Η μεγάλη γιορτή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στη Σύρο για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Άνθισαν τα Συριανά «μπουμπούκια»

Δεκάδες μικρά «μπουμπούκια» που θα ανθίσουν και θα σκορπίσουν το άρωμα, το χρώμα και τη θετική αύρα τους, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός κόσμου φωτεινότερου, ασφαλέστερου και πιο φιλόξενου, ομόρφυναν το πρωί της Παρασκευής την πλατεία Μιαούλη.

Με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σύρο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Περιφερειακό Φυτώριο Ν. Αιγαίου γιόρτασαν στην Ερμούπολη την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με την παρουσία και τη συμμετοχή όλων των δημοτικών σχολείων του νησιού.

Μία πρωτοβουλία, που πραγματοποιείται οριζόντια σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών για τη σημασία της προστασίας περιβάλλοντος και τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης.

Λίγο μετά τις 09:00, η παρουσιάστρια της εκδήλωσης Μαριάννα Βακονδίου και στελέχη της Περιφέρειας υποδέχτηκαν στην πλατεία μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι απέδειξαν για μία ακόμη φορά τη μεγάλη αγάπη τους για το περιβάλλον, που καλλιεργείται μέσα και από το πλήθος περιβαλλοντικών δράσεων κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές χόρεψαν το χορό των σπόρων, άντλησαν πληροφορίες για τα φυτά, και έλαβαν τόσο επαίνους για τη συμμετοχή της στη γιορτή και τη γενικότερη δράση τους, όσο και γλαστράκια από τους υπεύθυνους του Φυτώριου.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων και η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων κ. Μαρκέλλα Παραμυθιώτου.

«Η γη είναι στα χέρια μας»

 «Το περιβάλλον είναι όλη μας η ζωή» υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου Μιχάλης Μπαριανάκης. Επιπλέον, προέτρεψε τους μαθητές να φροντίσουν και να περιποιηθούν τα γλαστράκια τους σαν είναι το σπίτι τους, αναμένοντας τη μέρα που θα τα δουν με χαρά και υπερηφάνεια να ανθίζουν .

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιάννης Φλεβάρης και Άγγελος Ανανίας, αρμόδιος του Τμήματος Δια Βίου Μάθησης, τονίζοντας πως «η προστασία του περιβάλλοντος είναι στο χέρι όλων μας και μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την καλή διάθεση, τη συνεργασία και αξιόλογες πρωτοβουλίες.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, που υπογράμμισε τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και απένειμε στα σχολεία αναμνηστικούς επαίνους.

Γ. Χατζημάρκος: «Μην επαναλάβετε τα λάθη των μεγαλυτέρων»

Με δεδομένο ότι το περιβάλλον αποτελεί το σπίτι μας, τον χώρο όπου ζούμε και μεγαλώνουμε, ο κ. Χατζημάρκος επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για αποφυγή πράξεων, αποφάσεων και ενεργειών που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «γιορτάζουμε αυτή την ημέρα από ενοχή, διότι όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι δεν σεβαστήκαμε, ούτε φροντίσαμε το περιβάλλον όσο έπρεπε, ούτως ώστε να σας το παραδώσουμε σώο και αβλαβές. Για το λόγο αυτό, ζήτησε από τους μαθητές να μην επαναλάβουν τα λάθη των μεγαλυτέρων και να προσπαθήσουν να αλλάξουν αυτές τις συμπεριφορές που οδήγησαν τον πλανήτη μας σε ένα μεγάλο περιβαλλοντικό αδιέξοδο. Καταλήγοντας, ανανέωσε το ραντεβού του με τα σχολεία της Σύρου για την επόμενη χρονιά, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν με τα γλαστράκια τους, για να διαπιστώσουμε όλοι εάν η αγάπη και το ενδιαφέρον τους απέδωσαν τελικά καρπούς.