Σχέδιο δράσης για την κρουαζιέρα στη Ρόδο στο πλαίσιο του έργου SIROCCO
- Τετάρτη, 6 Ιουνίου, 2018 - 15:56
Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε συνάντηση για την παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη Βιώσιμης Αλυσίδας Αξίας Κρουαζιέρας στη Ρόδο στο πλαίσιο του έργου SIROCCO. Πρόκειται για συγκριτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε και στα 6 ευρωπαϊκά λιμάνια κρουαζιέρας που συμμετέχουν στο έργο, τα αποτελέσματα της οποίας διατυπώνονται στο προτεινόμενο σχέδιο. Στη συνάντηση είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν φορείς εμπλεκόμενοι στον τομέα της κρουαζιέρας προκειμένου κατόπιν διαβούλευσης να επικυρώσουν το τελικό σχέδιο δράσης.
Την έναρξη της συνάντησης έκανε η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης, Εθελοντισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κα Χαρούλα Γιασιράνη, επισημαίνοντας τη σημασία της συμμετοχής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως το έργο SIROCCO, που σαν θέμα έχουν την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας και τόνισε την αξιοσημείωτη προσπάθεια που καταβάλει η Περιφέρεια σε αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή εκπροσώπων της σε τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό και την υλοποίηση της εκστρατείας «Aegean Islands–LikeNoOther».
Στη συνέχεια ο κ. Νίκος Χαλκιάς παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ο κ. Χαλκιάς παρουσίασε την ανάλυση SWOT που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κατάρτισης του Σχεδίου Δράσης παρουσιάζοντας τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές που υπάρχουν στην αλυσίδα αξίας της Ρόδου. Κύριος στόχος του προτεινόμενου Σχεδίου ήταν να εντοπίσει και να προτείνει τις απαραίτητες δράσεις που θα οδηγήσουν στη διατήρηση ή βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τις εταιρείες κρουαζιέρας και τους επιβάτες τους σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Οι προτεινόμενες δράσεις καθορίστηκαν με γνώμονα: α) την αύξηση του αριθμού των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων στη Ρόδο και του αντίστοιχου αριθμού επιβατών κρουαζιέρας, β) την αύξηση της άνεσης, ασφάλειας και ικανοποίησης των επιβατών κρουαζιέρας που επισκέπτονται τη Ρόδο, γ) την ενίσχυση της θετικής οικονομικής/κοινωνικής επίδρασης στην αλυσίδα αξίας της κρουαζιέρας της Ρόδου και δ) τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί ο θαλάσσιος/παράκτιος τουρισμός κρουαζιέρας στη Ρόδο.
Μεταξύ των προτεινόμενων δράσεων είναι:
η συνέχιση της υλοποίησης νέων επενδύσεων στις υποδομές του λιμένα,
η προβολή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ρόδου μέσω συμμετοχής σε τουριστικές εκθέσεις,
η παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών και τεχνολογικής αναβάθμισης για εταιρείες που σχετίζονται με τον τουρισμό κρουαζιέρας
η συλλογή, οργάνωση και online προώθηση πληροφοριών σχετικά με το λιμάνι της Ρόδου και τον προορισμό
η προώθηση του Δικτύου Αιγαιοπελαγίτικης Κουζίνας (Aegean Cuisine network) και της γαστρονομίας
η παροχή οδηγιών σε επιχειρήσεις που εμπλέκονται με τις εταιρείες κρουαζιέρας και τους επιβάτες σχετικά με τις ανάγκες τους και τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες
η διερεύνηση της ευκαιρίας για την προώθηση τοπικών παραδοσιακών εκδηλώσεων της Ρόδου ώστε να δημιουργηθεί ζήτηση για επισκέψεις από τους επιβάτες κρουαζιέρας
η συνεχής περιποίηση και καθαριότητα των χώρων που επισκέπτονται οι επιβάτες κρουαζιέρας
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική συζήτηση από τους συμμετέχοντες φορείς και γίνονταν εύστοχες παρατηρήσεις και προτάσεις επί των προτεινόμενων δράσεων. Η αντιδήμαρχος τουρισμού του Δήμου Ρόδου και εκπρόσωπος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, αναφέρθηκε στη διαρκή προσπάθεια του Λιμενικού Ταμείου για υλοποίηση νέων έργων, αλλά και στον προγραμματισμό για επενδύσεις νέες υποδομές.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, κ. Μελετίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη παροχής κινήτρων προς τις εταιρείες κρουαζιέρας προκειμένου να παραμείνουν τα κρουαζιερόπλοια επιπλέον ώρες στο λιμάνι της Ρόδου, αλλά και στην ανάγκη ύπαρξης κρατικής πριμοδότησης των καταστημάτων, ώστε να παραμένουν ανοιχτά την περίοδο που υπάρχει μειωμένη τουριστική κίνηση (π.χ. καταβάλλοντας μειωμένα τέλη κλπ).
Ο κ. Νίκος Ψυλλάκης, ναυτιλιακός πράκτορας, σημείωσε την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνουν οι εταιρείες κρουαζιέρας στον τομέα της ασφάλειας, σημειώνοντας πως το τουριστικό λιμάνι είναι απόλυτα ασφαλές. Ωστόσο, επεσήμανε την ανάγκη απομάκρυνσης των παλαιών κατασχεμένων αυτοκινήτων που βρίσκονται στο χώρο του Τελωνείου, λόγω του ότι δημιουργούν, το ακριβώς αντίθετο, αίσθημα ανασφάλειας.
Το προτεινόμενο σχέδιο δράσης επικυρώθηκε από τους παρευρισκόμενους, ενώ η κα Γιασιράνη στο κλείσιμο της συνάντησης πρότεινε την αποστολή του στους προσκεκλημένους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους.
*Το έργο SIROCCO συγχρηματοδοτείται κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά 15% από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Προγράμματος διακρατικής συνεργασίας INTERREG MED. Εταίρος του έργου είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Η ιογενής εγκεφαλοπάθεια των ψαριών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο
28 Νοε. 2024 - 13:54 - Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στα European Young Chef Award 2024
27 Νοε. 2024 - 10:26 - Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: "Ελλειμματικός ο προϋπολογισμός για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών"
26 Νοε. 2024 - 15:54 - Κυκλάδες - Δωδεκάνησα: Πεπραγμένα για την παιδεία από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
26 Νοε. 2024 - 9:17 - Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Αποζημιώσεις σε αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας
25 Νοε. 2024 - 15:04