Τα κτίρια του Μεσοπολέμου στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
- Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου, 2018 - 12:35
Τα συγχαρητήρια του για την εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση «Ανοιχτές πόρτες» που φέτος πραγματοποιήθηκε για 9η χρονιά, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, στον πρόεδρο της RICHeS - Rhodes International Culture & Heritage Society, Χρίστο Μαλιαράκη, ο οποίος τον επισκέφτηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στόχος της RICHeS είναι μέσα από τον θεσμό «Ανοιχτές πόρτες», να ανοίξουν για το κοινό οι πόρτες στα μνημεία και σε χώρους πολιτισμού, προκειμένου να γνωρίσει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ρόδου. Φέτος, «άνοιξαν τις πόρτες» τους μνημεία και χώροι της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.
Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν η διεύρυνση της συνεργασία της RICHeS με την Περιφέρεια, όχι μόνο στο νησί της Ρόδου αλλά και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, με στόχο την προστασία και την ανάδειξη του μεγάλου πολιτιστικού πλούτου που υπάρχει σε όλα τα νησιά της και θα μπορούσε να αποτυπωθεί και να αναδειχθεί ανά θεματική ενότητα.
Συμφωνήθηκε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να σταθεί αρωγός στην πρωτοβουλία που ήδη έχει αναλάβει η RICHeS και βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία αφορά στην αποτύπωση των κτιρίων του Μεσοπολέμου που βρίσκονται στη Ρόδο, στην Κω, τη Λέρο και σε άλλα νησιά.
Σκοπός της έρευνας πεδίου είναι η σύνταξη πρότασης που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου αυτό μοναδικό και ιδιαιτέρως σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς, να εγγραφεί στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
O Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος δεσμεύτηκε να στηρίξει την εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της RICHeS, που στοχεύει όχι μόνο στην προστασία του τμήματος αυτού της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών, αλλά και στην ανάδειξη και γνωριμία των κτηρίων αυτών με το ευρύ κοινό, της ιστορίας, της εξέλιξης και της χρήσης τους από την εποχή του Μεσοπολέμου, έως σήμερα.
Πρόκειται για κτήρια της περιόδου 1912 – 1943 που άλλαξαν την εικόνα των νησιών , καθώς εισήχθησαν για πρώτη φορά διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ, από ένα μικτό στυλ στα πρώτα χρόνια μέχρι την art deco και τον μοντερνισμό στην μεταγενέστερη περίοδο. Το αποτέλεσμα είναι μια μοναδική κληρονομιά που έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη και η οποία έχει εξαφανιστεί σε άλλες περιοχές που ήταν υπό ιταλική κυριαρχία (Ερυθραία, Λιβύη). Η αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου στα Δωδεκάνησα αποτελεί ένα ιδιαίτερο σύνολο αρχιτεκτονικής και μοντερνισμού του 20ού αιώνα, σε ένα μοναδικό πλαίσιο – είναι η μόνη αποικιακή αρχιτεκτονική σε ευρωπαϊκό έδαφος από μια δυτικοευρωπαϊκή δύναμη κατοχής.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου: "Υπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα στην Περιφέρεια και ψάχνουν για συνενόχους"
24 Δεκ. 2024 - 16:18 - Γιώργος Χατζημάρκος: "Αγάπη στην πράξη το μήνυμα των Χριστουγέννων"
24 Δεκ. 2024 - 11:19 - "Για μια ακόμη φορά θαυμάσαμε τη δημοκρατικότητα με την οποία πολιτεύεται η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου"
23 Δεκ. 2024 - 18:34 - ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής - Κυκλάδων: Ζητά επαναφορά μηχανικού στη θέση του
20 Δεκ. 2024 - 15:05 - ΚΕΚ Γεννηματάς: Τα στελέχη συγχαίρουν τον Γιώργο Χατζημάρκο
20 Δεκ. 2024 - 13:57