Όχημα επικοινωνιακής πολιτικής το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη διαμάχη της Περιφερειακής Αρχής με Δημάρχους

Συζήτηση με ζητούμενο την στοχοποίηση Δημάρχων

Χρησιμοποίηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, την οποία εγκαλεί το συλλογικό όργανο των Δήμων για κακή συνεργασία, προκειμένου οι θέσεις και οι απόψεις της να τύχουν της επικύρωσης από το θεσμικό όργανο της Περιφέρειας.

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο διεξήχθη εχθές στη Σύρο, τέθηκε προς συζήτηση, με την εριστική διατύπωση, η «σκοπούμενη διατάραξη των σχέσεων Α΄ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, μετά την πρόσφατη επίθεση στον Β΄ βαθμό από τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου».

Καθώς, όταν ένα θέμα τίθεται στην ημερήσια διάταξη ενός θεσμικού οργάνου υποχρεώνει και σε έκδοση σχετικής απόφασης, το σύνολο των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και ανεξάρτητοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για θέμα επί του οποίου δεν δύναται να ληφθεί κάποια απόφαση, ζήτησαν την απόσυρση του, χωρίς όμως να εισακουστούν.

Ζητούμενο από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, όπως έγινε αντιληπτό από τις θέσεις που διατυπώθηκαν, είναι η υποτίμηση των αντιδράσεων εκ μέρους των Δημάρχων, με στόχευση αυτές να παρουσιαστούν όχι ως γενικευμένες από την πλειοψηφία των Δημάρχων, αλλά ως προσωπικές απόψεις των προέδρου και αντιπροέδρου της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Φώτη Χατζηδιάκου και Γιώργου Μαραγκού, αντίστοιχα.

Οι τοποθετήσεις επί του θέματος εστίασε στο θέμα των έργων και των χρηματοδοτήσεων, όταν το κύριο σημείο που προκαλεί την τριβή των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης εστιάζει στο ότι η Περιφερειακή Αρχή, στην επικοινωνιακή της πολιτική, θέτει δημοτική ατζέντα.

Αιτήματα απόσυρσης του θέματος

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Μαχαιρίδης, επεσήμανε ότι οι ρόλοι των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης είναι διακριτοί και οι όποιες παρεξηγήσεις θα πρέπει να λυθούν σε συνάντηση της Περιφερειακής Αρχής με την ΠΕΔ και όχι στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Εκ μέρους της ελάσσονος μειοψηφίας η Περιφερειακή Σύμβουλος, Άννα Μαυρουδή, σημείωσε ότι οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης πρέπει να λειτουργούν για τον πολίτη και τα θεσμικά όργανα, όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι για να επιλύουν έριδες για θέματα συνεργασίας και απόδοσης ευθυνών.

Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μαρία Χατζηγιάννη, εξέφρασε την απορία εάν η επιδίωξη της Περιφερειακής Αρχής για την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα επιφέρει κάτι θετικό για τους πολίτες, πολύ δε περισσότερο όταν δεν είναι παρούσα η πλευρά της ΠΕΔ για να διατυπώσει τις απόψεις της.

Και οι τρεις προαναφερθέντες ζήτησαν την απόσυρση του θέματος, χωρίς να γίνει αποδεκτό το αίτημα τους.

Προσωποποιήθηκαν οι αντιδράσεις

Η Περιφερειακή Αρχή χρέωσε στον πρόεδρο της ΠΕΔ, Δήμαρχο Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκο, ευθύνη για την απουσία του, κατηγορώντας τον για αποφυγή του δημόσιου διαλόγου, καθώς το θέμα της κακής συνεργασίας των δύο αυτοδιοικητικών θεσμών ετέθη από τον ίδιο, με σχετική ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε συνέντευξη που παραχώρησε προ μηνός στην «Κοινή Γνώμη».

Επιχειρώντας να μειώσει το μέγεθος και το εύρος των αντιδράσεων από την πλευρά των Δημάρχων για τον τρόπο απαξίωσης και καπηλείας του έργου τους, η Περιφερειακή Αρχή, παρουσίασε μία εικόνα θετικών σχέσεων της με τον Α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, παρουσιάζοντας το θέμα ως προσωπικό πρόβλημα του προέδρου της ΠΕΔ.

Συγκεκριμένα, τον κατηγόρησε ότι καπηλεύεται τον θεσμικό του ρόλο, για να εκφράσει τις προσωπικές του θέσεις, ενώ η απουσία του ερμηνεύτηκε ως επιβεβαίωση ότι έχει άδικο στο 100% των όσων υποστήριξε, χρεώνοντας του αδυναμία να υποστήριξε τα όσα επικαλέστηκε.

Στο στόχαστρο τέθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος υποστήριξε δημοσίως τις θέσεις του κ. Χατζηδιάκου, περί των διαταραγμένων σχέσεων της πλειοψηφίας των Δημάρχων των νησιών με την Περιφερειακή Αρχή, χρεώνοντας και στους δύο πολιτικό λάθος το οποίο αναγνώρισαν και δεν τους επέτρεψε να είναι παρόντες στη συζήτηση.

Κατηγορήθηκαν ευθέως, από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και οι δύο Δήμαρχοι, ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις τους γίνονται μέσω δελτίων τύπου, την ίδια στιγμή που στις σωρηδόν εκδόσεις δελτίων τύπου του ιδίου και ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο βρισκόταν εν εξελίξει, εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με το θέμα.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, υποστήριξε ότι στην παρούσα συζήτηση ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων θέλησε να υπερασπιστεί, μεταξύ άλλων, και την προσωπικότητα του, επιβεβαιώνοντας με αυτή του την τοποθέτηση ότι το θεσμικό όργανο του Περιφερειακού Συμβουλίου λειτούργησε ως όχημα για την επίλυση προσωπικών θεμάτων.

Συνολική αντίθεση στη διαμάχη

Θέμα θεσμικού πλαισίου, το οποίο ευνοεί αλληλοκαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Μαχαιρίδης, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η βασική αιτία της πρόκλησης των αντιπαλοτήτων που εκδηλώνονται, εστιάζοντας και στις κακές σχέσεις των αντιπεριφερειαρχών με τους Δημάρχους.

Την αποχή από ένα μοντέλο διαχείρισης της αυτοδιοίκησης που προκαλεί επικοινωνιακό θόρυβο, επεσήμανε στην τοποθέτηση της η Περιφερειακή Σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Άννα Μαυρουδή, καθώς απουσιάζει η ουσία που αφορά τόσο στη διαχείριση των πόρων όσο και στην παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, με την από κοινού, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άσκηση της διοίκησης.

Η αντίληψη των πολιτών περί της αντιπαλότητας των θεσμικών εκπροσώπων των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, που δεν αιτιολογείται την στιγμή που τα καίρια προβλήματα αφορούν στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας, τέθηκε από την επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μαρία Χατζηγιάννη, εστιάζοντας στη διαμόρφωση πολιτικών που προωθούν συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις έργων, για τα οποία ερίζουν οι δύο βαθμοί.

Ο ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος, Άγγελος Ανανίας, σημείωσε στην τοποθέτηση του ότι η Περιφερειακή Αρχή έχει εισάγει την καινοτομία της άσκησης διοίκησης μέσω facebook, καθώς αναρτήσεις γίνονται αιτία εισαγωγής θεμάτων προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με τη δημιουργία εντάσεων και αντιπαραθέσεων ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα στην παραγωγή έργου, επιδεικνύοντας επιδόσεις πρωταθλητισμού στην έριδα και τον διχασμό, έναντι της συνεργασίας που απαιτεί η κοινωνία αντί του προσωπικού και πολιτικού εγωισμού που εκδηλώνεται.

Η επανεκλογή ενός Περιφερειάρχη περνάει από επιτυχημένους Δημάρχους, σχολίασε στην τοποθέτηση του ο ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος, Παναγιώτης Κουνάκης, σημειώνοντας ότι με τα χρήματα των φορολογουμένων Ελλήνων και Ευρωπαίων όλοι παίζουν με τη δόξα, με τις καλές ιδέες να μένουν στο συρτάρι γιατί έχει αναχθεί η πολιτική διαφωνία σε προσωπική κόντρα.

Ειδικά με τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ υπάρχει εδώ και πολύ καιρό μία υποβόσκουσα διαμάχη μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων, ανέφερε η Περιφερειακή Σύμβουλος Ε. Φτακλάκη, με την επισήμανση ότι η δημοσιότητα που συνοδεύει στα έργα που χρηματοδοτούνται να αποτελεί την αφορμή για την εκδήλωση μίας αντιπαλότητας, χωρίς κανείς να δικαιούται, όπως τόνισε, να καρπώνεται τα συγκεκριμένα έργα.