Ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ για την προμήθεια των ασθενοφόρων των νησιών

Το ΕΚΑΒ «αδειάζει» την Περιφέρεια

Αντίδραση προκάλεσαν οι διατυπώσεις του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, σχετικά με το θέμα της προμήθειας των 8 ασθενοφόρων για τα νησιά, με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνο Καρακατσιανόπουλο, να παραθέτει το ιστορικό της διαδικασίας και να αποδίδει την πραγματική διάσταση σε ότι αφορά τις σχετικές αποφάσεις.

Η προμήθεια των ασθενοφόρων, που θα διατεθούν στις μονάδες του ΕΚΑΒ των νησιών Σύρου, Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σαντορίνης, Κω και Ρόδου, αποτέλεσε θέμα πολιτικής χρήσης, με σχολιασμούς και διατυπώσεις εκ μέρους του Περιφερειάρχη, που προκάλεσαν την αντίδραση της ηγεσίας του ΕΚΑΒ.

Κατόπιν της δημόσιας τοποθέτησης επί του θέματος εκ μέρους του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, διευκρινίσεις έδωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος.

Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που είχε δρομολογηθεί και συναποφασιστεί μεταξύ του αρμόδιου φορέα και της πρώην Περιφερειακής Αρχής, ο οποίος ολοκληρώθηκε και τώρα απλά απαιτείται εκ μέρους της Περιφέρειας η εκταμίευση της προκαταβολής προς τον ανάδοχο του έργου.

Η διαδικασία του διαγωνισμού

Το ιστορικό της προκήρυξης του διαγωνισμού εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, ο οποίος ανέφερε ότι «Είναι μία παλιά ιστορία αυτή με τους διαγωνισμούς για τα ασθενοφόρα, με τις προσπάθειες να έχουν ξεκινήσει πριν από το 2010, ενώ επίσημα τέθηκε το 2013. Δυστυχώς υπήρξαν διάφορες εμπλοκές, οι οποίες μπόρεσαν και ξεπεράστηκαν, με τη λήψη της σχετικής απόφασης ώστε να τελειώσει αυτή η «κατάρα» που σερνόταν από καταγγελία σε καταγγελία. Προχωρήσαμε και «τρέξαμε» τη διαδικασία γιατί έπρεπε μέχρι 31/12 να έχει κατακυρωθεί και να συμβασιοποιηθεί η προμήθεια των οχημάτων. Αυτό το καταφέραμε εν μέσω ενός κυκεώνα διαδικασιών, γραφειοκρατικών δυσκολιών, δικαστικών περιπετειών και διαφόρων άλλων εμπλοκών, φτάνοντας τελικά να υπογράψουμε τις συμβάσεις που αφορούν σε 90 ασθενοφόρα για 8 περιφέρειες, εκ των οποίων τα 8 είναι για το Νότιο Αιγαίο».

Από την πλευρά του Περιφερειάρχη ειπώθηκε για τη διαδικασία των διαγωνισμών πως «Οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί που έγιναν σε εθνικό επίπεδο και διήρκεσαν περισσότερα από 7 χρόνια, ολοκληρώθηκαν προσφάτως, ωστόσο η προμήθεια των ασθενοφόρων, προσέκρουσε στην αδυναμία των αντίστοιχων υπουργείων να καλύψουν το κόστος αγοράς των οχημάτων».

Απόφαση της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη δημόσια ενημέρωση του για το θέμα ο κ. Χατζημάρκος, πρόκειται για «Την προμήθεια οκτώ ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στα νησιά, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από πόρους του νέου ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014 – 2020».

Σχετικά ο κ. Καρακατσιανόπουλος διευκρίνισε ότι «Η κάλυψη της δαπάνης γίνεται εξ ολοκλήρου από το ΠΕΠ, με σχετική πρόσκληση που είχε κάνει το Νότιο Αιγαίο και έχει υποβληθεί και αίτημα για να συνεχίσει η προμήθεια και στο επόμενο. Η κάλυψη της δαπάνης δεν γίνεται με χρήματα της Περιφέρειας, αλλά με χρήματα του ΕΣΠΑ. Σαφώς και χρειάζεται και η απόφαση του Περιφερειάρχη. Χωρίς τη συμβολή των περιφερειαρχών δεν θα μπορούσε να γίνει, αλλά είναι χρήματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Αυτή είναι μία ιστορία που είχε δρομολογηθεί από τον προηγούμενο Περιφερειάρχη, από τον προκάτοχο του κ. Χατζημάρκου».

Δεν πρόκειται για πολιτική απόφαση

Για την δαπάνη προμήθειας των 8 ασθενοφόρων, ο Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι πρόκειται για δική του πολιτική απόφαση, λέγοντας συγκεκριμένα πως «Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως μεγάλης σημασίας πολιτική απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου να δεσμεύσει πόρους από το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (παρά τις περιορισμένες δυνατότητες του Προγράμματος), προκειμένου να καλύψει την δημοσιονομική αδυναμία του κεντρικού κράτους και να ενισχύσει δύο κρίσιμους τομείς, την Υγεία και την Πολιτική Προστασία, στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου».

Για το εάν πρόκειται η όχι για πολιτική απόφαση του Περιφερειάρχη, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ σημειώνει ότι «Ήταν μία συνολική απόφαση, ήταν ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε ο διαγωνισμός. Δεν ήταν ένας διαγωνισμός για τον οποίο κάποιος θα έλεγε «θέλω να τον προχωρήσω» ή κάποιος δεν μπορούσε να τον προχωρήσει. Ήταν ένας διαγωνισμός ο οποίος εξ αρχής σχεδιάστηκε με τη συνδρομή των Περιφερειών, των οποίων η συνδρομή αναγνωρίζεται, γιατί γίνεται με κονδύλια της Περιφέρειας και μέσω των Διαχειριστικών Αρχών της. Έτσι όμως σχεδιάστηκε εξ αρχής, γιατί θεωρήθηκε από τις τότε διοικήσεις και την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ότι θα ήταν ο καλύτερος και ο συντομότερος δρόμος για να αγοραστούν τα ασθενοφόρα αντί να τα αγοράσει απευθείας το ΕΚΑΒ. Δεν πρόκειται για μία απόφαση του Περιφερειάρχη, αλλά για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2013 και από εκεί και πέρα προχώρησε όλη αυτή η διαδικασία που σύρθηκε για αρκετό καιρό και πριν λίγο καιρό ξεκαθάρισε και το τρέξαμε».

Εκταμίευση της προκαταβολής

Όσον αφορά στο ύψος της δαπάνης ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε ότι «Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την αγορά τους, από το ΠΕΠ, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και υπέγραψε ήδη την ένταξη της πράξης «Προμήθεια 8 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ», συνολικής δαπάνης 478.716 €».

Στην παρούσα φάση υπογράφηκε η εκταμίευση της προκαταβολής, όπως ενημέρωσε ο κ. Καρακατσιανόπουλος, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «Τώρα είμαστε στη φάση καταβολής των χρημάτων και συγκεκριμένα προχθές καταβλήθηκαν και τα χρήματα των προκαταβολών. Κατόπιν αυτού ξεκίνησε εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας η αποστολή των οχημάτων για να διασκευαστούν ώστε τον Φεβρουάριο με Μάρτιο να αρχίσουν να παραδίδονται.

Άρα υπέγραψε απλώς την εκταμίευση των χρημάτων και συγκεκριμένα της προκαταβολής, η οποία είναι περί τις 38.900 ευρώ για τα 8 οχήματα. Η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού θα γίνει όταν παραδοθούν επίσημα τα οχήματα και γίνει η σχετική τιμολόγηση τους».