Καυτηριάζεται η συνεχής μείωση πόρων προς την Αυτοδιοίκηση
- Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:19
- / Eνημέρωση: 8 Δεκ. 2020 - 17:00
Τις σοβαρές απώλειες σε επίπεδο χρηματοδότησης των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό αναμένεται να μετρήσει για μία ακόμη χρονιά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, γεγονός που καυτηριάστηκε από την πλευρά της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασής της.
Στην προγραμματισμένη ατζέντα των θεμάτων συμπεριλήφθηκε και η σχετική ενημέρωση με αφορμή την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, ενώ οι συμμετέχοντες ενέκριναν προτάσεις – αιτήματα για την ενίσχυση των πόρων που έρχονται στους Δήμους.
Πρέπει να σημειωθεί εξ αρχής πως το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης απασχολεί έντονα τους Δήμους, καθώς στα μνημονιακά χρόνια κατέγραψαν σοβαρή ζημία, η οποία ακόμη φαίνεται πως δεν αποκαθίσταται.
Τη σχετική ενημέρωση πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Γιώργος Πόκκιας.
Καμία αισιοδοξία για το μέλλον
Αναλυτικότερα, ο ίδιος τόνισε πως, για την τοπική Αυτοδιοίκηση ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος σε σχέση με τον φετινό “γύρω στα 214 εκ. ευρώ”, μείωση η οποία δεν προκύπτει άμεσα από τους ΚΑΠ αλλά “έμμεσα από τις υπόλοιπες χρηματοδοτήσεις”.
Επιπλέον, ο πρόεδρος παρατήρησε πως, “για άλλη μία χρονιά η πεπατημένη που ακολουθείται τα τελευταία δέκα χρόνια είναι πως οι χρηματοδοτήσεις της τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του νόμου (η τοπική Αυτοδιοίκηση χρηματοδοτείται με βάση τον Ν. 3852/10)”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “αυτές οι πρόνοιες του νόμου δεν εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια” και όπως πρόσθεσε, “κριτήριο και δικαιολογία ήταν τα μνημονιακά χρόνια και οι περιοριστικοί όροι”. Ωστόσο, όπως σημείωσε, αυτή η κατάσταση εξακολουθεί να υπάρχει και δεν έχει αλλάξει, με τον κ. Πόκκια να σχολιάζει χαρακτηριστικά παρακάτω πως, “συνεχίζεται και έχει γίνει άσχημη συνήθεια για όλους”.
Σε συνέχεια, των ανωτέρω, υπογράμμισε πως, “Αποτέλεσμα είναι πως κάθε χρόνο και σωρευτικά η Αυτοδιοίκηση χάνει πόρους κι αν αναλογιστούμε ότι αυτοί οι πόροι ουσιαστικά προσθετικά αυξάνονται συνεχώς και δεν υπάρχει καμία κουβέντα να δούμε τί θα γίνει με όσα παρακρατήθηκαν από την Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τον νόμο και όχι με βάση τις επιθυμίες μας, αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι και τόσο αισιόδοξο το μέλλον”.
Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου επανέλαβε πως, “θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος όσον αφορά της χρηματοδοτήσεις”.
Πέραν των ανωτέρω, αναφέρθηκε αναλυτικότατα και στο τί προβλέπεται να δίδεται στην Αυτοδιοίκηση από τον προϋπολογισμό του κράτους, παρουσιάζοντας προς τους συμμετέχοντες στοιχεία που γεννούν μεγάλη απογοήτευση.
“Ενώ υπάρχει θεσμοθετημένο ποσοστό όσον αφορά κυρίως τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος κι ενώ προβλέπει ο προϋπολογισμός ότι ο φόρος εισοδήματος θα έχει αύξηση 1 δις ευρώ περίπου, αν κι ένα ποσοστό έπρεπε να δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2021 είναι ότι η Αυτοδιοίκηση θα πάρει μηδέν ευρώ” σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας παρακάτω πως και σχετικά με τον ΦΠΑ, “ενώ θα έπρεπε με βάση τα ποσοστά του νόμου από τον ΦΠΑ να εισέλθουν στην Αυτοδιοίκηση 216 εκ. ευρώ, αυτό που προβλέπεται είναι μόνον 57 εκ. ευρώ”.
Σύμφωνα με όσα παρατήρησε, “κι εδώ έχουμε μείωση όσον αφορά σε αυτά που θεσμοθετημένα”, κάνοντας λόγο παρακάτω για την υπόθεση των φορολογικών εσόδων από παρελθόντα οικονομικά έτη. “Ενώ κάποια χρήματα έρχονται σαν έσοδα του κράτους από τις χρήσεις παρελθόντων ετών, το ποσοστό που είναι για την Αυτοδιοίκηση ποτέ δεν πάει σε αυτήν” πρόσθεσε σχετικά, λέγοντας πως δυστυχώς, “δεν γίνεται ούτε κουβέντα ότι όλα αυτά τα δέκα χρόνια που έχουν παρακρατηθεί πόροι και έχει δημιουργηθεί μία νέα γενιά παρακρατηθέντων, πώς αυτά θα δοθούν στην Αυτοδιοίκηση”.
Ο κ. Πόκκιας έκλεισε την ενότητα της ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας πως, σχετικά με τον προϋπολογισμό του κράτους και τα πλεονάσματα, “δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πίεση πάντα ασκείται προς την Αυτοδιοίκηση”.
Ζητούν τα προβλεπόμενα
Εστιάζοντας παρακάτω στο θέμα των προτάσεων εκ μέρους της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως σε πρώτο επίπεδο πρέπει στην Αυτοδιοίκηση να δοθούν καταρχήν τα προβλεπόμενα.
“Ζητάμε την απαραίτητη εφαρμογή του Ν.3852 όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις και την άμεση εκκίνηση για τα παρακρατηθέντα των τελευταίων δέκα χρόνων” ανέφερε πρωτίστως, συμπληρώνοντας ακόμη, πως, “Θα πρέπει να έχουμε συμμετοχή στις αποφάσεις και στο 10% του προϋπολογισμού του Σχεδίου Ανάπτυξης Εθνικής Οικονομίας”.
Επιπλέον, τόνισε αναφορικά με τους πόρους από το εθνικό σκέλος και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πως η ΠΕΔ απαιτεί την αύξηση της συμμετοχής των Δήμων, ενώ αιτείται και την αύξηση των χρηματοδοτήσεων του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”.
Προτού ολοκληρώσει την ενημέρωσή του, τόνισε ακόμη πως χρειάζεται “να δημιουργηθεί ένα νέο Ταμειακό Πρόγραμμα Παρακαταθηκών και Δανείων” ενώ καταλήγοντας επεσήμανε πως, θα πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη και ισότητα στους Δήμους αναφορικά με τις κατανομές, κάτι που πρέπει να ζητηθεί επισήμως αφού προηγουμένως περάσει από ένα Ειδικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Η συζήτηση για το θέμα έκλεισε με ένα μέλος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου να σημειώνει πως δυστυχώς για μία ακόμη χρονιά διαπιστώνεται πως, “Η κεντρική διοίκηση μονίμως πετά το “μπαλάκι” στους Δήμους καθώς τους στερεί πόρους και τελικά τους λέει να ψάξουν πόρους μέσω άλλων δρόμων”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στοχεύουν σε ισχυρούς Δήμους και ισχυρά νησιά
24 Οκτ. 2024 - 6:19 - Στον πρωθυπουργό για τη νησιωτική Υγεία
31 Ιουλ. 2024 - 6:20 - “Ανοίγουν” την υπόθεση του ακτοπλοϊκού κόστους
26 Ιουλ. 2024 - 6:20 - Σε προτεραιότητα λειψυδρία, απορρίμματα και λύματα
8 Απρ. 2024 - 6:19 - Κυκλάδες και Δωδεκάνησα διεκδικούν το τέλος των διανυκτερεύσεων
2 Απρ. 2024 - 6:19