Τα νησιά “διψούν” για ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις
- Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:20
- / Eνημέρωση: 15 Φεβ. 2017 - 21:00
Διάλογος επί των κριτηρίων για τρεις δράσεις που αφορούν στην ανάπτυξη υποδομών συλλογής κι επεξεργασίας λυμάτων σε μικρά νησιά, σε ψηφιακές εφαρμογές στον τομέα του πολιτισμού σε σύνδεση με τον τουρισμό, καθώς και στην ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη των νησιών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και της Περιφερειακής Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ) με φόντο το ΕΣΠΑ 2014-2020 για το Ν. Αιγαίο.
Οι ανοικτές ανάγκες των νησιών τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στα Δωδεκάνησα αναμένεται να απασχολήσουν εκ νέου συλλογικά όργανα των Δήμων, προκειμένου να εξειδικευθούν και να οριστικοποιηθούν κριτήρια που θα καθορίσουν το πλαίσιο διεκδίκησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για συγκεκριμένα έργα και δράσεις.
Παράλληλα με τη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου στην Αθήνα, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι αιρετοί εκπρόσωποι των δύο νησιωτικών συμπλεγμάτων, πραγματοποιείται και η συζήτηση των μελών της ΠΕΑΣ, ώστε να υπάρξει γνωμοδοτική απόφαση προς την αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας και την Διαχειριστική και να δοθεί το “πράσινο φως” για το άνοιγμα προσκλήσεων, που θα βοηθήσουν τα νησιά και τους νησιωτικούς Δήμους να απορροφήσουν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις από το νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου να βελτιώσουν τις υποδομές τους.
Αυξημένες ανάγκες σε επίπεδο υποδομών διαχείρισης λυμάτων
Ειδικότερα, αναφορικά με την πρώτη δράση σχετικά με τη βελτίωση των υποδομών επεξεργασίας και διαχείρισης λυμάτων στα μικρά νησιά και στους μικρούς οικισμούς, έχει γνωστοποιήσει ήδη την παρέμβασή του ο δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, μέσω επιστολής που έχει αποστείλει προς την ΠΕΑΣ και την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου με αφορμή τις σημερινές συνεδριάσεις.
Εξηγώντας αρχικά πως, “η απόφαση της Κυβέρνησης να μην μπορούν να ενταχθούν σε έργα ΕΣΠΑ, αποχετευτικά έργα οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων (Γ' προτεραιότητας), αποκλείει το 90% και πλέον των νησιών μας που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, από την δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης”, τονίζει πως, η παρέμβαση των συλλογικών οργάνων για την αλλαγή αυτής της απόφασης, κρίνεται επιβεβλημένη καθώς, “Τέτοια σημαντικά έργα υποδομών, που έχουν να κάνουν με την προστασία του ευαίσθητου νησιωτικού περιβάλλοντος, είναι απαραίτητο να μπορούν εντάσσονται σε έργα ΕΣΠΑ ή άλλα χρηματοδοτικά πακέτα, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε πληθυσμιακή ή άλλη κατηγοριοποίηση που ενισχύει την λογική “νησιών πολλών ταχυτήτων””.
Με φόντο τα παραπάνω, πρέπει να σημειωθεί πως, στην εισήγηση της Διαχειριστικής Αρχής (λαμβάνει την τελική απόφαση για τα έργα) σχετικά με τη συγκεκριμένη δράση για τη λήψη χρηματοδότησης από το τρέχον ΕΣΠΑ, γνωστοποιείται μεταξύ άλλων πως, “Η ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων στα μικρά νησιά της Περιφέρειας, παρόλο που αφορά μικρούς οικισμούς, είναι ύψιστης σημασίας λαμβάνοντας υπόψη το είδος των αποδεκτών (κυρίως παράκτια ύδατα) όπου καταλήγουν τα λύματα και την ανάγκη για την προστασία τους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας Πλαίσιο για τα νερά και του προσχεδίου διαχείρισης λεκανών απορροής του ΥΔ Νήσων Αιγαίου”. Για τον λόγο αυτό, εξηγείται πως, “προβλέπονται δράσεις για τη συμπλήρωση των απαραίτητων υποδομών στα μικρά νησιά της Περιφέρειας με σκοπό τη βελτίωση της διαχείρισης λυμάτων” με κάποιες ενδεικτικές εξ αυτών να είναι “έργα επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων, έργα κατασκευής, αναβάθμισης και επέκτασης δικτύων αποχέτευσης, ακαθάρτων και ομβρίων κλπ.”.
Τουρισμός εμπειρίας και ψηφιακές υπηρεσίες
Επιπρόσθετα, η συζήτηση των αιρετών προσώπων θα εστιάσει και στο θέμα των κριτηρίων για δράσεις ανάπτυξης ψηφιακών εφαρμογών στον τομέα του πολιτισμού με σκοπό τον εμπλουτισμό του τουρισμού εμπειρίας. Σύμφωνα με όσα διευκρινίζονται, προς όφελος των νησιών με τις σχετικές χρηματοδοτήσεις που μπορούν να διεκδικήσουν οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι, “θα υποστηριχθεί η δημιουργία e-υπηρεσιών και e-περιεχομένου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από προσωπικούς υπολογιστές όσο και από ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα που θα υποστηρίζει τις μορφές τουρισμού που θα αναπτυχθούν στην Περιφέρεια. Η συμβολή των ΤΠΕ στην ενσωμάτων του πολιτισμού στην αλυσίδα του τουρισμού εμπειρίας είναι ιδιαίτερα σημαντική και αρκετές δραστηριότητες θα προσανατολιστούν στην κατεύθυνση αυτή. Οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες που θα στηριχθούν θα απευθύνονται στη διεθνή αγορά και επομένως οι προδιαγραφές και οι απαιτήσεις θα διαμορφωθούν ανάλογα”. Για παράδειγμα υπογραμμίζεται πως, “το παραγόμενο υλικό και οι σχετικές βάσεις δεδομένων θα πρέπει να είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν και διεθνείς υπηρεσίες διαμοίρασης περιεχομένου π.χ. field trip” και όπως αναφέρεται παρακάτω, μπορούν να αναπτυχθούν, “Πλατφόρμες καταγραφής πολιτιστικών εκδηλώσεων, Εφαρμογές οδηγών αρχαιολογικών χώρων, Εφαρμογές οδηγών μουσείων, Εικονική αναπαράσταση γεγονότων, Ανάδειξη παραδοσιακών αρχιτεκτονικών τεχνικών και κτιρίων ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, Ψηφιοποίηση τουριστικών και πολιτισμικών πόρων, διαδρομών, χαρτών, Εφαρμογές αστικών οδηγών για ευέλικτες περιηγήσεις, σημεία ενδιαφέροντος, πληροφορίες για προσφορές και αγορές, ξενοδοχεία, εστιατόρια εκδηλώσεις κλπ, Συλλογή, οργάνωση και διαδικτυακή προβολή πληροφοριών που αφορούν στις μαρίνες και τους λιμενίσκους της Περιφέρειας και την ποιότητα των υδάτων και του πυθμένα”.
Δράσεις ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης
Τέλος, την ίδια συνεδρίαση θα απασχολήσει το θέμα των δράσεων ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης, με τα σχετικά προγράμματα να διευκρινίζεται πως, “αποτελούν τη βάση και την προϋπόθεση για την υλοποίηση συντονισμένων ενεργειών για τις αστικές περιοχές, έχοντας ως αιχμή την οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη προοπτική, τις πρόνοιες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού χώρου, την ορθολογική και οικολογική πολιτική αστικών μεταφορών κλπ.”. Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης προσέγγισης της ανάπτυξης των αστικών κέντρων, όπως αυτό έχει περιγραφεί ανωτέρω, τονίζεται συγκεκριμένα πως, “προβλέπονται δράσεις οι οποίες στοχεύουν στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος διαβίωσης της πόλης της Ρόδου” με τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις να αφορούν μεταξύ άλλων σε, “αναπλάσεις περιοχών, εκσυγχρονισμό δικτύων υποδομής, δημιουργία δημοτικών χώρων στάθμευσης, ανάδειξη και προστασία αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του αστικού ιστού καθώς και επέκταση των δικτύων πεζοδρόμων και ποδηλατόδρομων”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στοχεύουν σε ισχυρούς Δήμους και ισχυρά νησιά
24 Οκτ. 2024 - 6:19 - Στον πρωθυπουργό για τη νησιωτική Υγεία
31 Ιουλ. 2024 - 6:20 - “Ανοίγουν” την υπόθεση του ακτοπλοϊκού κόστους
26 Ιουλ. 2024 - 6:20 - Σε προτεραιότητα λειψυδρία, απορρίμματα και λύματα
8 Απρ. 2024 - 6:19 - Κυκλάδες και Δωδεκάνησα διεκδικούν το τέλος των διανυκτερεύσεων
2 Απρ. 2024 - 6:19