Πέμπτη συνάντηση των Τοπικών Ενδιαφερόμενων Μερών του έργου "RECREATE"

  • Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, 2020 - 18:27

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης η πέμπτη Συνεδρίαση της Τοπικής Ομάδας Ενδιαφερόμενων Μερών (LOCAL STAKEHOLDERS GROUP MEETING – LS)  και της ομάδας έργου της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου –ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., στο πλαίσιο του έργου “REinforce Competitiveness of REgionAl Transport SMEs” (Βελτίωση ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών σε επίπεδο περιφερειών), που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG EUROPE 2014-2020.

Το έργο RECREATE έχει ως τελικό στόχο να συντάξει οδηγίες για την κάθε περιφέρεια που συμμετέχει σε αυτό σχετικά με τον καλύτερο τρόπο στήριξης, καθοδήγησης και χρηματοδότησης των Μικρο-Μεσσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η καινοτομία τους, προκειμένου να επωφεληθούν από τις αναδυόμενες ευκαιρίες της αγοράς, όπως η ζήτηση για νέες μορφές κινητικότητας, τα ηλεκτρικά οχήματα, η έξυπνη κινητικότητα, κλπ. Το έργο επικεντρώνεται σε τρία σημεία που αφορούν τις ΜμΕ:

•       να ενισχύσει την ικανότητα καινοτομίας τους

•       να βελτιώσει την πρόσβαση τους στην αγορά και την παραγωγή και

•       να βελτιώσει τα συστήματα χρηματοδότησης τους.

Επί του παρόντος, το έργο RECREATE διανύει το τελευταίο έτος της πρώτης φάσης του, έχοντας ολοκληρώσει την καταγραφή και την αξιολόγηση των Καλών Πρακτικών του τομέα των μεταφορών στις τέσσερις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες-μέλη του εταιρικού σχήματος του έργου: West Midlands (Ηνωμένο Βασίλειο), Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Ελλάδα), Λιθουανία και Νοτιοδυτική Oλτένια (Ρουμανία), οι οποίες θα αποτελέσουν έμπνευση και βάση για το Σχέδιο Δράσης που θα κληθεί να εκπονήσει και να υλοποιήσει ο κάθε εταίρος κατά την επόμενη φάση του έργου.

Στην 5η αυτή συνάντηση, συνομίλησαν ηλεκτρονικά ο Πρόεδρος της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ Α.Ε. και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος  Ευρωπαϊκών  Προγραμμάτων  Νοτίου  Αιγαίου κ.   Χρήστος Μπάρδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Θεμέλαρος, ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας κ. Νίκος Κομηνέας, ο Πρόεδρος του ΔΕΣ ΡΟΔΑ κ. Δημήτρης Τσίκκης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δήμου Ρόδου κα Παρασκευή Μωραΐτου, η υπεύθυνη του Παραρτήματος Ινστιτούτου Μεταφορών (ΙΜΕΤ-ΕΚΕΤΑ) Ρόδου κα Μαίρη Παπανδρέου, ο κ. Κώστας Κομνηνός Γενικός Διευθυντής του Δικτύου Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ καθώς και μέλη της Ερευνητικής Ομάδας Συστημάτων Μεταφοράς του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στελέχη του ΙΜΕΤ Θεσσαλονίκης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό από τους κκ. Μπάρδο και Θεμέλαρο, οι οποίοι καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες, τονίζοντας τη σημασία της συνέχισης της υλοποίησης έργων παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας του COVID-19. Εν συνεχεία έγινε μία περιληπτική αναφορά στους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα  του έργου, ακολουθούμενη από μια σύντομη παρουσίαση του online workshop που διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο από το Πανεπιστήμιο του Coventry, το οποίο περιλάμβανε κυρίως τις καλές πρακτικές της εν λόγω περιφέρειας.

Έπειτα τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο μετατροπής της Αστυπάλαιας σε πράσινο νησί, κυρίως μέσω του πολύ μεγάλου πρότζεκτ που έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με την εταιρεία Volkswagen για την αντικατάσταση των υπηρεσιακών στόλων του νησιού από ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στη συνέχεια, η κα Βάσια Αμπράση, μέλος της Ερευνητικής Ομάδας Συστημάτων Μεταφοράς του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προχώρησε στην περιγραφή του INNOTRANS, έργου επίσης συγχρηματοδοτούμενου από το Πρόγραμμα INTERREG EUROPE, αναλύοντας τους τρόπους ενίσχυσης της ικανότητας καινοτομίας των Περιφερειών στις Μεταφορές καθώς και πώς αυτό ενσωματώθηκε στο σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Την ενότητα των παρουσιάσεων έκλεισε η Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Ρόδου κα Παρασκευή Μωραΐτου, η οποία παρουσίασε εκτενώς τα Ολοκληρωμένα Συστήματα Ευφυών Μεταφορών που εφαρμόζονται επιτυχώς εδώ και μερικά χρόνια από τον Δήμο της Ρόδου στις αστικές συγκοινωνίες του νησιού και τα οποία υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο τριών διαφορετικών συγχρηματοδοτούμενων έργων των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος και INTERREG MED.

Αφού έγινε μια σύντομη αναφορά από την κα Μαίρη Παπανδρέου στα εν εξελίξει έργα του Ινστιτούτου Μεταφορών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δόθηκε το έναυσμα για την έναρξη της συζήτησης και την κατάθεση ερωτημάτων στους ομιλητές.

Ακολούθησε μια πολύ ζωηρή συζήτηση με τη συμμετοχή πολλών εκ των παρευρισκόμενων, όπως του κ. Κομνηνού από το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ και της κας Μορφουλάκη από το ΙΜΕΤ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έθεσαν πολλές ερωτήσεις η πλειονότητα των οποίων απευθύνονταν στον Δήμαρχο Αστυπάλαιας, δίνοντας του την ευκαιρία να εκθέσει όλες τις πλευρές αυτού του πολυδιάστατου προγράμματος πράσινων μεταφορών που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όπως και για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το έργο RECREATE χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος INTERREG EUROPE 2014-2020 κατά 85% από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από Εθνικούς Πόρους.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τα παραδοτέα του έργου στην επίσημη ιστοσελίδα του: www.interregeurope.eu/recreate/

Ετικέτες: