Με γενική αύξηση κρουαζιέρας και αεροπορικών θέσεων αναμένεται η φετινή τουριστική χρονιά

Μηνύματα από την ΙΤΒ του Βερολίνου

Δυναμική παρουσία των νησιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου
  • Πέμπτη, 10 Μαρτίου, 2016 - 06:10

 

 

 

Μία από τις σημαντικότερες στον τομέα του τουρισμού έκθεση, η ΙΤΒ, άνοιξε τις πύλες της στο Βερολίνο, φιλοξενώντας το διεθνές τουριστικό ενδιαφέρον και με τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να δηλώνουν μία ισχυρή παρουσία.

Με την Ελλάδα να προσπαθεί αβοήθητη να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, η οποία κατά κύριο λόγο βαραίνει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο κόσμος του ελληνικού τουρισμού αναμένει αγωνιωδώς τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή στην φετινή τουριστική κίνηση, οδηγώντας και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), να χαρακτηρίσει ως “καταλύτη” τη φετινή τουριστική χρονιά.

Παρ' όλα αυτά, με το σλόγκαν «Aegean Islands.Like No Οther” να δεσπόζει και να αιχμαλωτίζει τα βλέμματα, τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο της μεγαλύτερης στον κόσμο, διεθνούς έκθεσης τουρισμού του Βερολίνου, ΙΤΒ, με μια εντυπωσιακή, σύγχρονη εμφάνιση, που αποπνέει φρεσκάδα και ανανέωση.

Χρονιά “καταλύτης” κρίνει ο ΣΕΤΕ

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, στο πλαίσιο της έκθεσης του Βερολίνου, μίλησε για τις εκτιμήσεις της φετινής τουριστικής πορείας της χώρας, βάσει των στοιχείων των κρατήσεων, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί.

Εκ μέρους του κ. Ανδρεάδη, υπάρχει η παραδοχή τουριστικής πτώσης για τα νησιά που υποδέχονται τις μεγάλες προσφυγικέ ροές, όμως στο σύνολο της χώρας, τόσο τα στοιχεία της κρουαζιέρας, όσο και ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις.

Όπως ο ίδιος ο κ. Ανδεράδης ανέφερε «Η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι καταλύτης για την περαιτέρω εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού και κατ´ επέκταση της συνεισφοράς του στην ελληνική οικονομία και απασχόληση. Συνυπολογίζοντας στοιχεία που λαμβάνουμε στην έκθεση ΙΤΒ, τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων για το 2016, καθώς και στοιχεία από Tour Operators, αλλά και online συστήματα, όπως το Amadeus, η εκτίμηση του ΣΕΤΕ είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις, για το σύνολο του έτους, μπορεί να ανέλθουν στα 25 εκατ. (27,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας) από 23,5 εκατ. το 2015. Παράλληλα, εκτιμούμε ότι τα συνολικά έσοδα μπορεί να ανέλθουν στα 15 δισ. Ευρώ από 14,2 δισ. ευρώ το 2015. Η αύξηση δεν θα είναι οριζόντια σε όλη την χώρα. Συγκεκριμένοι προορισμοί που πλήττονται από το προσφυγικό θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση στις αφίξεις τους.

Αναγκαία προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, ενόψει μάλιστα της έναρξης της τουριστικής περιόδου, είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος, μέχρι το τέλος Απριλίου. Παράλληλα, πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα από την Πολιτεία οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης καθημερινότητας και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών και των τουριστικών προορισμών, ιδιαίτερα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν όλο αυτό το διάστημα απορροφήσει το βάρος του προσφυγικού.

Στην περίπτωση που οι ως άνω παράγοντες δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η εικόνα της Ελλάδας να επιβαρυνθεί σημαντικά και να καταγραφούν σοβαρές απώλειες στα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού και κατά προέκταση, στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση και σε όλους τους άλλους κλάδους και επαγγέλματα που διασυνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα. Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται τα συνολικά αποτελέσματα να κινηθούν χαμηλότερα από αυτά του 2015.

Με όραμα και σκληρή δουλειά, σύσσωμος ο τουριστικός τομέας εκπέμπει από τη διεθνή έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου μήνυμα ότι δεσμευόμαστε για ακόμα μια χρονιά και σε αντίξοες συνθήκες να διαφυλάξουμε ότι με κόπο όλοι οι Έλληνες έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια μέσω του τουρισμού μας».

Παρόντα τα νησιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Η 50η Διεθνής Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ ξεκίνησε και για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης του Τριετούς Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης Τουρισμού της Περιφέρειας, που παρουσιάστηκε στις 26 Ιανουαρίου στην Αθήνα, όπου απέσπασε εξαιρετικά επαινετικά σχόλια από την πολιτική ηγεσία του τουρισμού και το σύνολο των τουριστικών φορέων της χώρας.

Με όχημα την καμπάνια “Aegean Islands.Like No Other”, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θέτει από την Έκθεση του Βερολίνου, σε άμεση εφαρμογή, το σχέδιο ενεργειών προβολής για το 2016.

Στο εντυπωσιακό περίπτερο της Περιφέρειας, που ήδη συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, συμμετέχουν τα νησιά Θήρα, Σύρος, Μύκονος, Άνδρος, Φολέγανδρος, Αμοργός, Μήλος, Σέριφος, Πάρος, Ίος, Νάξος, Ανάφη, Τήνος, Ρόδος, Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάρπαθος και Λέρος.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, από το Βερολίνο όπου βρίσκεται, δήλωσε:

«Από την κατάρτιση του τουριστικού πλάνου της Περιφέρειάς μας, περάσαμε στην υλοποίησή του, σε λιγότερο από δύο μήνες, βάζοντας στην πρώτη γραμμή τα νησιά μας. Η διεθνής τουριστική έκθεση του Βερολίνου είναι ένα ακόμα μεγάλο τεστ μιας διαδρομής που στο τέλος της θα αναδείξει για μια ακόμη φορά τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Το οξυγόνο της οικονομίας των νησιών μας και της χώρας μας, τον τουρισμό, το αναδεικνύουμε ως πρώτη προτεραιότητα, με επαγγελματισμό και σχέδιο. Οι νησιώτες μας επιβεβαιώνουν και στον τουρισμό ότι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι προσδοκίες τους μετατρέπονται σε στοχευμένες δράσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα».