Κατηγορηματικά θετικός ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου για τη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού με σκοπό την απορρόφηση οικονομικών ευκαιριών από την ΕΕ

“Να αξιοποιήσουμε το χρηματοδοτικό πακέτο για τα νησιά”

Διαφωνίες της αντιπολίτευσης σχετικά με την αποδυνάμωση της Περιφέρειας και την “κατεύθυνση” των πόρων

Στη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχωρά με γοργούς ρυθμούς η Περιφερειακή Αρχή, μετά από την κατά πλειοψηφία έγκριση της σχετικής πρότασης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, στην προχθεσινή συνεδρίασή του.

Το εν λόγω βήμα έρχεται σε συνέχεια της γνωστοποίησης της σχετικής πρόθεσης προ δύο μηνών, με φόντο το χρηματοδοτικό πακέτο που θα “τρέξει” από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς κάθε χώρα – μέλος και ως εκ τούτου και προς την Ελλάδα, για την ανάκαμψή τους, δεδομένης της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Στην ίδια λογική με την κυβερνητική πλευρά που επισημαίνει τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η χώρα μέσω του συγκεκριμένου πακέτου ύψους 70 δις ευρώ για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τοποθετήθηκε και ο Περιφερειάρχης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν προτίθεται να αφήσει ανεκμετάλλευτη καμία ευκαιρία προς όφελος των νησιών.

Η σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού με όνομα “Κ2 Α.Ε.” (σσ. Κέα – Καστελόριζο) προχώρησε στο πλαίσιο που παρέχει ο νόμος τη σχετική δυνατότητα. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από την Περιφερειακή Αρχή, “έδρα της ορίζεται η Ρόδος με υποκατάστημα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης” και ιδρυτές μέτοχοι του Αναπτυξιακού Οργανισμού είναι η Περιφέρεια (με 51% του μετοχικού κεφαλαίου) και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (με 49% του μετοχικού κεφαλαίου).

Αντιρρήσεις και διαφωνίες για την “πορεία” αυτού του Οργανισμού εκφράστηκαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με μέλη της από όλες τις παρατάξεις να σημειώνουν πως για τη λειτουργία της θα “απαιτηθεί” η αποδυνάμωση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, θέτοντας μάλιστα τον προβληματισμό τους αναφορικά με την αποτελεσματικότητα που αυτός μπορεί να έχει. Σύμφωνα με όσα τόνισε η αντιπολίτευση, το παρελθόν δείχνει πως οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί διαλύθηκαν χωρίς να έχουν προσφέρει στις κοινωνίες σημαντικές εξελίξεις, αλλά σοβαρές εκκρεμότητες.

Σημειώνεται εξ αρχής πως στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε η παρουσίαση της οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας και ο ορισμός του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου με πρόεδρο τον Γιώργο Χατζημάρκο.

 

Βασικοί σκοποί του Οργανισμού

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αναφορά στους σκοπούς του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας, οι κυριότεροι εκ των οποίων ακολουθούν:

1. Η επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη ενδεικτικά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Ένωσης Περιφερειών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων αυτών, φορέων του Δημοσίου τομέα, συνεταιρισμών και ενώσεων αυτών, επιστημονικών φορέων, επιμελητηρίων, φορέων συλλογικών κοινωνικών ή οικονομικών συμφερόντων, καθώς και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και η υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και των υπηρεσιών τους κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

2. Η υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και η προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξης της Περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων των έργων υποδομής, καθώς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 3. Η συμμετοχή της Εταιρείας σε αντίστοιχα προγράμματα ή η εφαρμογή σχετικών πολιτικών σε διαπεριφερειακό ή σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο. 4. Η ωρίμανση και η υλοποίηση τεχνικών έργων. 5. Η μελέτη, καταγραφή, έρευνα και αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών και προβλημάτων σχετικά με την οικονομική και τουριστική δραστηριότητα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή αποτελεσματικών μεθόδων και δράσεων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τον εμπλουτισμό της τουριστικής εμπειρίας, την ανάδειξη του ιστορικού πλούτου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής ταυτότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων, την εξεύρεση νέων αγορών, την αξιοποίηση της θαλάσσιας οικονομίας και τη βελτίωση των υποδομών καθώς και την ανάπτυξη νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού. 6. Η στήριξη και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και συγκεκριμένα η ενίσχυση επενδύσεων και η στήριξη της επιχειρηματικότητας και ιδίως η ανάπτυξη δράσεων αγροτικού τουρισμού και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συνακόλουθα η στήριξη και αξιοποίηση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και η ενίσχυση της προσπάθειας μεταποίησής τους σε επώνυμα ποιοτικά προϊόντα, καθώς και η σύνδεση τοπικού παραγόμενου προϊόντος και τουριστικής υπηρεσίας καθώς και πάσα σχετική ή μη εμπορική δραστηριότητα.

7. Η διερεύνηση, μελέτη και συντονισμός διαδικασιών και μηχανισμών για την παραγωγή, μεταφορά και παροχή ειδικής τεχνογνωσίας, υπηρεσιών και υποστήριξης σε φορείς και επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης, του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε αναπτυξιακά θέματα χρηματοδότησης έργων υποδομής, αστικής ανάπλασης, κοινωνικών δράσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας καθώς και για την αξιοποίηση και υλοποίηση εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων σε διαδημοτικούς ή περιφερειακούς σκοπούς.

8. Η δημιουργία προϋποθέσεων για την σύμμετρη ανάπτυξη της Περιφέρειας από οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική άποψη, με βάση τις τοπικές δυνάμεις και πόρους ιδιωτικούς και δημόσιους, καθώς και με πόρους και μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου.

9. Η ενθάρρυνση και αναζωογόνηση της υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας, με σκοπό τη διατήρηση των υφισταμένων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και με ιδιαίτερη

βαρύτητα στην νεανική, νεοφυή, καινοτόμο και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα. 10. Ο σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής και συνοχής.

11. Η ανάπτυξη επιστημονικής δραστηριότητας και συνεργασιών με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, η χρήση εφαρμογών καινοτομίας και νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, καθώς και η ανάπτυξη δράσεων έρευνας και ανάπτυξης και ψηφιακής σύγκλησης. 12. Η επικοινωνία, ενημέρωση και προβολή πληροφοριών, δράσεων και ενεργειών δημοσίου ενδιαφέροντος για την πληροφόρηση του κοινού καθώς και η αξιοποίηση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας σχετικά. 13. Η διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα, καθώς και η διοργάνωση ή συνδιοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων.

 

Συνεργασία με φορείς και εταιρείες

Σημειώνεται τέλος πως, “Οι σκοποί του Οργανισμού μπορεί να υλοποιούνται και εκτός του γεωγραφικού χώρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε όλη την Ελληνική επικράτεια καθώς και στο εξωτερικό. Για την εκπλήρωση των παραπάνω σκοπών του, εκτός από την αξιοποίηση της υλικοτεχνικής και στελεχιακής υποδομής, της εμπειρίας και της γνώσης των συμβαλλομένων μελών, δύναται να συνεργάζεται με άλλους φορείς ή να συμμετέχει σε άλλες εταιρείες, φορείς, οργανισμούς, κ.λ.π. που επιδιώκουν τους ίδιους ή παρεμφερείς με αυτήν σκοπούς, για την προώθηση των αναπτυξιακών σκοπών της Περιφέρειας”.

 

Γ. Χατζημάρκος: Νέο αναπτυξιακό “εργαλείο” για τα νησιά

Υπέρμαχος της σχετικής απόφασης της Περιφερειακής Αρχής, ο Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε εξ αρχής πως, “Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ο οποίος συστήνεται από την Περιφέρεια και από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνιστά ένα νέο αναπτυξιακό “εργαλείο” που θα δώσει τη δυνατότητα της απορρόφησης των νέων πόρων που πρόκειται να εισρεύσουν στην Περιφέρεια μέσα από τα 70 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα, μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που θέτει το πρόγραμμα (31/12/2023), ώστε να μην χαθεί καμία αναπτυξιακή ευκαιρία για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε αναλυτικότερα, “Μπήκαμε σε αυτήν τη φιλοσοφία γιατί έχουμε μία πολύ ειδική περίοδο αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Η ειδική αυτή περίοδος λέει το εξής: Μετά από δέκα χρόνια ύφεσης και έχοντας σηκώσει σχεδόν κεφάλι προσπαθώντας να ανακάμψουμε, μας χτύπησε η πανδημία και οικονομικά κι έρχεται ως ευρωπαϊκή πολιτική, ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό το οποίο λέγεται Recovery fund”.

Επαναλαμβάνοντας πως η δυσκολία είναι να έχει απορροφηθεί όλο το ποσόν από τη χώρα μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που παρέχονται, υπογράμμισε πως με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό θα επιχειρηθεί να κερδηθεί ό,τι καλύτερο για τα νησιά του Ν. Αιγαίου.

“Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 πρέπει να έχουν απορροφήσει όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτά τα χρήματα. Για όποιον γνωρίζει ελάχιστα τη δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα, ξέρουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, είναι αδύνατον να γίνει αυτό στην Ελλάδα στα επόμενα περίπου 2,5 χρόνια (κατ΄ ελάχιστο 30 και κατ΄ ανώτερο 40 δις ευρώ)”.

Κατά συνέπεια, ο κ. Χατζημάρκος υποστήριξε πως στόχος της Περιφέρειας είναι να μπορέσει να “τρέξει” κάποιο μεγάλο χρηματοδοτικό έργο ή πρόγραμμα, το οποίο σε αντίθετη περίπτωση μπορεί και να το χάναμε”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και υποστηρίζοντας την ανάγκη σύστασης του εν λόγω Αναπτυξιακού Οργανισμού ο ίδιος σημείωσε πως, αυτή ενισχύεται “και από το γεγονός της στελεχιακής αποδυνάμωσης των ΟΤΑ κατά τα τελευταία χρόνια”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του υπεραμύνθηκε της ανωτέρω απόφασης, εξηγώντας για μία ακόμη φορά πως ο νέος θεσμός του Αναπτυξιακού Οργανισμού θα δώσει την ευχέρεια στην Περιφέρεια να βελτιώσει και τη στήριξη που ήδη παρέχει στους Δήμους για τη υλοποίηση των τεχνικών προγραμμάτων τους.”

 

Αντίθετη η μειοψηφία

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο επικεφαλής της, Μανώλης Γλυνός καταψήφισε το θέμα, ακολουθώντας τη σταθερή θέση της παράταξής του. Σύμφωνα με όσα είχε υποστηρίξει ο ίδιος και σε περασμένη συζήτηση, θα ήταν “προτιμότερη η λύση της περαιτέρω στελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας, καθώς το εγχείρημα της σύστασης ενός αυτόνομου οργανισμού, ενδεχομένως να αποτύχει, όπως θέλουν παραδείγματα από αναπτυξιακές εταιρείες ΟΤΑ, που στο παρελθόν απέτυχαν και διαλύθηκαν, αφήνοντας πίσω τους εκκρεμότητες”. Ο ίδιος είχε υπογραμμίσει δε, πως πολλές εξ αυτών δε, λειτουργούσαν “σε καθεστώς αδιαφάνειας”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, θέλησε να προσθέσει ακόμη πως η στελέχωση αυτών των Οργανισμών γίνεται με μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων, “αποδυναμώνοντας ήδη επιβαρυμένες υπηρεσίες των ΟΤΑ” ενώ τέλος, οι προσλήψεις είναι εκτός ΑΣΕΠ.

Παρομοίως, αλλά και σε πιο καυστικό τόνο κινήθηκε η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Ντουνιαδάκη, ο οποίος συμπλήρωσε πως οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί και η εμπλοκή ιδιωτών, καθιστά σχεδόν βέβαιη την ωφέλεια των ιδιωτών και όχι του κόσμου των νησιών. “Υπάρχει πείρα για το πώς καταναλώθηκαν μέχρι σήμερα τέτοια πακέτα” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ντουνιαδάκης, ισχυριζόμενος πως, ο νέος φορέας θα μοιράζει χρήματα κατά το δοκούν, μακριά από το δημόσιο λογιστικό και τη στοιχειώδη διαφάνεια και θα προσπερνά τις δημόσιες υπηρεσίες”.

“Ποιος θα κερδίσει από την ανάπτυξη που θα φέρει ο εναγκαλισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα;” ρώτησε ρητορικά ο ίδιος, καταλήγοντας στην τοποθέτησή του με το ζήτημα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών.

 

Απαραίτητος ο Οργανισμός για τη στήριξη του Ν. Αιγαίου”

Την εναντίωσή του με τη στάση της αντιπολίτευσης εξέφρασε ακολούθως ο Περιφερειάρχης, υποστηρίζοντας - μετά την κατά πλειοψηφία έγκριση του θέματος της σύστασης του Αναπτυξιακού Οργανισμού – τα εξής:“Οι χαμένες ευκαιρίες για τα νησιά μας ανήκουν στην περίοδο εκείνων που σήμερα καταψήφισαν την σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού. Όχι στη δική μας. Αυτοί που καταψήφισαν, στράφηκαν ευθέως κατά της ανάπτυξης των νησιών, αφού ο Οργανισμός αυτός της Περιφέρειας είναι απαραίτητος για να συνεχίσει να στηρίζει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου”.

Τέλος, απαντώντας στο ζήτημα της περαιτέρω αποδυνάμωσης των Υπηρεσιών της ΠΝΑι, υποστήριξε σύντομα πως, “Οι πρώτοι που έχουμε αυτή την αγωνία είμαστε εμείς που διοικούμε αυτόν τον οργανισμό που λέγεται Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου”, διαβεβαιώνοντας πως για τη λειτουργία του μεριμνά η Περιφερειακή Αρχή.

 

Αντίδραση από ΣΥΝΑΝΚ

Την αντίθεσή του με τη στάση της Περιφερειακής Αρχής εξέφρασε ο Σύλλογος Υπαλλήλων της ΠΝΑι στις Κυκλάδες, εκδίδοντας – πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου - σχετική ανακοίνωση, στο περιεχόμενο της οποίας έθιγε ξανά το πρόβλημα της αποδυνάμωσης των Υπηρεσιών, με φόντο την υποστελέχωση που υπάρχει ήδη. Τα βασικότερα μέρη της ανακοίνωσης παρουσιάζονται παρακάτω:

“(...) Η επιχειρηματολογία της Περιφερειακής Αρχής υπέρ της ίδρυσης αυτών των Οργανισμών είναι η δυσκινησία των διαδικασιών, η γραφειοκρατία, η υποστελέχωση των υπηρεσιών. Προβλήματα υπαρκτά που επιδεινώνονται από την νησιωτικότητα, που όμως η Περιφερειακή Αρχή δεν ενδιαφέρθηκε να επιλύσει ουσιαστικά, διεκδικώντας αποφασιστικά την στελέχωση των Υπηρεσιών και την αναβάθμισή τους. Αντίθετα υιοθετεί και υλοποιεί την σταδιακή και συστηματική υποβάθμιση κρίσιμων δραστηριοτήτων του δημοσίου τομέα.

Με τη δημιουργία «Αναπτυξιακού Οργανισμού» οι προσλήψεις προσωπικού θα γίνονται εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, με αδιαφανείς διαδικασίες, ελαστικές σχέσεις εργασίας, από πρόθυμους να υλοποιούν έργα που θα εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα κι όχι τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες σε υποδομές, προστασία του περιβάλλοντος, διασφάλιση της υγείας των πολιτών κλπ.

Γι αυτό και επιλέγουν να αναθέτουν μελέτες και συμβάσεις με «ευέλικτες» διαδικασίες, σε «ευέλικτα» σχήματα, με δυνατότητα παράκαμψης της νομοθεσίας, την οποία οι ίδιοι δημιούργησαν. Γι αυτό και δεν επιλέγουν να ενισχύσουν τις δημόσιες υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, αλλά προωθούν τις διάφορες Αναπτυξιακές ή άλλες Α.Ε., με «έκτακτους» εργαζόμενους και εκτός ΑΣΕΠ διαδικασιών.

Μόνο που τις συνέπειες αυτών των νεοφιλελευθέρων επιλογών, καλούνται κάθε τόσο να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία, μέσω μνημονίων, μεσοπροθέσμων κλπ ή όπως αλλιώς βαφτίζονται κάθε φορά ανάλογα με την συγκυρία.

Μπροστά στην αδιάλλακτη στάση κυβέρνησης και περιφερειαρχών, προκειμένου να υπερασπιστούν το Δημόσιο Συμφέρον, το Περιβάλλον και τα λαϊκά συμφέροντα, οι συνάδελφοι μηχανικοί και οι γεωτεχνικοί των Περιφερειών μετά από κάλεσμα επτά Ομοσπονδιών Εργαζομένων έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις με τη μορφή της απεργίας – αποχής, από την 23/11 έως την 11/12 καταρχάς. Οι συνάδελφοι απέχουν από Διαγωνισμούς Έργων, Μελετών από το Μητρώο Μελών Δημοπρασιών (ΜηΜΕΔ) για Διαγωνισμούς, Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, ΣΥΠΟΘΑ, Επιτροπές Διενέργειας Διαγωνισμών και Αξιολόγησης Προσφορών, Τεχνικά Συμβούλια Δημοσίων Έργων και Μελετών, Επιτροπές Μητρώων ΜΕΚ και ΜΕΕΠ, Επιτροπές Παρακολούθησης Επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, Επιτροπές Παρακολούθησης και Παραλαβής Προμηθειών.

Από την απεργία – αποχή έχουν εξαιρεθεί οι Επιτροπές που έχουν να κάνουν με έργα και δράσεις τα οποία σχετίζονται με θέματα διαχείρισης της Δημόσιας Υγείας, την πρόληψη και προστασία από την πανδημία (του κορωνοϊού), καθώς και της αντιμετώπισης - αποκατάστασης φυσικών καταστροφών. Επίσης εξαιρούνται έργα και μελέτες που έχουν δημοπρατηθεί πριν τις 23/11, για τα οποία οι υπάλληλοι των τραγικά υποστελεχωμένων υπηρεσιών συνεχίζουν την ωρίμανσή τους (...).

Για όλα τα παραπάνω, συνεχίζουμε τον αγώνα και σας καλούμε: Να πάρετε πίσω τις αποφάσεις και τις εισηγήσεις, που έχουν να κάνουν με την ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και να προστατέψετε το δημόσιο συμφέρον. Να ζητήσετε άμεσα και κατά προτεραιότητα τη στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και να βάλετε φραγμό στους ευκαιριακούς και αδιαφανείς τρόπους διαχείρισης των πόρων.

Διεκδικούμε: Προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων του εμπλεκόμενου προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίες σε όλες τις Υπηρεσίες του Δημοσίου. Ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών και όλων των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και όχι την ιδιωτικοποίηση τους και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες. Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση του συνόλου του προσωπικού. Κατάργηση των σχετικών νόμων που επιτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων Υπηρεσιών”.