϋπολογισμού και του προγράμματος δράσης που συνέταξε η Εκτελεστική Επιτροπή. Το σχέδιο του προϋπολογισμού παρουσιάστηκε αναλυτικά και ανά κωδικό αριθμό, καθώς και το πρόγραμμα δράσης, από τον Προϊστάμενο της διοικητικοοικονομικής υπηρεσίας της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.

Ο κατατιθέμενος προϋπολογισμός σε ένα συνοπτικό πίνακα εσόδων και εξόδων για το οικονομικό έτος του 2016, αφορά σε τακτικά έσοδα 400.309 και έκτακτα έσοδα 4.000 ευρώ, υπολογίζονται δε οι επιστροφές χρημάτων, ύψους 17.5000 ευρώ, καθώς και το χρηματικό υπόλοιπο 124.504,42 ευρώ. Αντίστοιχα, στα έξοδα της ΠΕΔ υπολογίζονται δαπάνες ύψους 529.436,82 ευρώ, αλλά και το αποθεματικό της Ένωσης, ύψους 15.880 ευρώ.

Α΄ ΕΣΟΔΑ ΠΟΣΟ € Β΄ ΕΞΟΔΑ ΠΟΣΟ €
Κ.Α.   Κ.Α.
ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ: 400.309,40 ΔΑΠΑΝΕΣ: 529.436,82
ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ: 4.000,00 ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ: 15.880,00
ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ 17.500,00    
ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 123.504,42    
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 545.316,82 ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 545.316,82

Άξονες προγράμματος δράσης της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2016

Σύμφωνα με την αντίστοιχη απόφαση του ΔΣ της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, οι κυριότεροι άξονες του προγράμματος δράσης για την νέα χρονιά, θα αφορούν σε:

1. Υποστήριξη στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι μέσω θεσμικών και άλλου είδους παρεμβάσεων της Ένωσης.

2. Υποστήριξη των Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού στην υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ και των λοιπών προγραμμάτων Δ΄ προγραμματικής περιόδου και συμβολή στο σχεδιασμό του νέου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης σε περιφερειακό επίπεδο.

Στο σημείο αυτό τονίζεται η λειτουργία της νεοσύστατης Περιφερειακής Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (Π.Ε.Α.Σ.) του Π.Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου, τη διοικητική υποστήριξη της οποίας θα προσφέρει η Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου. Ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας της θα πρέπει να εγγραφεί ένα νέο κ.α. στο σκέλος δαπανών του σχεδίου προϋπολογισμού της Π.Ε.Δ. για το οικονομικό έτος 2016, ενώ θεωρείται, ότι θα πρέπει να οργανωθεί ένα ιδιαίτερο γραφείο υποστήριξης, στο πλαίσιο του οργανογράμματος λειτουργίας της ΠΕΔ.

3. Συνέχιση της υποστήριξης λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Νήσων Νοτίου Αιγαίου. Υπογραμμίζεται, ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει λειτουργήσει η οικονομική υπηρεσία του Φορέα, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται βεβαίως τα έσοδα και να πληρώνονται δαπάνες, αλλά και να μην υποβάλλονται οικονομικές καταστάσεις (προϋπολογισμός – απολογισμός , καταστάσεις Δ.Ο.Υ.).

4. Οργάνωση συστήματος υποστήριξης των εκπροσώπων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου σε βασικές επιτροπές και συμβούλια.

5. Ανάπτυξη συνεργασίας με το Β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύσταση κοινής επιτροπής ΠΕΔ και Περιφέρειας, με στόχο την εξέταση και επίλυση σημαντικών προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την προώθηση των θέσεων αυτής.

6. Διοργάνωση Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου. Προτεινόμενος τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου θεωρήθηκε, ότι θα πρέπει να είναι η Ρόδος, λόγω ύπαρξης των αναγκαίων υποδομών, αλλά και του δεδομένου ότι πλέον το 35% των εκπροσώπων της Γ.Σ. προέρχεται από τη Ρόδο και συνεπώς μπορεί να διασφαλιστεί και απαρτία αυτής.

7. Υποστήριξη της διοικητικής λειτουργίας του Δωδεκανησιακού Ιδρύματος Υποτροφιών.

8. Σύσταση ομάδων εργασίας με αντικείμενο τα θεσμικά, οικονομικά κ.λ.π. ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

9. Επαναλειτουργία της ιστοσελίδας της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου.

10. Υποστήριξη των δήμων, κυρίως των μικρότερων, σε θέματα οργανωτικά, λειτουργικά, αναπτυξιακά από το γραφείο ανάπτυξης και προγραμματισμού της Π.Ε.Δ. (ενδεικτικά αναφέρονται η υποβοήθηση για τη σύνταξη των επιχειρησιακών προγραμμάτων, η ενημέρωση για το νέο Π.Ε.Π. και για άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, κλπ)