Μέσω σύμβασης χρησιδανείου αορίστου χρόνου περνά η περιουσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε., όσον αφορά τον ΧΥΤΑ και τη διαχείρισή του

Ιδιοκτήτης της περιουσίας παραμένει ο Δήμος

Σήμερα στο Δ.Σ. του Δήμου επικυρώνεται το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής και αποφασίζεται η δωρεάν παραχώρηση του οικοπέδου του ΧΥΤΑ
  • Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021 - 06:20

Ιδιοκτήτης της ακίνητης και κινητής περιουσίας του αναφορικά με τον ΧΥΤΑ στη θέση Κοράκι παραμένει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, όπως επιβεβαιώνεται επισήμως πλέον, από το σχέδιο της σύμβασης χρησιδανείου αορίστου χρόνου, που θα υπογραφεί άμεσα από τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα και τον Περιφερειάρχη και πρόεδρο του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε., Γιώργο Χατζημάρκο, σχετικά με τη διαχείριση του κυττάρου.

Με απόφασή του, απόψε, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προχωρά στη δωρεάν παραχώρηση του ΧΥΤΑ και όλου του εξοπλισμού της Σύρου προς τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, στην κατεύθυνση που υπαγόρευσε η σχετική νομοθεσία, με την οποία καταργήθηκε ο ΦΟΔΣΑ Σύρου το 2020 και δημιουργήθηκε το περιφερειακό συλλογικό όργανο για τη διαχείριση των ΧΥΤΑ σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, ο Δήμος δεν θα έχει καμία αρμοδιότητα στο κομμάτι της διαχείρισης του ΧΥΤΑ Σύρου, στον οποίον μεταφέρονται τα οικιακά απορρίμματα όλου του νησιού, χωρίς όμως να χάνει το ιδιοκτησιακό δικαίωμα τόσο του οικοπέδου στη θέση Κοράκι, όσο και του εξοπλισμού και των μηχανημάτων που υπάρχουν εκεί.

Πρέπει να διευκρινισθεί πως, η διαδικασία της παράδοσης – παραλαβής ολοκληρώθηκε μετά την απαιτούμενη απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, στο πλαίσιο της επιβεβλημένης καταγραφής του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δήμου και σήμερα, επικυρώνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο το περιεχόμενο του σχετικού πρωτοκόλλου. Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει το σχέδιο της σύμβασης χρησιδανείου για τη δωρεάν παραχώρηση του ΧΥΤΑ Σύρου, η διάρκεια του οποίου είναι αορίστου χρόνου, με τη ρητή πρόβλεψη, πως, στην περίπτωση που καταργηθεί ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, αυτομάτως, η περιουσία επιστρέφει και προς διαχείριση στον Δήμο.

Η εξέλιξη της κατάργησης του τοπικού ΦΟΔΣΑ όπως και άλλων γειτονικών νησιωτικών ΦΟΔΣΑ είχε απασχολήσει έντονα σε συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων σε επίπεδο νομού και περιφέρειας, με τους αιρετούς να τονίζουν πως θα πρέπει η πλευρά της Περιφέρειας να λειτουργήσει οργανωμένα τον νέο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, για να μην προκύψει κενό ή πρόβλημα στο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη εξέλιξη δε, της σύστασης του νέου Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε., ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία να μην συμμετέχει, ακολουθώντας μία αντισυνταγματική οδό, στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα, ο Δημήτρης Λιανός δήλωσε πως δεν θα συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου οργάνου.

Αποτέλεσμα της εν λόγω παραίτησης αποτελεί πλέον η δυνατότητα εκπροσώπησης της Σύρου σε αυτό, με τη συμμετοχή του τελευταίου προέδρου του καταργημένου ΦΟΔΣΑ Σύρου - Ερμούπολης, Γιάννη Βρούτση.

Χρησιδάνειο αορίστου χρόνου για τον ΧΥΤΑ Σύρου

Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το γεγονός πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διατηρεί την περιουσία του ως ιδιοκτήτης, παρά την απόφαση παραχώρησης αυτής στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, προκειμένου να αναλάβει ο δεύτερος το κομμάτι της διαχείρισης του ΧΥΤΑ στο “Κοράκι”.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος πρόκειται να υπογράψει το σχετικό συμφωνητικό με τον Περιφερειάρχη για το ακίνητο εμβαδού 128.751 τ.μ., στο οποίο λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Σύρου.

Στο περιεχόμενο αυτού του χρησιδανείου, διευκρινίζονται ρητά τα εξής: “1. Ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου (σ.σ. χρησάμενος) θα χρησιμοποιεί την πιο πάνω οικία ως ΧΥΤΑ (υφιστάμενο κύτταρο) και ως χώρο κατασκευής ΧΥΤΥ (υπό κατασκευή κύτταρο 2). 2. Η διάρκεια της σύμβασης χρησιδανείου ορίζεται ως αορίστου χρόνου. Η ισχύς του παρόντος χρησιδανείου τερματίζεται αυτοδίκαια με την καθ΄ οποιοδήποτε τρόπο παύση της λειτουργίας του “χρησάμενου”. 3. Ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου εξέτασε την έκταση και την παρέλαβε μαζί με τα οικήματα που βρίσκονται εντός της (κτίριο εξυπηρέτησης ΕΕΣ, οικίσκος Η/Ζ Αυτοματισμών – Δοσομετρικών, αποθήκες υγρών καυσίμων, υπόστεγο συντήρησης οχημάτων, κτίριο διοίκησης – οικίσκος ελέγχου, κτίριο αποθήκης, υπόστεγο – Η/Υ χώρος και φυλάκιο εισόδου) στην καλή κατάσταση που βρίσκεται. 4. Τυχόν προσθήκες που θα κατασκευάσει ο “χρησάμενος” ή μετατροπές θα πραγματοποιηθούν με δικές του δαπάνες. 5. Ο “χρησάμενος” δεν επιτρέπεται να παραχωρήσει τη χρήση του ακινήτου σε τρίτο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, χωρίς την έγγραφη συναίνεση του “χρήστη”. 6. Εάν ο “χρησάμενος” παραβεί οποιονδήποτε όρο του παρόντος, οι οποίοι συμφωνούντα όλοι ουσιώδεις, ο “χρήστης” μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα του άρθρου 817 ΑΚ. 7. Κάθε τροποποίηση του παρόντος (σ.σ. σύμβασης) θα καταρτίζεται μόνον εγγράφως μεταξύ των συμβαλλομένων”.

Ομαλή λειτουργία, άδειες και έργο κατασκευής ΧΥΤΥ

Επιπλέον, στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα μέλη του καλούνται να εγκρίνουν το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής που αφορά σε όλη την περιουσία του Δήμου στον χώρο του ΧΥΤΑ.

Ειδικότερα, ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ παραλαμβάνει τον ΧΥΤΑ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Σχετικά με την άδεια λειτουργίας του, σημειώνεται πως κατόπιν απόφασης του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων (ΑΔΑ:751Π7ΛΞ-ΠΑΡ) η διάρκειά της ισχύει μέχρι και τις 31/12/2023. Επιπλέον, αναφορικά με την περιβαλλοντική άδεια για τον ΧΥΤΑ υπάρχει η απαραίτητη απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ: 7Ψ50ΟΡ1Ι-ΤΛ3) σχετικά με την ανανέωση της ισχύος της ως και τις 31/12/2023.

Παράλληλα, τον ΧΥΤΑ συνοδεύει και η προγραμματική σύμβαση κατασκευής του νέου κυττάρου ΧΥΤΥ, η οποία είχε συναφθεί ανάμεσα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τον καταργημένο πλέον ΦΟΔΣΑ Σύρου με τίτλο “Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων και Κατασκευή νέου Κυττάρου ΧΥΤΥ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”, προϋπολογισμού 6.518.565,19 ευρώ (ΑΔΑ ΨΙΞΒΩΗΟ-ΩΡ4). Το εν λόγω έργο καλείται υποχρεωτικά να “τρέξει” ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ, καθώς αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και απαραίτητο περιβαλλοντικό έργο υποδομής για τη Σύρο.

Μηχανήματα κι εξοπλισμός εκτός λειτουργίας

“Ενδιαφέρον” παρουσιάζει το γεγονός πως σε όσα παραλαμβάνει ο ΦΟΔΣΑ περιλαμβάνονται μηχανήματα τα οποία φέρουν βλάβες είναι εκτός λειτουργίας ή χρειάζονται συντηρήσεις. Για το εν λόγω θέμα πρέπει να υπενθυμιστεί μάλιστα πως έχουν γίνει δημόσιες παρατηρήσεις σε συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τόσο στην τρέχουσα θητεία, όσο και στην προηγούμενη.

Ενδεικτικά, αναφέρονται τα παρακάτω προβλήματα, τα οποία λογικά θα πρέπει να λύσει ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ. “Το μηχάνημα έργου – ερπυστριοφόρος φορτωτής CATERPILLAR 963D, όπως και το CATERPILLAR 973C WHA χρειάζονται service. Επιπλέον, παρομοίως το μηχάνημα έργου CATERPILLAR 816F (κατσικοπόδαρος) και το κλαρκ, ενώ ακόμη, στις σημαντικές εκκρεμότητες παραμένουν η επισκευή σκεπάστρου στον χώρο, η επισκευή της πόρτας αποθήκης, πόρτας αντλιοστασίου, πόρτας γκαράζ και της πόρτας του ΣΜΑΥ, όπως επίσης χρειάζεται επισκευή στο μοτέρ πυρόσβεσης, αλλά απαιτείται και ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου του ΧΥΤΑ.

Οικονομικά θέματα

Όσον αφορά τα οικονομικά θέματα, το συνολικό ποσό που θα πρέπει να λάβει ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ αναλογεί σε 405.093,07 ευρώ. Ανάμεσα σε όλα τα ποσά, η καταβολή της τακτικής επιχορήγησης του Δήμου που αναλογούσε στο χρονικό διάστημα 1/3/2020 μέχρι 30/11/2020 και αφορούσε σε 222.848,80 ευρώ, καθώς και άλλες χρηματικές απαιτήσεις προς τρίτους σύμφωνα με συμβάσεις, συνολικού ύψους 112.832,63 ευρώ.

Επίσης, ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ αναλαμβάνει ενεργές συμβάσεις, με μία εξ αυτών να σχετίζεται με τη λειτουργία του τεμαχιστή και του Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΣΜΑΥ). Η εν λόγω σύμβαση ήταν μέχρι την 1η Απριλίου του 2021. Ακόμη υπάρχει και η σύμβαση προμήθειας καυσίμων.

Πέραν των ανωτέρω, σημειώνεται πως ο Δήμος θα πρέπει να καταβάλει ετησίως ένα σημαντικό ποσό για τη συμμετοχή του στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, όπως άλλωστε και κάθε μέλος του Δ.Σ. του.

Ν. Λειβαδάρας: “Διατηρούμε την περιουσία μας”

Για το θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών που θα σημάνουν κι επισήμως τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Σύρου από τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ρωτήθηκε ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας.

Ο ίδιος αρχικά υπενθύμισε ότι υπήρχαν ενστάσεις σχετικά με την κατάργηση των τοπικών ΦΟΔΣΑ στα νησιά, καθώς η ανησυχία εστιαζόταν στο να υπάρχει άμεσος έλεγχος και επίλυση των θεμάτων που προκύπτουν και αφορούν στη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων.

“Εμείς, τον Μάιο μήνα του 2020 όταν ξεκίνησε η όλη διαδικασία για τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, είχαμε φέρει τις αντιρρήσεις μας και τις ενστάσεις μας και ως Δήμος, καθώς και περίπου 20 Δήμου από όλο το Ν. Αιγαίο. Είχαμε συγκεντρώσει, καταγράψει και αποστείλει τις παρατηρήσεις μας επάνω (σ.σ. Υπουργείο), όμως στις 4 Μαΐου του 2020, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, η αλλαγή είναι νόμος του κράτους και πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό”.

Ως εκ τούτου, τόνισε πως ο Δήμος προχώρησε στα βήματα που εκ του νόμου ήταν υποχρεωμένος να κάνει και σήμερα, εγκρίνει τόσο το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής της περιουσίας του Δήμου, όσο και το σχέδιο της σύμβασης του χρησιδανείου για την παραχώρηση χωρίς αντάλλαγμα του κυττάρου.

“Είναι η συνέχιση της διαδικασίας για την παράδοση – παραλαβή. Δια νόμου πλέον η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ αναλαμβάνει τη διαχείριση. Είναι νόμος του κράτους.

Βέβαια, κατ΄ ουσίαν παραμένει η περιουσία στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Υπάρχει στη σύμβαση και ο όρος – ξεκάθαρα – πως σε περίπτωση που θα καταργηθεί ο ΦΟΔΣΑ, η περιουσία του Δήμου είναι δική του” δηλώνει ο Δήμαρχος, επαναλαμβάνοντας ρητά πως, “Αυτό σημαίνει και το χρησιδάνειο στο οποίο προχωρήσαμε, ότι η περιουσία του Δήμου συνεχίζει να του ανήκει”.

H λειτουργία του ΧΥΤΑ ήδη στο περιφερειακό όργανο

Σχετικά με την ανάγκη προώθησης διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ από ανάδοχο, ο Δήμαρχος έδωσε διευκρινίσεις, καθώς η μεγάλη σύμβαση που είχε ο Δήμος, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ερωτηθείς αν για τον ΧΥΤΑ φροντίζει πλέον επισήμως ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ υπήρξε σαφής: “Ναι φυσικά. Έχει τελειώσει την 1η Απριλίου η σύμβαση που είχαμε με τον εργολάβο. Ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου προχώρησε σε μία απευθείας ανάθεση για το επόμενο διάστημα, με σκοπό να προλάβουν να κάνουν τη νόμιμη και τυπική διαδικασία του διαγωνισμού. Αυτό είναι θέμα πλέον καθαρά του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ”.

Διευκρίνισε μάλιστα, ότι, “Ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε. ήταν υποχρεωμένος να φροντίσει για την όλη διαδικασία της μεταφοράς των απορριμμάτων κλπ, από 1η Δεκέμβρη του 2020 καθώς είχε λήξει η εργολαβία που είχε ο Δήμος, βάσει σύμβασης”.

Εκπροσώπηση Σύρου στο Δ.Σ. του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ

Στην ερώτηση σχετικά με την αμεσότητα ανταπόκρισης του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ από την αρχή της σύστασής του, απέναντι σε θέματα που ενδέχεται να ανακύπτουν όσον αφορά τη λειτουργία και διαχείριση του ΧΥΤΑ, ο κ. Λειβαδάρας υπήρξε σαφής. “Εμείς στους προβληματισμούς και τις ενστάσεις μας, αυτό είχαμε αναφέρει από την αρχή. Δηλαδή μέχρι να σταθεί λειτουργικά ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ (στελέχωση με προσωπικό και αντιμετώπιση τυπικών διαδικασιών), είχαμε ζητήσει την παράταση ενός έτους. Δηλαδή να ψηφιστεί η σύσταση και η δημιουργία του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, αλλά να περάσουν οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντα σε αυτόν, μετά από ένα έτος. Αυτό δεν πέρασε τελικά” υπενθύμισε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, εξηγώντας όμως, πως, ωστόσο, “ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του”.

Όσον αφορά στην εκπροσώπηση της Σύρου πλέον στο Διοικητικό Συμβούλιό του, τόνισε πως, “Με την παραίτηση του κ. Λιανού από τη Νάξο μπήκε στο Διοικητικό Συμβούλιο ο κ. Βρούτσης, οπότε έχουμε και στο Δ.Σ. εκπρόσωπό μας. Από την επόμενη συνεδρίαση θα συμμετέχει κανονικά”.

Μώτος στο πρακτικό κομμάτι, Βρούτσης στο διοικητικό

Σε συνέχεια των ανωτέρω και καθώς μετά την κατάργηση του ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης, έγινε γνωστό πως η ανακύκλωση περνά στον Δήμο και ο ΧΥΤΑ στο Περιφερειακό όργανο, ο Δήμαρχος ρωτήθηκε για τα καθήκοντα που αναλαμβάνει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πέτρος Μώτος και ο εντεταλμένος ανακύκλωσης, Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα, με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του κ. Μώτου για το πρόβλημα της συγκέντρωσης χαρτοκιβωτίων στην οδό Ανάφης στην Ερμούπολη, ο ίδιος κλήθηκε να διευκρινίσει ποιες είναι οι αρμοδιότητες των δύο αιρετών προσώπων – μελών της Δημοτικής Αρχής.

Ο Δήμαρχος διαβάζοντας το περιεχόμενο της απόφασής του, υπήρξε σαφής: “Ο Αντιδήμαρχος Πέτρος Μώτος υπεύθυνος για την επίβλεψη των οχημάτων και πληρωμάτων των δρομολογίων συλλογής, ενώ ο εντεταλμένος σύμβουλος, Γιάννης Βρούτσης είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση κι εκτέλεση των συμβάσεων για τα συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων”.

Ως εκ τούτου, κατέστη ξεκάθαρο πως ο νυν Αντιδήμαρχος Καθαριότητας είναι υπεύθυνος για το πρακτικό κομμάτι της ανακύκλωσης και της διαδικασίας περισυλλογής, ενώ ο κ. Βρούτσης για το διοικητικό.