Με τη σύναψη Διαβαθμιδικών Συμβάσεων, η ΠΝΑΙ αναλαμβάνει να καλύψει την διοικητική και επιχειρησιακή ανεπάρκεια μικρών Δήμων, για τη χρηματοδότηση και περάτωση έργων πνοής

Πολύτιμη συνεργασία με την Περιφέρεια

Την πολύτιμη συνδρομή της, σε ό,τι αφορά διαδικασίες για την ένταξη έργων πνοής, δίνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε νησιά, που δε διαθέτουν την απαιτούμενη διοικητική και επιχειρησιακή ικανότητα, μέσω των Διαβαθμιδικών Συμβάσεων, που συνάφθηκαν, μετά και την έγκρισή τους από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Τις υποστελεχωμένες ή αστελέχωτες Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων Αντιπάρου, Κιμώλου και Σίφνου, αναμένεται να υποκαταστήσουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την προετοιμασία των φακέλων σημαντικότατων έργων, τα οποία οι ανωτέρω Δήμοι στοχεύουν να εντάξουν στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Η Αντίπαρος προχωρά στην ανακύκλωση

Η έναρξη της διαδικασίας της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, είναι ο στόχος του Δήμου Αντιπάρου, προκειμένου να προχωρήσει σε μία ορθολογική και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και των αποβλήτων, σύμφωνα πάντα, με τις γενικές κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την αίτηση του Δήμου Αντιπάρου, τα υποέργα τα οποία θα απαρτίζουν την υποψήφια για χρηματοδότηση πράξη του Δήμου Αντιπάρου είναι τα εξής:

-          Κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Δήμου Αντιπάρου

-          Κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΣΜΑΥ), Δήμου Αντιπάρου

-          Κατασκευή Πράσινου Σημείου Δήμου Αντιπάρου

-          Προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και την προώθηση της οικιακής κομποσοποίησης στο Δήμο Αντιπάρου (ειδικότερα: μηχανικός κομποστοποιητής, κάδοι οικιακής κομποστοποίησης, όχημα συλλογής για βιοαπόβλητα, δημοτικοί κάδοι συλλογής βιοαποβλήτων)

-          Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης Δήμου Αντιπάρου

Κατόπιν των παραπάνω, με εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Λεονταρίτης, τόνισε, πως η Περιφέρεια, έχοντας ως στόχο την υποστήριξη των Δήμων των οποίων οι υπηρεσίες δεν διαθέτουν την απαιτούμενη διοικητική και επιχειρησιακή ικανότητα, προτίθεται να συνάψει Διαβαθμιδική Σύμβαση με το Δήμο Αντιπάρου, ώστε να αναλάβει για λογαριασμό του Δήμου, να λειτουργήσει ως δικαιούχος, έναντι της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π.

Το περιεχόμενο της Σύμβασης περιλαμβάνει την κάλυψη των αναγκών διαχείρισης στερών αποβλήτων του Δήμου Αντιπάρου, σύμφωνα με το υπό έγκριση επικαιροποιημένο ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Περιλαμβάνονται τα έργα, οι προμήθειες και οι δράσεις, που προβλέπονται στο εν λόγω ΠΕΣΔΑ, για το νησί της Αντιπάρου, ενώ η χρονική διάρκεια της Σύμβασης είναι 36 μήνες.

Ολοκλήρωση της διαχείρισης αποβλήτων

Για τον Δήμο Κιμώλου, η Διαβαθμιδική Σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αφορά στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων, και πιο συγκεκριμένα, για την ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων και προμηθειών, όπως εξοπλισμός συλλογής βιοαποβλήτων, κατασκευή πράσινου σημείου, κάδους οικιακής κομποστοποίησης, ΣΜΑΥ, μονάδα κομποστοποίησης και τέλος επέκταση και μετατροπή του υφιστάμενου ΧΥΤΑ σε ΧΥΤ.

Το χρονοδιάγραμμα της Σύμβασης προβλέπει ολοκλήρωση όλων των σταδίων του έργου, εντός 36 μηνών από την υπογραφή της.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Κιμώλου, κ. Κωνσταντίνος Βεντούρης, «έχουμε κάνει μελέτες για επέκταση του ΧΥΤΑ, με δημιουργία νέου κυττάρου, αλλά και για τη δημιουργία ενός Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων», συμπληρώνοντας, πως η Περιφέρεια δίνει τη διαχειριστική επάρκεια, την οποία δεν έχει ο Δήμος, λόγω της υποστελέχωσης της Τεχνικής Υπηρεσίας, για την ένταξη ενός τόσο σημαντικού έργου στο ΕΣΠΑ.

«Το επόμενο στάδιο, μετά την ολοκλήρωση των έργων αυτών, είναι να ξεκινήσουμε κι εμείς την ανακύκλωση στο νησί. Το έχουμε βάλει ως στόχο, ενώ έχουμε υπογράψει και σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και ήδη έχουν έρθει οι κάδοι στο νησί, προκειμένου να γίνεται πλέον διαλογή στην πηγή, που πιστεύω ότι είναι κάτι εφικτό», επεσήμανε, κάνοντας ειδική μνεία και στην κομποστοποίηση, ενώ κλείνοντας, επανέλαβε, πως ο Δήμος Κιμώλου έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

«Έργο ζωτικής σημασίας»

Για εκπλήρωση ενός εκ των προγραμματικών στόχων της δημοτικής αρχής και έργου, που θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, και στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Σίφνου, για τη σύναψη της Διαβαθμιδικής Σύμβασης, με την Περιφέρεια, για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, στην Απολλωνία και τον Αρτεμώνα.

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στους οικισμούς Απολλωνίας και Αρτεμώνα, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων αντιλοστασίων, επίσης η κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας των λυμάτων που από τα εν λόγω δίκτυα συγκεντρώνονται και οδηγούνται προς επεξεργασίας καθώς και τα έργα διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων.

Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της Σύμβασης, είναι 40 μήνες.

«Η ωρίμανση του έργου οφείλεται στις προσπάθειες του Δήμου Σίφνου, ο οποίος “έτρεξε” τα τελευταία έξι χρόνια συστηματικά τις διαδικασίες, πήραμε όλες τις εγκρίσεις, τις αδειοδοτήσεις από υπηρεσίες, όσον αφορά στις μελέτες δικτύων, τις προμελέτες αποχέτευσης, όλα αυτά, που έπρεπε να γίνουν, προκειμένου να ωριμάσει το έργο», ανέφερε ο Δήμαρχος Σίφνου, κ. Ανδρέας Μπαμπούνης, κάνοντας ειδική μνεία για την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), αλλά και την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υδάτων, που κατατάσσει τη Σίφνο σε περιοχή Γ’ Προτεραιότητας, που μετά από αυτή την κατάταξη, είναι υποχρεωτικό πια για την πολιτεία να προχωρήσει στην εξεύρεση χρηματοδότησης, για έργα διαχείρισης λυμάτων. «Όλα αυτά έγιναν από το Δήμο. Η Περιφέρεια, ενεπλάκη – και αυτό είναι πολύ καλό, δεδομένης και της άριστης συνεργασίας, που έχουμε με τον Περιφερειάρχη – στο κομμάτι της διαχειριστικής επάρκειας, προκειμένου να καταθέσει την πρόταση, εφόσον ο Δήμος δεν μπορεί», σημείωσε.

«Το έργο έχει να κάνει με τους επτά εκ των δέκα οικισμούς της Σίφνου, κάτι, που όπως καταλαβαίνετε, είναι μεγάλη υπόθεση», τόνισε, «αυτοί οι επτά οικισμοί, θα αποκτήσουν αποχέτευση», χαρακτιρίζοντας το έργο μείζονος σημασίας, και για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, εφόσον θα μπορεί να δεχτεί και να διαχειριστεί και το μεγαλύτερο όγκο λυμάτων, από περισσότερους επισκέπτες. «Δεν μπορούν να έρθουν περισσότεροι τουρίστες, αν δεν λυθούν τα ζητήματα υποδομής, που αντιμετωπίζει το νησί».

Όπως υπογράμμισε, «αυτό το έργο συζητιόταν για πάνω από 20 χρόνια στη Σίφνο, και είναι μεγάλη η χαρά μου ως δήμαρχος, καθώς υπήρξε ένα μεγάλο στοίχημα, που είχαμε βάλει, ήδη από την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, αυτό το έργο να αδειοδοτηθεί, να εγκριθεί και να δημοπρατηθεί. Μιλάμε για ένα έργο προϋπολογισμού άνω των 10.000.000 ευρώ, τεράστιο έργο, που όμως θα οδηγήσει στην ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων», ενώ επανέλαβε, πως είναι «έργο ζωτικής σημασίας για το νησί, έργο ανάπτυξης, που δίνει πλέον άλλη διάσταση στη Σίφνο».