Σε ανακίνηση του ζητήματος της επαναφοράς του ειδικού φορολογικού καθεστώτος στα νησιά, καλεί ο Δήμος Μήλου, με επιστολή του προς ΚΕΔΕ και ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

«Είναι η καλύτερη συγκυρία»

  • Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:10

Το ζήτημα της επαναφοράς των μειωμένων φορολογικών συντελεστών για τα νησιά του Αιγαίου, επαναφέρει με επιστολή του ο Δήμος Μήλου, προς την ΚΕΔΕ και τα μέλη της, ζητώντας την συνέχιση των αντιδράσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Αν και το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, τόσο από τους νησιωτικούς Δήμους, όσο και από το κεντρικό συλλογικό τους όργανο, την Κεντρική Ένωση Δήμων, η οποία στήριξε σε μεγάλο βαθμό το αίτημα των νησιωτών για μειωμένη φορολογία, λόγω των αντικειμενικών αντιξοοτήτων, τις οποίες αντιμετωπίζουν, σε σχέση με τις ηπειρωτικές περιοχές, στην παρούσα φάση και μετά την κατάργηση των ευνοϊκών συντελεστών με νομοθετική ρύθμιση, οι περισσότερες αντιδράσεις έχουν καταπαυθεί, δεδομένων των καταιγιστικών – αρνητικών στην πλειοψηφία τους – εξελίξεων στην οικονομία της χώρας.

Ωστόσο, ο Δήμος Μήλου χωρίς να επαναπαύεται, απευθύνει κάλεσμα και προς τους υπόλοιπους Δήμους, ώστε να ανακινηθεί το ζήτημα και να επανέλθει προς συζήτηση η επαναφορά των συντελεστών στο πρότερο καθεστώς. Όπως αναφέρεται και στην επιστολή προς την ΚΕΔΕ, αλλά και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, οι συγκυρίες επιτρέπουν να τεθεί και πάλι προς συζήτηση το θέμα, αφού πλέον υπάρχουν τα επίσημα στοιχεία, από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, στην οποία φαίνεται πως το όφελος από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών είναι μηδαμινό, ενώ παράλληλα, υπάρχει και η προτεινόμενη τροπολογία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για συνέχιση των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων στα νησιά, η οποία κατατέθηκε από ομάδα Ευρωβουλευτών με επικεφαλής τον κ. Νίκο Χουντή και υπερψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Αυτούσια, η επιστολή του Δημάρχου Μήλου και προέδρου της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, κ. Γεράσιμου Δαμουλάκη, προς την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και τις τοποθετήσεις Βουλευτών της Κυβερνητικής πλειοψηφίας στην υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών περιοχών, σύμφωνα με την οποία το όφελος από την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά ήταν μηδαμινό και τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη σε ερώτηση Βουλευτή για το ίδιο θέμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου στις 20-01-2016 με την υπ’ αριθ. 1/2016 απόφασή του, αποφάσισε ομόφωνα να διεκδικήσει την αναστολή κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από 01.06.2016. Την απόφασή μας αυτή ενισχύει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που υπερψήφισε τροπολογία για τη συνέχιση των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τα νησιά μας (μειωμένο ΦΠΑ).

Είναι η καλύτερη συγκυρία να επανέλθει το συγκεκριμένο θέμα στα ΔΣ των οργάνων μας, προκειμένου να γίνει από κοινού προσπάθεια και διεκδίκηση από την Κυβέρνηση προς όφελος των νησιωτών».

Ετικέτες: