Ενιαίο κοινωνικό πρόσωπο
- Τετάρτη, 6 Απριλίου, 2016 - 06:20
Την οικοδόμηση ενός ενιαίου μετώπου σε επίπεδο οργάνωσης της κοινωνικής πρόνοιας με σκοπό τη μέγιστη δυνατή προσφορά προς τους άπορους συνανθρώπους μας στη Σύρο επεσήμανε ως αναγκαιότητα ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το πρωί στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ανάμεσα στον ίδιο και σε εκπροσώπους των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων.
Δεδομένης της συνεχούς αύξησης του αριθμού των εμπερίστατων συμπολιτών μας, αλλά και των συνανθρώπων μας που - εν έτει 2016 - βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ή και κάτω από αυτό, ο κ. Λεονταρίτης έλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τις δύο Εκκλησίες, καθώς επίσης και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αρθεί η πολυδιάσπαση του χαρακτήρα της κοινωνικής αλληλεγγύης στη Σύρο και να δημιουργηθεί ένα κοινό συντονιστικό όργανο που θα μεριμνά για την προώθηση της επισιτιστικής βοήθειας αλλά και της στήριξης με είδη πρώτης ανάγκης πολλών συνανθρώπων μας.
Σημειώνεται πως, εκ μέρους του Δήμου παρέστησαν ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για κοινωνικά θέματα, Απόστολος Ρουσσουνέλος, καθώς επίσης και το υπηρεσιακό στέλεχος, Μαργαρίτα Δαλεζίου, εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, ο κ. Καλογεράκης, ενώ από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων, ο πρόεδρος, Γιάννης Χαρίτος και από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, πέραν του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων συμμετείχαν και δύο αρμόδια με το θέμα υπηρεσιακά στελέχη.
Διευκρινίζεται πως, δεν παρέστη εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας, ωστόσο ο κ. Λεονταρίτης επεσήμανε το πολύτιμο έργο που επιτελεί επί χρόνια η Κάριτας Σύρου.
Επί της ουσίας, πρόκειται για μία πρωτοβουλία που στοχεύει στο να θέσει τα θεμέλια μίας οργανωμένης προσπάθειας υποστήριξης των άπορων συμπολιτών μας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, της οποίας αποφασίστηκε να ακολουθήσει νέα συνάντηση εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να συζητηθούν τεχνικής φύσεως θέματα.
“Προβληματίζει τους συμπολίτες μας η πολυδιάσπαση”
Το γεγονός πως η Σύρος καταγράφει σημαντικές προσπάθειες σε επίπεδο ανάπτυξης κι έκφρασης της κοινωνικής αλληλεγγύης με σκοπό την ανακούφιση αρκετών δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας που μαστίζονται από τη γενικότερη οικονομική κρίση, όχι μόνον δεν αμφισβητήθηκε από τον Γιώργο Λεονταρίτη, αντίθετα μάλιστα, επικροτήθηκε στην κατεύθυνση δε, που επιβάλλει σήμερα η κοινωνικά σκληρή πραγματικότητα.
Ωστόσο, ο ίδιος έκανε λόγο για “πολυδιάσπαση” των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης στη Σύρο, κάτι που όπως τόνισε κατηγορηματικά “προβληματίζει τους συνανθρώπους μίας μικρής κοινωνίας όπως είμαστε εμείς” καθώς “έχει ως αποτέλεσμα την ανισότιμη ενδεχομένως στήριξη άπορων πολιτών”.
“Ενώ το επιθυμητό από όλους μας είναι να προσφέρουμε το ό,τι καλύτερο, καμία φορά αυτή η πολυδιάσπαση καταλήγει να μην έχει ως αποτέλεσμα αυτό το οποίο επιθυμούμε. Γι αυτό πήρα αυτή την πρωτοβουλία και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας” διευκρίνισε προλογικά ο Αντιπεριφερειάρχης, στη συνέντευξη Τύπου.
Ο ίδιος, αναλύοντας περαιτέρω τη συγκεκριμένη κίνησή του, υπεραμύνθηκε της θέσης πως, “Όλοι εμείς που εκπροσωπούμε τις κοινωνικές δομές και το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οφείλουμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας” προκειμένου όπως εξήγησε, να καταγράφεται η καλύτερη δυνατή ανταπόκριση των φορέων στις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες.
Να γνωρίζει ο πολίτης πού θα απευθύνεται
Προκειμένου να τεκμηριώσει τη διαπίστωση περί πολυδιάσπασης, ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα τις ενέργειες των διάφορων φορέων σε επίπεδο παροχής τροφίμων προς τους άπορους συμπολίτες μας. “Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή παροχή τροφίμων γίνεται μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας, από την Μητρόπολη Σύρου, από την Καθολική Επισκοπή και από το Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων και από τον Δήμο” εξήγησε, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πως, “Άποψή μας είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο, το οποίο να συντονίζει όλες αυτές τις δραστηριότητες”.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως, από την ανωτέρω περιγραφείσα κατάσταση “μπορεί να δημιουργείται μία δυσλειτουργία” αλλά και “να προκύπτουν κάποιες ανισότητες μεταξύ των δικαιούχων”. Κι αυτό, καθώς σύμφωνα με όσα επεσήμανε, “δεν υπάρχει ένα κοινό μητρώο μέσα από το οποίο να γνωρίζουμε όλοι μας ποιοί είναι οι δικαιούχοι”.
Υποστηρίζοντας παρακάτω πως, “όλοι θέλουμε να υπάρχει δικαιοσύνη και αξιοκρατία στον χώρο της κοινωνικής προσφοράς” κάλεσε το σύνολο των παρισταμένων να τοποθετηθεί επί της πρότασής του, ώστε όπως δήλωσε, “να συναποφασίσουμε να λειτουργήσουμε από κοινού”. Συμπλήρωσε μάλιστα, πως, σκοπός θα πρέπει μεταξύ άλλων να είναι η γνώση του πολίτη σχετικά με το πού μπορεί να απευθύνεται, ώστε να τυγχάνει άμεσης στήριξης.
Δημιουργία κοινού μητρώου και γνώση των πραγματικών αναγκών
Προτού δώσει τον λόγο στους συνομιλητές του, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων εστίασε την τοποθέτησή του στο ζήτημα της δημιουργίας ενός μητρώου που θα περιλαμβάνει το σύνολο των άπορων κι εμπερίστατων συμπολιτών μας, αλλά και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός χώρου, από τον οποίο θα διαχέεται προς τη Συριανή κοινωνία η κάθε δράση και κίνηση αρωγής. “Πρώτα απ΄ όλα αυτό που θα πρέπει να επιδιώξουμε είναι να υπάρξει ένας κοινός χώρος για όλους στην διανομή παροχής αυτής της γενικότερης αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας. Με το να υπάρχουν πολλοί χώροι, δημιουργείται ή μάλλον από εκεί ξεκινά και το πρόβλημα. Σε άλλο σημείο είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο, άλλο έχει η Εκκλησία, άλλο οι συνταξιούχοι κλπ..” τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και στην καταγραφή όλων των άπορων συμπολιτών μας σε μία κοινή βάση. “Και βέβαια όπως προανέφερα το ενιαίο μητρώο, καθώς μπορεί να έχει εγγεγραμμένους η Περιφέρεια που θα είναι και στο μητρώο της Μητρόπολης κλπ. Με αυτό τον τρόπο – σήμερα - δημιουργούνται συνθήκες ανισότητας, αλλά και συνθήκες που δεν μας επιτρέπουν να οργανώσουμε πολύ καλύτερα τις περαιτέρω δράσεις. Εκτός από την παροχή τροφίμων, πρέπει να γνωρίσουμε ποια είναι η πραγματική κοινωνική κατάσταση” σχολίασε ακολούθως, ζητώντας από τους εκπροσώπους των άλλων φορέων να ενστερνιστούν αυτή την πρόταση.
Αξίζει να σημειωθεί, πως, πριν το κλείσιμο της δευτερολογίας του, ο κ. Λεονταρίτης υποστήριξε πως, σε δεύτερο χρόνο, αυτό το κοινό συντονιστικό όργανο, χρήσιμο θα είναι να επεκτείνει την δράση του και σε επίπεδο στήριξης των οίκων ευγηρίας στη Σύρο, αλλά και της Στέγης Ανηλίκων.
Ευελιξία και αμεσότητα εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου
Η ανταπόκριση της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου στην πρόσκληση σύσκεψης του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων ήταν δεδομένη, με τον κ. Καλογεράκη να δίνει το “παρών” και να σκιαγραφεί την πλούσια δράση της, η οποία σαφώς δεν περιορίζεται μόνον στη Σύρο, αλλά επεκτείνεται και στα υπόλοιπα νησιά. Ο ίδιος, διευκρινίζοντας εξ αρχής πως, η απόφαση για τη στάση της Μητρόπολης θα αποτελέσει περιεχόμενο κατ΄ ιδίαν συζήτησης ανάμεσα στον κ. Λεονταρίτη και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β΄ όταν η αρχική πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη αναλυθεί περισσότερο, σημείωσε παρακάτω ως βασικό ζήτημα σε επίπεδο αποτελεσματικής στήριξης των εμπερίστατων συνανθρώπων μας, την αμεσότητα.
“Η Πολιτεία (σσ. το κράτος) έχει θέματα σε επίπεδο γραφειοκρατίας ώστε να ξεκινήσει τέτοια προγράμματα” σχολίασε αρχικά ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, λέγοντας πως, ως εκ τούτου και αντιλαμβανόμενη η πλευρά της Εκκλησίας τις τεράστιες ανάγκες, αναζήτησε διαφορετικές οδούς, μέσω των οποίων παρέχει πολύτιμη συνδρομή σε οικογένειες και πολίτες. “Ο Σεβασμιώτατος εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει τις επαφές με εφοπλιστές και την Ένωσή τους, ώστε να αναπτύξει διάφορα προγράμματα ενίσχυσης των Οικογενειών της Σύρου και των νησιών” πρόσθεσε, γνωστοποιώντας πως, αρχικά ο αριθμός των άμεσα ενδιαφερόμενων οικογενειών πλησίαζε τις 60, ενώ σήμερα, έχει αυξηθεί στις 223. “Ξεκινήσαμε από 60 οικογένειες στη Σύρο και αυτή τη στιγμή στη Σύρο συμπαραστεκόμαστε σε 223 οικογένειες στο νησί. Τέσσερα χρόνια κάθε μήνα τους δίνουμε κάποια ποσότητα τροφίμων καθώς επίσης αντίστοιχα πράττουμε κάθε Πάσχα και Χριστούγεννων” συμπλήρωσε, επισημαίνοντας δε, πως, η Ιερά Μητρόπολη δέχεται καθημερινά αιτήματα συνανθρώπων μας που ζητούν τη συνδρομή της για τη ρύθμιση διάφορων οικονομικών θεμάτων κι εκκρεμοτήτων. Βάσει του έργου της μέχρι σήμερα, ο κ. Καλογεράκης δεν παρέλειψε να σημειώσει, πως, η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία “γνωρίζει έναν σημαντικό αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζει προβλήματα”, τους οποίους και επιθυμεί να βοηθά άμεσα.
Ασκώντας ιδιαίτερη κριτική στο δυσκίνητο κράτος, ο ίδιος τόνισε πως, έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας των Απόρων, το οποίο μάλιστα και χαρακτήρισε “από δυσλειτουργικό έως και ανύπαρκτο”.
Όσον αφορά δε, τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου υποστήριξε πως κι εκεί καταγράφονται ζητήματα σε επίπεδο λειτουργίας. “Πρέπει να υπάρξει πολύ καλός συντονισμός ώστε να βρεθεί ο χώρος προκειμένου να στηθεί σοβαρά ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο, καθώς αυτό που υπάρχει αντιμετώπισε πολλά προβλήματα” σχολίασε ο κ. Καλογεράκης, εξηγώντας πως, Η Ιερά Μητρόπολη Σύρου όσον αφορά στην πρόσκληση της Περιφέρειας, απαντά πως, “θα συνεισφέρει σε ό,τι μπορεί” αφού πρωτίστως υπάρξει η επιβεβλημένη επικοινωνία ανάμεσα στον κκ. Δωρόθεο Β΄, τον κ. Λεονταρίτη και το σύνολο των άλλων εμπλεκόμενων πλευρών.
Αξιοποιεί το ΤΕΒΑ ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, Πολυετής η δράση του Σωματείου
Ξεκινώντας με μία αναδρομή των τρόπων στήριξης των άπορων συνανθρώπων μας από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Απόστολος Ρουσσουνέλος οδήγησε την αναφορά του σταδιακά στην αξιοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κράτος.
Σύμφωνα με όσα εξήγησε, ο Δήμος από το 2012 ξεκίνησε την παροχή έτοιμων γευμάτων προς τους ανθρώπους που αιτούνταν βοήθεια μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Κατόπιν δύο ετών και συγκεκριμένα με απόφαση δημοτικού συμβουλίου κατά το τέλος του 2014, τα έτοιμα γεύματα αντικαταστάθηκαν από πακέτα που περιείχαν συσκευασμένα τρόφιμα και διανέμονταν μία φορά τον μήνα στους συμπολίτες μας που ενισχύονταν από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Η εν λόγω απόφαση, σύμφωνα με τον κ. Ρουσσσουνέλο είχε ως συνέπεια την οικονομική ελάφρυνση του Δήμου, αλλά παράλληλα την ενίσχυση μεγαλύτερου αριθμού δημοτών. “Η απόφασή μας ως δημοτικό συμβούλιο ήταν πως μέχρι να ξεκινήσει το ΤΕΒΑ, το οποίο άρχισε να υλοποιείται προχθές, θα παρείχαμε τα πακέτα συσκευασμένων τροφίμων” τόνισε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος, επισημαίνοντας πως, η δημοτική πλευρά στο εξής θα ανταποκρίνεται μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής.
Μάλιστα, πρόσθεσε πως, “ήδη έφτασε το πρώτο πακέτο το οποίο θα διανείμουμε”, τονίζοντας δε, πως, “πράγματι υπάρχουν κάποια ζητήματα στο πρόγραμμα του ΤΕΒΑ” που πρέπει να αντιμετωπισθούν.
Με φόντο τα προαναφερθέντα, ο ίδιος συμφώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη σε επίπεδο αναγκαιότητας συντονισμού δράσεων μέσω “μίας δομής τέτοιας, που θα αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα” προκειμένου όπως πρόσθεσε, “να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο μητρώο και να καταγραφούν όλοι οι δικαιούχοι, αλλά και να αναπτύσσεται η κοινωνική αλληλεγγύη με συγκεκριμένη στοχοθεσία”.
Κρίνεται απαραίτητο να τονισθεί, ότι η κ. Δαλεζίου κατά τη διάρκεια της δικής της τοποθέτησης διευκρίνισε πως, όποιες ενέργειες αναπτυχθούν συντονισμένα και μετά από αποφάσεις συλλογικών οργάνων, πρέπει να είναι σαφές προς την τοπική κοινωνία, πως έρχονται προς ανακούφιση των τεράστιων προβλημάτων κι όχι προς επίλυσή τους, αφού αυτό από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης είναι ανέφικτο.
Με τη σειρά του, ως πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων και πρόεδρος της Κοινωνικής Επιτροπής του Δήμου, ο Γιάννης Χαρίτος αφού εξήγησε πως η δράση του Σωματείου που εκπροσωπεί μετρά αρκετά χρόνια, επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν οργανωμένα βήματα όσον αφορά στην πρόταση που καταθέτει ο Αντιπεριφερειάρχης, ώστε “να υπάρξει χρόνος και να εξετασθούν όλα τα ζητήματα”.
Ζητήματα σε Κοινωνικό Παντοπωλείο και ευρωπαϊκό πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής
Της πρότασης του πολιτικού προϊσταμένου τους, του κ. Λεονταρίτη υπεραμύνθηκαν τα δύο υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας που αναφέρθηκαν στη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και στο πρόγραμμα του ΤΕΒΑ. “Το Κοινωνικό Παντοπωλείο ξεκίνησε το 2014 από την Περιφέρεια και λειτουργεί έως και σήμερα. Είχε σταματήσει για μικρό διάστημα καθώς χρειαζόταν κάποιος χρόνος για να πραγματοποιήσουμε τη νέα μας παραγγελία. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες” σχολίασε χαρακτηριστικά η αρμόδια υπάλληλος, τονίζοντας πως, “γι αυτό θεωρώ πολύ σημαντικό να συνυπάρξουν όλοι αυτοί οι φορείς στο νησί ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα”. Παρουσιάζοντας αριθμητικά στοιχεία για όσους στηρίζονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, σημείωσε πως, “Τα άτομα που εξυπηρετούνται είναι περί τα 68 σήμερα, ενώ έχουμε νέες αιτήσεις και συνολικά οι ωφελούμενοι είναι 250”.
Αναλύοντας τον χαρακτήρα του προγράμματος του ΤΕΒΑ που υλοποιείται σε συνεργασία με το κεντρικό κράτος με κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αρμόδιος συνεργάτης της Περιφέρειας, εξήγησε πως, “βασικός σκοπός του είναι να ενισχύσει απόρους”, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “οι όροι ένταξης κάποιου πολίτη σε αυτό καθορίζονται από την ΕΕ”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε για τη χώρα και ειδικότερα την Περιφέρεια, οι πρώτες προμήθειες έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι και αφορούσαν σε νωπά προϊόντα, είδη πρώτης ανάγκης και καθαριότητας, παρατηρώντας από την πλευρά του ακόμη, πως, “υπάρχουν δυσλειτουργίες και προβλήματα” με δεδομένο ότι τις προγραμματισμένες προμήθειες η Περιφέρεια – πλέον - πρέπει να μεριμνήσει να τις στείλει σε όλα τα νησιά, πέρα από δύο μόνον που εστάλησαν απευθείας από το Υπουργείο.
Πρόσθεσε δε, πως, ακόμη και σήμερα, δεν έχουν σταλεί όλα τα τρόφιμα για το έτος 2015, επισημαίνοντας πως, ουσιαστικά επικρατεί μία άναρχη προώθηση των προϊόντων που προκαλεί προβλήματα. Τέλος, για το τρέχον έτος (2016) ο αρμόδιος υπάλληλος κατέστησε σαφές πως, για την προμήθεια πρέπει να μεριμνήσει η Περιφέρεια καθώς τα χρήματα εστάλησαν και απομένει η ολοκλήρωση του σχεδιασμού. “Πιστεύω πως μέχρι και τον Μάιο – Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της προμήθειας των τροφίμων” ανέφερε, καταλήγοντας πως, δυστυχώς, “μην ξεχνάμε ότι αναγκαστικά ακολουθούμε τις διαδικασίες του Δημοσίου όσον αφορά σε θέματα προμηθειών, οι οποίες είναι χρονοβόρες και συναντούν τη γραφειοκρατία”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Εργασίες στο επαρχιακό δίκτυο του Κάτω Μάννα
17 Ιαν. 2025 - 16:44 - Στο “τιμόνι” της ΕΝΠΕ ο Γιώργος Χατζημάρκος
20 Δεκ. 2024 - 6:19 - Γ. Λεονταρίτης: "Αναγνωρίστηκαν οι ικανότητες και οι αξίες του Γιώργου Χατζημάρκου"
19 Δεκ. 2024 - 15:12 - Στην Αλεξανδρούπολη ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτης στο συνέδριο της ΕΝΠΕ
18 Νοε. 2024 - 15:06 - Τελευταίες “πινελιές” για συνολική αναβάθμιση
7 Νοε. 2024 - 6:14