Τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου για την έγκριση των οικονομικών στοιχείων του έτους 2018 στη Σύρο

Έκλεισε η θητεία με πολιτικό απολογισμό

Επισήμως έκλεισε η “αυλαία” της αυτοδιοικητικής περιόδου 2014 – 2019 στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, με την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα την έγκριση του οικονομικού απολογισμού του έτους 2018, το απόγευμα της Παρασκευής, στο ξενοδοχείο “Ερμής”.

Τόσο ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, όσο και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Μαχαιρίδης τοποθετήθηκαν πολιτικά για την ολοκλήρωση αυτής της θητείας, αμέσως μετά από τη σύντομη εισήγηση του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, Φιλήμονα Ζαννετίδη, ο οποίος είχε ενημερώσει γραπτώς κι αναλυτικά τα μέλη του Συμβουλίου για τα οικονομικά στοιχεία.

Ο λαός του Ν. Αιγαίου υπερψήφισε τον απολογισμό”

Ειδικότερα, ο κ. Ζαννετίδης στην εισήγησή του, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: “Άλλος ένας απολογισμός έρχεται προς έγκριση στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο και είναι ο τελευταίος αυτής της Περιφερειακής θητείας.

Παρά την τραγική υποστελέχωση της Περιφέρειας, τις συνεχείς μεταφορές των αρμοδιοτήτων από τον Α΄ Βαθμό στον Β΄ Βαθμό κατάφερε η Περιφέρεια να κάνει διάχυση του προϋπολογισμού σε όλα τα νησιά της ΠΝΑι, σε όλους τους τομείς ευθύνης, όπως ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, ο Πρωτογενής Τομέας, ο Εθελοντισμός, η Δια Βίου Μάθηση και σε όλες τις δραστηριότητες που υπάρχουν και στις αρμοδιότητές μας. Υπήρξε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία με όλους τους φορείς και όλους τους κοινωνικούς εταίρους, με τον Α΄ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης, με όλους τους Συλλόγους και είχαμε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα. Αυτός ο απολογισμός υπερψηφίστηκε και από τον λαό του Ν. Αιγαίου στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης το 2019 τον Μάιο”. Αφού παρέθεσε βασικά οικονομικά στοιχεία προς το σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, τον λόγο πήρε ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης, ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, αιτιολογώντας την καταψήφιση της εισήγησης.

“Σχετικά με τον απολογισμό θέλω να πω ότι τα πέντε αυτά χρόνια, στις περισσότερες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής υπήρχε η σύμφωνη γνώμη της παράταξής μας. Όμως, σε αρκετά θέματα μειοψηφήσαμε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που μας κάνει να μην ψηφίσουμε τον απολογισμό. Είναι ένας σοβαρός λόγος” υποστήριξε, σχολιάζοντας τέλος την αναφορά του κ. Ζαννετίδη για την υποστελέχωση των υπηρεσιών της ΠΝΑι.

“Η υποστελέχωση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις Υπηρεσίες μας”, κάτι που αποδεικνύεται όπως είπε από τα ταμειακά υπόλοιπα. “Είναι κάτι που διαιωνίζεται και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποστελέχωση”.

Ήταν πέντε χρόνια γεμάτα”

Από την πλευρά του ο Γιώργος Χατζημάρκος στον επίλογο αυτής της θητείας ευχαρίστησε κάθε πλευρά για τη συνεργασία, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όσους συνεχίσουν από όποιον Βαθμό της Αυτοδιοίκησης.

“Είναι η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της θητείας 2014 – 2019, με αυτήν κλείνει ομαλά ένας πολιτικός κύκλος. Να ευχαριστήσω όλους. Πέντε χρόνια γεμάτα. Πέντε χρόνια που είχαν απ΄ όλα. Είχαμε καλές στιγμές, είχαμε ένταση, είχαμε παραγωγή έργου. Νομίζω είναι χαραγμένα πέντε χρόνια στη μνήμη όλων. Κρατάμε τα καλά χωρίς καμία κακία. Προχωράμε. Η πολιτική είναι μία δύσκολη διεργασία ειδικά σε μία χώρα που πολλά πράγματα σε επίπεδο αντιλήψεων, τις τελευταίες δεκαετίες ήταν λίγο στρεβλά. Όμως προχωράμε όλοι εμπειρότεροι. Όσοι συνεχίζουν σε άλλον Βαθμό να ευχηθώ καλή δύναμη. Να ευχηθώ καλή τύχη σε όλους σε προσωπικό επίπεδο.

Και γι αυτούς που συνεχίζουν ξεκινά μία νέα περίοδος, νέες προκλήσεις. Οι στόχοι σχεδόν οι ίδιοι. Αλλάζει προφανώς η ατζέντα κάθε περιόδου πολιτικής, ιστορικής και διοικητικής. Μάχες μπροστά μας έχουμε πολλές, να τις δώσουμε όλες και να κερδίσουμε τις περισσότερες προς όφελος των κατοίκων αυτής της περιοχής. Προσωπικά σας ευχαριστώ πάρα πολύ για όλη αυτήν την υπέροχη διαδρομή των πέντε ετών. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε τη μάχη αυτή που ξεκινήσαμε το 2014. Έχουμε αισιοδοξία.”.

Υπήρξαν παραγωγικές περίοδοι αλλά και δυσκολίες”

Τέλος, σε ανάλογο τόνο τοποθετήθηκε και ο Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος μετά από μία μακρά πορεία στην Αυτοδιοίκηση, ολοκληρώνει τη συμμετοχή του στα κοινά.

“Μιας και είμαι ένας από αυτούς που αποχωρώ μετά από 16,5 χρόνια στον Β΄ Βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομάρχης, Περιφερειάρχης και Περιφερειακός Σύμβουλος να τοποθετηθώ. Κλείνει αυτός ο κύκλος κι εγώ κλείνω και “τραυματισμένος”. Εύχομαι όλοι να είστε υγιείς και να μην τα φορτώνεστε όλα. Το λέω πρώτα στον Περιφερειάρχη και σε όλους τους άλλους.

Δυστυχώς δεν είναι αυτή η περίοδος ενασχόλησης με τα κοινά από τις καλύτερες όταν είσαι σε θέση ευθύνης. Οπότε, καλό είναι όλοι να κάνουν ό,τι καλύτερο αλλά χωρίς να “τραυματίζονται”.

Σίγουρα όπως είπε και ο Περιφερειάρχης υπήρξαν περίοδοι που ήταν παραγωγικές περίοδοι. Και εμείς και η σημερινή Περιφερειακή Αρχή μπήκαμε, τουλάχιστον όσον αφορά στην Περιφέρεια σε δύσκολες καταστάσεις της χώρας, με μεγάλες δυσκολίες οικονομικές και κυρίως η περίοδος που ήμασταν εμείς, με έναν ασφυκτικό κλοιό από το κεντρικό κράτος που σε οδηγούσε περίπου στο να σου δέσουν τα χέρια και να μην μπορείς να κάνεις σχεδόν τίποτα.

Πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν δυσκολίες, Ελπίζω ο θεσμός αυτή τη φορά να μπορέσει να αλλάξει πάρα πολλά δεδομένα και η νέα Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) γιατί εάν η Αυτοδιοίκηση δεν αποκτήσει τη δική της αυτοτέλεια, εννοώ και τη διοικητική, δεν θα υπάρξει πορεία. Αυτή η αυτοτέλεια πρέπει να αποκτηθεί. Βεβαίως και να αποκτήσει η Περιφέρεια και δικούς της πόρους.

Εύχομαι κι εγώ σε όλους τα καλύτερα για το καλό του τόπου. Να είναι μία παραγωγική περίοδος και για τη χώρα και για το Νότιο Αιγαίο.”.

Ετικέτες: