Έγκριση σύναψης προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Δήμου Μυκόνου για αποκατάσταση ΧΑΔΑ και συνέχιση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”

Εστιάζουν σε περιβάλλον και κοινωνικές ανάγκες

Θετικές αποφάσεις από το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του στη Σύρο
  • Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2020 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 29 Ιαν. 2020 - 19:00
φωτο: kepom

Θετικές αποφάσεις για σοβαρές υποθέσεις της Μυκόνου λήφθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, στη Σύρο, οπότε και τα αιρετά πρόσωπα συνηγόρησαν στην έγκριση προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Μυκόνου για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και τη συνέχιση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Πρόκειται για δύο σημαντικά θέματα που συμπεριλήφθηκαν στην ατζέντα της συνεδρίασης, με τις σχετικές εισηγήσεις να φωτίζουν την αναγκαιότητα προώθησής τους. Πρωτίστως, η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη θέση Σκυλάμπελα κρίνεται απαραίτητη, για περιβαλλοντικούς λόγους, όπως επίσης και η διατήρηση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξακολουθούν να έχουν φροντίδα άτομα της τρίτης ηλικίας και ΑΜΕΑ στο νησί.

Με προϋπολογισμό 530 χιλ. ευρώ η αποκατάσταση

Ειδικότερα, το αντικείμενο της πρώτης προγραμματικής σύμβασης αφορά το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Μυκόνου στη θέση Σκυλάμπελα. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε 529.152,30 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Το έργο αποσκοπεί στην αποκατάσταση του ΧΑΔΑ με την εξομάλυνση του ανάγλυφού του, στην κατασκευή τεχνικών έργων για την οριοθέτησή του, στην κατασκευή έργων τελικής κάλυψης και στην κατασκευή έργων περιβαλλοντικής παρακολούθησής του.

Αναλυτικότερα, οι εργασίες που θα εκτελεστούν για την αποκατάσταση του υπό μελέτη ΧΑΔΑ Μυκόνου είναι οι εξής: Χωματουργικές εργασίες συλλογής διάσπαρτων απορριμμάτων από την συνολική έκταση του ΧΑΔΑ, χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης και εξομάλυνσης του ανάγλυφου έτσι ώστε να ομαλοποιηθούν οι κλήσεις του ανάγλυφου, με ταυτόχρονη χρήση τεχνικών έργων αντιστήριξης (συρματοκιβώτια, τοίχος αντιστήριξης), κατασκευή τελικής κάλυψης, έργα διαχείρισης ομβρίων, έργα διαχείρισης στραγγισμάτων, έργα διαχείρισης βιοαερίου, έργα μεταφροντίδας αποκατεστημένου χώρου, έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης ΧΑΔΑ, έργα πρασίνου και άρδευσης και λοιπά έργα όπως περίφραξη, πύλη εισόδου, δεξαμενή νερού κ.α..

Επιπλέον και αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, στη σύμβαση σημειώνονται τα εξής: Για την εκπόνηση της μελέτης ορίζεται τμηματική προθεσμία 5 μηνών, για τη δημοπράτηση και υπογραφή της σύμβασης τμηματική προθεσμία 7 μηνών, για την υλοποίηση του έργου τμηματική προθεσμία 12 μηνών και για τη διοικητική παραλαβή 12 μήνες. Διευκρινίζεται πως οι ανωτέρω τμηματικές προθεσμίες δεν μπορούν να λάβουν παρατάσεις μεγαλύτερες του διαστήματος των 6 μηνών.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη

Αμέσως μετά, έλαβαν θετική απόφαση για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Μυκόνου σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Στη σχετική εισήγηση, αναφέρθηκαν τα παρακάτω: Η εταιρεία “Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης ν. Κυκλάδων” λειτουργεί από 19/12/2001 με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων που αφορούν στην κοινωνική μέριμνα, στην παροχή διευκολύνσεων για απασχόληση, στην ένταξη και επανένταξη κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων και ατόμων και στην προώθηση των ίσων ευκαιριών και της ισότητας.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω δημιουργήθηκε και άρχισε να λειτουργεί την 31/9/2002 το “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Σκοπός της ανωτέρω μονάδας είναι η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης κατ΄ οίκον σε άτομα της τρίτης ηλικίας και ΑΜΕΑ με πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα ψυχικής ή σωματικής υγείας.

Κατά το τρέχον έτος, αλλά και ως προβλέπεται και για τα επόμενα έτη, οι περικοπές που πραγματοποιούνται στους πόρους χρηματοδότησης της λειτουργίας των μονάδων αυτών, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, καθιστά αδύνατη τη συνέχεια λειτουργίας του προγράμματος στη Μύκονο, γεγονός που δημιουργεί κρίσιμο ζήτημα απώλειας μια απαραίτητης κοινωνικής δομής υποστήριξης και μέριμνας των ατόμων με αναπηρία και ατόμων τρίτης ηλικίας του νησιού.

Επιπλέον, αναφέρθηκε πως η παρούσα σύμβαση ισχύει από την υπογραφή της μέχρι και την 31/12/2020.

Τέλος, σχετικά με τον προϋπολογισμό διευκρινίστηκαν τα παρακάτω: Ο προϋπολογισμός της απαιτούμενης δαπάνης που προκύπτει για το χρονικό διάστημα που καλύπτει η παρούσα σύμβαση, ήτοι: Από την υπογραφή της έως και 31/12/2020, ανέρχεται στα 55.891,56 ευρώ και αφορά, στη λειτουργία της δομής το οποίο αναλύεται ως εξής: Α. Ποσό ύψους 1.000 ευρώ που θα καλυφθεί στο σύνολό του, από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Β. Ποσό ύψους 15.000 ευρώ που θα καλυφθεί στο σύνολό του από τον Δήμο Μυκόνου και από τον τρίτο εκ των συμβαλλόμενων, δηλαδή την ΑΜΚΕ θα καλυφθεί το κόστος λειτουργίας της δομής με το ποσό των 39.891,56 ευρώ.

Ως φορέας εκτέλεσης του προγράμματος ορίζεται με την παρούσα η ΑΜΚΕ Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης ν. Κυκλάδων για το Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Μυκόνου, η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη συνέχιση λειτουργίας της δομής έως τη λήξη της σύμβασης.